lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:93/284)

PIECZONE PĄCZKI 235

niekoniecznie) cukier do posypania lub lukier (niekoniecznie)Najpierw przygotować zaczyn. Do dużej szklanej miski wlać ciepłe (ale nie gorące!) mleko, 2 łyżki mąki, łyżeczkę cukru i pokruszone świeże drożdże. Wymieszać dokładnie i odstawić na 10-15 minut, aż drożdże zaczną pracować (mikstura zacznie rosnąć). Do zaczynu dodać pozostałe składniki – mąkę przesianą przez drobne sitko, cukier, masło, jajka i sól. Wyrobić(...)czasie nagrzać piekarnik do temperatury 200ᵒC z grzaniem góra-dół. Piec 10-12 minut, aż się delikatnie zarumienią. Wyciągnąć i ostudzić. Wykończyć za pomocą odrobiny cukru pudru lub własnoręcznie przygotowanego lukru – 100g cukru rozpuścić w soku z 1/2 cytryny i posmarować pączki. Świetnie smakują także saute, bez cukrowania/lukrowania. 1 pieczony pączek z lukrem to ok. 230kcal , 30g węglowodanów

Dietolog
Rogale Marcińskie edycja II 191

orzechów włoskich 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki gęstej śmietany 3 pokruszone podłużne biszkopty Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka lukier: 1 szklanka cukru pudru + 2-3 łyżki wody  5 łyżek posiekanych migdałów i orzechów Przygotowanie: Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy resztę składników ( poza masłem)  i rozcieramy między palcami(...)zostawiamy na 15 minut, po czym odcedzamy i dobrze odciskamy z nadmiaru wody, najlepiej przez tetrową lub bawełnianą ściereczkę. Sparzony mak i orzechy oraz migdały mielimy dwukrotnie. Rozcieramy z cukrem pudrem masę marcepanową i dodajemy do zmielonego maku. Dodajemy również skórkę pomarańczową oraz pokruszone biszkopty. Mieszamy. Pozostała nam jeszcze śmietana, dodajemy jej tyle aby powstała nam zwarta ale plastyczna masa

Życie zaczyna się w kuchni
słodkie grzybki z kremem-pyszne :) 230

cukru pudru 1/4 łyzeczki proszku do pieczenia 250g masła lub margaryny (można też dać 125g masła i 125g margaryny) 1 łyżka cukru waniliowego KREM *jeślichcecie mniej pracy możecie przygotować kupny krem lub nadziać grzybki ubitą śmietaną 36%,ale zachęcam do zrobienia własnego :) 200g masła lub margaryny 2 budynie śmietankowe  bez cukru po 40g sztuka 3/4  szkl cukru(...)mleka POLEWA *borowiki 200g czekolady mlecznej  100g masła 4 łyżki mleka LUKIER *muchomory  *opcjonalnie 1 białko 1 łyżka soku z cytryny barwnik spożywczy czerwony cukier puder -tyle by lukier był gęsty DODATKOWO  ciemna posypka lub starta czekolada gorzka Z podanych składników zagniatamy ciasto (jak się klei podsypujemy mąką) wstawiamy na 45 minut do lodówki. Foremki stawiamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Pierniczki brukowce 187

stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez około 15 - 20 minut (u mnie przez 18 minut), aż do lekkiego zarumienienia. Wystudzić. Przygotować lukier: do miseczki wsypać cukier puder i kawę, wlać wrzątek i energicznie wymieszać (u mnie trzepaczką), aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Upieczone, wystudzone pierniczki polać lukrem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi(...)przez 2 tygodnie (w przypadku brukowców z nadzieniem). Ja zwykle przechowuje polukrowane przez około 3 - 4 tygodnie i nic się im nie dzieje. Gęstość lukru można regulować poprzez zwiększenie/zmniejszenie ilości cukru pudru lub wrzątku. Źródło przepisu:   Moje Wypieki

Gospodyni Miejska
Coraz bliżej świąt.. PIERNIKOWE MUFFINKI Z LUKREM NA MAŚLANCE. 273

lukru.  Niczym góra lodowa, której szczyty pokrył śnieg. Zmodyfikowałam przepis na zwykłe cytrynowe muffinki na maślance. PIERNIKOWE MUFFINNKI Z LUKREM. / zmodyfikowany przepis na zwykłe muffinki;/ ok. 12 sztuk 300g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g cukru pudru 1 czubata łyżka kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika 2 jajka 200ml maślanki 110g masła szczypta soli Masło roztapiam(...)taką samą porcję ciasta. Piekę je 13-15 minut w 200 stopniach. Na kwadrans po wyłączeniu pieca zostawiam je wewnątrz, aby nie upadły. Następnie studzę  całkowicie. lukier: ok. szklanka cukru pudru 1 białko  kilka kropel aromatu waniliowego Białko ubijam na pianę. Gdy zacznie sztywnieć, dodaję aromat i stopniowo cukier puder,  ciągle ubijając. Kiedy cukier dobrze połączy się

W kuchni Karmel-itki
Marmurkowa babka wielkanocna 309

łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao starta skórka z 1 pomarańczy starta skórka z 1 cytryny masło do posmarowania blach mąka do wysypania blachy lukier sok z połowy cytryny cukier puder Sposób przygotowania Masło pokroić w kostkę i rozgrzać w mikrofalówce (program rozmrażania) lub nad garnkiem z parą, tak, żeby bardzo zmiękło, część nawet się rozpuściła. W jednej misce(...)kakaowej. Piec 1 godzinę 20 minut w 180 stopniach bez termoobiegu. Najlepiej po godzinie sprawdzić czy ciasto się nie przypala. Do wyciśniętego soku z cytryny dodawać stopniowo cukier puder i mieszać aż lukier osiągnie gęstą konsystencję. Polać nim babkę

W kuchni wieczorem
Czekoladowe muffinki z kawałkami czekolady 181

około 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wystudzeniu przygotować lukier. Składniki na lukier: 1 białko 120 g cukru pudru Sposób wykonania: Białko wymieszać dokładnie z cukrem pudrem. Patyczek maczać w lukrze i nakładać lukier na babeczki. Smacznego :-) Normal 0 false 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle

Na słodko lub wytrawnie
Mazurek królewski - na gotowanych żółtkach 191

370g masła w temperaturze pokojowej 370g mąki krupczatki 160g cukru pudru 120g migdałów w płatkach 6 ugotowanych żółtek 1 surowe żółtko skórka z jednej cytryny szczypta soli Lukier 1 białko 180g cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo  dżem kiwi dżem truskawkowy dżem brzoskwiniowy masa orzechowa z puszki ( użyłam Helio ) Płatki migdałowe rozdrabniamy (lub siekamy najdrobniej(...)koniec układamy ramkę wokół ciasta. Mazurek pieczemy przez 30 minut w temperaturze 175*C. Ostawiamy do wystudzenia. Białko mieszamy z sokiem, dodajemy cukier puder i mieszamy przez kilka minut do uzyskania gęstego i białego lukru. Pędzelkiem nakładamy lukier na mazurek, ozdabiamy wszystkie wałeczki. Zostawiamy, aż lukier zastygnie. Mazurek dekorujemy dżemami oraz masą orzechową

Gotowanie i blogowanie
Ciasteczka Rozpuszczony Bałwanek 199

królewskim i cukrowymi koralikami. Głowy bałwanków możecie zrobić także z białych pianek (mi niestety tym razem nie udało się ich kupić). Składniki na ciasteczka Składniki na lukier: 1 białko 1 szklanka cukru pudru + kolorowe koraliki do dekoracji, barwniki spożywcze (opcjonalne), kakao   Ciasto na ciasteczka przygotowujemy według przepisu . Rozwałkowujemy na stole na grubość kilku milimetrów, ja lubię używać do tego(...)około 5-7 minut w temperaturze 180 stopni. Kiedy ciasteczka zrobią się rumiane, to znak, że są gotowe. Upieczone ciasteczka odstawiamy do przestudzenia. W międzyczasie przygotowujemy lukier – miksujemy razem białko i cukier puder. Ciasteczka lukrujemy, kiedy nie są już gorące (pomocny może być ten wpis ). Do lukrowania używam małych woreczków strunowych, można kupić je w sklepach papierniczych lub spożywczych

Ciastkozercy
Ciasteczka Rozpuszczony Bałwanek 160

klasyczne pierniczki , pierniczki na kubek , ciasto piernik czy mini domki z piernika . Do pochrupania w sam raz będą także ciasteczka imbirowe. Składniki na ciasteczka Składniki na lukier: 1 białko 1 szklanka cukru pudru + kolorowe koraliki do dekoracji, barwniki spożywcze (opcjonalne), kakao Ciasteczka Rozpuszczony Bałwanek – jak to zrobić? Ciasto na ciasteczka przygotowujemy według przepisu . Rozwałkowujemy na stole na grubość kilku(...)około 5-7 minut w temperaturze 180 stopni. Kiedy ciasteczka zrobią się rumiane, to znak, że są gotowe. Upieczone ciasteczka odstawiamy do przestudzenia. W międzyczasie przygotowujemy lukier – miksujemy razem białko i cukier puder. Ciasteczka lukrujemy, kiedy nie są już gorące (pomocny może być ten wpis ). Do lukrowania używam małych woreczków strunowych, można kupić je w sklepach papierniczych lub spożywczych

Ciastkozercy
Szybki makowiec z masy makowej 175

digotuje.blogspot.com Przepis znalazłam na stronie: winiary.pl.   Troszkę go zmieniłam i dodałam lukier na bazie mleka. Ciasto jest pyszne i co najważniejsze - bardzo proste oraz szybkie wykonaniu. W sam raz do popołudniowej herbatki . Ciasto: 1 puszka masy makowej z bakaliami (850g) 6 jajek 150g cukru pudru 150g masła/margaryny(...)łyżki bułki tartej 1 łyżka maki pszennej 1 budyń waniliowy (dodałam śmietankowy) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 80 g rodzynek 50g wiórek kokosowych 1 szczypta soli Lukier mleczny:  150g cukru pudru 3-4 łyżki mleka 1 łyżeczka masła  Białka z solą ubić na sztywną pianę. Żółtka z cukrem i masłem utrzeć na puszystą masę a następnie połączyć

Di gotuje
Walentynki – serduszkowe ciasteczka 183

zawsze to będzie najpiękniejszy prezent na świecie  J   Składniki: na ciastka: 100 g masła 2 żółtka, 200 g maki pszennej, 100 g cukru białego na lukier: 1 białko, cukier puder, opcjonalnie: soku z cytryny, ponadto: cukrowe dekoracje, czerwony barwnik. Przygotowanie: Mąkę przesypujemy na stolnicę, dodajemy pokrojone masło i z pomocą dużego noża, kroimy ją jeszcze drobniej, równocześnie mieszając(...)pieczenia. Pieczemy (każdą porcję oddzielnie, czyli jedną blachę) max 15 min. Pozostawiamy do wystygnięcia.    Przepis na lukier na bazie białka: Białko ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo, cały czas ubijając, łyżka po łyżce dodajemy cukier puder tyle, aby uzyskać odpowiednią gęstość. Można dodać soku z cytryny dla smaku lub dla rozrzedzenia. Zimne ciasteczka ozdabiamy wg własnej inwencji twórczej

Moniki Smakołyki
Ciasto obłędnie cytrynowe 250

delikatnie mieszamy przy pomocy łyżki. Ciasto wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia – pieczemy 35-50 minut w temperaturze 180°C (do suchego patyczka). Robimy lukier: mieszamy sok z 2 cytryn, żółtko i cukier puder. Po upieczeniu gorące ciasto nakłuwamy wykałaczką szaszłykową i nasączamy lukrem. Odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto obłędnie cytrynowe Normal 0 21 Wykonanie w TM5: W kielichu(...)wsteczne 1. Wyjmujemy motylek. Ciasto wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia – pieczemy 35-50 minut w temperaturze 180°C (do suchego patyczka). Robimy lukier: mieszamy sok z 2 cytryn, żółtko i cukier puder (ja to zrobiłam widelcem w szklance). Po upieczeniu gorące ciasto nakłuwamy wykałaczką szaszłykową i nasączamy lukrem. Odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto obłędnie cytrynowe SMACZNEGO

peggiwkuchni
Orkiszowa babka z bananami 154

szklanki oleju rzepakowego 50 gram cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej typ 1850 lub 2000 1 jajko szczypta soli lukier: 1 szklanka cukru pudru + 2-3 łyżki mleka Banany rozgniatam widelcem na papkę. Mieszam z olejem, cukrem pudrem i jajkiem krótko i energicznie. Do drugiej miski przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia(...)babkę wysmarowanej olejem. Formę umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni i piekę przez 60 minut. Po tym czasie babkę wyciągam z piekarnika, studzę na kratce i dekoruję lukrem. Babka długo zachowuje świeżość. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Babka cytrynowa 157

może się nie udać! Ciasto: 25 dag mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka 20 dag cukru pudru cukier waniliowy 1 cytryna 25 dag masła Lukier: 1,5 szkl cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny odrobina wody barwnik spożywczy żółty Zielone wiórki kokosowe  Miękkie masło miksujemy do białości. Dodajemy po jednym żółtku cały czas ucierając, cukier(...)waniliowy, cukier puder, sok i otartą skórkę z cytryny. Masę mieszamy z mąką i pianą ubitą z białek. Ciasto przelewamy do foremki na babkę i pieczemy ok 50-60min godz w 170st C. Studzimy. Składniki na lukier ucieramy pałką i dodajemy odrobinę barwnika. Mieszamy, polewamy babkę i posypujemy wiórkami

Smakołyki Asi