lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:69/284)

Kawowe muffiny z figami 157

około 20-30 minut. Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy są upieczone. Wystudzone na kratce muffinki można polukrować dowolnym lukrem lub polewą czekoladową. Ja użyłam lukru kawowego. lukier: kilka czubatych łyżek cukru pudru 1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy (użyłam Inki, ale nada się każda inna miałka, nie granulowana) przegotowana woda Cukier puder wymieszać z proszkiem kawowym. Dodać niewielką ilość wody(...)wymieszać dokładnie aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki - dosypać cukru pudru. Jeśli zbyt gęsty - dolać odrobinę wody. Co powiecie na takie kawowo-figowe muffinki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Rożki z jabłkami 177

ciasta francuskiego (u mnie 300g) 2 jabłka * 1 łyżka soku z cytryny 3/4 łyżeczki cynamonu cukier trzcinowy według smaku 1 łyżka kaszy manny 1 jajko do posmarowania opcjonalnie cukier puder lub lukier Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Połowę jabłek zetrzeć na tarce o grubych oczkach, resztę pokroić w kostkę. Wymieszać z sokiem z cytryny, cukrem i kaszą. Ciasto francuskie rozłożyć(...)żeby podczas pieczenia mogła się wydostać para. Piec w temperaturze 200ºC przez ok. 20 minut, aż ciasto nabierze rumianego koloru. Przestudzić na kratce. Jeszcze ciepłe można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! * Jeżeli ciasto dzielimy na 6 lub 8 kwadratów, do każdego ciastka zmieści się więcej nadzienia, a wtedy będą potrzebne 3 jabłka

Pełny talerz
Pierniczki "prawie jak alpejskie" studenckie 137

łyżeczki sody 4 łyżki przyprawy piernikowej/korzennej 100g masła 200g miodu skórka z 3 pomarańczy sok z 3 pomarańczy mąka pszenna do podsypywania Składniki na lukier: 100g białka (3 białka) 600g cukru pudru 3 łyżki soku z pomarańczy mieszanka studencka Ciasto na pierniczki przygotowujemy dzień wcześniej, po spędzeniu 12 godzin w lodówce nabierze idealnej konsystencji. Miód przelewamy do rondelka, dodajemy przyprawę(...)wycinamy pierniczki - podsypujemy mąką ciasto, by wygodniej się wałkowało oraz wycinało ciastka. Pieczemy je w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 7-8 minut. Studzimy na kratce. Lukier Białko mieszamy z cukrem pudrem i sokiem z pomarańczy, miksujemy (używam końcówki do mieszania, nie do ubijania) na najniższych obrotach miksera przez 10-12 minut. Gotowym lukrem dekorujemy pierniczki. W głębokim talerzu

Gotowanie i blogowanie
Brzoskwiniowiec 168

pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 twarda margaryna lub masło, 150 g serka homogenizowanego waniliowego, 1 jajko, 20-25 połówek brzoskwiń (ilość zależy od wielkości)   Lukier: 1 szkl. cukru pudru 1 łyżka śmietany 12%   Wykonanie: Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy ciasto. Dzielimy je   na dwie części jedną rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę(...)pestek). Wałkujemy drugą część ciasta i przykrywamy brzoskwinie. Boki zgniatamy tak aby nie było widać brzoskwiń .Pieczemy 30-40 min. w 180 stopniach. Ze szklanki cukru pudru i 1 łyżki kwaśnej śmietany ucieramy lukier i gorące ciasto polewamy lukrem

Passion of Cooking
Domek z piernika 124

pszennej - 100 g masła - 80 g cukru pudru - 2 żółtka - 100 g miodu - pół łyżeczki proszku do pieczenia - 1 opakowanie przyprawy do piernika - 2 łyżeczki kakao lukier - 2 białka - 2 szklanki cukru pudru - 1 łyżeczka soku cytrynowego Przygotowanie: Wszystkie składniki łączymy, zagniatamy ciasto i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Następnie wałkujemy ciasto, wykrawamy szablony domku i pieczemy(...)około 15 minut.  Części domku studzimy a następnie składamy i sklejamy za pomocą lukru królewskiego (białko ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier puder oraz sok z cytryny)  Źródło: Szablon domku http://cupcakefactory.pl/wp-content/uploads/2014/12/DOMEK-Z-PIERNIKA-SZABLON.pdf http://cupcakefactory.pl/domek-z-piernika-szablon/

Zainspirowana w kuchni
Prosta babka waniliowa z śmietankowym lukrem 163

szklanka mąki 1/2 kostki margaryny lub masła 1 szklanka cukru 4 jajka 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 saszetka cukru waniliowego aromat waniliowy – 5 kropli lukier : 1/2 szklanki cukru pudru 2-3 łyżki wody 5 kropli aromatu śmietankowego dodatkowo : kandyzowane owoce do ozdoby ( tu był ananas ) Na początek jajka wybijamy do miski i ubijamy z cukrem i cukrem(...)góra i dół bez termoobiegu ) w zależności od piekarnika , sprawdzając pod koniec pieczenia patyczkiem , czy jest dopieczona ( tak dla pewności ) . Po upieczeniu i wystudzeniu pokrywamy lukrem , który przygotowujemy łącząc w rondelku cukier puder z gorącą wodą i aromatem śmietankowym ( cały czas mieszając ,żeby się nie przypalił ). Dekorujemy kandyzowanym ananasem . Gotowe Smacznego ! Artykuł Prosta babka waniliowa z śmietankowym lukrem pochodzi

Ogrodnik w podróży
Brak tytułu 144

CIASTECZKA DO DEKOROWANIA - przepis Składniki:  2,5 szkl. mąki 20 dag masła 1 szkl. cukru pudru 2 złótka 1/2 szkl. śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli cynamon, cukier waniliowy     Przygotowanie: Wymieszać płynne składniki z cukrem - miksować. Masło rozpuścić - dodać do składników płynnych - wymieszać.   Osobno połączyć sypie skłądniki. Dodać do nich płynną masę - zagnieść(...)Schłodzić min. 30 minut przed wykrawaniem ciasteczek.   Viasteczka piec w temp. 180 stopni około 10 minut.   Dekorowac wedle uznania.   LUKIER: 1 białko, 1 szklanka cukru pudru - miksować, aż lukier stanie się szklisty. Jesli potrzebujesz bardziej płynnego lukru - po prostu dodaj wody

kolorowotorcikowo
WIELKIE LUKROWANIE. 212

przygotowany,biały i kolorowy? Wpadłam na pomysł, jak efektownie, przy małym nakładzie pracy i bez nadszarpywania nerwów, cierpliwości,stworzyć piękne pierniki. LUKIER KRÓLEWSKI. /źródło: http://anyzkowo.blogspot.com/ / 2 białka jajek klasy M 3 - 3,5 szklanki przesianego cukru pudru  barwniki spożywcze Białka wraz z cukrem ucieram tak, aby cukier puder się rozpuścił,  masa była w miarę gęsta(...)jednolita. Można ułatwić sobie życie mikserem. Jeśli lukier będzie za gęsty - dodać kilka kopel wody lub soku z cytryny.  Gdy jest zbyt rzadki - dodać łyżkę przesianego cukru pudru. Aby uzyskać lukry kolorowe, dzielę powstały lukier na kilka części w osobnych miseczkach, dodaję barwnik spożywczy w proszku (na czubku łyżeczki)  lub w żelu. Dokładnie mieszam. KARMEL-ITKA LUKRUJE

W kuchni Karmel-itki
Piernikowe kolorowe gwiazdki 348

cukru pudru 1 szklanka płynnego miodu 1 duże jajko 5 szklanek mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki domowej przyprawy do piernika szczypta soli Lukier królewski: 2 białka 2 szklanki cukru pudru Dodatkowo kolorowa posypka Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski przesiewamy mąkę, kakao, sodę, przyprawę i sól, mieszamy. W drugiej misce ucieramy masło(...)temperaturze 180 stopni przez około 8 minut. Studzimy na kratce, a w międzyczasie przygotowujemy lukier. Białka ubijamy w misce na sztywno, a następnie dodajemy po łyżce cukru pudru, cały czas ubijając. Gdy lukier jest już gotowy, a pierniczki wystygły, możemy się wziąć za zdobienie gwiazdek. Do dekoratora wkładamy lukier i wyciskamy go robiąc cienkie linie ( użyłam tutki

Kulinarne przygody Gatity
Seromakowiec bez spodu 266

upieczeniu powinien być raczej ciężki, z rzadkiego nie otrzymamy raczej takiej konsystencji. Seromakowiec bardzo dobrze smakuje polany lukrem, ale jeśli ktoś nie przepada za lukrem, może polać czekoladą lub tylko posypać cukrem pudrem. Ilość składników jest na dużą formę, jeśli takiej nie macie piec w dwóch mniejszych lub ciasto zrobić z 1/2 ilości składników. Składniki: (duża forma(...)serowa: 1 kg sera białego twarogowego 5 jajek 1 szklanka cukru pudru 100 g masła 2 łyżki skórki pomarańczowej 2 łyżki cukru waniliowego kilka kropel aromatu pomarańczowego Lukier: 10 łyżek cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki gorącej wody Przygotowanie: Masa makowa: Mak zalać ciepłym mlekiem i pozostawić go na około 10 minut. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać

Kuchcik gotuje
CIASTECZKA - MARCEPANOWE GWIAZDKI 138

zapewniam, że warto się odrobinę pomęczyć dla efektu końcowego :) SKŁADNIKI: 150 g miękkiego masła 3 płaskie łyżki cukru pudru 100 g marcepanu 1 żółtko 2 szkl mąki lukier 125 g cukru pudru kilka kropel soku z cytryny A jak to zrobić: Masło utrzeć na gładką masę z cukrem, żółtkiem i marcepanem. Dodać mąkę i zagnieść ciasto, najlepiej przy użyciu rąk(...)przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Pieczemy przez ok 10 min w 180 stopniach (grzałka góra dół), do zrumienienia brzegów.   Po przestudzeniu posmarować ciastka lukrem

Kuchnia w opałach
Kruche ciasteczka – słodki prezent 211

smażenia,450 g maki pszennej,1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia,150 g cukru brązowego,szczypta cynamonu w proszku,1 jajko.Składniki na lukier:2 białka (przed oddzieleniem białka jajko sparzamy gorącą wodą),2 szklanki cukru pudru,opcjonalnie: parę kropel soku z cytryny,perełki do dekoracji.Przygotowanie:Mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem przesypujemy na stolnicę, dodajemy pokrojoną margarynę(...)pianę. Stopniowo, cały czas ubijając, łyżka po łyżce dodajemy cukier puder i sok z cytryny.Lukier powinien być gęsty. W razie potrzeby dodajemy więcej cukru pudru.Zimne ciasteczka ozdabiamy lukrem, perełkami lub cukrem pudrem. Jeśli w ciasteczkach przed pieczeniem zrobimy dziurki słomką, będzie można je powiesić na choince jako ozdoby. Smacznego i Wesołych Świąt

Moniki Smakołyki
Drożdżowa rolada makowo-kakaowa 123

łyżek (180 g-200 g) gotowej masy makowej z bakaliami 2 łyżki (20 g) ciemnego kakao 2 łyżki (50 g) miodu 2 białka 2 łyżki rumu Lukier: 7 łyżek (70 g) cukru pudru 1-2 łyżki wody Dodatkowo: suchy mak Przygotowanie: 1) Na małym ogniu roztopić masło i odstawić do ostygnięcia. 2) Drożdże wymieszać z przesianą mąką. 3) Do mąki(...)papier do pieczenia zostawiając nie więcej niż 1 cm luzu pomiędzy ciastem, a papierem. 9) Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 35 min. 10) Przygotować lukier. Dodać do miseczki cukier puder oraz gorącą wodę i dokładnie wymieszać. 11) Gotowe ciasto udekorować lukrem i suchym makiem

Fitsweet.me
Karuzela z piernika 250

następnie przełożyć na kratkę, do wystudzenia (fot.2).Po wyczerpaniu pierwszej części ciasta, dokładnie tak samo szykujemy drugą część.Teraz czas na dekorowanie poszczególnych elementów. Przygotujemy biały lukier. Ubić białka, powoli dodając cukier puder i sok z cytryny. Wszystkie części karuzeli (oprócz dwunastokątnych podstaw) ułożyć na płasko i udekorować wg uznania (fot.3). Odłożyć do całkowitego wyschnięcia lukru. Ponieważ konstrukcja budowli(...)wzmocnienie zbudowałam z tworzywa PCV spienionego o grubości 3 mm (fot.5). Jest bardzo proste w obróbce i można je wycinać zwykłym nożykiem do tapet.Przygotować brązowy lukier. Ubić białka, powoli dodając cukier puder i sok z cytryny. Dodać kakao i ponownie zamieszać. Brązowy lukier będzie stanowił podstawowe spoiwo do łączenia elementów karuzeli.Zaczynamy łączyć nasze elementy. Najpierw podstawa. Wziąć jeden

Świat Ciasta
Wykrawacz i Szablony do Ciastek i Pierniczków Birkmann 196

cały rok. Szablony? Szablony posłużyły mi przy dekorowaniu świątecznych pierników, ale wykorzystałam je również przy dekoracji kawy z mlekiem. Dodatkowo można je przyłożyć na zwykłe ciasto i posypać szablon cukrem pudrem lub kakao. Więc to mamy duże pole do popisu. Świąteczne motywy jednak pasują tylko do okresu świątecznego, ale za to przez naprawdę wiele lat będziemy błyszczeć jako autorki przepięknych(...)jestem zwolennikiem tej masy, ale szablony wg mnie potrzebują płaskiej powierzchni, aby mogły dobrze do niej przylegać, by potem ładnie można było odcisnąć wzór z lukru.  Blat pospałam cukrem pudrem i na nim rozwałkowałam masę plastyczną. Przyłożyłam do niej szablon, na który tępą stroną noża stołowego nałożyłam lukier królewski (do tego przygotowałam lekko gęściejszy, czyli dodałam więcej cukru pudru

Blondynka Gotuje

Proponowane wyszukiwania