cytryny 100 gram cukru pudru Białka oddzielamy dokładnie od żółtek. Ubijamy w mikserze razem z odrobiną soku z cytryny (około jedna łyżka). Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier puder. Gotowy lukier rozdzielamy do małych miseczek. Do każdej dodajemy inny kolor barwnika. Smacznego
KuukBuukłyżeczka kakao (opcjonalnie) WYKONANIE: Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. W większej misce wymieszać mąkę, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika i kakao. Do rondelka włożyć masło, miód i cukier puder. Wszystko rozpuścić, co jakiś czas mieszając rózgą. Ciepły płyn wlać do suchych składników i wymieszać drewnianą łyżką, po czym dodać jajko i wszystko jeszcze raz wymieszać i dobrze zagnieść(...)Pierniczki piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ok. 8-10 minut, do zarumieniania. Ciasteczka można przed pieczeniem smarować roztrzepanym jajkiem, wtedy są błyszczące. LUKIER: Szklanka cukru pudru 2-3 łyżki gorącej wody Cukier wymieszać dynamicznie z wodą i od razu dekorować pierniczki. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty, dodać więcej wody, jeśli zbyt rzadki, więcej cukru
Calzonella.comdrobnego cukru trzcinowego 300 g mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1/2 łyżeczki cynamonu duża szczypta kardamonu 1 łyżka rumu Lukier: 100 g trzcinowego cukru pudru (ewentualnie biały) kilka łyżeczek soku z pomarańczy Dzień wcześniej rodzynki zalać gorącym naparem z herbaty, przykryć i odstawić. Następnego dnia przesiać mąkę, proszek do pieczenia i cynamon z kardamonem(...)wynosił 75 minut, ale piekąc tak długo spiekłam za bardzo spód, dlatego w podanym przepisie skróciłam ten czas. Przestudzony keks przełożyć na kratkę i jeszcze ciepłe polać lukrem przygotowanym z cukru pudru utartego z sokiem z pomarańczy
Trzeci talerzpomysłem nie tylko na nadchodzące Święta Wielkanocne. Niesamowicie mięciutka , puszysta , delikatna …. i wręcz rozpływa się w ustach … a aromat unosi się w całym domu! Oblana lukrem albo obsypana tylko cukrem pudrem tworzy fantastyczny smakołyk do popołudniowej kawy! Polecam! A jeśli chcecie ode mnie spróbować inny smak babek to zapraszam! Mam Babkę Czekoladową z kremem waniliowym … Babkę kokosową(...)temperaturę do 150C i pieczemy jeszcze ok. 20 minut na złoto. Po tym czasie wyłączamy piekarnik , uchylamy drzwiczki i studzimy babkę ok. 15 minut. Wyciągamy babkę, oblewamy lukrem i obsypujemy cukrem pudrem. Zajadamy! Smacznego! Pozostałe babki! Zapraszam
Ostra na Słodkopowstania gładkiego ciasta. Lekko zwilżonymi dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w 200 stopniach około 12 minut. Lukier: do cukru pudru dodajemy ciepłą, przegotowaną wodę i miętę. Ucieramy do powstania gęstego lukru. Jeśli lukier jest zbyt gęsty dodajemy więcej wody. Lukier przekładamy do woreczka foliowego, odcinamy końcówkę woreczka by powstał
Smak mojej kuchniłyżki spirytusu Masa budyniowa 2 budynie cytrynowe lub śmietankowe 2 szklanki wody sok z 1 cytryny 1 galaretka cytrynowa 1 kostka margaryny lub masła 2 żółtka Lukier 1 białko 1,5 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno z cukrem dodając po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy(...)przykrywamy masą śmietanową. Na wierzch układamy na przemian herbatniki które moczymy w wodzie z dodatkiem cytryny oraz spirytusu tworząc szachownicę. lukier Białka łączymy dokładnie rozcierając z cukrem pudrem oraz sokiem z cytryny. Lukrem polewamy wierzch ciasta. Ciasto najlepiej serwować gościom jak również domownikom na drugi dzień. Ciasto wykonała Elżbieta Smacznego
kgwjanczewociasto 20 g świeżych drożdży 250 ml mleka 40 g cukru 500 g mąki pszennej 1 żółtko 85 g oleju szczypta soli białko do do posmarowania drożdżówek lukier 4 łyżki cukru pudru sok z cytryny A jak to zrobić: Budyń lub budynie ugotować i odstawić do wystygnięcia. Drożdże pokruszyć do miski, dodać łyżkę cukru, 2 łyżki mąki(...)układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nacięciami do góry. Bułeczki posmarować białkiem. Piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po wystygnięciu posmarować lukrem (czynność można zastąpić cukrem pudrem lub pominąć). Smacznego
Kuchnia w opałachłyżeczki soli - 1/2 szklanki ciepłego mleka Lukier: - 1/2 szklanki cukru pudru - sok z cytryny, pomarańczy lub mandarynki Dodatkowo: - dżem lub marmolada do nadziewania pączków 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z jedną łyżeczką cukru, odstawiamy na 10 minut aby zaczęły fermentować. Masło rozpuszczamy z cukrem, mieszamy do rozpuszczenia cukru, odstawiamy do przestudzenia. Jajka w całości ubijamy widelcem. Do miski przesiewamy(...)minut. 3. Czas pieczenia ok. 15-20 minut, aż pączki będą rumiane. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Upieczone i wystudzone pączki można polać lukrem cytrynowym lub oprószyć cukrem pudrem
Apetyczna babeczkasłodka – moja była) 150 g masła 2 jajka 50 g drożdży + masa makowa, cukier puder, sok z pomarańczy, domowa skórka pomarańczowa W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę cukru i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia. Jajka ucieramy z resztą cukru. Mieszamy razem wszystkie płynne składniki: drożdże z mlekiem, jajka i przestudzone masło. Dodajemy mąkę i wyrabiamy(...)minutach zawijamy roladę w papier do pieczenia formując dużego „cukierka”, końce związujemy sznurkiem. Pieczemy ok. 45-50 minut. Upieczoną roladę odstawiamy do wystudzenia. W międzyczasie przygotowujemy lukier z cukru pudru i soku z cytryny (powinien mieć konsystencję gęstego jogurtu), dodatkowo do lukru możemy dodać skórkę pomarańczową. Lukrujemy przestudzoną roladę. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercymoreli suszonych Sante 50 g śliwek suszonych Sante 50 g suszonych wiśni 3 łyżki brązowego cukru 1 łyżka cynamonu 50 g rozpuszczonego masła Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru sok z cytryny kolorowa posypka Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta wrzucamy do miski i wyrabiamy mikserem, aż do uzyskania gładkiego lśniącego ciasta. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce(...)nagrzewamy do 180 stopni, ciasto smarujemy odrobiną roztopionego masła wymieszanego z mlekiem i pieczemy przez 30 minut. Ciasto studzimy na kratce. Gdy ciasto całkiem wystygnie przygotowujemy lukier. Do szklanki wsypujemy cukier puder i dodajemy sok z cytryny, około 1 łyżeczki. Dokładnie mieszamy, jeśli byłby za gęsty dodajemy jeszcze odrobinę soku. Ciasto lukrujemy i posypujemy posypką
Kulinarne przygody Gatityokoło 15 minut w foremce do przestudzenia, następnie wybijam i odstawiam do wystudzenia. Następnie dekoruję lukrem i posypką. Lukier: Do miseczki wlewam mleko, dodaję cukier waniliowy i przez chwilę mieszam tak, żeby cukier się rozpuścił. Następnie dodaję około 3 łyżek cukru pudru i dokładnie mieszam tak żeby zrobił się lukier. Gęstość lukru zależy od tego ile dodamy cukru, jeżeli chcemy(...)gęstszy to dodajemy więcej cukru pudru. Wystudzoną babkę maluję lukrem i posypuję posypką, następnie babkę odstawiam żeby lukier zastygnął. Kolorowa babka Wielkanocna jest gotowa, można się częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotujewody szczypta soli Składniki na nadzienie: 250-300 g świeżych jagód (po jednej płaskiej łyżce na jagodziankę) 3 łyżki cukru 1 roztrzepane jajko na glazurę Składniki na lukier: 1 szklanka cukru pudru 5-6 łyżek wody Pamiętajcie,ze podczas pracy z ciastem drożdżowym nie powinno być w pomieszczeniu przeciągów. Powinno wyrastać w cieple. Drożdże rozkruszyłam i rozpuściłam w ciepłej(...)Wstawiłam do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piekłam przez 15-18 minut na złoty kolor. Wyjmowałam jagodzianki na kratkę i studziłam. Jak lubicie to można polać je lukrem. Na talerz wsypałam cukier puder. Stopniowo dodawałam wodę i mieszałam. Polałam nim jagodzianki. Smacznego
potrawyregionalnecukru 125 g masła 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 składniki potrzebne do przygotowania lukru: 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow(...)pomocą foremek wycinamy gwiazdki. Ciasteczka wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni C (termoobieg) i pieczemy ok 12 minut. Przygotowujemy lukier. Do miseczki wsypujemy cukier puder i dodajemy sok z cytryny. Energicznie mieszamy i gotowe. Gdy ciastka ostygną zabieramy się za dekorowanie
noteskulinarnyfigaciasto: 2 szklanki (280g) mąki 1/3 szklanki (65g) cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 8 łyżek (115g) zimnego masła 2 duże jajka Składniki na lukier: 1 (140g) szklanka cukru pudru 1 1/2 łyżki wody Przygotowanie: W celu przygotowania nadzienia jabłkowego, w dużym rondlu lub patelni rozgrzej na średnim ogniu masło i wrzuć wszystkie składniki nadzienia oprócz rumu(...)cały wierzch. Włóż tak przygotowane ciasto do piekarnika i piecz przez 35 do 40 minut do ładnego zarumienienia. Po wyjęciu odstaw do ostygnięcia. W celu przygotowania lukru, wymieszaj energicznie cukier puder z wodą i polej nim ciasto. Odstaw do zastygnięcia i podawaj. Smacznego! English version French apple pie (20 cm baking pan, 8 servings) Ingredients for apple filling
karmelowy