lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:53/284)

Pierniczki 194

szklprzyprawa korzenna - 3 łyżkimargaryna Palma w złotym opakowaniu  - 250 gjajka - 2 sztLUKIERcukier puder - 1,5 szklbiałko jaja - 1 sztDODATKOWObarwnik zielonybarwnik czerwonyperełki srebrne PRZYGOTOWANIE:Mąkę przesiać do miski , dodać sodę i przyprawę do pierników, wymieszać. Do rondla przełożyć margarynę, dodać cukier i miód, roztopić składniki, ostudzić. Jajka wybić do mąki, dodać roztopione składniki, zagnieść ciasto, dobrze wyrobić(...)duże, specjalną foremką. Układać na papierze lub prosto na blasze i piec przez 15 minut w 180 stop. LUKIER Do białka dodawać stopniowo cukier puder, ucierać. Lukier podzielić na 3 części. Jedną część lukru wymieszać z barwnikiem czerwonym , drugą z barwnikiem zielonym. Ostudzone pierniczki ozdobić kolorowym lukrem, udekorować srebrnymi perełkami, odstawić do zastygnięcia

Kuchnia Danusi
Wielkanocna Baba drożdżowa Pawła Małeckiego - Wielkanocne wypieki z Mistrzem Cukiernictwa 147

masła otarta skorka z połowy cytryny otarta skórka z połowy pomarańczy 25 g namoczonych rodzynek (może być burbon) 25 g suszonych moreli posiekanych w kostkę szczypta soli lukier  75 g cukru pudru skórka otarta z połowy pomarańczy kilka łyżek soku z cytryny Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie:  ciasto:  Z podanych składników odważyć 75 g mąki(...)Następnie pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 55-60 minut.  Gorącą babę wyciągamy z formy i odstawiamy do ostygnięcia. lukier: do przesianego cukru pudru powoli dodajemy sok z cytryny i mieszamy do momentu, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję. Na koniec dodajemy skórkę z pomarańczy i mieszamy. Gotowym lukrem polewamy babę

Niezły Młynek
Cytrynowa, wilgotna babka 143

naprawdę polecam ten Babkę możemy upiec jedną dużą lub zrobić kilka mniejszych. To, czym potraktujemy naszą babę to też rzecz indywidualna. Niektórzy uznają tylko babki z lukrem inni z cukrem pudrem, tak więc zrób jak lubisz Mi niestety zabrakło cukru pudru i mój lukier wyszedł nader nędzny. Wasz na pewno wyjdzie rewelacyjny Drukuj Cytrynowa, wilgotna babka Składniki 4 jajka

Mieszam w Garnku
Babka pomarańczowa 166

świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy      1 łyżka ekstraktu z wanilii      szczypta soli   (do białek)        lukier:      5 łyżeczek cukru pudru      kilka łyżeczek soku wyciśniętego z pomarańczy Przygotowanie:    Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym żółtku ciągle ucierając(...)Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać aby składniki połączyły się.  Przelać do formy i piec około 50min w 180C. Dobrze wystudzić. Lukier : do miseczki wsypać cukier puder dodać sok z pomarańczy, wymieszać. Ostudzoną babkę polukrować lukrem pomarańczowym

Amatorka kuchenna
Gniazdka wiedenskie z ciasta parzonego 172

się znowu klarowny i pozwoli usmażyć jeszcze 1 lub 2 porcje gniazdek. Po ponownym ciemnieniu musimy jednak zmienić go na nowy. Ostygnięte, ale nie zimne, gniazdka posypujemy cukrem pudrem, maczamy w lukrze, glazurze czekoladzie i dowolnie dekorujemy. GLAZURA: cukier puder mleko barwnik - opcjonalnie Do cukru pudru dolewamy zimne mleko i mieszamy. Konsystencja powstałego lukru jest sprawą indywidualną. Zależy

Kuchnia od dwojga
MOCNO CYTRYNOWA BABKA Z ŻURAWINĄ. NAJLEPSZA! 194

upływie tego czasu sprawdzamy patyczkiem, czy babka jest upieczona.  Po wystygnięciu można babkę polukrować lub posypać cukrem pudrem, co oczywiście  pominęłam, bo nie przepadam za polewą, lukrem ani cukrem pudrem

Walijskie Pichcenie
Babka Wielkanocna piaskowa 183

cytrynowego 2 łyżki oleju masło do smarowania formy (pojemność formy 2,5 litra, wymiary około 25 x 10 cm) do dekoracji: kandyzowana skórka z pomarańczy i płatki migdałów lukier: szklanka cukru pudru + 2 łyżki mleka + kilka kropel aromatu pomarańczowego Przygotowanie babki: Smaruję masłem formę. Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam ze szczypta soli na sztywno. Stopniowo do ubitych białek dodaję(...)ciasto wlewam do formy. Piekę 50 minut bez termoobiegu, grzaniem góra-dół. Gotową babkę wyjmuję z piekarnika, studzę w formie, wyjmuję i polewam polewą, dekoruję. Przygotowanie lukru: Mieszam ze sobą energicznie cukier puder i mleko, dodaję aromat, polewam babkę i posypuję skórką i migdałami. Smacznego! (przepis pochodzi z gazety TeleTydzień, kwiecień 2017, lekko go zmodyfikowałam zamiast 4 czubatych łyżek majonezu

Zasmakuj Kuchni
Gniazdka pomarańczowe 155

być z kartonika) 1 szklanka mąki pszennej 100 g masła 3 jajka 1 łyżka nalewki pomarańczowo-kawowej na spirytusie szczypta soli olej do smażenia Na lukier pomarańczowy: 1 łyżka soku z pomarańczy i cukier puder, ucieramy łyżką mieszankę cukru z sokiem, regulując gęstość lukru ilością cukru. (jak za gęsty dodajemy jeszcze soku) W garnku zagotowujemy szklankę soku pomarańczowego z masłem(...)chwili gniazdka same odklejają się od papieru. Smażymy po rumiano z każdej strony. Gniazdka pomarańczowe wyjmujemy i odsączamy na ręczniku papierowym. Gdy ostygną smarujemy je lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z pomarańczy. Gniazdka dekorujemy pomarańczowym lukrem. Smacznego The post Gniazdka pomarańczowe appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drożdżówki z jagodami 260

jagodami, kruszonką oraz lukrem.  Przepis lekko zmodyfikowany, oryginalny pochodzi z tej strony.  Polecam ! Składniki : 500-550 g mąki pszennej (dałam 500 g + 1 łyżka ) 14 g drożdży w proszku 250 ml mleka 100 g roztopionego masła 2 jajka 4 łyżki cukru szczypta soli 250 g jagód Kruszonka : * 100 g mąki krupczatki 30 g cukru pudru 50 g miękkiego(...)masła Lukier : 3/4 szklanki cukru pudru 2-3 łyżki zimnej wody Dodatkowo : 1 jajko Do misy miksera wsypać mąkę, drożdże oraz cukier i sól, dodać mleko, roztopione masło i roztrzepane jajka. Wyrabiać ciasto około 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie, podzielić na 10 lub 12 równych części i każdą uformować

Zabawa smakiem
Babka mocno czekoladowa 154

Bardzo mocno czekoladowa babka, zadowoli wszystkie osoby będące miłośnikami czekoladowych wypieków. Puszysta i delikatnie wilgotna w środku, o głębokim czekoladowym kolorze. Z zewnątrz obsypana cukrem pudrem, ale wspaniale smakowałaby również polana lukrem lub czekoladą. Babka jest łatwa do przygotowania i można ją upiec w dowolnej formie, ale na pewno najlepiej wygląda po upieczeniu w formie do babki. Czas pieczenia może(...)patyczku nie ma przyklejonego surowego ciasta, babka jest upieczona. Babkę wyjąć z piekarnika i przed wyjęciem z formy odczekać około 10 minut, aby lekko wystygła. Wystudzoną babkę obsypać cukrem pudrem, polać lukrem lub czekoladą. Wspaniale smakuje podana z prawdziwą konfiturą wiśniową i bitą śmietaną

Kuchcik gotuje
SZYBKIE CIASTKA FRANCUSKIE Z BRZOSKWINIĄ 471

mamy z rodzinką ochotę na coś słodkiego a w szafce nie ma żadnego ciastka bądź czekoladki ;) Składniki: * 1 arkusz ciasta francuskiego  * 1 puszka brzoskwiń  * cukier puder+ woda do lukru Wykonanie: Ciasto rozwinąć, pociąć przy pomocy noża bądź radełka na kwadraty o boku długości 7-8 cm. Kwadraty podzielić na dwie grupy. W jednej połowie na środku wykroić kółka(...)cieście francuskim w miejscu wyciętych kółek. Ciastka ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec je w temperaturze 190'C około 15 minut. Schłodzone ciastka polukrować lukrem przygotowanym z cukru pudru i wody

Zrób to smacznie
Babeczki piernikowe z marmoladą 132

miodu Dodatkowo: foremki do muffinek Stella Pack cukrowa posypka lub posiekane orzechy do dekoracji Lukier ze śmietany: 10 - 12 łyżek cukru pudru 1 - 2 łyżki gęstej śmietany Lukier cytrynowy: 10 łyżek cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki gorącej wody Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml. Jak zrobić babeczki piernikowe z marmoladą(...)wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 18 - 20 minut, do suchego patyczka. Po wystudzeniu babeczki udekorować według uznania, u mnie sam lukier ze śmietany i posypka cukrowa. Składniki na lukier dokładnie rozetrzeć, aby powstała gęsta jednolita konsystencja bez wyczuwalnego cukru. Jeśli babeczki będą przeznaczone na prezent, to polecam zrobienie ich z lukrem cytrynowym

Kuchcik gotuje
Jasny zawijany makowiec z masą z białego maku i migdałów 147

Ciasto: 400 g mąki tortowej, 50 g drożdży, 150 g masła, 2 jajka, 2 żółtka, 2 łyżki cukru pudru, 3 łyżki kwaśnej śmietany, aromat pomarańczowy, szczypta soli, Lukier: 1 szklanka cukru pudru, 4 – 5 łyżek soku z cytryny lub z pomarańczy, Sposób przygotowania: Mak opłukać na gęstym sicie, przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem i odstawić na około godzinę. Odcedzić(...)blaszkę. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec 45 minut. Wystudzić. W garnuszku dokładnie rozetrzeć cukier puder z sokiem z cytrusów. Gotowym lukrem polać makowce

Nie tylko w kuchni
Ciasto marchewkowe z kremem budyniowym i orzechami włoskimi 139

musi być wcześniej wyjęte z lodówki by było w temperaturze pokojowej 4-5 łyżek cukru – w zależności czy chcecie by krem był słodszy czy też nie Lukier: 4 łyżki cukru pudru – najlepiej przesianego, bez grudek sok z cytryny Przygotowanie: Przygotowujemy krem. Z przygotowanego mleka do wysokiego naczynia odlewamy ok 125ml i wsypujemy do niego proszek budyniowy, który dobrze(...)całego ciasta musi być grubszy niż górna, która przykryje ciasto. Do spód wykładamy krem, rozsmarowujemy go i przykrywamy górną częścią. Ciasto z powrotem wkładamy do formy. Przygotowujemy lukier. Do miseczki wsypujemy cukier puder i wlewamy ok 2 łyżek soku z cytryny. Mieszamy by uzyskać gęsty, lejący i biały lukier. W razie potrzeby dosypujemy cukru lub dolewamy soku. Gotowym lukrem smarujemy

Życie ze smakiem
Sernik waniliowy z polewą w kratkę 126

szklanka cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego ( 40 g) 1 laska wanilii 200 g śmietany 18% Dodatkowo: 150 g czekolady mlecznej 2 łyżki mleka  Lukier: pół białka 1 szklanka cukru pudru Wykonanie: Wszystkie składniki na sernik powinny mieć taką samą temperaturę.Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i herbatnikami. Całe jaja miksujemy z cukrem ( masa potraja objętość).Dodajemy śmietanę(...)piekarniku już wyłączonym przy lekko uchylonych drzwiczkach na 15 minut potem wyjmujemy . Kiedy ostygnie polewamy rozpuszczoną czekoladą i do lodówki na 30 minut do zastygnięcia. Z białka i cukru pudru robimy lukier i dekorujemy górę sernika jak chcecie,u mnie wyszła kratka

Różowa kuchnia

Proponowane wyszukiwania