łyżki startej skórki z cytryny 1 łyżeczka ekstraktu wanilii 1/2 szklanki oleju roślinnego 1 1/2 szklanki jagód (świeżych lub mrożonych) 1 łyżka mąki pszennej Składniki na lukier: 1 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki soku z cytryny 1 łyżeczka ekstraktu wanilii mleko do rozcieńczenia lukru w razie potrzeby Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC i natłuść keksówkę(...)wmieszaj je do przygotowanego ciasta. Przełóż ciasto do przygotowanej keksówki, włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 50 minut lub do suchego patyczka.. W celu przygotowania lukru, wymieszaj rózgą cukier puder, sok z cytryny i ekstrakt z wanilii. Gdyby był zbyt gęsty dolewaj po odrobinie mleka cały czas mieszając, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wyjmij upieczone ciasto z piekarnika
karmelowydrożdży * około 3/4 szklanki mleka * 1 jajko * 2 łyżeczki cukru * szczypta soli Kruszonka: * 4 łyżki cukru * 1/4 szklanki mąki * około 30 g masła Dodatkowo świeże truskawki i cukier puder do zrobienia lukru. Wykonanie: W miseczce wymieszać drożdże z cukrem, wlać połowę ciepłego mleka i wymieszać. Zasypać wszystko łyżką mąki, zakryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut(...)zagniatać tak by powstała drobna kruszonka. Kruszonkę posypać na drożdżówki. Piekarnik nagrzać do 170'C i piec drożdżówki około 20- 25 minut. Wystudzone drożdżówki polać lukrem zrobionym z cukru pudru i wody
Zrób to smacznieszklanka bakalii (orzechów, migdałów, skórki pomarańczowej, śliwek, fig etc.) ¾ szklanki rodzynek (+ 1 łyżka mąki) *można dodać 1 łyżkę suchego maku *ewentualnie pokrojoną w kosteczki czekoladę Lukier: ok. 4 łyżek cukru pudru + 3 łyżeczki mleka na lukier Margarynę ucieramy z cukrem na pianę dodając kolejno jajka, proszek do pieczenia, mąkę i sól. Bakalie kroimy. Rodzynki przelewamy wodą i przesypujemy(...)Wszystko dodajemy do ciasta, mieszamy i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką blaszki keksówki. Pieczemy w temperaturze 180°C około 45 minut. Wystudzone ciasto polewamy lukrem, który przygotowujemy mieszając łyżeczką cukier puder z mlekiem. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width = 300; google_ad_height
Smakowy Rajmąki ziemniaczanej 100 g mąki pszennej 3 jajka 150 g cukru cukier waniliowy ( 16 g ) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka starta z cytryny cukier puder do lukru bułka tarta do foremki Sposób przygotowania: Jajka rozbijamy i oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy z 1 i 1/2 łyżeczką proszku(...)wysmarowanej masłem i bułką tartą, foremki na babkę z tuleją. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 60 minut. Upieczoną babkę studzimy i wylewamy na nią lukier cytrynowy .( 10 łyżek cukru pudru. łyżka wyciśniętego soku z cytryny i łyżka ciepłej wody - wszystkie składniki ucieramy ) Smacznego
Słodkości i nie tylkoręcznika). Roladę przełożyć na blaszkę i odstawić w chłodne miejsce, aby masa stężała. Z wody, soku z cytryny i cukru pudru przygotować lukier i polać nim ciasto. Można oczywiście zrezygnować z lukru i posypać ciasto tylko cukrem pudrem. A już w następnym poście zapraszam Was na notkę z jajami:) I Bynajmniej nie będzie to potrawa wielkanocna
My simple kitchenidzie masy nie będą zachowywały nam kształtu, przy wykonywaniu figurek czy kwiatów. Krótko mówiąc, zamiast wyschnąć, konstrukcja się nam rozjedzie. :P Lukier plastyczny uniwersalny - wykonany z drobnego cukru pudru, smak lukru (bardzo słodki), kolor biały, dobrze się barwi, łatwo uzyskać żywe kolory. Masa marcepanowa - wykonany z mielonych migdałów, smak marcepana, struktura lekko ziarnista, kolor ecru, barwiąc uzyskamy przygaszone kolory. Jeśli(...)musieli dostosować proporcje po swojemu (syrop glukozowy - elastyczność; CMC- właściwości gumy, zachowywania kształtu; tłuszcz - miękkość). Sprawę komplikuje fakt, że ogólnodostępne cukry pudry w Polsce nie są wystarczająco miałkie, a ich jakość jest często słaba... Oczywiście wykonanie samodzielnie lukru plastycznego jest możliwe, jednak według mnie nie ma to sensu, gdy robimy torty w domu, raz na jakiś czas. Szkoda czasu
DominikaDolcinada) 1/2 szklanki wiórek kokosowych 4 łyżki cukru pudru (płaskie) 1 łyżka śmietany (gęstej; płaska) Dodatkowo: marmolada różana (użyłam z Dagomy ; może być dowolny smak) Opcjonalnie: cukier puder lub lukier do ozdoby Wszystkie składniki ciasta (oprócz wiórek) zagnieść na jednolitą masę. Na końcu wmieszać wiórki kokosowe. Gotowe ciasto podzielić na 3 części i z każdej z nich uformować(...)Odstępy nie muszą być duże, ponieważ ciastka nie urosną.) Ciasteczka piec około 15-18 minut w 180 stopniach. (Powinny być odrobinkę rumiane.) Po ostudzeniu można je oprószyć cukrem pudrem lub boki - ozdobić lukrem. (*) Pojemność szklanki
Di gotujeinterpretacji naszej Symfonii-smaków! Kryje w sobie nieco leśne i ziołowe smaczki, choć i umiarkowanie słodkie nuty smakowe. Z racji tego, że został on pokryty bardzo słodkim lukrem plastycznym, w przełożeniu cukier puder jest zastąpiony przez miód, a ilość cukru w biszkopcie została ograniczona do zbędnego minimum - w zamian jednak został nieco urozmaicony rozgrzewającym, lekko ostrym imbirem i aromatem orzechowym(...)ponownie wyrabiamy - tak aby masa dała się modelować. Ozdoby wycinamy za pomocą nożyka, wykrawamy je foremkami lub wylepiamy ręcznie. Przyczepiamy je do powierzchni za pomocą lukru z cukru pudru, gorącej wody i soku z cytryny - ja użyłam 4 łyżki przesianego cukru pudru na 1 łyżkę gorącej wody i łyżeczkę soku z cytryny. Torcik jest gotowy! Najlepiej
Symfonia Smakówmargarynie "Kaśce". Cytrynowo bardzo wyszło! Składniki 4 jajka 2 szklanki mąki pszennej 2 cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g margaryny 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki cukru pudru (na lukier) Sposób przygotowania Margarynę utrzeć na jednolitą masę z cukrem. Dodawać po jednym jajku i mieszać (skorzystałam z miksera). Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać jedną szklankę(...)czasu powstania jednolitej masy. Blaszkę posmarować margaryną i posypać mąką. Wlać ciasto i dać do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok 40 min. Przygotować lukier - wycisnąć sok z drugiej cytryny, cukier puder wymieszać z sokiem (ok 10 łyżeczek soku) i polać ostudzoną babkę
pink envelopeszklanki cukru 1 łyżka proszku do pieczenia szczypta soli Składniki mokre: 1 szklanka soku z pomarańczy 1 żółtko 0,5 szklanki oleju skórka otarta z 1 pomarańczy Lukier pomarańczowy: 3 łyżki cukru pudru 2-3 łyżeczki soku z pomarańczy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki suche wymieszać dokładnie, składniki mokre wymieszać również dokładnie w oddzielnym naczyniu. Do składników(...)suchych wlać mokre i wymieszać, do połączenia. Ciasto nakładać do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami (mogą być też foremki silikonowe). Piec około 20-30 minut w 180 stopniach. Lukier pomarańczowy : do cukru pudru wlać łyżeczkę soku pomarańczowego, wymieszać. Jeśli lukier jest zbyt gęsty dolać kolejną i wymieszać. Dolać kolejną łyżeczkę, aż lukier osiągnie pożądaną gęstość, najlepszy jest gęsty lecz lejący. Wystudzone
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniełyżeczka olejku waniliowego 1 szklanka mąki pszennej (np. tortowej) ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 margaryna do pieczenia (np. Palma) 1 łyżka kakao Lukier cytrynowy: 200 g cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Babka piaskowa: W dużej misce miksujemy jajka z cukrem i aromatem waniliowym, do czasu, aż cukier się rozpuści. Dodajemy porcjami(...)piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez około 60 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyciągamy babkę z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Lukier cytrynowy: W miseczce dokładnie mieszamy cukier puder z sokiem z cytryny. Jeśli lukier jest za gęsty dodajemy soku z cytryny (lub przegotowanej wody), a jeśli za rzadki dosypujemy trochę cukru pudru. Wystudzoną babkę wyjmujemy
W kuchni Katiepieczenia- 4 jajka- 200g drobnego cukru do wypieków- sok z 1 cytryny- starta skórka z 1 cytryny- ekstrakt waniliowy- 150g suszonej żurawiny (+ łyżeczka mąki pszennej do oprószenia)- lukier limonkowy (cukier puder + sok wyciśnięty z limonki) Masło rozpuszczamy (w mikrofali) i pozostawiamy do przestudzenia. Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i ubijając(...)30cm) smarujemy tłuszczem i oprószamy bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180° C przez 50-60 minut. Gotową babkę studzimy i polewamy lukrem limonkowym (sok z limonki utarty z cukrem pudrem).Kto lubi smak cytrusów, to babka cytrynowa z lukrem limonkowym spełni w 100% jego oczekiwania. Babka jest wilgotna, można nawet powiedzieć „soczysta” i oczywiście bardzo aromatyczna. Zachęcona przepisem
mojewypiekiinietylkojajka 175 g masła 1 szk orzechów włoskich posiekanych 1/2 szk zmielonych migdałów 1 i 1/2 szk tartej marchwi 1 łyżka soku z cytryny Lukier: 3-4 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny połówki orzechów do dekoracji Pyszne bakalie od skworcu.com.pl Masło i cukier utrzeć na krem. Dodawać po jednym żółtku i ucierać, dodać(...)sztywno, połączyć ze stratą marchwią, wymieszać, połączyć z ciastem i razem wymieszać. gotowe ciasto dać do wyłożonej pergaminem formy. Piec ok 60 minut w 175C. Po ostygnięciu utrzeć lukier z cukru pudru i soku z cytryny, polać wierzch ciasta i udekorować połówkami orzechów. źródło ,,chleb
Apetyczna babeczkaszklanki mąki 1 jajko 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika lub cynamonu 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g masła 2 łyżki kefiru 1/3 szklanki cukru pudru czekolada gorzka lukier z białka i cukru pudru do pisania PRZYGOTOWANIE: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą i cukrem pudrem. Dodajemy masło i drobno siekamy. Następnie dodajemy jajko, kefir(...)układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do ok 180 stopni piekarniku ok 13 - 15 minut. Czekoladę roztapiamy i maczamy w niej ciastka, po czym lukrem piszemy życzenia
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki300g rozpuszczonej letniej margaryny 3 łyżki cukru kryształu 50g świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego,nie gorącego mleka 6 żółtek sól 6,5 łyżki rodzynek 3 łyżki skórki pomarańczowej lukier: 200g cukru pudru sok z cytryny Sposób przygotowania: zaczyn: Drożdże wkruszyć do miski, wsypać łyżkę cukru, wlać połowę mleka i wsypać 4 łyżki mąki. Wyrobić zaczyn i pozostawić do wyrośnięcia. Żółtka(...)pomarańczy, wymieszać z ciastem. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1h. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez ok. 40-45 minut. Po upieczeniu wystudzić i polać lukrem. lukier: Do miseczki przesiać cukier puder i wkropić tyle soku z cytryny aby konsystencja była gęsta. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetą