lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:40/284)

Drożdżowy wieniec z makiem i lukrem 189

mąki pszennej tortowej + 1 łyżka 1 jajo + 1 żółtko spora szczypta soli 500 g gotowej masy makowej Helio z bakaliami spora garść rodzynek, spora garść płatków migdałów Lukier: szklanka cukru pudru 3 łyżki soku z pomarańczy Przygotowanie: Mleko lekko podgrzać do temperatury ciała, czyli ok. 37°C (temp. z łatwością sprawdzicie na wew. przegubie dłoni: jeśli krople nie będą(...)termoobiegu. Ciasto przed włożeniem do pieca posmarować jeszcze masłem (szczególnie wyrośnięte fragmenty ciasta). Wstawić do nagrzanego pieca na środkową półkę i piec około 20 minut. Ciasto polać lukrem: do miseczki przesiać cukier puder, wlać sok z pomarańczy, wymieszać. Pamiętajmy, aby lukier nie był za rzadki, ponieważ wsiąknie nam w ciasto. Ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Gdy jest za rzadki

Zasmakuj Kuchni
Babka drożdżowa z rodzynkami 130

lukrem i kandyzowaną skórką cytrynową lub pomarańczową. Jeśli lubicie bardzo słodkie wypieki to, należy dodać więcej cukru. Mam nadzieję, że lubicie babki i pojawiają się one na Waszym stole. Składniki: (na formę o średnicy około 20 cm u góry) 3 szklanki mąki pszennej 4 żółtka 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 50 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru z wanilią(...)podczas pieczenia zbyt mocno się zapieka, to ciasto przykryć papierem do pieczenia. Po upieczeniu babkę lekko wystudzić w foremce, a następnie wyłożyć na kratkę. Całkowicie wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą. Zobacz również: babka cytrynowa z majonezem

Kuchcik gotuje
Przygotowanie Domowych Pączków 185

soku z cytryny 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny szczypta soli nadzienie do pączków : marmolada lub konfitura na lukier : 3 łyżki letniej wody 1 łyżka soku z cytryny około 220 g cukru pudru smażyłam na oleju i smalcu : 500 g smalcu około 1 litr oleju Link do filmu z przygotowania : Domowe pączki https://www.youtube.com/watch?v=Jc1B4WdWBdw Przygotowanie(...)możemy dodać do niej 2 – 3 łyżki przegotowanej wody ( w zależności ile mamy marmolady ) i dokładnie wymieszać . Dekoracja pączków : Pączki możemy oprószyć cukrem pudrem , pomalować polewą czekoladową lub lukrem , tym razem dekorowałam lukrem i cukrem pudrem . Do miseczki wlewam wodę , dodaję stopniowo cukier puder i mieszam rózgą . Na koniec dodaję sok z cytryny i dokładnie mieszam. Lukier nie powinien być

Uwaga Babcia Gotuje
Rogaliki drożdżowe 116

łyżki cukru 10dag drożdży Dodatkowo Jabłka, powidła,czekolada 2 żółtka - do posmarowania rogalików przed pieczeniem 2 białka + cukier puder- do zrobienia lukru Sposób wykonania: Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać mąkę, masło, śmietanę, i jajka. Wszystko dokładnie wyrobić. Ciasto zawinąć w folie spożywczą i schować do lodówki, najlepiej na całą noc. Następnego dnia, odrywać kawałki ciasta, rozwałkowywać kształt koła. Ciasto podzielić(...)jabłka/kawałek czekolady) i rolować rogaliki. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 st. około 15 min.  Białka utrzeć z cukrem pudrem do momentu konsystencji lukru. Upieczone rogaliki lukrować, można również posypać cukrem pudrem. z przepisu wychodzi około 60 rogalików

Smaki Natalii
Pierniczkowe choineczki 123

miodu płynnego 3/4 szklanki cukru pudru 10 dkg margaryny 2 jajka 1 łyżka kakao 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki sody Lukier: 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: kolorowe cukiereczki Przesianą mąkę dajemy na stolnicę, robimy wgłębienie i dajemy wszystkie pozostałe składniki czyli: cukier puder, kakao, miód, margarynę, jajka, sodę, cynamon(...)rozwałkowujemy i wycinamy 4 różnej wielkości gwiazdki. Ciasteczka układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni. Jak pierniczki ostygną robimy lukier, ucieramy cukier puder z sokiem z cytryny na gładką masę, składamy gwiazdki od największej do najmniejszej i robi się na choineczka, lukrujemy po wierzchu i ozdabiamy kolorowymi cukiereczkami. SMACZNEGO

Kuchnia u Bietki
Babka kefirowa 430

300g mąki pszennej 250g kefiru 180g cukru pudru 150ml oleju 4 jajka 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej LUKIER 150g cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka wrzątku Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - formę na babkę wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą - białka oddzielić od żółtek(...)stopni, piec przez 50-55 minut lub do tzw. suchego patyczka - upieczoną babkę wyjąc z piekarnika, a po wstępnym przestygnięciu, również z formy, ostudzić - przygotować lukier: do miski przesiać cukier puder, dodać sok z cytryny oraz wrzątek, grzbietem łyżki utrzeć cukier na gładki lukier - ostudzoną babkę udekorować z wierzchu lukrem, pozostawić do zastygnięcia - babkę przechowywać pod przykryciem

Smakołyki Bereniki
Marchwiowe z lukrem królewskim 362

pestek winogron 1 łyżeczka cynamon 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 1,5 szk startej marchewki 1 szk orzechów włoskich krojonych 1 3/4 szk mąki pszennej Lukier królewski 1 szk cukru pudru 1 białko barwnik zielony barwnik pomarańczowy marcepan na marchewki Przygotowanie: Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę do momentu aż cukier się rozpuści. Dodać olej, esencję waniliową(...)dużych oczkach marchewkę i pokrojone orzechy i wymieszać. Wylać do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą tortownicy. Zimne ciasto polać lukrem królewskim i ozdobić marcepanowymi marchewkami. Lukier królewski;przesiać cukier puder, dodać białko i zmiksować na jednolitą i gładką masę. Jeżeli lukier będzie za rzadki dodać cukru pudru. Małe porcje marcepanu zabarwić barwnikiem i uformować marchewki . Tortownica o średnicy

Ala piecze i gotuje
Lukier do Dekoracji Pierniczków i Ciasteczek 819

już tylko kwestia naszej fantazji i kreatywności. Lukier do Dekoracji Pierniczków i Ciasteczek - Przepis:1 białko jaja1,5 szklanki cukru pudrubarwniki w proszku (opcjonalnie)Lukier do Dekoracji Pierniczków i Ciasteczek - Sposób przygotowania:Cukier puder(...)przesiewamy. Delikatnie ubijamy białko (trzepaczką, nie mikserem) jedynie do lekkiego zapienienia. Stopniowo, ciągle mieszając dodajemy cukier puder i ucieramy do otrzymania gładkiej konsystencji. Lukier powinien być lśniący i gęsty.Gdyby lukier okazał się zbyt gęsty dodajemy odrobinę wody, gdy zbyt rzadki - więcej cukru pudru.Jeżeli chcemy przygotować kolorowy lukier to dzielimy go na tyle części ile chcemy uzyskać barw. Następnie

Słodka Strona
Drożdżowe ślimaczki z porzeczkami 147

masła 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ½  łyżeczki soli Nadzienie : 100 g miękkiego masła 500 g porzeczek (u mnie miks czerwonych i czarnych) 100 g brązowego cukru Lukier: 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny kilka łyżek wrzątku * PRZYGOTOWANIE Ciasto drożdżowe Przygotuj zaczyn z letniego mleka, drożdży oraz 1 łyżeczki cukru. Odstaw na 10 minut aż drożdże się(...)blachy). Odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Następnie piecz w 180°C przez około 25 minut (do zarumienienia). Lukier Do cukru pudru wlej sok z cytryny i odrobinę wrzątku, gdy lukier otrzyma żądaną gęstość posmaruj nim jeszcze ciepłe drożdżówki

Food Square
Sernik 177

czubate łyżki skrobi ziemniaczanej 200 ml śmietanki kremówki (30 -36 %) 200 g miękkiego masła 2 łyżki cukru waniliowego (u mnie domowy) 1 szklanka rodzynków (ja nie dałam) Lukier: 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny gorąca woda Ciasto: Ugotowane żółtka przetrzeć przez sito. Wszystkie składniki zagnieść, aby uzyskać gładkie, jednolite ciasto. Jeśli ciasto się lepi (nie powinno) można(...)ciasto będzie upieczone (tu zasada suchego patyczka nie działa, bo gorący ser zawsze jest mokry) wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić na godzinę do przestygnięcia. Wyciągnąć z piekarnika. Lukier : Z cukru pudru, soku z cytryny i bardzo niewielkiej ilości ciepłej wody utrzeć gładki lukier i polać nim letnie (nie gorące) ciasto. Zostawić do wystygnięcia. Najsmaczniejsze na drugi i trzeci dzień

w mojej kuchni
Babka Kokosowa - Ciasto Kokosowe - Przepis na Wielkanoc 221

jogurtu naturalnego kremowego 40 g wiórek kokosowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia Babkę możemy posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem albo polewą czekoladową na lukier: około 2 łyżeczek soku z cytryny 1 łyżka zimnej wody około 150 g cukru pudru oraz wiórka kokosowe Link do filmu z przygotowania: Babka kokosowa Przygotowanie: Do mąki dodaję proszek do pieczenia i mieszam(...)nadal piec. Upieczoną babkę wybijam z foremki i odstawiam do wystudzenia. Dekorowanie babki: Zimną babkę można posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową lub lukrem i oprószyć wiórkami kokosowymi. Ja udekoruję lukrem, do miseczki wlewam wodę, sok z cytryny i dodaję cukier puder, wszystko razem dokładnie mieszam (ucieram). Cukier puder dodaję stopniowo, ilość cukru zależy jak gęsty lukier chcemy przygotować. Lukier

Uwaga Babcia Gotuje
Babka z serkiem kremowym 155

latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na lukier: sok z 1 cytryny ¾ szklanki cukru pudru Składniki na lukier utrzeć w miseczce do uzyskania błyszczącej, lekko gęstej masy. W razie konieczności dodać więcej soku lub cukru pudru, regulując konsystencję lukru. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Babka z czerwoną porzeczką 100

łyżeczka 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka czerwonych porzeczek + 1 łyżka do dekoracji cukier puder do przygotowania lukru   PRZYGOTOWANIE: Jajka wbić do misy miksera, dodać cukier i domowy cukier waniliowy lub cukier wanilinowy. Dokładnie ubić na puszystą, jasną masę. W osobnej misce wymieszać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Do ubitej(...)funkcji grzania góra-dół. Po upieczeniu babkę wyjąć i wystudzić, a następnie wyjąc z formy ( babka z czerwoną porzeczką musi być zupełnie zimna przed wyjmowaniem z formy ). Z cukru pudru przygotować lukier. Lukrem i pozostałymi porzeczkami udekorować ciasto. Artykuł Babka z czerwoną porzeczką pochodzi z serwisu WSZYSTKO SMACZNE

WSZYSTKO SMACZNE
Babka z czerwoną porzeczką 116

łyżeczka 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka czerwonych porzeczek + 1 łyżka do dekoracji cukier puder do przygotowania lukru   PRZYGOTOWANIE: Jajka wbić do misy miksera, dodać cukier i domowy cukier waniliowy lub cukier wanilinowy. Dokładnie ubić na puszystą, jasną masę. W osobnej misce wymieszać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Do ubitej(...)funkcji grzania góra-dół. Po upieczeniu babkę wyjąć i wystudzić, a następnie wyjąc z formy ( babka z czerwoną porzeczką musi być zupełnie zimna przed wyjmowaniem z formy ). Z cukru pudru przygotować lukier. Lukrem i pozostałymi porzeczkami udekorować ciasto. Artykuł Babka z czerwoną porzeczką pochodzi z serwisu WSZYSTKO SMACZNE

WSZYSTKO SMACZNE
Pączki hiszpańskie 140

Czas gotowania 30 min Czas całkowity 45 min Składniki 200 g mąki pszennej 250 ml wody 100 g masła 4 średnie jajka szczypta soli olej do smażenia Lukier 200 g cukru pudru 2-3 łyżki gorącej wody 1 łyżka soku z cytryny Pączki Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i szczyptę soli. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i wsypujemy mąkę(...)odejdzie od pączków. Wtedy należy go wyjąć. Pączki smażymy z obu stron na złoty kolor. Wyjmujemy na papierowy ręcznik kuchenny, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Odstawiamy do wystudzenia. Lukier Do cukru pudru dodajemy wrzątek i sok z cytryny. Ucieramy do uzyskania gładkiego lukru. Tak przygotowanym lukrem dekorujemy pączki. Notatki - papier do pieczenia można pociąć wcześniej na kwadraty o szerokości

Wędrówki po kuchni

Proponowane wyszukiwania