lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:34/284)

Szneki z glancem 179

puder, sok z cytryny, gorąca woda)   Przygotowałam rozczyn – 50ml wrzątku i 1 łyżeczkę cukru – wymieszałam, dolałam 100ml zimnej wody, wsypałam suche drożdże, dokładnie rozprowadziłam. Przykryłam i odstawiłam w ciepłe miejsce na 20 minut. Masło rozpuściłam w mikrofali, wlałam serwatkę. Ubiłam całe jajka z pozostałym cukrem. Do przesianej mąki dodałam wyrośnięty rozczyn, ciepłe masło z serwatką, ubite jajka z cukrem, sól(...)ponownego wyrośnięcia na 40 minut (oczywiście pod przykryciem). Wyrośnięte,  smaruję roztrzepanym jajkiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do  180°C na 20 minut. Upieczone studzę na kratce, następnie  polewam lukrem.   Szneki z glancem, to smak i wspomnienia. Pyszne, puszyste, lekkie i… bez oczekiwania na przerwę. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Szneki z glancem appeared first on Moje Wypieki

mojewypiekiinietylko
Jaglano–kakaowe drożdżówki z malinami i wiśniami 189

płatków migdałów Przygotowujemy rozczyn. Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, część cukru pudru, 1 łyżkę mąki. Mieszamy całość, aż drożdże się rozpuszczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10-15 minut.   Do większej miski przesiewamy mąkę pszenną i jaglaną, dodajemy pozostały cukier, sól oraz  rozczyn. Mieszamy drewnianą łyżką. Następnie dodajemy jajka i żółtko,  wyrabiamy(...)ciasta można posmarować żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka. Torownicę z ciastem wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 30-35 minut.  Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do wystygnięcia.  Dekorujemy lukrem (cukier puder + sok z cytryny), malinami lub oprószamy cukrem pudrem.  Smacznego

bistro mama
Pączki serowe na drożdżach 144

żółtek, a mało cukru. Dzisiejsze pączki są na mące krupczatce, dodatkowo dodajemy do nich twaróg, dzięki temu dłużej zachowują świeżość. Pączki możemy nadziewać dowolnym nadzieniem, możemy je dekorować lukrem lub cukrem pudrem. Dodatek skórki pomarańczowej nadaje im wspaniałego aromatu. Polecam! Pączki serowe na drożdżach Składniki na 20 małych pączków: 2-2,5 szklanek mąki krupczatki 300g półtłustego twarogu, zmielonego dwukrotnie(...)rozgrzany olej wkładamy wyrośnięte pączki, smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu osączamy na papierowych ręcznikach. Po przestudzeniu pączki naziewamy ulubionym dżemem lub marmoladą, dekorujemy lukrem lub cukrem pudrem. SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
Tłustoczwartkowe pączki z marmoladą 201

margaryny Dodatkowo: ok. 1 kg smalcu do smażenia Marmolada wieloowocowa do nadziania  ORZECH Cukier puder + letnia woda Skórka pomarańczowa do dekoracji Przygotowanie: Margarynę rozpuszczamy, odstawiamy do przestudzenia. Mąkę pszenną przesiewamy przez sito do misy miksera. Dodajemy pozostałe składniki - suche drożdże, sól, cukier, mleko, jajka, żółtka. Wszystko miksujemy na średnich obrotach (końcówka z hakiem do ciast drożdżowych). Masę wyrabiamy(...)pilnować aby zbytnio się nie spiekły. Jeszcze ciepłe nadziewamy marmoladą wieloowocową lub ulubioną konfiturą. Do tego niezbędna jest szpryca cukiernicza z odpowiednią końcówką. Jeszcze ciepłe paczki lukrujemy przygotowanym lukrem (cukier puder mieszamy z odrobiną wody do uzyskania odpowiedniej gęstości

VioletoweKucharzenie
Oponki pieczone: żółte, zielone i... plecione ;) 176

mąki pszennej 1 jajko 4 g drożdży instant 1/4 szkl. cukru około 1/3 szkl. letniego mleka 1 łyżeczka kurkumy 25 g roztopionego masła Dodatkowo: 1 jajko do smarowania lukier, cukier puder (lub nic) Sposób przygotowania: Ciasto zielone: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, suche drożdże i jajko. Wlewamy sok szpinakowy - żeby go uzyskać 200g rozdrobnionego szpinaku zagotowujemy w rondelku(...)następnie je skręcałam ze sobą i zlepiałam całość w formie oponek. Następne kroki jak wyżej, czyli po wyrośnięciu smarujemy jajkiem i pieczemy do zrumienienia. Gotowe wypieki możemy dowolnie udekorować - lukrem, czekoladą, posypkami czy czym lubimy (lub niczym;)).  Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!  :) Zobacz też zestawienie przepisów na Tłusty Czwartek

Kolorowy Przepisownik
ROGALE MARCIŃSKIE – najlepsze! 235

skórka pomarańczowa – 50 g * jajko – 3 szt DODATKOWO: * jajko – 1 szt * cukier puder – 2 szkl * woda – 8 łyżek * posiekane orzeszki ziemne – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Pokruszone drożdże mieszamy z łyżką cukru, 2 łyżkami mąki i 4 łyżkami ciepłego, ale nie gorącego mleka – odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut w ciepłe miejsce(...)pieczenia i podsypanej odrobiną mąki. Smarujemy roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem i dostawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut Pieczemy ok. 17-18 minut / 190C. Tak przygotowane smarujemy lukrem ( cukrem pudrem zmieszanym z wodą ) i posypujemy prażonym orzeszkami. Smacznego

Ostra na Słodko
Ciasto jogurtowe z rabarbarem 172

rabarbar czy porzeczki, dodaję takie chlapnięcia lukrem lub też posypuję ciasto cukrem pudrem. W przypadku naturalnie słodkich owoców, takie dodatki wydają mi się zbędne, ale kto co lubi. Nie podaję szczegółowej ilości cukru, bo przyznam się, nie mierzyłam jej. Dodajcie tyle cukru, aby otrzymać odpowiednią konsystencję lukru. Drukuj Ciasto jogurtowe z rabarbarem Składniki 375 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku(...)łyżką w ciasto. Ciasto wykładamy na blaszkę. Rabarbar tniemy w kawałki równej długości i układamy po 2-3 sztuki naprzemiennie. Pieczemy ok 40 min w 180 stopniach. Lukier Białka łączymy z cukrem pudrem i kilkoma kroplami aromatu. Ucieramy na gładki lukier. 4.9.1 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-ucierane/ciasto-jogurtowe-rabarbarem/ MieszamWGarnku Artykuł Ciasto jogurtowe z rabarbarem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy

Mieszam w Garnku
Szneka z glancem 183

opakowanie 7 g) - 145 g mleka w proszku (8 łyżek) - 2 duże jajka o temperaturze pokojowej - 84 g miękkiego masła (6 łyżek) Dodatkowo: - 1 jajko do posmarowania bułeczek - lukier (cukier puder + wrzątek + sok z cytryny) Do miski wlewamy ciepłą wodę, wsypujemy drożdże, cukier, sól, mleko w proszku – dokładnie mieszamy. Dodajemy całe jajka – ponownie mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę – wyrabiamy robotem

mojewypiekiinietylko
Drożdżówki cynamonki 171

Masło 100 g  jajko sól szczypta Zaczyn: Drożdże 40 g 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki 5 łyżeczek ciepłego mleka ( mleko odliczyć od szklanki mleka z ciasta) Lukier: Cukier puder 1/2 szklanki Woda gorąca łyżka Dodatkowo: Cukier brązowy 2 łyżki cynamon ilość wg uznania Przygotowanie: W rondelku podgrzewamy szklankę mleko. W misce przygotowujemy zaczyn z 5 łyżek ciepłego mleka

Kulinarne przygody
Halloween Babeczki Mumie 149

paski i przyczepiamy na babeczki zostawiając miejsce na oczy. Jeśli korzystamy z kupnej masy cukrowej jako kleju wystarczy użyć odrobiny wody, domowa lepiej będzie przyklejać się na prosty lukiercukier puder z odrobiną wody. Na koniec przyklejamy oczy. Smacznego! Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :) Post Halloween Babeczki Mumie pojawił się poraz pierwszy w CIASTKOŻERCY

Ciastkozercy
Ciasteczka z ciasta francuskiego z jabłkiem 589

pomysł na szybki deser lub niezapowiedzianych gości :) Ciasteczka wychodzą pyszne... smakują tym dużym i małym łasuchom :) Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego Średniej wielkości jabłko Cukier płaska łyżka jajko cynamon Lukier: Cukier puder pół szklanki Woda gorąca łyżka Ciasto francuskie wyciągam z lodówki pól godziny przed przygotowywaniem ciasteczek. W tym czasie jabłko obieram ze skórki, wydrążam gniazda nasienne i kroję w kostkę

Kulinarne przygody
Wilgotna babka cytrynowa z cukinią 148

naturalny 1/2 szklanki olej 1/2 szklanki sól 1/2 łyżeczki jajko 2 cukier szklana proszek do pieczenia łyżeczka soda łyżeczka Skórka otarta z całej cytryny łyżka soku z cytryny Lukier: Cukier puder 2/3 szklanki sok z cytryny łyżka mleko 1,5 łyżki Przygotowanie: Do miski wsypujemy przesianą mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i sodą. W osobnej misce mieszamy trzepaczką jajka

Kulinarne przygody
Brioszki z wiśniami 143

drożdże świeże 14 g lub suche 7 g, nadzienie wiśniowe: wiśnie 450 g, cukier 3 łyżki, sok z cytryny 2 łyżki, skrobia ziemniaczana 1 łyżka + 1 łyżka wody, lukier: cukier puder 3/4 szklanki, woda wrząca 2 łyżki, aromat migdałowy 4 krople, ponadto: jajko 1 szt, mleko 1 łyżka, Sposób przygotowania: Jeśli używamy świeżych drożdży to należy przygotować rozczyn. Mąkę łączymy

kulinarne odsłony pati
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką 160

przygotowane drożdżówki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok. 30 minut aż do zarumienia się. Wyciągamy, studzimy i gotowe!  Można jeszcze ewentualnie polać je lukrem (cukier puder + ciepła woda + sok z cytryny

W Moim Magicznym Domu
Babka drożdżowa 195

termoobiegiem (lub do 180 stopni bez termoobiegu).  Na 10 minut przed końcem pieczenia można przykryć wierzch papierem, żeby babka się nie spaliła.  Po upieczeniu polewamy lukrem (cukier puder + sok z cytryny) lub posypujemy samym cukrem pudrem.  Smacznego

bistro mama