lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:25/284)

Ciasto agrestowe 307

waniliowe b/c 1-2 łyżki cukru* owoce z kompotu odsączone Bita śmietana: 500 ml kremówki 30% 1/3 szkl letniej wody 3 łyżeczki żelatyny Ale-raj Lukier: 50 ml soku z cytryny 1 szkl cukru pudru herbatniki szkolne  Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku i ubić na sztywna masę. Ubijać(...)przemieszać. Gorącą masę wylać na biszkopt. Ostudzić. Bita śmietana: Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wlewać powoli rozpuszczoną letnią żelatynę i chwilkę miksować. Bitą śmietanę rozsmarować na masie agrestowej.  Na śmietanie ułożyć herbatniki i polać lukrem cytrynowym.  Lukier: cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny. * Używam kompot w słoiku 1l. Jeśli nie będzie tyle soku można

Ala piecze i gotuje
Murzynek z żurawiną na sodzie 139

ciasto które mi zostało. Piekę godzinę w 180 stopniach. Po wyjęciu z pieca zostawiam ciacho do ostudzenia. Wyjmuje je z formy razem z papierem do pieczenia. Polewam lukrem. Lukier: szklanka cukru pudru mleko 4 łyżki  Wykonanie lukru: Do miseczki wsypujemy cukier puder. Zalewamy go mlekiem , mieszamy i powstaje lukier

Różowa kuchnia
Keks 121

Zmieniają się jedynie bakalie. Tym razem postawiłam na orzechy laskowe, żurawinę, rodzynki, skórkę z pomarańczy kandyzowaną i chrupiące płatki migdałów. Aby był rzeczywiście królewski, oblałam go najlepszym lukrem z białek i cukru pudru!  Keks Składniki : 300 g mąki pszennej 4 jajka 170 g margaryny 150 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 500 g bakalii, wymieszanych z mąką pszenną(...)tartą. Pieczemy w 180 st. C przez 45-55 minut. Gotowe ciasto wyjmujemy z formy i odkładamy do ostudzenia. W tym czasie przygotowujemy lukier. Białko ubijamy z cukrem pudrem.  Smarujemy lukrem ciasto i posypujemy płatkami migdałów

Moja smaczna kuchnia
Strucla jabłkowa 194

mąki  pół szklanki cukru 3 żółtka szklanka wody (lub pół na pół z mlekiem) pół szklanki oleju 30 g świeżych drożdży kilka startych jabłek lukier: sok z cytryny i cukier puder  Zaczynamy od rozpuszczenia drożdży w ciepłej wodzie, dodajemy łyżkę mąki i cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na jakieś 10-15 minut. Cukier i żółtka ucieramy(...)rulon. Formę wykładamy papierem do pieczenia albo używamy silikonowej. Pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni ale czas zależy od grubości ciasta. Wierzch strucli polewamy lukrem (cukrem pudrem rozpuszczonym w podgrzanym soku cytrynowym

prawdziwe jedzenie
Strucla drożdżowa 164

pół szklanki cukru 3 żółtka szklanka wody (lub pół na pół z mlekiem) pół szklanki oleju 30 g świeżych drożdży konfitura porzeczkowa lub powidła śliwkowe lukier: sok z cytryny i cukier puder  Zaczynamy od rozpuszczenia drożdży w ciepłej wodzie, dodajemy łyżkę mąki i cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na jakieś 10-15 minut. Cukier i żółtka ucieramy(...)rulon. Formę wykładamy papierem do pieczenia albo używamy silikonowej. Pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni ale czas zależy od grubości ciasta. Wierzch strucli polewamy lukrem (cukrem pudrem rozpuszczonym w podgrzanym soku cytrynowym

prawdziwe jedzenie
CIASTECZKA PODWÓJNIE CYTRYNOWE 134

cytryny 260 g mąki  szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny (tylko zewnętrzna, żółta część) LUKIER CYTRYNOWY 1,5 szklanki cukru pudru około 4 łyżki soku z cytryny skórka otarta z 1 cytryny WYKONANIE Jajka i masło wyjmujemy wcześniej z lodówki  (masło najlepiej pokroić w kostkę). Piekarnik nagrzewamy(...)minut, aż zarumienią się na brzegach, a środek pozostanie miękki. Wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy do lekkiego przestygnięcia. Powtarzamy z drugą partią ciastek.  Wierzch jeszcze ciepłych ciastek dekorujemy lukrem (cukier puder roztarty z sokiem z cytryny i wymieszany ze skórką z cytryny

cool and minty
Drożdżówka ze śliwkami i kruszonką 181

proszku do pieczenia ok. 60 ml ciepłej wody 90 g jogurtu greckiego Nadzienie: Śliwki (połówki) 1 łyżka cukru Kruszonka: 2 łyżki masła, 3 łyżki mąki, 3 łyżki cukru Lukier: cukier puder (ok. 1/3 szklanki) ucieramy z odrobiną soku z cytryny Mąkę wsypujemy do misy wraz z solą i proszkiem do pieczenia, mieszamy, dodajemy drożdże wymieszane z ciepłą wodą i cukrem(...)Drożdżówkę ze śliwkami pieczemy w piekarniku przez ok. 30 minut aż się ładnie zarumieni. Studzimy na kratce. Samo ciasto nie jest słodkie więc dodatkowo smarujemy je lukrem, możemy też posypać je cukrem pudrem. Smacznego! The post Drożdżówka ze śliwkami i kruszonką appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Owsiane kostki lukrowane 141

cukru trzcinowego drobnego 2 łyżki skórki z cytryny 130 g mąki pełnoziarnistej pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu Lukier: 10 łyżek cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny orzechy pekan  Sposób przygotowania: Płatki owsiane należy podprażyć na suchej patelni. Następnie zmielić na drobny proszek. Miękka margarynę utrzeć z miodem, cukrem trzcinowym(...)ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160C na ok. 50-55 minut ( czas pieczenia zależy od piekarnika). Po upieczeniu, czekamy do wystudzenia ciasta i polewamy lukrem. Lukier : W miseczce łączymy cukier puder z 2 łyżkami gorącej wody i z sokien z cytryny. Gdy lukier będzie za rzadki, dodajemy cukier puder. Polewamy wierzch ciasta lukrem i ozdabiamy orzechami. Smacznego

Różne smaki w kuchni
Owsiane kostki lukrowane 340

cukru trzcinowego drobnego 2 łyżki skórki z cytryny 130 g mąki pełnoziarnistej pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu Lukier: 10 łyżek cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny orzechy pekan  Sposób przygotowania: Płatki owsiane należy podprażyć na suchej patelni. Następnie zmielić na drobny proszek. Miękka margarynę utrzeć z miodem, cukrem trzcinowym(...)ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160C na ok. 50-55 minut ( czas pieczenia zależy od piekarnika). Po upieczeniu, czekamy do wystudzenia ciasta i polewamy lukrem. Lukier : W miseczce łączymy cukier puder z 2 łyżkami gorącej wody i z sokien z cytryny. Gdy lukier będzie za rzadki, dodajemy cukier puder. Polewamy wierzch ciasta lukrem i ozdabiamy orzechami. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Oponki jabłkowo-cydrowe 158

gałki muszkatołowej 2/3 szklanki cukru 3 łyżki miękkiego masła 1 jajko + 1 żółtko 1/4 szklanka maślanki 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii olej do smażenia Dodatkowo do przygotowania lukru: 1 szklanka cukru pudru kilka łyżek cydru Przygotowanie: 1. Zaczynamy od przygotowania musu jabłkowo-cydrowego: jabłka obrać i pokroić, przełożyć do rondla, zalać cydrem i gotować pod przykryciem na średnim ogniu(...)Szklanką lub filiżanką wykrawać kółka, a w każdym zrobić dziurkę za pomocą kieliszka. Smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron, po odsączeniu z tłuszczu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem zrobionym z cukru pudru i cydru. Źródło/ Inspiracja: Sweet: Our Best Cupcakes, Cookies, Candy, and More by the Editors of Food Network Magazine

Domowa Cookierenka Agi
Ciasteczka waniliowe kurczaczki 122

ciasteczka. Piec w temperaturze  160°C przez około 30 minut, aż się zarumienią. Ostudzić na kratce  (fot.3) . Teraz przyszedł czas na przygotowanie lukru do dekoracji. Cukier puder przesiać do miski przez drobne siteczko. Sok z cytryny przecedzić, aby pozbyć się pestek i miąższu. Białko przelać do miski i zacząć ubijać na najniższych obrotach miksera. Jak tylko się spieni(...)troszeczkę cukru pudru. Natomiast jeżeli wyjdzie zbyt gęsty, dodać kilka kropel soku z cytryny. Gotowy lukier powinien być idealnie gładki i nie powinien być wyczuwalny w nim cukier puder.  Największą część lukru zabarwić na żółto i pokryć nim całe ciasteczka. Odczekać, aż lukier dobrze zastygnie i dokończyć dekorację, rysując kolejno białe oczka, oraz pomarańczowe dzióbki i nóżki  (fot.4

Świat Ciasta
Ciastka z kremem russel kawowym 159

łyżka śmietnay 18% Krem russel kawowy: 2 jajka 200 g masła  2 łyżki naparu z kawy  100 g cukru Lukier: 1 białko  100 g cukru pudru  Przygotowanie: Lukier: Białko ubić z cukrem pudrem na sztywną masę. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść nożem na stolnicy, następnie szybko zagnieść rękoma. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez(...)ciastek posmarować z jednej strony lukrem. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut, aż lukier się zarumieni. Wyjąć, odstawić do ostygnięcia. Krem russel kawowy: Jaja wybić, wymieszać z cukrem. Do rondla wlać odrobinę wody i podgrzać ją. Postawić miskę z wybitymi jajkami z cukrem na rondel i napowietrzyć masę, podgrzewając ją do temperatury 37-42ºC. Przerwać ogrzewanie

Słodka Strefa
Ciastka z kremem russel kawowym 175

łyżka śmietnay 18% Krem russel kawowy: 2 jajka 200 g masła  2 łyżki naparu z kawy  100 g cukru Lukier: 1 białko  100 g cukru pudru  Przygotowanie: Lukier: Białko ubić z cukrem pudrem na sztywną masę. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść nożem na stolnicy, następnie szybko zagnieść rękoma. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez(...)ciastek posmarować z jednej strony lukrem. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut, aż lukier się zarumieni. Wyjąć, odstawić do ostygnięcia. Krem russel kawowy: Jaja wybić, wymieszać z cukrem. Do rondla wlać odrobinę wody i podgrzać ją. Postawić miskę z wybitymi jajkami z cukrem na rondel i napowietrzyć masę, podgrzewając ją do temperatury 37-42ºC. Przerwać ogrzewanie

Słodka Strefa
Makowiec zawijany, czyli rolada makowa 352

rodzynek 50 g orzechów włoskich rozłupanych 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki miodu 100 g cukru trzcinowego 4 białka 1 kieliszek rumu (lub likieru migdałowego) Lukier 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki gorącej wody Wieczorem przed pieczeniem zaparzyć mak, zalewając go w misce 1,5 szklanki wrzącej wody. Zostawić na noc. Rano mak dobrze osączyć na gęstym sitku. Przygotować(...)roladę, dobrze zlepić na łączeniach. Ułożyć na papierze do pieczenia posmarowanym olejem, łączeniem do dołu. Piec w 170°C (termoobieg) przez 30 - 35 minut. Przestudzone makowce posmarować lukrem z cukru pudru utartego z wodą. Jeżeli lukier jest za gęsty, dodać odrobinę wody. Gdyby był za rzadki, trochę cukru pudru. Smacznego

Pełny talerz
Ciasteczka z Lukrem - Duchy na Halloween 398

natutalnego2/3 szklanki cukru pudrucukier waniliowy1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaLukier:szklanka cukru pudru4 łyżki ciepłej wodyok. 20 g gorzkiej czekolady (lub czarnego barwnika)Ciasteczka z Lukrem - Duchy na Halloween - Sposób przygotowania:Masło miksujemy razem z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Następnie dodajemy resztę składników i ucieramy do otrzymania gładkiej masy. Ciasto zawijamy w folie i umieszczamy w lodówce(...)noża wykrajać odpowiednie kształty). Ciastka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10-12 minut do lekkiego zrumienienia brzegów w temperaturze 170 stopni. Lukier:Cukier puder ucieramy razem z wodą do otrzymania gładkiej konsystencji. Każde ciasteczko maczamy w przygotowanym lukrze i przekładamy na papier do pieczenia lub tackę. Gdy lukier zastygnie za pomocą

Słodka Strona