lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:16/284)

Gwiazda drożdżowa z makiem 278

mleka 7g drożdży instant 1/4 szkl cukru 500 g mąki szczypta soli 70g masła 1 jajko 300 g masy makowej np. z tego przepisu jajko do posmarowania Lukier:  2 szkl cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Ciasto drożdżowe: Do dużej miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier, sól, wymieszać. W garnuszku podgrzać mleko i masło do całkowitego rozpuszczenia, przestudzić(...)końce zawijając pod spód. Gwiazdę przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Ciasto piec ok 25 minut, do zarumienienia. Ostudzić. Lukier: Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i odrobiną wody na gładki i gęsty lukierLukrem polać gwiazdę

Smakołyki Asi
Kremowe ciasto cytrynowe 156

masła, w temperaturze pokojowej Warstwa śmietankowa: 400 ml śmietany kremówki 36 %, schłodzonej 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego Lukier cytrynowy: 1 szklanka cukru pudru sok z 1 cytryny Dodatkowo: około 140 g herbatników maślanych około 50 - 60 g czekolady gorzkiej lub deserowej, startej Wykonanie: Biszkopt : Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej(...)ciasto dobrze się kroiło ). Lukier cytrynowy : W miseczce rozetrzeć cukier puder z sokiem z cytryny ( np. grzbietem łyżki ) do otrzymania gładkiego lukru. W razie potrzeby dodać więcej cukru pudru - jeśli lukier będzie zbyt rzadki, lub soku z cytryny - jeżeli lukier będzie zbyt gęsty. Smacznego :) * budyń do kremu warto przygotować wcześniej, będzie potrzebował sporo czasu aby całkowicie wystygnąć ** biszkopt można lekko

Opowieści z piekarnika
LEBKUCHEN (MIĘCIUTKIE, OBŁĘDNIE PACHNĄCE PIERNICZKI) 620

cytryn) 2 opakowania przyprawy do piernika (razem 40 g) 1 łyżeczka ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej SKŁADNIKI NA LUKIER: 2 szklanki cukru pudru kilka łyżek gorącej wody WYKONANIE: PIERNICZKI: Masło roztop z miodem w garnuszku z grubym dnem, tylko do połączenia się składników. Pozostaw do lekkiego przestudzenia, a następnie ciepłą masę wlej do wymieszanych(...)tego czasu pieczenia. Pierniczki wyjmij z piekarnika i pozostaw na 2 minuty do wystudzenia na blasze, gdyż będą miękkie, a potem przełóż na kratkę d o dalszego studzenia. LUKIER: Cukier puder wymieszaj z kilkoma łyżkami gorącej wody, rozcierając wierzchem łyżki ewentualne grudki. Zimne pierniczki posmaruj lukrem. Pozostaw do zastygnięcia. Pierniczki możesz przechowywać w metalowej puszce. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Babka z pomarańczową skórką + za co cenię zakupy na Frisco.pl 238

szklanka cukru 1 szklanka oleju aromat pomarańczowy (około 5 kropel) 4 pełne łyżki skórki pomarańczowej szczypta soli tłuszcz do wysmarowania keksówki + np. kasza manna do obsypania Na lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka gorącej wody + odrobina w zależności od pożądanej gęstości kolorowa posypka (u mnie mango) Przygotowanie: Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem na biały puch. Do żółtek(...)być dłuższy. U mnie kiedyś piekła się nawet 60 minut. Proszę sprawdzać patyczkiem. Gdy babka przestygnie i wyjmiemy ją z formy polewamy ją lukrem i obsypujemy posypką. Przygotowanie lukrucukier puder mieszamy dokładnie z łyżką gorącej wody (dolewamy odrobinę wody w trakcie dostosowując gęstość lukru). Smacznego Jeśli skorzystaliście z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój

Słodkie okruszki
Ciasto ze śliwkami i kruszonką 2281

jajka 2 szklanki mąki pszennej tortowej – ok. 280 g 1,5 łyżeczki proszku do wypieków 1 szklanka cukru – ok. 220 g Składniki na kruszonkę: 100g masła (dobrej jakości, 82% tłuszczu) – pół kostki 100g cukru (u mnie cukier puder), ale może być też zwykły cukier lub cukier brązowy – ok. pół szklanki 200g mąki pszennej (najlepiej(...)szklanki Dodatkowo: ok 400g śliwek (u mnie węgierka, 14 sztuk) cukier puder lub lukier – opcjonalnie do ozdobienia wierzchu ciasta *szklanka o pojemności 250 ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto ze śliwkami i kruszonką – Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do wykonanie tego ciasta polecam twardsze śliwki, które nie puszczą zbytnio soków, a to zapobiegnie powstawaniu zakalca. Więcej

Kulinarne Przeboje
Lebkuchen 107

łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 ml płynnego miodu 85 g masła pół szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej*Składniki na lukier:2 szklanki cukru pudru kilka łyżek gorącej wody Wszystkie suche składniki: mąkę, migdały, proszek, sodę i przyprawy wsypać do miski i wymieszać. W garnku z grubym dnem podgrzać masło i miód. Mieszać(...)miękkie, należy poczekać 2 minuty, potem przenieść je na kratkę do wystudzenia (fot.4). Później ich wierzch kruszeje, by zmięknąć znów na drugi dzień, po pokryciu lukrem. Teraz przygotowujemy lukier. Cukier puder wsypać do miseczki. Dolewać po łyżce gorącą wodę, mieszając i rozcierając grzbietem łyżki. Gdy lukier będzie lejący, ale nie za gęsty, maczać w nim pierniczki i odkładać na kratkę

Świat Ciasta
Pączki pieczone- pycha! 130

pół szklanki, mleko 1 szklanka, olej pół szklanki, jajko 1 szt, żółtka 2 szt, skórka z pomarańczy 1 łyżeczka, sól szczypta, nadzienie: marmolada lub konfitura 1 mały słoik, lukier: cukier puder 1 szklanka, sok z pomarańczy lub cytryny 6-7 łyżek, dodatkowo: mleko do posmarowania pączków, Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy jajka, cukier, drożdże, skórkę(...)pieczemy w 170 stopniach przez 30 min. aż pączki będą rumiane. Do soku z pomarańczy stopniowo dodajemy cukier puder i intensywnie mieszamy. Jeśli chcemy gęstszą konsystencję lukru to należy dodać więcej cukru pudru, jeśli zaś wolimy rzadszą to dodajemy więcej soku. Gorące pączki polewamy lurem

kulinarne odsłony pati
Makowiec zawijany 808

cukru pudru 2 łyżki gorącej wody Sposób przygotowania: Na początki mak zalewamy 500 ml wrzącej wody i pozostawiamy pod przykryciem, aby napęczniał. Następnie odkrywamy i zostawiamy do wystygnięcia. Mak musimy dwukrotnie przemielić. Drożdże i 2 łyżki cukru rozpuszczamy w letnim mleku i pozostawiamy na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Żółtka należy utrzeć z pozostałym cukrem na puszysty krem. Cukier waniliowy(...)miejsca do wyrośnięcia przez ok. 30 minut. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Ciasto wstawiamy na ok. 45-50 minut, aż będzie zarumienione. W tym czasie możemy przygotować lukier. Cukier puder rozetrzeć razem z gorącą wodą na gładką masę. Po upieczeniu i ostudzeniu makowiec polewamy przygotowanym lukrem. Dekorujemy skórką pomarańczową oraz orzechami laskowymi

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Pączki z nadzieniem makowym i lukrem amaretto 136

łyżka spirytusu Nadzienie: - ½ puszki masy makowej - 120g mielonych migdałów - rodzynki (garść) - po łyżce kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej - 1 łyżka likieru amaretto Dodatkowo: - olej + smalec do smażenia - lukier (1 szklanka cukru pudru + 2-3 łyżki amaretto) - suchy mak do posypania pączków Mąkę przesiewamy, wsypujemy drożdże – mieszamy. Dodajemy cukier, dokładnie rozgniecione ziemniaki, jajka i żółtko, letnie mleko, po 1 łyżce likieru(...)objętość. Smażymy w szerokim garnku na oleju ze smalcem rozgrzanym do 175ºC, po kilka minut z każdej strony. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach, następnie polewamy lukrem (cukier puder dokładnie mieszamy z likierem amaretto) i oprószamy suchym makiem. Pączki z nadzieniem makowym i lukrem amaretto cieszyły się największym powodzeniem. Sprawdzony i dobrze już znany przepis na ciasto

mojewypiekiinietylko
Świąteczne pierniczki z Video jak je zrobić, z opisem, mnóstwem zdjęć i dwoma rodzajami lukru 134

dodajemy do nich cukier puder i miksujemy jeszcze około 5 minut. Jeśli chcemy mieć kolorowe ciasteczka, gotową masę przekładamy do kilku miseczek i barwimy każdą na inny kolor. Naczynie z lukrem, którego nie będziemy używać, najlepiej przykryć zmoczonym, (ale nieociekającym wodą) papierem kuchennym. W ten sposób będziemy mieć pewność, że lukier nie wyschnie. Pierniczki pokrywamy lukrem, przy użyciu np. wypukłej(...)wyschły. Wysuszone pierniczki bez posypki można pomalować innym kolorem lukru, wystarczy przełożyć lukier do woreczka lub szprycy i narysować na pierniczkach co nam wena podpowie :) Polukrowane pierniczki pozostawić by lukier dobrze wysechł. Lukier z mlekiem, przyrządza się nieco szybciej niż ten z białek, wystarczy wsypać do miseczki cukier puder, wlać do niego mleko i wymieszać łyżeczką. Gotowym lukrem smarujemy pierniczki

Smakowy Raj
Przepis na Pierniczki 231

łyżeczki mielonego ziela angielskiego lub gotowa przyprawa do piernika około 2 łyżeczek foremki do wycinania ciastek Upieczone pierniczki można udekorować lukrem , kolorową posypką itp.. na lukier : 1 białko około 200 g cukru pudru kilka kropli soku z cytryny lukier powinien być dość gęsty Przygotowanie : Do miski daję mąkę , cukier puder , kakao , wszystkie przyprawy , sodę i wszystko razem mieszam łyżką(...)się z cukrem – można do tego celu użyć miksera . Na koniec dodaję kilka kropli soku z cytryny i dokładnie mieszam . Ja do przygotowania lukru użyłam około 200 g cukru pudru , ponieważ lukier musi być dość gęsty aby można było nim łatwo pisać i żeby nie spływał z pierniczków . Dekorowanie : Do worka z cienką końcówką nakładam lukier i dekoruję zimne pierniczki

Uwaga Babcia Gotuje
Ciasto drożdżowe z dyniowo-cynamonowym ślimaczkiem i orzechami 255

minut do lekkiego zrumienienia.Po upieczeniu wyjąć na kratkę, żeby przestygło. Można polukrować lub posypać cukrem pudrem jak ktoś lubi bardziej słodkie ciasta :)Lukier:cukier puder,sok z cytryny,garść orzechów.Cukier puder połączyć z sokiem cytrynowym w takich proporcjach, aby uzyskać gęsty, a jednocześnie lejący, lukier. Polać nim środek ciasta i posypać posiekanymi

Codzienna kuchnia niecodzienna
Muffinki z sokiem mandarynkowym i kandyzowaną pomarańczą 134

jajko 75 ml oleju 50 ml mleka 50 ml soku mandarynkowego (u mnie 100% Victoria Cymes ; można użyć pomarańczowego ) Dodatkowo: 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (płaskie) Lukier: 1/3 szklanki cukru pudru 1-2 łyżki soku mandarynkowego W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę, w drugiej - jajko, olej, mleko oraz sok. Suche składniki połączyć z mokrymi(...)ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) . Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 190 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i gorące polać lukrem (*). (Cukier puder dokładnie utrzeć z odrobiną soku mandarynkowego.) Muffiny pozostawić do ostygnięcia i stężenia polewy.  (*) Babeczki dodatkowo posypałam skórką, jak jeszcze lukier był świeży. Wtedy wszystko łatwiej się przykleja

Di gotuje
HAPPY BIRTHDAY SWEET ROLL – FALLOUT 4 – słodka bułka z orzechami i cynamonem 178

orzechy, piniowe lub włoskie – duża garść [40g] 2,50 zł masło – 2 łyżki [30g] 0,60 zł cynamon – 1 łyżeczka [4g] 0,20 zł // LUKIER // cukier puder – 4-5 łyżek [50g] 0,40 zł sok z cytryny – 1-2 łyżki [20g] 0,10 zł Razem 7,50zł © nerdskitchen.pl PRZYGOTOWANIE 1. ZACZYN(...)pieczenia. Smarujemy je z wierzchu odrobiną mleka. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika (opcja góra i dół). Pieczemy około 25 minut do zarumienienia. 6. LUKIER (5 min) Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny. W miarę potrzeby dodajemy więcej któregoś ze składników, aby dostosować gęstość lukru (najlepiej gdy jego konsystencja podobna jest do gęstej śmietany). Lekko oblewamy

Nerds Kitchen
MAŚLANE DROŻDŻÓWKI Z SEREM, TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ 183

łyżki cukru pudru ·        1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ·        1 małe jajko (opcjonalnie) LUKIER (opcjonalnie) lub cukier puder ·        3-4 łyżeczki gorącej wody lub soku z cytryny ·        3/4 szklanki cukru pudru DODATKOWO(...)temp. 180 st. C, góra-dół – bez termoobiegu. Kiedy drożdżówki już urosną, piec je przez ok. 18 minut, aż do zrumienienia. Po przestudzeniu drożdżówki polać  lukrem lub posypać cukrem pudrem, gdyż nie są one tak słodkie w smaku. LUKIER Gorącą wodę lub sok z cytryny połączyć stopniowo z cukrem pudrem. Mieszać łyżeczką aż powstanie, gęsty lukier. Jeśli będzie

Calzonella.com