lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:7/284)

Pomarańczowiec 240

budynie waniliowe bez cukru (proszek) 4 żółtka 1 szklanka cukru 150 g masła Na masę śmietanową: 500 ml śmietany 30 % 2,5 łyżeczki żelatyny 2-3 łyżki cukru pudru Na lukier: 1 szklanka cukru pudru sok z połówki pomarańczy Dodatkowo: Herbatniki maślane sok z połówki cytryny Mandarynki Przygotowanie: Biszkopt: Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę(...)Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i przestudzoną żelatynę. Przełożyć na stężałą masę cytrynową. Na warstwie śmietanowej ułożyć herbatniki, maczane uprzednio w soku z pomarańczy. Lukier: Do cukru pudru dodawać stopniowo sok z pomarańczy do uzyskania odpowiedniej konsystencji - nie może być zbyt rzadka, gdyż herbatniki ją wchłoną.  Herbatniki pokryć lukrem. Przed podaniem ozdobić plasterkami mandarynki. Chłodzić

My sweet a life
Pomarańczowiec 422

budynie waniliowe bez cukru (proszek) 4 żółtka 1 szklanka cukru 150 g masła Na masę śmietanową: 500 ml śmietany 30 % 2,5 łyżeczki żelatyny 2-3 łyżki cukru pudru Na lukier: 1 szklanka cukru pudru sok z połówki pomarańczy Dodatkowo: Herbatniki maślane sok z połówki cytryny Mandarynki Przygotowanie: Biszkopt: Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę(...)Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i przestudzoną żelatynę. Przełożyć na stężałą masę cytrynową. Na warstwie śmietanowej ułożyć herbatniki, maczane uprzednio w soku z pomarańczy. Lukier: Do cukru pudru dodawać stopniowo sok z pomarańczy do uzyskania odpowiedniej konsystencji - nie może być zbyt rzadka, gdyż herbatniki ją wchłoną.  Herbatniki pokryć lukrem. Przed podaniem ozdobić plasterkami mandarynki. Chłodzić

My sweet a life
Cytrynowiec 276

cukru (proszek) 3 żółtka 2 szklanki wody 1 szklanka cukru 100 g masła Na masę śmietanową: 500 ml śmietany 30 % 2,5 łyżeczki żelatyny 2-3 łyżki cukru pudru Na lukier: 1 szklanka cukru pudru sok z połówki cytryny Dodatkowo: Herbatniki maślane sok z połówki cytryny Przygotowanie: Biszkopt: Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę(...)Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i przestudzoną żelatynę. Przełożyć na stężałą masę cytrynową. Na warstwie śmietanowej ułożyć herbatniki, maczane uprzednio w soku z cytryny. Lukier: Do cukru pudru dodawać stopniowo sok z cytryny do uzyskania odpowiedniej konsystencji - nie może być zbyt rzadka, gdyż herbatniki ją wchłoną.  Herbatniki pokryć lukrem. Chłodzić min. 4 godziny. Smacznego

My sweet a life
Kolorowe Donaty w Kropeczki 269

Kropeczki - Składniki: Donaty: 550 g mąki pszennej 250 ml mleka 80 g masła 4 żółtka 1/2 szklanki cukru (130 g) 25 g drożdży pół łyżeczki soli Lukier: 1,5 szklanki cukru pudru ok. 6 łyżki ciepłej wody barwniki w proszku Kolorowe Donaty w Kropeczki - Sposób przygotowania: Donaty: Mleko lekko podgrzewamy. W ok. 1/3 szklanki mleka rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru(...)środku pozostaną surowe. Natomiast zbyt niska temperatura spowoduje, że pączki zbytnio nasiąkną tłuszczem. Ważne jest podtrzymywanie stałej temperatury podczas smażenia każdej partii pączków. Gotowe przekładamy na ręczniki papierowe. Lukier: Cukier puder ucieramy z wodą (można posłużyć się mikserem). Gdy lukier jest za rzadki dodajemy więcej cukru pudru, natomiast jeżeli zbyt gęsty wlewamy więcej wody. Dzielimy na kilka porcji w zależności

Słodka Strona
Najlepsza Puszysta Babka Drożdżowa 177

żółt ek 1 00 g cukru ( troszkę ponad 1/ 3 szklanki ) 33 g drożdży cukier waniliowy 1/3 łyżeczki soli ok. 50-70 g rodzynek (lub według uznania) Lukier: szklanka cukru pudru ok. 4 łyżki ciepłej wody kandyzowana  skórka pomarańczo w a (opcjonalnie) Najlepsza Puszysta Babka Drożdżowa - Sposób przygotowania: Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na chw ilę i odcedzamy. Rodzynki możemy(...)wykładamy przygotowane ciasto - wyrównujemy. Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ok. 1,5 h). Babkę pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30 minut do zrumienienia.  Lukier: Cukier puder ucieramy wraz z wodą przez dłuższą chwilę do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Gdy masa okazałaby się za rzadka dodajemy więcej cukru pudru, jeżeli natomiast za gęsta - odrobinę wody. Przygotowanym lukrem polewamy

Słodka Strona
Pączki pieczone 434

masła 15g drożdży 2 żółtka 1/2 łyżki ekstraktu z wanilii ok. 100-150g dowolnego nadzienia (konfitura, dżem, powidła, marmolada lub inne) białko do posmarowania pączków przed pieczeniem LUKIER 80g cukru pudru 2-3 łyżki gorącej wody Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - mąkę przesiać do miski - drożdże rozkruszyć, dodać do nich 1 łyżeczkę cukru (około(...)stopni - wyrośnięte pączki posmarować roztrzepanym białkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 12-15 minut do lekkiego przyrumienienia - upieczone pączki lekko ostudzić, jeszcze ciepłe polukrować - przygotować lukier: cukier puder rozetrzeć grzbietem łyżki z gorącą wodą - gotowym lukrem udekorować wierzch pączków, pozostawić do zastygnięcia lukru - przechowywać pod przykryciem

Smakołyki Bereniki
Rolada Drożdżowa z Białym Makiem, Migdałami i Orzechami (Nadzienie jak z Rogali Marcińskich) 218

orzechów włoskich 100 g migdałów 150 g masy marcepanowej 100 g biszkoptów ok. szklanka cukru łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej odrobina aromatu migdałowego drobno pokrojone rodzynki (opcjonalnie) 4 białka Lukier: szklanka cukru pudru ok. 4 łyżki ciepłej wody bakalie do posypania wierzchu (np. siekan e orzech y, migdały, skórka pomarańczow a) Rolada Drożdżowa z Białym Makiem, Migdałami i Orzechami (Nadzienie(...)brzegami do dołu). Ro ladę p ieczemy ok. 40- 50 minut w temperaturze ok. 1 80 stopni do mocnego zrumienienia brzegu Lukier: Gdy ro lada przestygnie możemy przygotować lukier. Cukier puder ucieramy wraz z wodą przez dłuższą chwilę do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Gdy masa okazałaby się za rzadka dodajemy więcej cukru pudru, jeżeli natomiast za gęsta - odrobinę wody.  Przygotowanym

Słodka Strona
Rogale Marcińskie (Świętomarcińskie) z Białym Makiem, Migdałami i Orzechami - Oryginalny, Najlepszy Przepis 262

włoskich 100 g migdałów 150 g masy marcepanowej 100 g biszkoptów ok. szklanka cukru łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej odrobina aromatu migdałowego drobno pokrojone rodzynki (opcjonalnie) 4 białka   Lukier: szklanka cukru pudru ok. 4 łyżki ciepłej wody ok. 50 g siekanych orzechów lub migdałów do posypania wierzchu Rogale Marcińskie (Świętomarcińskie) z Białym Makiem, Migdałami i Orzechami - Oryginalny, Najlepszy Przepis - Sposób(...)czasie rogaliki smarujemy mlekiem. Pieczemy ok. 15-25 minut (w zależności od wielkości rogali marcińskich) w temperaturze ok. 180 stopni do zrumienienia. Lukier: Gdy rogaliki przestygną możemy przygotować lukier. Cukier puder ucieramy wraz z wodą przez dłuższą chwilę do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Gdy masa okazałaby się za rzadka dodajemy więcej cukru pudru, jeżeli natomiast za gęsta - odrobinę wody.  Przygotowanym

Słodka Strona
Szybkie trójkątne pączki kokosowe 166

lukrze maczane i wiórkami kokosowymi obsypane. Szybkie, łatwe, bez wyczekiwania, małe pączki kokosowe gotowe są do zjadania.  Chwilę tylko czekamy i z tej porcji 32 pączki mamy. Składniki: 350 g mąki, 25 g drożdży, 100 m mleczka kokosowego, 50 g cukru białego, szczypta soli, 50 g masła, 2 jajka, 1 łyżka spirytusu, ponadto: ok. 1 ½ szklanki cukru pudru(...)swoją objętość. Pączki smażymy z dwóch stron, powoli żeby miały czas na wyrośnięcie. Przekładamy na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru oleju i układamy na kratce z piekarnika. Lukier: Cukier puder mieszamy z 2-3 łyżkami ciepłej przegotowanej wody. Ma być lekko lejący. Każdy pączek maczamy w lukrze i przyklejamy na wierzch płatki kokosowe. Można zamiast płatków posypać wiórkami kokosowymi

Moniki Smakołyki
Śliwkowe ciasto z lukrem 150

łyżeczko proszku do pieczenia MASA ŚLIWKOWA: 1 kg śliwek (po wypestkowaniu)  200g cukru 2 łyżeczki cynamonu szczypta mielonej gałki muszkatołowej 2 opakowania budyniu waniliowego + 100ml wody LUKIER: 120g cukru pudru sok z cytryny Przygotowanie: CIASTO: Składniki zagnieść szybko w elastyczne, gładkie ciasto. Odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Większą rozwałkować(...)wyłożyć na blachę wyścieloną ciastem. Pozostałe ciasto rozkawałkować na prostokąt o wielkości takiej, jak wierzch blaszki, przykryć nim górę placka (śliwki). Piec w 180'C około 50 minut. LUKIER: Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym, do osiągnięcia pożądanej konsystencji lukru. Polać nim ciepłe ciasto. Całość schłodzić

Cakes By Kejt
Dekorowanie pierników? - nic prostszego! 271

Poza pierniczkami obowiązkową rzeczą jest lukier. Ale nie taki zwykły lukier z wody i cukru pudru, nam potrzebny jest lukier królewski! Co to takiego? To najlepszy z możliwych lukrów, wręcz stworzony do dekorowania pierników i tworzenia na nich przecudnych wzorów. Składa się z cukru pudru i białka z kurzego jaja, opcjonalnie z kilku kropli soku z cytryny. Dla osób, które(...)dosypać cukru pudru.  wersja "gęstsza" idealna do rysowania konturów i precyzyjnych wzorów SKŁADNIKI lukier królewski w wersji "rzadszej" cukier puder SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Kiedy przygotujemy rzadszą wersję lukru wystarczy 1/4 lukru przełożyć do oddzielnej miseczki, stopniowo dosypywać do niej cukier puder i miksować na niskich obrotach. Lukier powinien być naprawdę gęsty, po nabraniu na łyżeczkę nie powinien  prawie

DefinicjaSmaku
Ciasto z sercem 181

proszku do pieczenia łyżka cukru z prawdziwą wanilią pół szklanki cukru barwnik spożywczy czerwony w żelu   Na ciasto jasne: 150g masła lub margaryny 300g mąki 200g drobnego cukru do wypieków łyżka cukru z prawdziwą wanilią 80ml mleka 3 jajka skórka otarta z połowy cytryny łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli   Na lukier: szklanka cukru pudru 2 łyżki(...)warto się wspomóc rękawem cukierniczym, gdyż ciasto jest dość gęste). Ciasto pieczemy około 50-60 minut w 170 stopniach (do suchego patyczka). Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.   Lukier: cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny lub wodą i barwnikiem, dekorujemy ciasto

Smak mojej kuchni
Ciasteczka wyciskane 165

przełamane zostaje przez smak marmolady i kwaskowatego lukru. Głównym problemem w ich przygotowaniu jest konieczność posiadania  specjalnej maszynki, szprycki do wyciskania ciasteczek. Składniki: 30 dag mąki 20 dag masła 3 żółtka 10 dag cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego aromat cytrynowy lub pomarańczowy Dodatkowo: marmolada wieloowocowa 0,5 szklanki cukru pudru  2-3 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Schłodzone(...)bardzo uważać, gdyż ciasteczka mogą szybko się przypalić. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić na blaszce do przestudzenia, by w trakcie zdejmowania nie zdeformowały się (nie pokruszyły).  Przygotować lukier. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny, Jeśli lukier byłby zbyt rzadki należy dodać cukru pudru, natomiast jeśli byłby zbyt gęsty odrobinę soku. Udekorować ciasteczka. Smacznego

My sweet a life
Babka mocno cytrynowa 140

masła 1,5 szklanki cukru 5 jajek (żółtka i białka osobno) 1,5 szklanki mąki tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 cytryny Na lukier: 3/4 szklanki cukru pudru Przygotowanie: Ciasto: Formę o wymiarach 35 x 11 cm dokładnie wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Cytryny dokładnie umyć i sparzyć. Zetrzeć z nich skórki i wycisnąć(...)ciastem i delikatnie wmieszać w masę. Powstanie gładka, jednolita średnio-gęsta masa. Przelać do formy, wyrównać powierzchnię i piec koło 50-55 min. Po upieczeniu wyjąć z formy. Lukier: Cukier puder przełożyć do miseczki i stopniowo dodawać sok z cytryny, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. (Lukier nie może być zbyt gęsty, gdyż trudno będzie go nałożyć, ani zbyt lejący, gdyż

My sweet a life
Ciasto drożdżowe makowo-jabłkowe 168

jajko 3 żółtka 60g masła szczypta soli Nadzienie: 4 duże jabłka  1 mała puszka masy makowej (400g) 100g skórki pomarańczowej kandyzowanej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru pudru Lukier i dekoracja: 200g cukru pudru gorąca woda 150g skórki pomarańczowej kandyzowanej 1. W misce umieszczam drożdże, po łyżce mąki i cukru, dolewamy trochę mleka. Przykrywamy, odstawiamy aż zaczyn zacznie(...)zaokrąglamy i również mocno sklejamy. Układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut. Studzimy. 4. Do cukru pudru wlewamy odrobinę gorącej wody, tak by po wymieszaniu lukier uzyskał pożądaną konsystencję. Smarujemy nim ciasto, posypujemy skórką pomarańczową

Szefowa kuchni

Proponowane wyszukiwania