cukrem pudrem. Lukier: 150 g cukru pudru sok z połówki niedużej cytryny 1 - 2 łyżki gorącej wody Cukier puder ucierać stopniowo wlewając wodę i sok cytryny do momentu otrzymania pożądanej konsystencji lukru. Gęstość lukru można dowolnie modyfikować przez dodanie większej ilości cukru lub soku. Smacznego! :-) Inspiracja: marthastewart.com __________________________________________________________________________________ ZOBACZ TAKŻE: Malinowe bezowe serduszka z kokosowym kremem Walentynkowy Eton
maniapieczeniaostudzić. Mąkę, przyprawy do piernika i sodę wymieszać. Dodać żółtka i masę z miodu, wyrobić ciasto. Wykonanie lukru: Cukier przesiać przez sito. Do cukru dodać 1 łyżkę soku z cytryny i łyżkę wrzątku, wymieszać. W razie potrzeby dodać więcej wody lub cukru pudru. Lukier do sklejania pierników powinien być gęsty. Gdy lukier zastygnie można go podgrzać lub dodać odrobinę wrzątku(...)zrobiłam lukier i ozdobiłam nim ściany domku. Następnie lukier zagęściłam i zaczęłam sklejać ze sobą ściany. Gdy ściany były sklejone a lukier dobrze zastygł dokleiłam dach.Gdy dach dobrze zastygł docięłam komin i przykleiłam go za pomocą lukru. Następnie zrobiłam choinkę, bałwanka z masy cukrowej i zaczęłam dodawać poszczególne elementy czyli drabinę, płotek choinkę i bałwanka. Gotowy domek posypałam cukrem pudrem
Mama Gotujedrożdżową. Przepis zaczerpnęłam (i lekko zmodyfikowałam) z magazynu "Moje Smaki Życia" nr 11/2016. Dodałam od siebie lukier na bazie kawy i cynamonu, ale możecie babkę posypać tylko cukrem pudrem. Składniki na lukier podaję orientacyjnie, gdyż każdy może sobie dostosować intensywność smaku kawy czy cynamonu. Babka ma fajny kolorek (dzięki dyni hokkaido) i również za jej sprawą pozostaje dłużej wilgotna niż(...)szklanki mleka 7 g drożdży instant (1 opakowanie) 1/2 szklanki cukru 2,5 szklanki mąki 2 żółtka szczypta soli 50 g masła 150 g puree z dyni Lukier: cukier puder, wrzątek, kawa Inka, cynamon Mleko wlać do garnka, dodać masło. Umieścić na małym ogniu i podgrzewać, aż masło się rozpuści.Masa powinna być ciepła, ale niegorąca. Do dużej miski
My simple kitchenkokosowych 3 łyżki likieru kokosowego ( można pominąć ) skórka otarta z 1 dużej limonki, wyszorowanej i sparzonej sok z 1 dużej limonki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: pół szklanki cukru pudru sok z połowy limonki Dodatkowo: wiórki kokosowe do oprószenia Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać(...)formie przez około 10 minut, następnie wyjąć z formy i odłożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia. Lukier: Cukier puder oraz sok z limonki umieścić w miseczce i rozetrzeć grzbietem łyżki do otrzymania gładkiego lukru. Gęstość lukru regulować poprzez dodanie cukru pudru - jeśli będzie zbyt rzadki, lub soku z limonki - jeżeli będzie zbyt gęsty. Gotowym lukrem polać wystudzone ciasto, oprószyć
Opowieści z piekarnikapotrzeba ok. 2,5- 3 cytryny) 1 ½ szklanki wody 1 szklanka cukru (200g) 200g masła Cytrynowa pianka: 1 galaretka cytrynowa 500ml słodkiej śmietany 30- 36% 2 łyżki cukru pudru Lukier: sok z połowy cytryny cukier puder Dodatkowo: około 140 g herbatników (20 sztuk) Wykonanie: Uwaga: Zaczęłam od ugotowania budyniu, gdy się studził upiekłam biszkopt(...)sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Kolejno, dalej miksując, dodać stopniowo tężejącą galaretkę. Wyłożyć na masę budyniową. Na górę ułożyć herbatniki. Przygotować lukier. Sok z cytryny rozetrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. (Dodać taką ilość cukru pudru, aby masa była gęsta, ale można ją było rozsmarować). Lukrem posmarować herbatniki. Ciasto wstawić
cucinarepotrzeba ok. 2,5- 3 cytryny) 1 ½ szklanki wody 1 szklanka cukru (200g) 200g masła Cytrynowa pianka: 1 galaretka cytrynowa 500ml słodkiej śmietany 30- 36% 2 łyżki cukru pudru Lukier: sok z połowy cytryny cukier puder Dodatkowo: około 140 g herbatników (20 sztuk) Wykonanie: Uwaga: Zaczęłam od ugotowania budyniu, gdy się studził upiekłam biszkopt(...)sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Kolejno, dalej miksując, dodać stopniowo tężejącą galaretkę. Wyłożyć na masę budyniową. Na górę ułożyć herbatniki. Przygotować lukier. Sok z cytryny rozetrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. (Dodać taką ilość cukru pudru, aby masa była gęsta, ale można ją było rozsmarować). Lukrem posmarować herbatniki. Ciasto wstawić
cucinaremąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki majonezu starta skórka z jednej cytryny sok z połowy cytryny na lukier: 3-4 łyżki soku z cytryny 1 szklanka cukru pudru Wykonanie: Całe jajka ubić z cukrem na puch. Na małych obrotach miksera dodać zmieszane ze sobą i przesiane mąki i proszek do pieczenia. Dodać skórkę(...)patyczka. Z podanych składników przygotować lukier. Do przesianego cukru pudru dodawać stopniowo sok z cytryny i dobrze za każdym razem wymieszać. Jeśli lukier jest za rzadki dodać wiecej cukru pudru. Lukier powinien spływać z łyżeczki troszkę leniwym strumieniem. Wystudzoną babkę polać lukrem
Pysznie & Pięknieskładniki na ciasto (ok. 24 małych rogalików): 200 g mąki orkiszowej lub pszennej 1 żółtko 15 g cukru pudru 100 g masła 1 łyżka śmietany, kwaśnej 1 szczypta soli wykonanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy cukier, sól, żółtko oraz masło. Siekamy wszystko nożem. Dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy przez(...)pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 15 min., na złoty kolor. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. składniki na nadzienie i dekorację: ok. 150 g masy makowej lukier cukier puder Wystudzone rogaliki polewamy lukrem lub oprószamy cukrem pudrem. Zapisz
Domowy Smak Jedzeniajajka 5 szt, masło 200 g, cukier 250 g, jabłka 500 g, rodzynki 50 g, orzechy włoskie 50 g, kasza manna 70 g, olejek migdałowy 2 łyżeczki, lukier: cukier puder 1 szklanka, sok z cytryny 4 łyżki, Ponadto: kandyzowana skórka pomarańczy 0,5 szklanki, Sposób przygotowania: Mąkę siekamy nożem wraz z margaryną. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Przykrywamy(...)ostygnięcia. Cukier puder łączymy z sokiem i mieszamy łyżką aż powstanie nam lukier. Jeśli będzie zbyt gęsty to dodajemy więcej soku, a jeśli zbyt płynny to dodajemy więcej cukru pudru. Gotowym lukrem polewamy wierzch ciasta. Następnie posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczy. Przepis zaczerpnięty ze strony : mojewypieki
kulinarne odsłony paticiasto : 5 jajek 250 g mąki wrocławskiej 200 g cukru drobnego do wypieków 250 g margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cytryna 1 szczypta soli krem : 100 ml soku z cytryny 150 ml mleka 1/2 opakowania budyniu śmietankowego z cukrem 100 g masła 1 łyżka cukru pudru lukier : sok z 1 cytryny około 1 szklanka cukru pudru (tyle(...)całkowitego wystygnięcia. Zimny budyń miksujemy z masłem dodając cukier puder. Babkę przekrawamy na pół - przekładamy kremem. Wstawiamy babkę do lodówki. Przygotowujemy lukier. Sok z cytryny przelewamy do miski, dodajemy przesiany cukier puder i miksujemy przez kilka minut do uzyskania gęstej konsystencji lukru. Lukier nakładamy na babkę, dekorujemy skórką cytrynową. Babkę wkładamy na godzinę do lodówki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiszklanki mąki (740 g) 200 g cukru pudru 150 g masła 5 żółtek 2 jajka 80 g drożdży świeżych 500 ml mleka cukier waniliowy odrobina soli Lukier: 1,5 szklanki cukru pudru ok. 7 łyżek ciepłej wody konfitura z róży (ewentualnie marmolada różana) kandyzowana skórka pomarańczy (opcjonalnie) olej do smażenia Najlepsze Domowe Pączki - Sposób przygotowania: Ok. 3 łyżki(...)pączki zbytnio nasiąkną tłuszczem. Ważne jest podtrzymywanie stałej temperatury podczas smażenia każdej partii pączków. Gotowe przekładamy na ręczniki papierowe. Za pomocą szprycy każdego pączka nadziewamy konfiturą z róży. Lukier: Cukier puder ucieramy z wodą (można posłużyć się mikserem). Gdy lukier jest za rzadki dodajemy więcej cukru pudru, natomiast jeżeli zbyt gęsty wlewamy więcej wody. Pączki maczamy w przygotowanym lukrze
Słodka Stronabrzoskwini z puszki, odsączonych – garść truskawek kruszonka: – 1.5 płaskiej łyżki masła – 3 łyżki maki pszennej – łyżka pokruszonych płatków migdałowych – 3 łyżki cukru lukier: 3/4 szklanki cukru pudru 2-3 lyzki goracej wody dodatkowo: rozklocone duze jajko Noc przed pieczeniem odsaczamy brzoskwinie, kroimy na mniejsze kawalki i laczymy w naczyniu z tymiankiem w ilosci okolo(...)Pieczemy w temperaturze 190 stopni, okolo 10-12 minut. Upieczone drozdzowki beda puchate, zarumienione, wyrosniete. Wykladamy je po upieczeniu na kratke. Dekorujemy po lekkim przestudzeniu albo cukrem pudrem albo lukrem. Lukier: laczymy cukier puder i odrobine wody, ucieramy bardzo dokladnie aby byl gladki i bialy. Gotowym lukrem ozdabiamy drozdzowki. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined
dom-agi.plstołu. Ciasto: 300 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropel ekstraktu waniliowego 150 g masła 80 g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki śmietanki 30% Lukier: 2 szkl cukru pudru łyżka soku z cytryny żurawina suszona pistacje Ciasto: masło, żółtka i śmietanka powinny być dobrze schłodzone. Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i masło posiekać. Dodać pozostałe składniki(...)zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Zawinąć w folie i schłodzić przez godzinę. Ciasto cienko rozwałkować i wycinać foremką kwiatuszki. Piec w 180 stopniach na złoty kolor. Ostudzić. Lukier: cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i odrobiną wody na gesty lukier. Polać ciasteczka i udekorować posiekana żurawina i pistacjami. Ciasteczka podałam w salaterce Palette Light Blue Ambition Przepis bierze udział
Smakołyki Asikremowych ciast. Spody: 1 arkusz ciasta francuskiego świeżego Krem czekoladowy: 25 dag mascarpone 25 dag śmietany kremówki 30% 3 czubate łyżki cukru pudru 10 dag czekolady deserowej Lukier: 10 dag cukru pudru 1-2 łyżki mleka orzechowy krokant do posypania Wykonanie deseru: Spody: Ciasto francuskie odwinąć z papieru. Nożem pokroić na jednakowej dowolnej wielkości prostokąty. Ułożyć(...)ozdobną końcówką w kształcie gwiazdy lub kwiatka, wyciskać rozetki kremu na jeden francuski prostokąt docisnąć drugim ciastkiem, znów wycisnąć porcję kremu przykryć ostatnim trzecim blatem ciasta francuskiego. Lukier: Cukier puder utrzeć z mlekiem na jednolitą gładką gęstą konsystencję polukrować gotowy przełożony deser i posypać orzechowym krokantem, tak postępować aż do skończenia z wszystkimi ciastkami. Podawać lekko schłodzony. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamondopiero po lekkim przestudzeniu ściągamy je z blaszki. Uważajmy, aby nie przypalić ciastek, ponieważ ze względu na ciemną barwę podczas pieczenia nie widać kiedy pierniki zaczynają się rumienić.Lukier:Cukier puder przesiewamy. Delikatnie ubijamy białko (trzepaczką, nie mikserem) jedynie do lekkiego zapienienia. Stopniowo, ciągle mieszając dodajemy cukier puder i ucieramy do otrzymania gładkiej konsystencji. Lukier powinien być lśniący i gęsty(...)pudru, gdy zbyt gęsty - odrobinę wody.Na największą gwiazdkę wykładamy porcję lukru (ok. łyżeczkę) i przykładamy kolejny piernik tej samej wielkości. Następnie znów wykładamy lukier i przykładamy mniejszy pierniczek, czynności powtarzamy do wyczerpania ciasteczek przygotowanych na jedną choinkę stopniowo zmniejszając porcję wykładanego lukru. Wierzchołek przystrajamy najmniejszą gwiazdką. Wskazówka: Aby uniknąć ześlizgnięcia się choinki pod wpływem dużej liczby warstw i lukru
Słodka Strona