lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:6/284)

Tort piernikowy z powidłami śliwkowymi i kremem cynamonowym 177

masła 50 g brązowego cukru 1 małe jajko 210 g mąki pszennej 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka kakao ¼ łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli Lukier królewski: 1 szklanka cukru pudru 1 białko kilka kropli soku z cytryny * PRZYGOTOWANIE Ciasto piernikowe Miód przelej do rondelka, dodaj masło, mleko oraz cukier. Wstaw na mały ogień i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści(...)razie potrzeby dodaj więcej cukru pudru. Lukier przelej do szprycy lub rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką o małej średnicy albo śniadaniowego woreczka, nacinając jego końcówkę. Lukrem ozdób pierniczki i odstaw do zastygnięcia polewy. *Dla pokrycia większych powierzchni rozrzedź lukier białkiem, aby był płynny. Krem cynamonowy Kremówkę ubij na wysokich obrotach miksera z mascarpone, cukrem pudrem i cynamonem przed samym składaniem

Food Square
Drożdżówki z serem 270

kostki) 1 szklanka mleka (250 ml) 1 całe jajko i 1 żółtko (białko zostawiamy do posmarowania) 70 g rozpuszczonego masła 2 łyżki cukru pudru dodatkowo: ok. 3/4 szklanki cukru pudru do lukru listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='450 - 500 g prawdziwego twarogu * 2 żółtka jaj (białka nie będą potrzebne) 4 łyżki cukru pudru (jeśli ser jest kwaskowy(...)kostki) 1 szklanka mleka (250 ml) 1 całe jajko i 1 żółtko (białko zostawiamy do posmarowania) 70 g rozpuszczonego masła 2 łyżki cukru pudru dodatkowo: ok. 3/4 szklanki cukru pudru do lukru'; document.write(" "); Przygotowujemy rozczyn z 1/4 szklanki lekko ciepłego mleka, 35 gramów drożdży, 2 łyżek mąki i 1 łyżki cukru pudru. Mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. Do dużej miski

Poezja smaku
Ciasteczka Klawisze 262

mąki pszennej – 200 g masła – 50 g cukru pudru – 1 cukier wanilinowy – 2 żółtka Lukier: – 1 białko – 1 szklanka cukru pudru   Wykonanie: Lukier – Białko utrzeć z cukrem pudrem, ręcznie lub za pomocą miksera. – Lukier ma być bardzo gęsty. Jeśli taki nie jest, to dodać jeszcze cukier puder. Ciasto(...)Masło utrzeć z cukrem pudremcukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodać żółtka i mąkę, przemieszać i zagnieść ciasto. – Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2-3 godziny. – Następnie rozwałkować na prostokąt o grubości 1/2 cm. – Lukier rozsmarować nożem na schłodzonym

To co kocham
Sernik krakowski 176

ciasto: -250 g mąki pszennej -100 g cukru pudru -125 g masła, zimnego -łyżeczka cukru wanilinowego -1 jajko Masa serowa: -1 kg tłustego zmielonego twarogu * -8 jajek -100 g masła -250 g cukru -3 łyżki cukru waniliowego -3 łyżki mąki ziemniaczanej -100 g rodzynek -1 żółtko (roztrzepane, do posmarowania kratki) Lukier: -150 g cukru pudru -sok z cytryny Przygotowanie --> Kruche(...)szerokości 1 cm. Z pasków ułożyć na serniku kratkę, posmarować ją żółtkiem. --> Ciasto piec około 50 - 60 minut w temperaturze 170 stopni. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. --> Lukier: --> Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny (ja pominęłam). --> Jeśli lukier będzie zbyt rzadki, należy dodać więcej cukru pudru, a jeśli zbyt gęsty dodać odrobinę więcej soku z cytryny. --> Smacznego Notatki * Przy

Marta Gotuje
Drożdżówka "zasypywana" bez wyrabiania 155

cukier waniliowy 1 łyżkę (używam z prawdziwą wanilią, ale może być też zwykły )kruszonka 100 g margaryny (używam naszej ulubionej)pół szklanki cukru3/4 szklanki mąki  lukier szklankę cukru pudru wody letniej (w zależności jaką płynność lukru lubimy)sok z cytryny 1 łyżkę  SPOSÓB WYKONANIA :- 10 dag drożdży pokruszyć do miski posypać tym 1 szklanką cukru(...)minut (trzeba obserwować wedle swojego piekarnika ) najlepiej sprawdzić patyczkiem np. do szaszłyków jeżeli po wyjęciu z ciasta jest suchy ciasto jest gotowe- wystudzone ciasto polukrować lukrem ( cukier puder wymieszać z wodą którą powoli dodajemy do cukru pudru. Robimy gęstość która nam odpowiada dodajemy sok z cytryny i polewamy ciasto)Smacznego

Basia w kuchni
PĄCZKI - NAJLEPSZE 212

mąki pszennej 10 dag tłuszczu ( masło,margaryna) 5 żółtek 5 dag drożdży 1 szklanka mleka 10 dag cukru 1 kieliszek spirytusu marmolada smalec do smażenia z olejem cukier puder bądź lukier Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć w naczyniu z łyżką cukru,rozprowadzić ok 2 łyżkami ciepłego mleka ( ewent wodą o temp 20-30 st.C) , dodać 2 łyżki mąki - rozczyn ma mieć(...)strony. Gdy połowa pączka się zarumieni ,odwrócić go i  dosmażyć bez przykrycia. Usmażone pączki wyjąć,odsączyć na papierowym ręczniku,przełożyć na półmisek. Posypać cukrem pudrem bądź polać zrobionym lukrem. Lukier:   3/4 szklanki cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny 2- 3 łyżki ciepłej wody Cukier zalać wodą,dodać sok z cytryny i starannie ucierać. Gdy lukier jest

Niespełnione zdolności kulinarne
Zielona babka jogurtowa z bitą śmietaną na Dzień Świętego Patryka. 165

płaska łyżeczka sody oczyszczonej duża szczypta soli zielony barwnik masło i mąka do formy KREM: 200 g śmietany kremówki 30 lub 36 % około 2 łyżki przesianego cukru pudru śmietanfix (opcjonalnie) LUKIER: 100 g cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka wody zielony barwnik cukier puder do oprószenia      Formę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Piekarnik nagrzewamy(...)pół. Śmietanę ubijamy na sztywno, na koniec ubijania dodajemy cukier puder (do smaku) i śmietanfix. Gotową masę wykładamy na pierwszy krążek ciasta, przykrywamy drugim.      Lukier. 100 g cukru pudru mieszamy z barwnikiem, dodajemy sok z cytryny i ewentualnie wodę. Ciasto oprószamy cukrem pudrem, a z lukru robimy esy-floresy ;D. Ciasto przed podaniem chłodzimy co najmniej

Rozpustne gotowanie
Domowe Mini-Pączusie 232

łyżki na zaczyn 5 żółtek 1 jajko opak. cukru waniliowego 80 g masła łyżka wódki /spirytusu/ octu 1/3 łyżeczki soli olej do smażenia Lukier: 1,5 szklanki cukru pudru ok. 7 łyżek ciepłej wody konfitura z róży (ewentualnie marmolada różana) kandyzowana skórka pomarańczy (opcjonalnie)  olej do smażenia Domowe Mini-Pączusie - Sposób przygotowania: Żółtka, jajko, cukier i cukier waniliowy(...)Ważne jest podtrzymywanie stałej temperatury podczas smażenia każdej partii pączków. Gotowe przekładamy na ręczniki papierowe. Za pomocą szprycy z cienką, długą końcówką każdego pączka nadziewamy konfiturą z róży. Lukier: Cukier puder ucieramy z wodą (można posłużyć się mikserem). Gdy lukier jest za rzadki dodajemy więcej cukru pudru, natomiast jeżeli zbyt gęsty wlewamy więcej wody. Mini-pączki maczamy w przygotowanym lukrze

Słodka Strona
Drożdżówki z serkiem 166

łyżki słodkiej śmietany lub mleka [ nie dałam] 2 – 3 łyżki cukru 2 żółtka skórka otarta z cytryny lub kandyzowana skórka z pomarańczy [ nie dałam] Lukier: [ u mnie cukier puder zamiast lukru] ¾ szklanki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka wody Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, aż się rozpuszczą. Wlać połowę mleka i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę wsypać

Moje domowe kucharzenie
Keks 157

bakaliami:). Do tego koniecznie lukier na górę i palce lizać! Ciasto długo zachowuje świeżość.  3/4 kostki masła (150g) 3/4 szklanki cukru pudru do ciasta + 1/2 szklanki cukru pudru do lukru 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek 400 g bakalii (u mnie mieszanka: rodzynki, daktyle, skórka pomarańczowa, ananas kandyzowany) - garść odkładamy do dekoracji 1. Miękkie(...)bakalie, również mieszamy łyżką. 2. Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto, pieczemy przez około 1 h w temperaturze 180 stopni.  3. Upieczony, przestudzony keks polewamy lukrem: cukier puder mieszamy z odrobiną wody. Posypujemy bakaliami

Szefowa kuchni
Choinki z Ciastek Czekoladowych 257

kakao ciemnego 100 g cukru pudru 130 g miodu płynnego 3 jajka 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli na lukier : 2 białka około 300 g cukru pudru kilka kropli soku z cytryny foremki do wykrawania ciastek o różnych wielkościach tego samego wzoru Link do filmu z przygotowania : Choinki z ciastek czekoladowych  https://www.youtube.com(...)połączyły się z cukrem – można do tego celu użyć miksera . Na koniec dodaję kilka kropli soku z cytryny i dokładnie mieszam . Ja do przygotowania lukru użyłam 300 g cukru pudru . Lukier powinien być na tyle gęsty aby można było nim pisać . Końcowe przygotowanie choinek z ciastek: Najpierw układam sobie choinki z ciastek bez lukru żeby dopasować do siebie ciastka :) . Następnie

Uwaga Babcia Gotuje
Ciasto cytrynowe 769

margaryny 250 g cukru (ja dałam nieco mniej ok. 220 g.) 2 duże cytryny (lub 3 mniejsze) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek + ok. pół szklanki cukru pudru na lukier Margarynę i jajka wyciągamy wcześniej z lodówki, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Rozdzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na gęstą, błyszczącą pianę z połową ilości cukru. Piana powinna(...)minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Czas, kiedy ciasto jest w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie lukru. Wyciskamy sok z połówki cytryny i mieszamy z cukrem pudrem. Lukier powinien mieć jednolitą gęstą konsystencję. Po wyciągnięciu z piekarnika warto upewnić się, że ciasto jest upieczone nakłuwając je drewnianym patyczkiem. Ciasto odstawiamy do przestudzenia, kiedy nie jest już gorące lukrujemy grubą

Ciastkozercy
Piegusek 200

masła  200 - 250 g białek (7-8 sztuk) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 cytryna masło do posmarowania foremki Lukier: 100 - 150 g cukru pudru sok z 1/2 pomarańczy lub dużej cytryny kandyzowana skórka z cytryny i pomarańczy Prostokątną, niedużą foremkę "keksówkę" o wymiarach 26 x 11 x 7,5 cm wyłożyć papierem(...)wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Wyjąć, wystudzić. Ciasto można polukrować, posypać wierzch ciasta kandyzowaną skórką, smaczne jest również posypane cukrem pudrem lub zupełnie bez dodatków. Wykonanie lukru: Cukier puder ucierać stopniowo wlewając sok z pomarańczy lub cytryny do momentu otrzymania pożądanej konsystencji lukru. Smacznego

maniapieczenia
Ciasto jagodowe bez pieczenia 495

formie) 800g jogurtu greckiego 400g jagód 250ml śmietanki 30% 100g domowego cukru z wanilią 3 łyżki soku z cytryny 7 łyżeczek (około 28g) żelatyny 1/3 szklanki zimnej wody LUKIER 80g cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1-2 łyżki jagód Wykonanie: - formę wysmarować masłem, wyłożyć na spodzie i na bokach papierem do pieczenia - na dnie formy ułożyć warstwę herbatników(...)pozostałą połowę masy - całość przykryć ostatnią warstwą herbatników - formę z ciastem schłodzić w lodówce przez kilka godzin lub do momentu ścięcia się masy (najlepiej przez całą noc) - przygotować lukier: cukier puder przesiać do miski - jagody umyć, osuszyć, przetrzeć przez sitko - powstały jagodowy sok/mus oraz sok z cytryny dodać do cukru pudru - całość utrzeć grzbietem łyżki na gładki lukier - wierzch ciasta

Smakołyki Bereniki
Babeczki - Bożonarodzeniowe Choinki 198

masła 280 ml mleka 250 g mąki 210 g cukru 50 g kakao w proszku  czubata łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy szczypta soli Lukier: szklanka cukru pudru 4 łyżki ciepłej wody Krem: 300 ml śmietanki kremówki 30% 200 g serka mascarpone ok. 4 łyżki cukru pudru odrobina zielonego barwnika perełki cukrowe Babeczki - Bożonarodzeniowe Choinki - Sposób przygotowania: Ciasto(...)papilotkami i napełniamy przygotowanym ciastem do ok. 2/3 wysokości. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach (nie dłużej, ponieważ babeczki staną się zbyt wysuszone ) d o suchego patyczka. Lukier: Cukier puder ucieramy razem z wodą do otrzymania gładkiej konsystencji.  Powstałym lukrem polewamy wierzch babeczek i wyrównujemy tworząc efekt śnieżnej powłoki. Pozostawiamy do zastygnięcia.   Krem: Kremówkę ubijamy

Słodka Strona

Proponowane wyszukiwania