lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:13/284)

Drożdżówki z truskawkami 180

cukru 50 g masła Lukier: 1 szkl cukru pudru 3-4 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Mleko podgrzać odlać około 100 ml wsypać łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki, pokruszyć drożdże i wymieszać. Odłożyć w ciepłe miejsce by drożdże zaczęły pracować. Do misy miksera przesiać mąki, dodać resztę cukru, cukier waniliowy, jajko, resztę mleka, zaczyn drożdżowy i miksować na wolnych obrotach hakiem(...)zależności od piekarnika. Po upieczeniu przełożyć do ostudzenia na metalową kratkę. Zimne polać lukrem lub oprószyć cukrem pudrem. Kruszonka: z masła, cukru i mąki wyrobić kruszonkę.  Lukier: z cukru pudru i soku z cytryny utrzeć lukier

Ala piecze i gotuje
Pączki 385

Aromat rumowy;2 łyżki octu spirytusowego 10%;125 g margaryny;2 szklanki ciepłego mleka;Szczypta soli;600 g marmolady (u mnie o smaku różanym);Olej do smażenia.Lukier:1 szklanka cukru pudru;3 łyżki gorącej wody;100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej.Sposób przygotowania:Przygotować rozczyn. Drożdże pokruszyć do miski . Dodać 6 łyżek mąki, 2 łyżki cukru i szklankę ciepłego mleka(...)około 1 - 2 minuty z każdej strony. Czas smażenia pączków jest uzależniony do ich wielkości.Usmażone pączki odsączyć z nadmiaru tłuszczu układając na papierowych ręcznikach i wystudzić.Przygotować lukier. Cukier puder utrzeć energicznie łyżką z wodą. Tak przygotowanym lukrem polać pączki i udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 40 pączków.Pączki należy wycinać

Gospodyni Miejska
Pączki ptysiowe 146

kostki masła 1 szklanka wody 1 łyżka soku z cytryny 200 g mąki pszennej (ok. 1 i 1/3 szklanki) 4 jajka szczypta soli olej do smażenia Lukier: łyżeczka wody cukier puder Wodę, sok z cytryny i masło umieszczamy w garnku i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i cały czas mieszając dosypujemy po trochu mąki - masa powinna zacząć odchodzić od ścianek(...)góry, po czym delikatnie odrywamy papier od ciasta. Gniazdek nie należy smażyć zbyt gęsto, bo rozrastają się w trakcie pieczenia. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Lukier Cukier puder ucieramy z łyżeczką ciepłej wody do uzyskania gęstego lukru, którym polewamy usmażone pączki.   Smacznego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Pączki oblane lukrem i czekoladą 178

LUKIER Cukier puder wsypujemy do miseczki . Wodę zagotować , Jedną dużą łyżkę mieszamy z 1/2 łyżeczki soku wyciśniętego z cytryny . Wlewamy do cukru pudru . Dobrze mieszamy powstanie nam biały lekko płynny lukier, gęstość lukru zależy od ilości cukru pudru POLEWA CZEKOLADOWA Do miski wybić jajko, dodać cukier i kakao, zmiksować.Margarynę rozpuścić w rondlu, gorącą stopniowo dolewać do zmiksowanej masy, dalej

Kuchnia Danusi
Babka piernikowa 155

masła 100 g cukru(1/2 szklanki) 60 g przyprawy do piernika(1 opakowanie) 30 g kakako(3 łyżki) 20 g proszku do pieczenia(2 łyżeczki) 3 jajka cukier puder, lukier lub polewa do dekoracji Miękkie masło ucieramy z cukrem. Miód lekko podgrzewamy z kakałem. Studzimy. Żółtka oddzielamy od białek. Do utartego masła dodajemy po jednym żółtku. Krótko miksujemy. Następnie dodajemy(...)piana nie opadła. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy. Pieczemy około 60 minut w 180 stopniach(do tzw. suchego patyczka). Studzimy. Dekorujemy cukrem pudrem, polewą lub lukrem. Uwaga ! Aby ciasto było jeszcze bardziej puszyste to można wcześniej przesiać mąkę. Jak by zdjęcie się nie wyświetliło to proszę otworzyć poniższy link. Przepraszam za utrudnienia. Smacznego

Ciasta z tradycjami
Babka drożdżowa 315

Lukier 1 szklanka cukru pudru 2-3 łyżki ciepłej wody sok z cytryny (ok. połowy) Przygotowanie Z połowy ilości mleka, połowy mąki, odrobiny cukru i drożdży zrobić rozczyn (wszystkie składniki wymieszać ze sobą). Odstawić do lekkiego wyrośnięcia. Cukier, żółtka i jajko ubić na puszystą masę. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę mąki, ubite jajka z cukrem (z pkt. 2), szczyptę soli(...)przygotowanej formy z kominem i pozwolić jeszcze trochę urosnąć. Piec około 40 minut w temperaturze 180oC. Babka jest gotowa, gdy patyczek wetknięty w babkę będzie suchy. Babkę polać lukrem. Cukier puder rozetrzeć z odrobiną wody i sokiem z cytryny (lukier powinien mieć gęstość śmietany). Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Grahamkowe drożdżówki z powidłami 237

mąki Graham Młynomag 1 szkl ciepłego mleka 50 g świeżych drożdży 2 jajka 75 dag roztopionego masła (ostudzonego) szczypta soli Nadzienie: kilka łyżek powideł śliwkowych łyżka cynamonu Lukier: 1 szkl cukru pudru kropla olejku migdałowego Ciasto: Do dużej miski wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki tortowej i 1/2 szkl ciepłego mleka. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut(...)pół godziny. Pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach. Po upływie 20 minut warto przykryć drożdżówki papierem do pieczenia lub folią aluminiową aby się zbytnio nie zrumieniły. Lukier: Cukier puder utrzeć z olejkiem i odrobiną wody na gęsty lukier. Jeszcze ciepłe drożdżówki polać lukrem

Smakołyki Asi
Sernik krakowski 168

masła 1 szklanka cukru pudru 5 jajek 1 budyń waniliowy  50 ml mleka 1/2 szklanki rodzynek 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii skórka otarta z cytryny Lukier: 1 szklanka cukru pudru sok z cytryny Ciasto : Blachę o wymiarach wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części ( 1/3 i 2/3). Mniejszą(...)stopni i piec przez około 60 minut. Po tym czasie uchylić piekarnik i pozostawić w nim sernik na 10 minut do przestudzenia. Następnie wyjąć i całkowicie wystudzić. Lukier: Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny (tyle soku ile zabierze cukier) i posmarować nim wystudzony sernik

My simple kitchen
Amerykańskie pączki z prażonymi migdałami 150

świeżych drożdży 125 ml ciepłego mleka 80 g cukru 50 g masła 3 jajka ½ łyżeczki soli 1 l oleju do smażenia pączków     Składniki na lukier: 100 g   cukru pudru 1 białko 25 ml rumu (lub ¼   łyżeczki zapachu rumowego) 10 g płatków migdałowych     Wykonanie: Najpierw zrobiłam rozczyn drożdżowy. W letnim mleku wymieszałam drożdże roztarte(...)temperatury około 170 °C i wkładałam pojedynczo na rozgrzany olej. Smażyłam na rumiano z każdej strony. Wysmażone pączki wyjmowałam z rondla na tacę wyłożoną papierowym ręcznikiem.   Przygotowałam lukier: Cukier puder utarłam z białkiem z odrobiną   zapachu   rumowego. Kiedy konsystencja lukru była lekko ciągliwa posmarowałam nim pączki a wierzch obsypałam zrumienionymi na patelni płatkami migdałów

Kuchnia u Krysi
Muffinki owsiane z brzoskwiniami i śliwkami 165

łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 2 łyżki miodu 1/3 szklanki oleju 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/3 szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu 2 brzoskwinie 3 śliwki Lukier: 3 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki cynamonu woda  Do jednej miski wsypujemy suche składniki, tj: oba rodzaje mąk, płatki owsiane, cukier, proszek do pieczenia oraz cynamon. W drugiej misce mieszamy(...)mieszamy. Formę na muffinki wykładamy papierowymi papilotkami i nakładamy do nich ciasto na 3/4 wysokości. Muffinki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy lukier. Cukier puder łączymy z cynamonem i dolewamy tyle wody, aby powstał gęsty lukier. Gdy muffinki wystygną dekorujemy je lukrem

My simple kitchen
PLACEK Z JABŁKAMI I CYNAMONEM. 278

mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g margaryny ekstrakt waniliowy 1 szklanka cukru + 1/2 szklanki 3 jajka 2 łyżeczki cynamonu tłuszcz + bułka tarta do formy lukier: 2/3 szklanki cukru pudru zimna woda  Jabłka obieram ze skórki, kroję w ćwiartki, skrapiam sokiem z cytryny, aby nie sczerniały i odstawiam. Do miski przesiewam mąkę wraz z proszkiem. Dodaję szklankę(...)owoce pozostałym cukrem, oprószam cynamonem, a pozostałe ciasto rozkruszam na powierzchni jako kruszonkę. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni, wkładam ciasto i piekę 50 minut. Kiedy placek wystygnie, przyrządzam lukier. Cukier puder rozrabiam z niewielką ilością wody (w zależności od preferowanej gęstości lukru). Rozprowadzam po powierzchni kruszonki, zostawiam do stężenia. Następnie kroję dość ostrym nożem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Babeczki cytrynowo-majonezowe do koszyczka wielkanocnego 125

maki ziemniaczanej 150g cukru  3 jajka 3 łyżki majonezu (płaskie; u mnie Fanex ) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 szczypta aromatu cytrynowego (solidna) (*) Lukier: 3/4 szklanki cukru pudru 3-4 łyżki mleka/wody Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać.  Na końcu dodać solidną szczyptę aromatu cytrynowego w proszku. Foremki na babeczki należy wysmarować masłem(...)sporo podrasta). Babki wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach. Gotowe lekko ostudzić i wyjąć z metalowych blaszek. Przygotować lukier. Cukier puder rozmieszać z gorącym mlekiem/wodą i rozsmarować na ciastkach. Babeczki udekorować według uznania - póki lukier nie zastygnie, aby ozdoby lepiej się trzymały. (*) Użyłam aromatu cytrynowego w proszku . Jest

Di gotuje
Babka makowa z białek 235

formy na babkę.Lukier:1 szklanka cukru pudru;Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny.Dodatkowo:1 czubata łyżka dekoracyjnych perełek cukrowych - opcjonalnie.Sposób przygotowania:Margarynę rozpuścić, wystudzić.Białka jaj oddzielić od żółtek.Białka wraz z cukrem ubić mikserem na sztywną pianę.Do ubitych białek z cukrem, stale miksując, dodawać powoli pozostałe skałdniki tj. mąkę, mak, cukier wanilinowy, aromat migdałowy, proszek do pieczenia(...)Wlać ciasto na babkę.Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 30 minut.Wystudzić. Wyjąć z formy.W międzyczasie przygotować lukier. Cukier puder utrzeć, szybko mieszając łyżką, z sokiem z cytryny.Wystudzoną babkę oblać lukrem i oprószyć cukrowymi perełkami.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Na szklankę (250 ml) wchodzi około 7 białek

Gospodyni Miejska
Pierniczki dyniowe 247

pudru 2-3 łyżki soku z pomarańczy Wykonanie: - w rondelku umieścić masło i miód, podgrzewać do rozpuszczenia się masła - przygotować karmel: do rondelka o grubym dnie przełożyć cukier, podgrzewać na średniej mocy palnika, aż cukier się rozpuści; UWAGA nie należy mieszać cukru, można jedynie potrząsać garnkiem - należy uważać, żeby karmel się nie spalił, gdyż będzie miał gorzki smak - gdy cukier(...)przyrządzić lukier: cukier puder przesiać do miski, dodać sok z pomarańczy, wszystko dokładnie utrzeć grzbietem łyżki na gładki lukier - lukier powinien być średnio gęsty (na tyle rzadki, żeby móc wycisnąć wzorek na piernikach, ale na tyle gęsty, żeby po zastygnięciu wyraźnie odznaczał się kolorem od ciastek), więc jeśli konsystencja jest nieodpowiednia, należy albo dodać więcej cukru lub soku - lukier przełożyć

Smakołyki Bereniki