lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:9/284)

Pomarańczowa drożdżówka z rodzynkami 140

letniego mleka 100 masła 80 g cukru szczypta soli skórka otarta z 1 średniej pomarańczy, wyszorowanej i sparzonej 120 g rodzynków 60 ml ciemnego rumu Lukier: około 2/3 szklanki cukru pudru rum pozostały z moczenia rodzynek lub świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy ( ewentualnie sok z cytryny lub woda ), albo pół na pół - około 3 - 4 łyżki Wykonanie: Wieczór wcześniej rodzynki(...)formy i przełożyć na kratkę, odłożyć do całkowitego wystudzenia. Wystudzone ciasto polukrować. Lukier: Cukier puder umieścić w miseczce, dodać rum lub sok z pomarańczy ( u mnie pół na pół ) i rozetrzeć grzbietem łyżki do otrzymania gładkiego lukru. Konsystencję lukru kontrolować poprzez dodanie cukru pudru - jeśli będzie zbyt rzadki lub dodanie płynu - jeśli będzie zbyt gęsty. Smacznego

Opowieści z piekarnika
Pierniki. 191

miodu, 10 łyżek miękkiego masła - kostka 200g 1 szklanka cukru pudru, 2 jajka, 4 i 1/2 szklanki mąki (tortowej) 2 łyżeczki sody, 1 opakowanie przyprawy do piernika. Lukier: gorąca woda, cukier puder, sok z cytryny. Przygotowanie: Mąkę przesiać przez sitko. Wszystkie składniki razem wymieszać. Zagnieść ciasto. Rozwałkować dość cienko (patrz na zdjęcie). Powycinać pierniki. Kłaść na blaszkę wyłożoną papierem(...)sprawdzać, gdyż czas pieczenia zależy od grubości pierników. Ja swoje miałam dość cienkie i wystarczyło ok.7-8min. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia.  Dekorację należy zrobić według własnego uznania. Lukier: cukier puder wymieszać z gorącą wodą i z sokiem z cytryny. Do wody dodawać tyle cukru pudru do momentu uzyskania białej i gęstej masy. Gdy lukier wyschnie, gotowe pierniki schować

W kuchni u Moniki
Najlepsze ciasto cytrynowe 153

jajka) mąka (tyle ile ważą 4 jajka) masło (tyle ile ważą 4 jajka) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cytryna starta w całości na najdrobniejszej tarce płatki migdałowe Lukier: 100g cukru pudru 1 żółtko sok i otarta skórka z połowy cytryny Utrzeć masło z cukrem (ucierać do momentu aż cukier sie rozpuści). Dodawać stopniowo żółtka i cytrynę, a następnie również(...)tłuszczem. Wierzch ciasta posypać dość obficie płatkami migdałowymi i wstawić formę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec 60 minut. W czasie kiedy ciasto się piecze przygotować lukier. Cukier puder, żółtko, oraz sok i otartą skórkę z cytryny dokładnie wymieszać (żeby powstał ładny lukier). Zaraz po upieczeniu ciasto smarujemy lukrem i pozostawiamy w uchylonym piekarniku do przyschnięcia lukru. Smacznego

kuchnia doski
Kruche ciasteczka (dla Świętego Mikołaja) 156

jest prosty, szybki do przygotowania a ciasteczka są bardzo maślane i pyszne. Składniki: 300 g mąki krupczatki 100 g cukru szczypta soli 200 g masła 2 łyżki śmietany lukier: cukier puder sok z cytryny barwniki spożywcze Wykonanie: Mąkę, cukier i sól wymieszać w misce. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i śmietanę, a następnie szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć(...)wyciąć ciastka i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 o C przez około 10 minut aż ciasteczka się zarumienią. Ciasteczka ostudzić. Przygotować lukier: do cukru pudru dodawać po niewielkiej ilości soku z cytryny i dokładnie mieszać. Dodać tyle soku by lukier był lejący ale gęsty. Lukier podzielić na mniejsze porcje i dodać barwniki spożywcze

Mama Gotuje
Jak zrobić lukier? 416

królewski to lukier z białek, cukru pudru i soku z cytryny. Taki lukier jest śnieżnobiały, szybko zastyga i jest bardzo wytrzymały. Nadaje się idealnie do sklejania np. świątecznej szopki, czy też do precyzyjnego zdobienia pierniczków. Ja na Wielkanoc zawsze lukrem królewskim dekoruję babki. Potrzebujemy do przygotowania lukru: 2 białka jaja kurzego 400 g cukru pudru, czyli(...)białek dodajemy cukier puder i kilka kropel soku z cytryny. Możemy ucierać lukier trzepaczką, albo ułatwić sobie pracę i wykorzystać trzepaczkę miksera, miksujemy na niskich przez około 15 minut, lukier stanie się wtedy bardziej gładki. Jeśli chcemy zrobić kolorowy lukier to dodajemy barwnik spożywczy wybranego koloru i ponownie miksujemy. Im więcej dodamy barwnika tym lukier uzyska intensywniejszy kolor. Można również

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto z cukinią, daktylami i orzechami włoskimi 140

350g cukinii (startej na grubej tarce) 90g daktyli bezpestek 125g orzechów włoskich 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej pół łyżeczki gałki muszkatołowej Składniki na lukier: 150g cukru pudru (szklanka) 2 łyżki soku z cytryny łyżka startej skórki cytrynowej kilka połówek orzechów włoskich do dekoracji Wykonanie ciasta:   Rozpuść masło w małym rondelku. W małej misce wymieszaj(...)godzinę (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu zostaw ciasto na 20 minut w tortownicy po czym przełóż je na kratkę do całkowitego ostudzenia.   Wykonanie lukru: Cukier puder, sok z cytryny i skórkę cytrynową wymieszaj w miseczce na gładką masę. Rozprowadź lukier na powierzchni wystudzonego ciasta. Udekoruj połówkami lub ćwiartkami orzechów włoskich. Blacha: tortownica

Mania Wypiekania
Sernik bez pieczenia, idealny na Boże Narodzenie 213

ostudzone) 2 łyżki  błonnika kakaowego Kłos-Pol herbatniki jasne lub ciemnie jak wolicie 24 szt  Dodatkowo: czekolada mleczna 150 g 2 łyżki mleka Lukier: cukier puder 100 g 1 łyżka mleka Wykonanie:   Do misy wkładamy twaróg z kostki, dodajemy cukier puder i cukier waniliowy zmielony ( może buc i nie mielony jak nie macie(...)Docisnęłam porządnie folią aluminiowa i wstawiłam do lodówki na 3 godziny.  Przygotowanie polewy: Rozpuściłam czekoladę w rondelku z mlekiem lekko przestudzoną polałam ciasto gdy przestygła zrobiłam lukier z cukru pudru i mleka,  udekorowałam na wierzchu dodatkowo. Wstawiłam do lodówki na noc. Następnego dnia była w sam raz, pokroiłam i posmakowałam . Pyszna i jeszcze raz pyszna

Różowa kuchnia
Drożdżówki z dżemem wiśniowym 181

mną bułeczki piekły... 0,5kg mąki pszennej 1 szkl. mleka dżem wiśniowy 8o g masła 80 g cukru 30 g świeżych drożdży sól białko do posmarowania 8 łyżek cukru pudru na lukier (niekoniecznie) Masło roztopić , dodać mleko,  rozpuścić w nim drożdże. Dodać mąkę, cukier i szczyptę soli. Wszystko razem zagnieść i odstawić do wyrośnięcia na 1-2 godzin.Po(...)długości prostokątów i nałożyć nadzienie. Zamknąć po bokach aby dżem się ze środka nie wydostał i zwinąć. Bułeczki układać na papier do pieczenia i smarujemy roztrzepanym białkiem lub lukrem (cukier puder i 3 łyżki wody) i wstawić do pieczenia na 25 min w temp. 180 stopni, lub 10 min w 220 stopni

Moje domowe kucharzenie
Pączki polskie tradycyjne 193

osączonej konfitury z wiśni (dałam bardzo gęstą konfiturę z owoców dzikiej róży) 2 planty (po 250 g) 2 kostki smalcu (po 250 g) sok z 1 pomarańczy na lukier cukier puder (na lukier lub do posypania) 1 . Do rondla wbić żółtka i jajko, dodać cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i ogrzewać na małym ogniu  ( z płytką ochronną) i ubijać

Kuchnia Prezydentowej
Ciasto marchewkowe z bakaliami 202

płaskie łyżeczki sody 2 łyżeczki cukru waniliowego 500g marchewki bardzo drobno startej 2 ½ szklanki mąki Ok. 130g orzechów włoskich Ok. 100g rodzynek Skórka otarta z pomarańczy lub kandyzowana Lukier: ¾ szklanki cukru pudru 2 – 3 łyżki wody lub mleka Polewa na kreseczki (można zrobić, ale nie trzeba): 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka kakao 1 łyżka masła 1 łyżka wody(...)koniec pieczenia można sprawdzić czy ciasto jest upieczone robiąc test suchego patyczka. Jeśli ciasto nie lepi się do wykałaczki jest upieczone. Na wystudzone ciasto robimy lukier. Cukier puder mieszamy z wodą lub mlekiem przy użyciu łyżeczki, do chwili gdy nie będzie grudek. Lukrem pokrywamy wierzch ciasta i układamy na nim połówki orzechów włoskich. Gdy lukier stwardnieje można zrobić polewę

Smakowy Raj
Babka limonkowa 152

babka mocno rośnie). Piec rozgrzać do 160 stopni i piec przez około godzinę (do suchego patyczka). Można oprószyć cukrem pudrem, polać lukrem królewskim* albo limonkowym**. *Lukier królewski – na jedno białko dużego jajka (około 30 g białka) dodać 150g cukru pudru, ewentualnie kilka kropli soku z cytryny i energicznie wymieszać. Lukier jest bardzo gęsty i bardzo biały. **Lukier limonkowy(...)łyżki soku z limonki, szklanka cukru pudru; jeśli lukier wyjdzie za rzadki – dodać cukru. Babka limonkowa / limonkowo-maślna występuje w kilku wersjach. Zamiast limonki można dać pomarańcze albo grejpfruty. Podobne przepisy Brazylijska lemoniada z limonki Rogale marcińskie Zupa limonkowa z kurczakiem Tarta Key Lime Pie czyli prawdziwa amerykańska tar... .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important

Pociąg Do Kuchni
Ciasteczka cytrynowe 116

mąki tortowej - 200 g zimnego masła pokrojonego w kostkę - 8 łyżek cukru pudru - 2 żółtka - łyżka kwaśnej śmietany - skórka z cytryny - sok z połowy cytryny Lukier: - 1/2 szklanki cukru pudru - sok z połówki cytryny Cytrynę sparzamy wrzątkiem i cieniutko ścinamy z niej skórkę (uważając żeby ścinać bez tego białego pod skórką). Składniki na ciasto mieszamy i szybko zagniatamy. Formujemy kulkę(...)foremkami wzory. My akurat mieliśmy taką gwiazdkę-śnieżynkę, którą kiedyś dostałem w prezencie od AleDobre.pl. Pieczemy w 200 stopniach przez około 13 minut, aż ciastka będą rumiane. Przygotowujemy lukier: cukier puder zalewamy odrobiną wrzątku i mieszamy aż powstanie gładka masa. Potem mieszamy z sokiem cytrynowym. Jak ciasteczka ostygną to je dekorujemy lukrem. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto

Marder&Marder Manufacture
KRUCHY CZEKOLADOWY MAKOWIEC ZE ZŁOTĄ SKORUPKĄ 183

pieczenia 1 łyżka Farsz: mak niebieski 250 gram rum 1 kieliszek woda gorąca 1 szkl. białka 3 szt. cukier puder 3 łyżki sok z cytryny 3 łyżki Lukier: 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: żółtko 1 szt. METODA: Ciasto: Mąkę przesiać. Dodać żółtka, jajko, cukier waniliowy, cukier, proszek do pieczenia, kakao, pokrojone w kostkę masło, śmietanę(...)roladę ( całym żółtkiem ). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 30-40 min., po 30 minutach zmniejszyć stopnie do 150., do suchego patyczka. Ostygniętą roladę polać lukrem ( cukier puder utrzeć z sokiem cytryny

Kuchnia Paulettes
Drożdżowe supełki z makiem 110

rumu 1 jajo 20 g cukru pudru 50 g masła 1 łyżka miodu 20 g posiekanych orzechów laskowych 1/2 łyżka suszonej, posiekanej skórki pomarańczowej (może być kandyzowana) Lukier 250 g cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny odrobina wody maczek truskawkowy Delecta 40 g Dodatkowo 1 żółtko 1 łyżka mleka Przygotowanie: 1.  Masa makowa  -  rodzynki zalewamy(...)Tuż przed pieczeniem smarujemy supełki żółtkiem roztrzepanym z mlekiem 14. Supełki pieczemy ok 15 minut, jeśli zbytnio się rumienią z wierzchu przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia 15. Lukier - cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny i odrobiną wody, lukier powinien mieć gęstą konsystencję i biały kolor 16. Lekko ciepłe supełki lukrujemy i oprószamy maczkiem truskawkowym firmy Delecta

Słodki Kompromis
Ciastka klawisze 127

wody Składniki na lukier: ½ kg cukru pudru 5 białek jaja Wykonanie ciasta: Masło schłodzić w lodówce, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z resztą składników i włożyć do lodówki na noc. Schłodzone ciasto rozwałkować, pokroić w klawisze. Następnie posmarować lukrem i piec w temperaturze 150 stopni przez 15 minut. Wykonanie lukru: Cukier puder utrzeć dokładnie z białkami do odpowiedniej

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania