Najlepsze ciasto cytrynowe 209jajka) mąka (tyle ile ważą 4 jajka) masło (tyle ile ważą 4 jajka) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cytryna starta w całości na najdrobniejszej tarce płatki migdałowe Lukier: 100g cukru pudru 1 żółtko sok i otarta skórka z połowy cytryny Utrzeć masło z cukrem (ucierać do momentu aż cukier sie rozpuści). Dodawać stopniowo żółtka i cytrynę, a następnie również(...)tłuszczem. Wierzch ciasta posypać dość obficie płatkami migdałowymi i wstawić formę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec 60 minut. W czasie kiedy ciasto się piecze przygotować lukier. Cukier puder, żółtko, oraz sok i otartą skórkę z cytryny dokładnie wymieszać (żeby powstał ładny lukier). Zaraz po upieczeniu ciasto smarujemy lukrem i pozostawiamy w uchylonym piekarniku do przyschnięcia lukru. Smacznego
kuchnia doski
Kruche ciasteczka (dla Świętego Mikołaja) 209jest prosty, szybki do przygotowania a ciasteczka są bardzo maślane i pyszne. Składniki: 300 g mąki krupczatki 100 g cukru szczypta soli 200 g masła 2 łyżki śmietany lukier: cukier puder sok z cytryny barwniki spożywcze Wykonanie: Mąkę, cukier i sól wymieszać w misce. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i śmietanę, a następnie szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć(...)wyciąć ciastka i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 o C przez około 10 minut aż ciasteczka się zarumienią. Ciasteczka ostudzić. Przygotować lukier: do cukru pudru dodawać po niewielkiej ilości soku z cytryny i dokładnie mieszać. Dodać tyle soku by lukier był lejący ale gęsty. Lukier podzielić na mniejsze porcje i dodać barwniki spożywcze
Mama Gotuje
Jak zrobić lukier? 461królewski to lukier z białek, cukru pudru i soku z cytryny. Taki lukier jest śnieżnobiały, szybko zastyga i jest bardzo wytrzymały. Nadaje się idealnie do sklejania np. świątecznej szopki, czy też do precyzyjnego zdobienia pierniczków. Ja na Wielkanoc zawsze lukrem królewskim dekoruję babki. Potrzebujemy do przygotowania lukru: 2 białka jaja kurzego 400 g cukru pudru, czyli(...)białek dodajemy cukier puder i kilka kropel soku z cytryny. Możemy ucierać lukier trzepaczką, albo ułatwić sobie pracę i wykorzystać trzepaczkę miksera, miksujemy na niskich przez około 15 minut, lukier stanie się wtedy bardziej gładki. Jeśli chcemy zrobić kolorowy lukier to dodajemy barwnik spożywczy wybranego koloru i ponownie miksujemy. Im więcej dodamy barwnika tym lukier uzyska intensywniejszy kolor. Można również
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto z cukinią, daktylami i orzechami włoskimi 195350g cukinii (startej na grubej tarce) 90g daktyli bezpestek 125g orzechów włoskich 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej pół łyżeczki gałki muszkatołowej Składniki na lukier: 150g cukru pudru (szklanka) 2 łyżki soku z cytryny łyżka startej skórki cytrynowej kilka połówek orzechów włoskich do dekoracji Wykonanie ciasta: Rozpuść masło w małym rondelku. W małej misce wymieszaj(...)godzinę (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu zostaw ciasto na 20 minut w tortownicy po czym przełóż je na kratkę do całkowitego ostudzenia. Wykonanie lukru: Cukier puder, sok z cytryny i skórkę cytrynową wymieszaj w miseczce na gładką masę. Rozprowadź lukier na powierzchni wystudzonego ciasta. Udekoruj połówkami lub ćwiartkami orzechów włoskich. Blacha: tortownica
Mania Wypiekania
Drożdżówki z dżemem wiśniowym 249mną bułeczki piekły... 0,5kg mąki pszennej 1 szkl. mleka dżem wiśniowy 8o g masła 80 g cukru 30 g świeżych drożdży sól białko do posmarowania 8 łyżek cukru pudru na lukier (niekoniecznie) Masło roztopić , dodać mleko, rozpuścić w nim drożdże. Dodać mąkę, cukier i szczyptę soli. Wszystko razem zagnieść i odstawić do wyrośnięcia na 1-2 godzin.Po(...)długości prostokątów i nałożyć nadzienie. Zamknąć po bokach aby dżem się ze środka nie wydostał i zwinąć. Bułeczki układać na papier do pieczenia i smarujemy roztrzepanym białkiem lub lukrem (cukier puder i 3 łyżki wody) i wstawić do pieczenia na 25 min w temp. 180 stopni, lub 10 min w 220 stopni
Moje domowe kucharzenie
Pączki polskie tradycyjne 265osączonej konfitury z wiśni (dałam bardzo gęstą konfiturę z owoców dzikiej róży) 2 planty (po 250 g) 2 kostki smalcu (po 250 g) sok z 1 pomarańczy na lukier cukier puder (na lukier lub do posypania) 1 . Do rondla wbić żółtka i jajko, dodać cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i ogrzewać na małym ogniu ( z płytką ochronną) i ubijać
Kuchnia Prezydentowej
Ciasto marchewkowe z bakaliami 270płaskie łyżeczki sody 2 łyżeczki cukru waniliowego 500g marchewki bardzo drobno startej 2 ½ szklanki mąki Ok. 130g orzechów włoskich Ok. 100g rodzynek Skórka otarta z pomarańczy lub kandyzowana Lukier: ¾ szklanki cukru pudru 2 – 3 łyżki wody lub mleka Polewa na kreseczki (można zrobić, ale nie trzeba): 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka kakao 1 łyżka masła 1 łyżka wody(...)koniec pieczenia można sprawdzić czy ciasto jest upieczone robiąc test suchego patyczka. Jeśli ciasto nie lepi się do wykałaczki jest upieczone. Na wystudzone ciasto robimy lukier. Cukier puder mieszamy z wodą lub mlekiem przy użyciu łyżeczki, do chwili gdy nie będzie grudek. Lukrem pokrywamy wierzch ciasta i układamy na nim połówki orzechów włoskich. Gdy lukier stwardnieje można zrobić polewę
Smakowy Raj
Babka limonkowa 217babka mocno rośnie). Piec rozgrzać do 160 stopni i piec przez około godzinę (do suchego patyczka). Można oprószyć cukrem pudrem, polać lukrem królewskim* albo limonkowym**. *Lukier królewski – na jedno białko dużego jajka (około 30 g białka) dodać 150g cukru pudru, ewentualnie kilka kropli soku z cytryny i energicznie wymieszać. Lukier jest bardzo gęsty i bardzo biały. **Lukier limonkowy(...)łyżki soku z limonki, szklanka cukru pudru; jeśli lukier wyjdzie za rzadki – dodać cukru. Babka limonkowa / limonkowo-maślna występuje w kilku wersjach. Zamiast limonki można dać pomarańcze albo grejpfruty. Podobne przepisy Brazylijska lemoniada z limonki Rogale marcińskie Zupa limonkowa z kurczakiem Tarta Key Lime Pie czyli prawdziwa amerykańska tar... .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important
Pociąg Do Kuchni
Ciasteczka cytrynowe 158mąki tortowej - 200 g zimnego masła pokrojonego w kostkę - 8 łyżek cukru pudru - 2 żółtka - łyżka kwaśnej śmietany - skórka z cytryny - sok z połowy cytryny Lukier: - 1/2 szklanki cukru pudru - sok z połówki cytryny Cytrynę sparzamy wrzątkiem i cieniutko ścinamy z niej skórkę (uważając żeby ścinać bez tego białego pod skórką). Składniki na ciasto mieszamy i szybko zagniatamy. Formujemy kulkę(...)foremkami wzory. My akurat mieliśmy taką gwiazdkę-śnieżynkę, którą kiedyś dostałem w prezencie od AleDobre.pl. Pieczemy w 200 stopniach przez około 13 minut, aż ciastka będą rumiane. Przygotowujemy lukier: cukier puder zalewamy odrobiną wrzątku i mieszamy aż powstanie gładka masa. Potem mieszamy z sokiem cytrynowym. Jak ciasteczka ostygną to je dekorujemy lukrem. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto
Marder&Marder Manufacture
KRUCHY CZEKOLADOWY MAKOWIEC ZE ZŁOTĄ SKORUPKĄ 230pieczenia 1 łyżka Farsz: mak niebieski 250 gram rum 1 kieliszek woda gorąca 1 szkl. białka 3 szt. cukier puder 3 łyżki sok z cytryny 3 łyżki Lukier: 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: żółtko 1 szt. METODA: Ciasto: Mąkę przesiać. Dodać żółtka, jajko, cukier waniliowy, cukier, proszek do pieczenia, kakao, pokrojone w kostkę masło, śmietanę(...)roladę ( całym żółtkiem ). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 30-40 min., po 30 minutach zmniejszyć stopnie do 150., do suchego patyczka. Ostygniętą roladę polać lukrem ( cukier puder utrzeć z sokiem cytryny
Kuchnia Paulettes
Drożdżowe supełki z makiem 157rumu 1 jajo 20 g cukru pudru 50 g masła 1 łyżka miodu 20 g posiekanych orzechów laskowych 1/2 łyżka suszonej, posiekanej skórki pomarańczowej (może być kandyzowana) Lukier 250 g cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny odrobina wody maczek truskawkowy Delecta 40 g Dodatkowo 1 żółtko 1 łyżka mleka Przygotowanie: 1. Masa makowa - rodzynki zalewamy(...)Tuż przed pieczeniem smarujemy supełki żółtkiem roztrzepanym z mlekiem 14. Supełki pieczemy ok 15 minut, jeśli zbytnio się rumienią z wierzchu przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia 15. Lukier - cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny i odrobiną wody, lukier powinien mieć gęstą konsystencję i biały kolor 16. Lekko ciepłe supełki lukrujemy i oprószamy maczkiem truskawkowym firmy Delecta
Słodki Kompromis
Ciastka klawisze 211wody Składniki na lukier: ½ kg cukru pudru 5 białek jaja Wykonanie ciasta: Masło schłodzić w lodówce, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z resztą składników i włożyć do lodówki na noc. Schłodzone ciasto rozwałkować, pokroić w klawisze. Następnie posmarować lukrem i piec w temperaturze 150 stopni przez 15 minut. Wykonanie lukru: Cukier puder utrzeć dokładnie z białkami do odpowiedniej
Tradycyjna Kuchnia
Świąteczna babka ajerkoniakowa 418szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 szklanka oleju rzepakowego 1 szklanka ajerkoniaku lub adwokatu Lukier adwokatowy: 1/2 szklanki cukru pudru 4 łyżki ajerkoniaku lub adwokatu Wszystkie składniki miksujemy ze sobą(...)dokładnego połączenia składników. Foremkę do babki natłuszczamy, przelewamy ciasto, pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez około 1 godzinę, do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić, po czym przygotować lukier: cukier puder łączymy z ajerkoniakiem, lukrem polewamy babkę i dowolnie dekorujemy. Przepis zaczerpnęłam z bloga szefowa-kuchni.blogspot.com Pokochaj Czekoladę na FB https://web.facebook.com/kochamczekoladeAK/
Kocham Czekoladę
Babka adwokatowa / ajerkoniakowa 213pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 szklanka oleju rzepakowego 1 szklanka ajerkoniaku Lukier adwokatowy: 1/2 szklanki cukru pudru 4 łyżki ajerkoniaku 1. Wszystkie składniki miksujemy ze sobą do dokładnego połączenia(...)składników. 2. Foremkę do babki natłuszczamy, przelewamy ciasto, pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez około 1 godzinę, do suchego patyczka. 3. Po upieczeniu wystudzić, po czym przygotować lukier: cukier puder łączymy z ajerkoniakiem, lukrem polewamy babkę i dowolnie dekorujemy
Szefowa kuchni
Babka karbowana z bananami. 200soli 1 cukier waniliowy 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek wiórków kokosowych - dekoracja 15 dkg cukru pudru - lukier sok z 1 cytryny - lukier Sposób wykonania : Śmietanę zmiksować wraz z obranymi bananami, solą, otartą skórką z cytryny i połową cukru trzcinowego. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dodać resztę ciemnego cukru, cukier waniliowy, a następnie wbijać(...)wiórkami kokosowymi. Wylać gotowe ciasto do formy. Piec około 40-50 minut w temperaturze 175 C. Po upieczeniu, ostudzić, wyjąć z formy i lekko ciepłą babkę oblać oblać lukrem z cukru pudru i soku cytrynowego. Można także udekorować paskami ciemnej czekolady i kandyzowaną skórką pomarańczową wg. gustu i zdolności artystycznych :-) Babka ta jest soczysta i szybko nie wysycha
Przepisy i porady kulinarne