350g mąki 200g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 75ml mleka 2 łyżeczki kawy rozpuszczalenj 3 łyżeczki kakao szczypta soli Składniki na lukier: 150g cukru pudru 3 łyżki bardzo mocnej kawy (zaparzonej najlepiej w ekspresie lub kafetierce) lub 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w 3 łyżkach gorącej wody kakao do posypania (opcjonalnie) Wykonanie ciasta(...)nakładamy cześć z kawą, potem część z kakaem, a na końcu część waniliową. Pieczemy ok. godziny w temperaturze 180 stopni. Wykonanie lukru: Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta przygotowujemy lukier. Do cukru pudru dolewamy kawę i energicznie mieszamy. Jeśli lukier będzie wg nas zbyt gęsty można dodać jeszcze jedną łyżkę wody. Polewamy ciasto przygotowanym lukrem, a następnie posypujemy kakaem. Blacha : keksówka
Mania Wypiekaniapieczenia. Masa twarogowa/ masa serowa: 750 g twarogu trzykrotnie mielonego (3 x kostka twarogu półtłustego 250 g) 3 jajka ½- ¾ szklanki cukru pudru 1 budyń waniliowy op. 40 g 1 łyżka mąki ziemniaczanej olejek waniliowy do dekoracji : lukier i posypka czekoladowa Twaróg kupiłam już zmielony, więć nie trzeba go przeciskać przez praskę. Cukier ucieramy z jajkami a następnie dodajemy zmielony twaróg(...)piekarnika w temp. 180°C. Pieczemy przez ok. 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Murzynka z serem wyjmujemy, studzimy i np. lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem. Jak przygotować lukier do ciasta? Przygotowujemy lukier ucierając cukier puder z wodą w kubku za pomocą łyżeczki (ok. 3/4 szklanki cukru pudru + 1-2 łyżki wody) i odrobiną olejku waniliowego (lub sokiem z cytryny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjajka 100 g rozpuszczonego masła skórka otarta z 2 pomarańczy 300 ml ciepłego mleka Dodatkowo: 300 g powideł śliwkowych garść suszonej żurawiny garść orzechów pekan lub włoskich Lukier: ½ szklanki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1-2 łyżki wrzątku * PRZYGOTOWANIE Zaczyn Drożdże rozpuść w letnim mleku, dodaj łyżkę cukru i 3 łyżki mąki, którą należy w nim dokładnie(...)sztuk, a w każdej następnej o 1 mniej). Odstaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Następnie piecz ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Lukier Z cukru pudru, soku z cytryny i wrzątku przygotuj lukier. Wylej go następnie na upieczoną choinkę, nadając wzór łańcuszka. Ozdób żurawiną i orzechami
Food Squareszklanki cukru 3 żółtka 2 jaja 1 szklanka mleka 800 g mąki pszennej 100 g masła kieliszek spirytusu (opcjonalnie) Dżem (najlepiej taki gęstszy) 1 l oleju, smalcu Lukier: Szklanka cukru pudru 2-4 łyżek wody Przygotowanie: Drożdży rozcieramy z 3 łyżeczkami cukru na płynną konsystencję. Odstawiamy na bok. Żółtka i jaja ubijamy z pozostałym cukrem przez(...)stopni i być ostrożnymi podczas wkładania pączków do oleju. Po tym wykładamy na papierowe ręczniczki, lekko studzimy i jeszcze ciepłe nadziewamy dżemem. Studzimy. Robimy lukier. Do cukru pudru dodajemy wodę i rozcieramy na gładki lukier. Lukrem dekorujemy pączki. Smacznego
Kuchnia Łukaszapierniczki 550g mąki pszennej 300g miodu 120g masła 100g cukru pudru 60g przyprawy do piernika 1 jajko 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki kakao Na lukier 1 białko Około szklanki cukru pudru Masło rozpuszczamy w malutkim garnuszku. Jeśli miód jest w stanie stałym również go podgrzewamy, aby stał się płynny. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy do połączenia(...)blat do ostygnięcia. Przygotowujemy lukier: Do szklanki wbijamy białko i dodajemy tyle cukru pudru, aż lukier osiągnie pożądaną konsystencje. Jeśli chcemy wykonać pierniczki to układamy na przemian pierniczki, lukier, aż stworzymy choinkę. Pomiędzy pierniczki nie dajemy za dużo lukru by nam nie „spłynął”. Całość posypujemy cukrem pudrem w formie śniegu, barwnikami lub posypką. Poniżej prezentujemy kilka sposobów na ozdobę świątecznych
Kolizje Smakówgodziny (50 – 60 minut w zależności od piekarnika) do suchego patyczka w temperaturze 175 stopni C. Babkę wystudzić w foremce, następnie wyjąć i posypać przez siteczko cukrem pudrem lub polukrować lukrem i udekorować według uznania. Ps. Do ciasta(...)można dać 4 łyżki dżemu (np. z czarnej porzeczki, czy z wiśni) lub wymieszać z powidłami (np. 1 łyżka dżemu + 3 łyżki powideł śliwkowych). Wierzch babki można posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową. Smacznego Artykuł Babka cynamonowa oprószona cukrem pudrem pochodzi z serwisu Gotowanie
Gotowanie-ukWraz z ciastkami ułożyć jabłko przekrojone na 4 części ( ja dodatkowo umieściłam w miseczce skórkę z obranej pomarańczy ). Po dobie można dekorować lukrem, czekoladą itp. Lukier: - 1 białko - 2,5 - 3 szklanki cukru pudru - 1 łyżka soku(...)cytryny Na wolnych obrotach miksera delikatnie rozluźnić strukturę białka, dodawać stopniowo cukier puder, a na końcu sok z cytryny. Gęstość cukru należy regulować ilością dodanego soku i cukru pudru. Lukier nakładać na pierniczki przy pomocy worka cukierniczego, bądź własnoręcznie zrobionej tutki z papieru do pieczenia. Odsyłam to Tego ( klik ) filmu. Na filmie bardzo dobrze jest pokazane
kawawszklancemąki 1 szklanka ciepłego mleka 4 łyżki ciepłej wody 2 łyżki masła 2 łyżki margaryny 3 żółtka 60 g cukru szczypta soli olej do smażenia Na lukier: cukier puder odrobina wody sok malinowy do zabarwienia kolorowa posypka do dekoracji Wykonanie: Drożdże zalać ciepłą wodą i wymieszać z łyżką cukru, aż do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut(...)minut do ponownego wyrośnięcia. Rozgrzać olej i wrzucać na niego krążki - nie za ciasno, bo jeszcze urosną. Smażyć po kilka minut z każdej strony. Z cukru pudru, wody i soku przygotować potrzebną ilość lukru. Maczać w nim ostudzone donaty i każdy udekorować posypką
Pasja Smakustał się bardziej plastyczny. Na stolnicę wysypujemy nieco cukru pudru, żeby lukier się nie przyklejał i dał się swobodnie rozwałkowywać ( ja robiłam to na silikonowej macie), po czym rozwałkowujemy lukier na grubość około 0,5 mm pamiętając, żeby zrobić to z zapasem. Następnie bardzo delikatnie przekładamy rozwałkowany lukier na torcik i formujemy go powoli przyklepując, kierując się ku dołowi. Namiar(...)zrobimy wszystko powoli nie ma szans, żeby coś zepsuć ;) A teraz kolej na naszą piękna różę :) Odrywamy spory kawałek kolorowego lukru, po czym wyrabiamy go, podsypując cukrem pudrem. Możemy użyć biały lukier i zabarwić go barwnikiem. Na początku formujemy średniej wielkości kulki, które następnie formujemy w łezkę. Od spodu podsypujemy cukrem pudrem i odstawiamy na bok. Łezki będą stanowiły bazę
Sajkofanka smakupachnący migdałami i słodki keks z bakaliami i lukrem. Zaraz po piernikach to druga obowiązkowa pozycja w słodkim menu na Święta! Składniki: 250g mąki pszennej, przesianej + 1 łyżka 180g cukru 5 jajek 250g masła (lub margaryny) łyżeczka proszku do pieczenia ok. 300g mieszanki bakalii – żurawina, rodzynki, daktyle, kandyzowana pomarańcza cukier puder, sok z cytryny kandyzowane owoce do posypania(...)tartą. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Przygotowujemy lukier. Do miski wlewamy łyżkę soku z cytryny i dodajemy cukier puder. Lukier powinien być gęsty i szklisty. Ciasto polewamy lukrem i posypujemy kandyzowanymi owocami. Smacznego
Życie ze smakiemtutaj „Pierniczki Świąteczne” (klik) . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Do ozdoby Lukier Królewski „Royal Icing” Przepis na dużą porcję: 20g proszku bezowego (użyłam proszku marki Wilton) 120g wody 750g cukru pudru Dodatkowo: barwniki spożywcze posypki cukrowe cukierki Royal Icing: Do miski wlać wodę, dodać proszek bezowy i przesiany cukier puder, miksować przez(...)sklejania różnych elementów cukrowych przy tortach, jest bardzo gęsty i szybko wysycha. Jeśli będzie bardzo gęsty, można dodać jeszcze 1-2 łyżeczki wody, jeśli za rzadki, dodać jeszcze cukru pudru. Lukier można przechowywać w lodówce przez około 5 dni, jakby się rozwarstwił jeszcze raz go zmiksować na jednolity krem. Do ozdabiania pierniczków użyłam tylek 0, 1, 2 i 3 marki
Mała Cukierenkajajka cukier waniliowy 350 g mąki 50 g wiórek kokosowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka z jednej cytryny sok z pół cytryny szczypta soli 100 ml mleka Lukier: cukier puder sok z cytryny mleko Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na miękki puch. Dodawać stopniowo po jednym jajku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i partiami(...)sobą połączyć. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy i piec w temperaturze 175 stopni przez godzinę i 5 minut (sprawdzić patyczkiem). Z cukru pudru, odrobiny soku z cytryny i mleka przyrządzić lukier. Polać nim wystudzone ciasto i posypać je wiórkami kokosowymi. A na koniec chciałabym się jeszcze rozwiać tajemnicę otrzymanej przeze mnie wczoraj przesyłki :) Otóż dostałam
My simple kitchenksylitolu – 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowy) – 0,5 szkl. soku pomarańczowego Hortex – 3/4 szkl. mleczka kokosowego z puszki – skórka z połowy pomarańczy Lukier: – 60g cukru pudru – 2 łyżki soku pomarańczowego Hortex – 1 łyżka mleczka kokosowego z puszki Sposób przygotowania: 1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, a ż ółtka miksujemy(...)ubitymi białkami mieszając powoli i dokładnie. 4. Całość wlewamy do formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st. przez 30 min. (do tzw. suchego patyczka). 5. Przygotowujemy lukier: mieszamy cukier puder z sokiem pomarańczowym i mleczkiem kokosowym. 6. Polewamy lukrem przestudzone ciasto. Smacznego
Podwójnaporcjaksylitolu – 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowy) – 0,5 szkl. soku pomarańczowego Hortex – 3/4 szkl. mleczka kokosowego z puszki – skórka z połowy pomarańczy Lukier: – 60g cukru pudru – 2 łyżki soku pomarańczowego Hortex – 1 łyżka mleczka kokosowego z puszki Sposób przygotowania: 1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, a ż ółtka miksujemy(...)ubitymi białkami mieszając powoli i dokładnie. 4. Całość wlewamy do formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st. przez 30 min. (do tzw. suchego patyczka). 5. Przygotowujemy lukier: mieszamy cukier puder z sokiem pomarańczowym i mleczkiem kokosowym. 6. Polewamy lukrem przestudzone ciasto. Smacznego
Podwójnaporcjapomarańczy(świeża) 5 łyżek majonez kielecki 3/4 szkl mąki pszennej 3/4 szkl mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia sól szczypta Lukier 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki mleka około 0,5 szkl cukru pudru żółty barwnik* Przygotowanie: Białka z solą ubić na sztywno. Do ubitych białek stopniowo dosypywać cukier i miksować. Gdy białka będą gładkie(...)nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach około 45 minut. Do suchego patyczka. Babkę po upieczeniu wyjąc z formy i studzić na metalowej kratce. Zimną babkę polać lukrem. Lukier: Cukier puder utrzeć z sokiem i mlekiem na gładką masę. Dodać niewielką ilość barwnika i ponownie utrzeć. *W zależności jak intensywny chcemy uzyskać kolor lukru, dodajemy stopniowo niewielkie ilości barwnika
Ala piecze i gotuje