Lukru do Dekoracji Ciast i Deserów - Przepis: 1 białko jaja ok. 1,5 szklanki cukru pudru barwniki w proszku (opcjonalnie) perełki cukrowe Kwiatuszki z Lukru do Dekoracji Ciast i Deserów - Sposób przygotowania: Cukier puder przesiewamy. Delikatnie ubijamy białko (trzepaczką, nie mikserem) jedynie(...)lekkiego zapienienia. Stopniowo, ciągle mieszając dodajemy cukier puder i ucieramy do otrzymania gładkiej konsystencji. Lukier powinien być lśniący i gęsty (gdy będzie zbyt rzadki kwiatuszki się rozpłyną, gdy zbyt gęsty - będziemy mieć trudności z wyciskaniem kształtów). Gdyby lukier okazał się zbyt gęsty dodajemy odrobinę wody, gdy zbyt rzadki - więcej cukru pudru. Jeżeli chcemy przygotować kolorowy lukier to dzielimy
Słodka Stronacytrynowego (można pominąć lub dodać 2-3 krople aromatu cytrynowego) skórka otarta z 2 cytryn 1 i 1/3 szklanki cukru 200ml maślanki 70ml soku z cytryny Lukier: 1 i 1/3 szklanki cukru pudru około 6 łyżek soku z cytryny Ciasto: 1. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, sodę, wymieszać. 2. Masło przełożyć do miski i utrzeć mikserem, ucierać przez około(...)ostrożnie wyjąć z blaszki i położyć na paterze. Cukier puder przełożyć do miski, sok z cytryny zagotować i zalać nim cukier puder, wymieszać mikserem. Gotowym lukrem udekorować babkę (jeśli lukier będzie zbyt lejący proszę dodać jeszcze troszkę cukru pudru, jeśli zbyt gęsty troszkę gorącej wody). Ciasto odstawić na chwilę, aż lukier stężeje. Udanych wypieków :) Related Images: [ See image gallery
Mała Cukierenkapszennej 100 g cukru pudru 5 jajek (białka oddzielone od żółtek 500 g bakali (ja użyłam: 100 g rodzynek, 100 g żurawiny (posiekanej), 100 g daktyli (posiekanych), 50 g kandyzowanej skórki pomarańczy, 100 g migdałów (drobno posiekanych), 50 g orzechów włoskich (drobno posiekanych)) 1 arkusz wafla wykonanie: Bakalie mieszamy z mąką. Żółtka miksujemy z cukrem, aż uzyskamy jasną masę(...)wafel wykładamy ciasto z bakaliami. Pieczemy w 170- 180 st. C, przez ok. 35-40 min. Po upieczeniu studzimy na kratce, polewamy lukrem i dowolnie dekorujemy. składniki lukier: 100 g cukru pudru ok. 10 g soku z cytryny ok.5 -10 g wody wykonanie: Cukier puder dokładnie mieszamy z sokiem z cytryny oraz wodą. Jeśli potrzebujemy uzyskać gęstszy lukier dodajemy więcej
Domowy Smak Jedzeniapszennej 100 g cukru pudru 5 jajek (białka oddzielone od żółtek 500 g bakali (ja użyłam: 100 g rodzynek, 100 g żurawiny (posiekanej), 100 g daktyli (posiekanych), 50 g kandyzowanej skórki pomarańczy, 100 g migdałów (drobno posiekanych), 50 g orzechów włoskich (drobno posiekanych)) 1 arkusz wafla wykonanie: Bakalie mieszamy z mąką. Żółtka miksujemy z cukrem, aż uzyskamy jasną masę(...)wafel wykładamy ciasto z bakaliami. Pieczemy w 170- 180 st. C, przez ok. 35-40 min. Po upieczeniu studzimy na kratce, polewamy lukrem i dowolnie dekorujemy. składniki lukier: 100 g cukru pudru ok. 10 g soku z cytryny ok.5 -10 g wody wykonanie: Cukier puder dokładnie mieszamy z sokiem z cytryny oraz wodą. Jeśli potrzebujemy uzyskać gęstszy lukier dodajemy więcej
Domowy Smak Jedzeniaprostszym wydaniu. Świetnie smakują, jak również wspaniale nadają się na oryginalny prezent dla ulubionej koleżanki dziecka. Składniki ciasto 2,5 szkl mąki 250 g masła 3/4 szkl cukru pudru 3 żółtka lukier 1 białko ok. 1,5 szkl cukru pudru sok z cutryny barwniki spożywcze 1. Z mąki, żółtek, cukru i zimnego masła zagniatamy ciasto. Owijamy je w folię(...)Odcinamy węższą stronę. W ten sposób nadamy odpowiedni kształt. Pieczemy około 15- 20 minut w 200 º C. 3. Kiedy ciastka dobrze przestygną, przygotowujemy lukier. Ubijamy białko na sztywną pianę. Stopniowo dosypujemy przesiany cukier puder a pod koniec dolewamy sok z cytryny według uznania. 4. Gotowy lukier dzielimy na kilka części i łączymy z odpowiednimi kolorami. Dekorujemy według wzoru. Zostawiamy
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatywyrób serowy :) - 7 jajek ( oddzielić białka od żółtek ) - 300 g cukru pudru - 130 g miękkiego masła - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - kilka kropel olejku waniliowego lukier : - szklanka cukru pudru - sok z jednej cytryny jeśli nie lubimy za dużo lukru zrobić z połowy porcji ,sok dolewać do cukru aż do momentu uzyskania konsystencji gęstej śmietany ,ucierać kilka minut Sposób wykonania : Składniki
Wypieki RenePyszne pączusie oblane lukrem i czekoladą. Składniki: 0,5 kilograma mąki 5 żółtek 50 gram świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 200 ml. letniego mleka 75 gram masła 75 gram cukru pudru szczypta soli 30 ml. wódki lub spirytusu Lukier: 150 gram cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżki gorącej wody Dodatkowo: 1 tabliczka gorzkiej czekolady(...)stron na złoty kolor.Usmażone pączki wykładamy na ręcznik papierowy aby usunąć nadmiar tłuszczu. Do miski wlewamy gorącą wodę i sok z cytryny, dodajemy cukier puder. Ucieramy mikserem na gładką jednolitą masę.Pączki smarujemy lukrem za pomocą pędzelka. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią pączki. Pączki możemy posypać cukrem pudrem
Bajeczna Kuchniaspirytusu lub innego mocnego alkoholu skórka otarta z cytryny lub pomarańczy, wyszorowanej i sparzonej Dodatkowo: marmolada do nadziania tłuszcz do smażenia ( u mnie olej rzepakowy + smalec ) cukier puder do oprószenia lub lukier ( na tę ilość - około 1 szklanki cukru pudru + 3-4 łyżki gorącej wody - utrzeć razem do gładkości; gęstość lukru regulować przez dodatek wody lub cukru pudru
Opowieści z piekarnikakostki masła 1 szklanka miodu 5 łyżek syropu klonowego Szklanka cukru pudru 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko Składniki na lukier: Szklanka cukru pudru Białko z jajka Dodatkowo: foremki w kształcie gwiazdek różnej wielkości Sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem pudrem a następnie dodajemy miodu oraz syropu klonowego i miksujemy do połączenia(...)piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 12-15 minut. Lukier królewski: W misce miksera ubijamy białko na sztywno pianę a następnie dodajemy stopniowo cukrem pudrem. Wystudzone choinki dekorujemy, łączymy ze sobą za pomocą płynnego lukru nakładanego na środek ciasteczka i przykrywanego kolejnym od największego do najmniejszego. Najmniejszą gwiazdkę umieszczamy na szczycie każdej choinki. Odstawiamy do całkowitego wyschnięcia lukru
Podróż w kulinariabułek) - 380 ml mleka - olejek waniliowy kilka kropel nadzienie : - 650 g sera białego u mnie "Mój ulubiony " z Wielunia - 1 litr jagód - 5 łyżek cukru pudru - 2 żółtka - kilka kropel olejku waniliowego lukier : - 300g cukru - sok z 1 cytryny - kilka łyżek ciepłej wody Sposób wykonania : Drożdże rozrabiamy z kilkoma łyżkami ciepłego mleka i łyżką cukru ( robimy tak zwany(...)stopni , przed włożeniem do piekarnika bułki smarujemy rozmąconym żółtkiem z mlekiem żeby miały ładny połysk po upieczeniu. Pieczemy ok 15 minut, wyciągamy i studzimy na kratce . Robimy lukier : do cukru pudru wlewamy sok z cytryny i 1-2 łyżki wody ,ucieramy chwilkę ,jak jest za gęsty dodajemy kolejną łyżkę wody . Konsystencja powinna przypominać gęstą śmietanę . Upieczone bułki polewamy lukrem
Wypieki Rene250g twarogu półtłustego lub tłustego (w kostce) 2 łyżki słodkiej śmietany lub mleka 2 – 3 łyżki cukru 2 żółtka Skórka otarta z cytryny lub kandyzowana skórka z pomarańczy Lukier: ¾ szklanki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka wody Drożdże mieszamy widelcem z łyżeczką cukru, aż się rozpuszczą. Wlewamy połowę mleka i pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę wsypujemy do miski(...)smarujemy je rozmąconym białkiem, by po upieczeniu miały ładniejszą fakturkę. Drożdżówki pieczemy na złoty kolor około 15 minut w 180 ⁰ C. Po upieczeniu i przestudzeniu drożdżówek robimy lukier. Do miseczki wsypujemy cukier puder, wlewamy sok z cytryny i wodę, po czym mieszamy łyżeczką, do chwili gdy pozbędziemy się grudek. Gotowym lukrem przy pomocy pędzla pokrywamy drożdżówki i pozostawiamy na papierze
Smakowy Rajsię każdemu! Babkę możecie upiec w formie z kominkiem, ale świetnie wyjdzie też w keksówce. Ja swoją po upieczeniu posypałam cukrem pudrem, choć oczywiście można ją polać lukrem z cukru pudru i soku z cytryny, według uznania. U mnie zniknęła w jedno popołudnie:) SKŁADNIKI: 5 jajek 180 g miękkiego masła 330 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Słodko-Słony Świat Ilonymąki pełnoziarnistej pszennej 170g masła 100ml ciepłego mleka 50g świeżych drożdży 3 jajka 2 łyżki ksylitolu ½ łyżeczki brązowego cukru Szczypta soli Dodatki: Dżem truskawkowy , najlepiej własnej roboty Lukier pomarańczowy: 200g cukru pudru, sok ze świeżej pomarańczy i kilka kropli cytryny RADA: Jeśli pączki mają być jeszcze bardziej odchudzone to zamiast lukru polejcie je roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą(...)pączki upiekły się równomiernie. W między czasie przygotowujemy lukier. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na około 10 minut do ostygnięcia, a następnie lukrujemy. Przygotowanie lukru: odmierzamy 200g cukru pudru, dodajemy kilka kropli soku z cytryny oraz taką ilość soku z pomarańczy aby otrzymać lukier o pożądanej konsystencji ( jest to mniej więcej sok z ¼ pomarańczy). Na końcu możemy je obsypać
Kolizje Smakówsztuk ciasteczek) 2 szklanki mąki pszennej 140g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mleka 1/2 łyżeczki soli 1 jajko lukier 1 białko 1 szklanka cukru pudru 1/2 łyżeczki kakao Dodatkowo pisaki cukrowe - czerowny Przygotowanie Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać proszek do pieczenia, mleko, sól, jajko i wymieszać do połączenia się składników(...)piekarnik na 180 stopni. Piec ok. 10 minut.(do złotego koloru). Ciasteczka przełożyć na kratkę i ostudzić. Przygotować biały lukier - białko roztrzepać widelcem i dodać cukier puder. Ucierać przez 10 minut (lukier powinien być gęsty i gładki, gdyby był za rzadki dodać więcej cukru pudru). Nakładać łyżeczką na ostygnięte ciasteczka. Przełożyć do osobnej miseczki 2 łyżki lukru i zmieszać
pink envelopesztuk ciasteczek) 2 szklanki mąki pszennej 140g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mleka 1/2 łyżeczki soli 1 jajko lukier 1 białko 1 szklanka cukru pudru 1/2 łyżeczki kakao Dodatkowo pisaki cukrowe – czerwony Sposób przygotowania Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać proszek do pieczenia, mleko, sól, jajko i wymieszać do połączenia(...)piekarnik na 180 stopni. Piec ok. 10 minut.(do złotego koloru). Ciasteczka przełożyć na kratkę i ostudzić. Przygotować biały lukier – białko roztrzepać widelcem i dodać cukier puder. Ucierać przez 10 minut (lukier powinien być gęsty i gładki, gdyby był za rzadki dodać więcej cukru pudru). Nakładać łyżeczką na ostygnięte ciasteczka. Przełożyć do osobnej miseczki 2 łyżki lukru i zmieszać
Pink Envelope