lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:200/284)

Cytrynowe ciasto kruche z truskawkami i rabarbarem 223

ciasta, przykleić do brzegów formy, delikatnie nakłuć widelcem - ciasto piec w 180 stopniach przez 45-50 minut do lekkiego zrumienienia POLEWA JOGURTOWA - cukier puder przesiać, wymieszać z jogurtem i sokiem z cytryny na gładką polewę (jak lukier) - polewę rozsmarować na gorącym, wyjętym z piekarnika upieczonym cieście - pozostawić do zastygnięcia polewy - po ostygnięciu pokroić w kwadraty - przechowywać pod przykryciem w chłodnym

Smakołyki Bereniki
Różane kruche ciasteczka Wielkanocne 249

stopni przez 12-14 minut. Po tym czasie ściągam z blaszki i studzę na kratce. Białko jaja miksuję na wolnych obrotach z cukrem pudrem do uzyskania gładkiej konsystencji bez grudek. Można miksować nad kąpielą wodną. Gotowy lukier przekładam do rękawa cukierniczego z wąską końcówką i dekoruję nim ciastka. Czekoladę rozpuszczam i moczę w niej pędzelek. Namoczonym czekoladą pędzelkiem skrapiam polukrowane

Mango Papaja
straszne ciasteczka na Halloween 164

upiekłam dla niej takie straszne ciastka. Mina bezcenna! Składniki: na ciasto kruche: 150 g mąki  100 g masła 50 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli  do dekoracji: biała masa cukrowa czekoladowe jajeczka (kilka) lukier 3 kostki czekolady całe migdały łyżka czerwonego dżemu czarny pisak cukierniczy Składniki ciasta posiekać a następnie szybko zagnieść. Owinąć w folię i wstawić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Babka pomarańczowa 160

wysypać kaszą manną. Wlać ciasto  i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do tzw suchego patyczka. 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki soku pomarańczowego Wszystkie składniki razem utrzeć na gładko  Polać babkę lukrem i ozdobić pomarańczami. babka pomarańczowa

O kuchni z uczuciem
SZPLITRY DANUSI 417

ciasta wyłożonych papierem do pieczenia.  Pieczemy w temp. 185st około 15 minut, do uzyskania złotego koloru.  Kiedy wystygną posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy. Jeśli dodamy niewielką ilość cukru do ciasta, są pyszne nawet bez lukru

Walijskie Pichcenie
Muffiny ze śliwkami i muffiny z gruszkami 135

tarce o grubych oczkach, rozłożyć na muffiny. 4. Piec w temp. 200 st. C do zrumienienia. 5. Muffiny ostudzić. W miseczce rozrobić cukier puder  z wodą i barwnikiem. Polać po muffinach ze śliwkami. Pozostawić do zastygnięcia lukru

A Ty Smakuj Mnie
Świąteczne pierniczki p. Ani- danie konkursowe 202

przez 10-15 minut ukier królewski - Cukier puder i białko. Na jedno białko przypada nam 1,5 szklanki cukru pudru. Miksujemy i zdobimy nim wystudzone pierniczki. Bałwanki to pianka marshmallow zanurzona w lukrze :) Smacznego

CoolinarniePL
Posypka cukrowa, serduszka 206

barwnik spożywczy, dowolne kolory     3-4 woreczki     folia aluminiowa 1. Białko miksujemy i sukcesywnie dosypujemy cukier puder aż masa dobrze zgęstnieje. 2. Do szklanek dajemy po łyżce gęstego ubitego lukru i farbujemy odrobiną barwnika, następnie przekładamy każdy kolor do osobnego woreczka. Każdą z mas przeciskamy do rogu woreczka, odcinamy maleńki rożek 1-2 mm.3

Apetyczna babeczka
Mikołaj, kolorowe ciasteczka 169

można go zwabić zostawiając na parapecie ciasteczko i mleczko:)  Składniki; 12 dag mąki pszennej 7 dag masła lub margaryny 5 gad cukru pudru 1 żółtko łyżeczka proszku do pieczenia Do zdobienia:  biała czekolada lub biały lukier wiórki kokosowe czerwona posypka lub czerwona galaretka w proszku żelki na pomponik do czapki małe, drobne cukierki na oczy i nos Reszta

Apetyczna babeczka
Limonkowe ciasteczka: króliczki wielkanocne 117

jajko  3 łyżki soku z  limonki odrobina startej skórki z limonki Dekoracja: lukier zielony zielony cukier- cukier plus 2 krople zielonego barwnika spożywczego w żelu niebieski cukier- cukier plus 2 krople niebieskiego barwnika spożywczego w żelu opcjonalnie różowy bądź czerwony cukier- cukier plus 2 krople czerwonego barwnika spożywczego w żelu Potrzebne będą: 2 duże miski wałek foremki(...)wykrawania o kształcie króliczka  papier do pieczenia Przygotowanie: 1. W pierwszej misce połączyć ze sobą mąkę, sól, sodę oczyszczoną, 2. W drugiej misce połączyć masło, cukier puder, cukier. 3. Wymieszać aż masa będzie miała konsystencję masła 4. Dodać jajko  oraz sok i skórkę z limonki 5. Połączyć składniki z pierwszej oraz drugiej misy i wszystko razem połączyć/ugnie

KreatywnePiny
Lukrowy torcik rabarbarowy z orzechami 144

żółtka, 1 łyżka smalcu, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki zimnej wody, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżki kwaśnej śmietany, tłuszcz do formy, wiórki do formy. Składniki na nadzienie: 75 dag rabarbaru, 1 szklanka cukru, 1 cukier waniliowy, 10 dag orzechów włoskich. Składniki na lukier: 3 łyżki mleka, ½ szklanki cukru, 1 cukier waniliowy, 1 łyżeczka soku z cytryny. Wykonanie ciasta

Tradycyjna Kuchnia
Pierniczki lebkuchen 220

zostać miękkie, dajemy im chwilę przestygnąć na blaszce, a następnie pierniczki studzimy na kratce.Do miseczki wsypujemy cukier puder, skrapiamy go sokiem z cytryny i rozcieramy, Dodajemy łyżkę wody i dalej rozcieramy. Lukier nie może być za gęsty. Jeśli tak będzie dodajemy jeszcze odrobinę wody.Pierniczki moczymy w lukrze i układamy

Kulinarne przygody Gatity
LUKIER MAŚLANY 134

jest bardzo prosty.  Składniki: 250 g miękkiego masła 2 łyżeczki wody  200 g cukru pudru  Przygotowanie: Składniki przesyp do naczynia. Miskę postaw na garnku z gotującą się wodą. Kiedy masło zacznie się roztapiać, dokładnie zacznij mieszać całość, do uzyskania gładkiego lukru

Kukuleczki
Waniliowe ciasteczka renifery 186

zaczerpnięty z bloga mojewypieki.com   SKŁADNIKI: (na trzy blachy) 180 g zimnego masła 180 g cukru pudru 350 g mąki pszennej 1 jajko 1 żółtko nasionka z 1 laski wanilii duża szczypta soli dekoracja: czerwone M&M's rozpuszczona czekolada lub kakaowy lukier PRZYGOTOWANIE: Mąkę z cukrem wysypać na stolnice tworząc kopczyk. Utworzyć wgłębienie i wbić do niego jajko

Pyry na Gaz
Tort piętrowy My Little Pony 194

kremu śmietanowego będziemy potrzebować także kremu maślanego do zasmarowania tortu. Do zasmarowania nie możemy użyć kremu śmietanowego, bo może nam rozpuścić lukier plastyczny.  Składniki na krem maślany: 300 g prawdziwego masła (w temperaturze pokojowej) 250 g cukru pudru 2 łyżki mleka 1 łyżka cukru waniliowego Przygotowanie kremu maślanego: Miękkie masło miksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym przez(...)otworki wkręcamy wsporniki docięte do wysokości dużego tortu.  Środek dużego tortu smarujemy odrobiną gęstego miodu i kładziemy na nim mały tort - razem z podkładem! Z kontrastowego lukru robimy wstążkę - wałkujemy długi, cienki placek i wycinamy wstążkę o szerokości ok 3 cm. Owijamy nią mały tort dookoła - maskując tym samym podkład.  Z tego samego lukru formujemy kokardę i doklejamy

Kulinarne Inspiracje