standardowo pomagała mi córka. Składniki: 1 białko 1 szklanka cukru pudru sok z cytryny barwniki spożywcze (najlepiej w żelu) Sposób wykonania: 1. Białko i cukier przekładamy do miski, miksujemy na wolnych obrotach ok 8-10 minut. Następnie dodajemy sok z cytryny (u mnie 1 łyżeczka soku, bo chciałam by lukier wyszedł mi średnio gęsty), znów dokładnie zmiksować. Dodatek soku
Kuchnia domowa Aniozdabiając dowolnie. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190°C i pieczemy ok. 20 minut do złotego koloru. Cukier puder wymieszać z sokiem z 1/2 cytryny, dokładnie wymieszać. Wystudzony kruchy spód smarujemy dżemem i przykrywamy drugim kawałkiem ciasta. Wierzch polewamy lukrem. Z rozpuszczonej czekolady robimy napis, gałązki i dekorujemy orzechami
magiczna kuchnia KasiJabłecznik na miękkim cieście z dodatkiem mielonego twarogu, polany aromatycznym, malinowym lukrem. Jabłecznik wybornie smakuje na ciepło z gałką lodów waniliowych :) 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 1/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 200 g twarogu zmielonego 2 żółtka 5 dużych jabłek POLEWA: 1/2 szklanki malin 1 łyżka wody 1/2 szklanki
https:KKuchniaMniamStruclę pieczemy w tej temperaturze przez 30-35 minut. W tym czasie do miski wsypujemy cukier puder, cukier waniliowy, dodajemy gorącą wodę i ucieramy na jednolitą lukrową masę. Wyjmujemy struclę z piekarnika lekko studzimy i polewamy jej wierzch lukrem Ciasto podajemy po całkowitym wystudzeniu
Miód i pieprzcudownie czekoladowe ciasteczka, oczywiście w kształcie serduszek. W końcu to propozycja na Walentynki ;) Możecie je ozdobić dodatkowo różowym lukrem, wtedy będą się prezentowały jeszcze lepiej. Potrzebne nam (na 50 ciasteczek): - 300 g mąki pszennej - 200 g masła - 100 g cukru pudru - 2 żółtka - 4 czubate łyżki kakao - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 2 łyżeczki cynamonu - 1,5 łyżeczki mielonego imbiru - szczypta
W poszukiwaniu inspiracjikrólewski bardzo dobrze się barwi (używam barwników żelowych Wilton). Lukier królewski używam również do dekoracji drożdżówek czy serników. Wystarczy ewentualnie delikatnie go rozrzedzić wodą,dostosowując konsystencję do naszych potrzeb. Pamiętajmy żeby zaczynać od dodania łyżki wody i w miarę potrzeby dodawać jej więcej. Składniki: 1 białko 120g cukru pudru 3-4 krople soku z cytryny ewentualnie odrobina barwnika
Rusty Forkszkl mąki 0,5 szkl miodu 0,5 kostki margaryny Palma w złotym opakowaniu 3 łyżki cukru pudru cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia kandyzowana skórka cytrynowa rodzynki Przygotowanie: masło ucieramy z cukrem na puch, dodajemy miód, cukier waniliowy, przesiewamy mąkę z proszkiem, dorzucamy skórkę oraz rodzynki, zagniatamy ciasto wkładamy do zamrażalnika na około 1 godzinę piekarnik nagrzewamy(...)temperatury 170*C, ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy, wycinamy gwiazdeczki, pieczemy około 15 minut na złoty kolor dekorujemy lukrem i gotowe. SMACZNEGO
Luźna Kuchniakilku dni za sprawą marmolady i lukru robią się niezwykle miękkie i aromatyczne. Możecie nadać im dowolne kształty - serduszek, kółek itp. Trochę z nimi pracy ale efekt koncowy warty poświęconego im czasu :) Przepis zaczerpnięty stąd ( klik ) z moimi małymi zmianami. Składniki na 2 blachy ciastek Ciasto: 125 g masła 125 g cukru pudru 1 jajko skórka otarta z cytryny(...)minut w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Gdy ciastka wystygną posmarować je marmoladą i posklejać ze sobą (na górze ciastko z otworem). Z cukru pudrum, mleka i kilku kropel aromatu przygotować gęsty lukier i z wierzchu polukrować ciasteczka. Ciastka dodaję do akcji
My simple kitchenmleka w proszku kilka łyżek kokosu w zależności od grubości wiórek Obrane i uprażone migdały (opcjonalnie) Wymieszaj cukier puder z mlekiem. Dodaj letnie ziemniaki i masło. Wyrób plastyczną masę dosypując drobny kokos. Z masy formuj jaja. Jaja możesz pomalować kolorowym lukrem, ja użyłam do zabarwienia kilka niteczek szafranu. Jeśli robisz wieksze jaja wkładaj w środek każdego
Gotuj Sam!ostudzonych babeczek nakładamy po łyżeczce bakalii z miodem. Na wierzch wyciskamy szprycą bitą śmietanę i ozdabiamy lukrem. ( lukier można kupić gotowy i wycisnąć go szprycą lub kupić pisaki, oczywiście można go również wykonać samemu w domu mieszając białka z cukrem pudrem i barwnikiem spożywczym) Gotowe ciastka możemy podać na stół. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieMoże i Wy takie zrobicie? Składniki: 27 dag mąki pszennej 15 dag cukru pudru 20 dag masła 8 dag mielonych orzechów szczypta soli 1 jajko masa marcepanowa czerwony barwnik garść goździków Przesianą mąkę wymieszać ze szczyptą soli,mielonymi orzechami laskowymi i 10 dag cukru pudru.Dodać miękkie masło i jajko - szybko zagnieść gładkie ciasto.Uformować kulę i włożyć(...)kulki wystudzić,łączyć po 3 kulki tj małą,średnią i większą np za pomocą białego lukru lub czekolady. Masę marcepanową zagnieść razem z czerwonym barwnikiem,uformować spiczaste czapeczki bałwanków.Z pozostałej masy rolować cienkie wałeczki i zrobić szaliki oraz nos bałwanów.Całość posypać cukrem pudrem,który będzie imitował śnieg. Wspaniała zabawa,wspaniała dekoracja,super prezent pod choinkę ale też
Niespełnione zdolności kulinarnePrzepis na dużą blachę 38 cm x 25 cm: 2,5 szklanki mąki krupczatki 250 gr zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 gr serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 jajko 2 kg jabłek – kwaśnych – najlepsze szara reneta (u mnie 6 dużych jabłek) 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka soku(...)jabłka, odkleić papier. Wsadzić do lodówki na 15 min. Wstawić na 40 min do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pod koniec pieczenia (5 min przed końcem) przygotować lukier. Sok i cukier rozetrzeć dokładnie wierzchem łyżki, dodać skórkę pomarańczową, wymieszać. Można tez wszystkie składniki przełożyć do malaksera. Zmiksować. Ciasto wyjąć z piekarnika i polać lukrem. Podawać od razu np. z gałką
moj przepis natemp pokojowej Nadzienie : 150 g białego maku 0,5 szkl cukru pudru 90 g masy marcepanowej 50 g orzechów włoskich 8-9 daktyli 3 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki gęstej śmietany 1 białko 3 - 4 podłużne, pokruszone drobno biszkopty dodatkowo : 1 roztrzepane jajko z łyżeczką mleka lukier posiekane migdały lub orzeszki Przygotowanie : Ciasto : Ze wszystkich składników zagniatamy(...)orzechami i daktylami, tylko że w oddzielnym naczyniu. Wszystko odcedzić i zmielić (migdały też) 2 lub trzy razy w maszynce na najdrobniejszym sitku. Masę marcepanową rozetrzeć mikserem razem z cukrem pudrem i śmietaną. Następnie stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy mak z bakaliami za każdym razem ucierając masę. Na koniec dodajemy pokruszone biszkopty i skórkę pomarańczową - dokładnie mieszamy. Dodajemy ubite
charlotte gotuje