lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:207/284)

Cytrynowe pierścienie 156

szklanki i będzie równie dobrze. 150 g mąki pszennej 100 g mąki kukurydzianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła 100 g cukru 2 żółtka skórka otarta z 2 cytryn Dodatkowo: 150 g cukru pudru sok z cytryny posiekane pistacje (mniej więcej 50 g) Masło wkładamy do garnuszka i na niewielkim ogniu roztapiamy, lekko studzimy. Mąkę pszenną przesiewamy razem(...)papierem blaszce i pieczemy około 15-17 minut (do zezłocenia) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Cukier puder przesiewamy do miseczki. Dodajemy sok z cytryny, najlepiej robić to stopniowo i mieszać aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ja zużyłam mniej więcej połowę większej cytryny. Lukrem dekorujemy ciasteczka, od razu posypujemy posiekanymi pistacjami

Smaki Na Talerzu
Placek dyniowy z bakaliami 235

laskowych* garść moreli suszonychWykonanie: Obie mąki przesiać, połączyć z proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz przyprawą do piernika.W misie zmiksować olej z cukrem. Nie przerywając miksowania, dodawać kolejno po jednym jajku. Ucierać do momentu, aż cukier się rozpuści, a masa jajeczna stanie się puszysta.Do masy jajecznej dodać mąkę z dodatkami oraz startą na tarce dynię. Na koniec wsypać orzechy(...)cukrem pudrem lub udekorować lukrem.LUKIER:* 1 białko* 3/4 szklanki cukru pudru* sok z cytrynyBiałko miksujemy z cukrem pudrem. Ja zrobiłam to na parze, by białko się ogrzało i było bezpieczne.Kiedy cukier się rozpuści, dodajemy sok z cytryny - około 1 łyżki.Gotowym lukrem smarujemy placek dyniowym.Wierz dodatkowo dekorujemy startymi orzechami laskowymi. Smacznego

kolorowotorcikowo
Pierniki (na północ i wschód od Śląska występują pod taką samą nazwą ;) 159

dziyń b ō ły miynke, 12 a co to dopiyro bydzie na Wilijoł… 13 Co potrza? 1,5 kg m ō nki pszynny 250 g masła 75 dkg cukru 6 płaskich łyżeczek sody oczyszcz ō nyj 3 łyżeczki łoctu 14 3 opakowania prziprawy do piernik ō w (nojlepi niy tyj nojt ōńszyj) 0,5 kg miodu sztucznego ( Ō łma(...)spłynie i bydziecie mieć kans 40 ciarajstwa. 41 Mogecie tyż dodać do lukru kakao- to bajecie mieć ciymniyjszy. Mogecie tyż te pierniki sie czym na wiyrchu posuć 42 – kn ō cik ō ma 43 abo czym tam mołcie. Moja Teściowo dołwo na szkl ō nka cukru pudru jedne bi ō łko i to miksuje. Tyn luker je potyn taki

Chop w kuchni
Lukier królewski - Royal icing 193

standardowo pomagała mi córka. Składniki: 1 białko 1 szklanka cukru pudru sok z cytryny barwniki spożywcze (najlepiej w żelu) Sposób wykonania: 1. Białko i cukier przekładamy do miski, miksujemy na wolnych obrotach ok 8-10 minut. Następnie dodajemy sok z cytryny (u mnie 1 łyżeczka soku, bo chciałam by lukier wyszedł mi średnio gęsty), znów dokładnie zmiksować. Dodatek soku

Kuchnia domowa Ani
Mazurek Wielkanocny 549

ozdabiając dowolnie.  Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190°C i pieczemy ok. 20 minut do złotego koloru. Cukier puder wymieszać z sokiem z 1/2 cytryny, dokładnie wymieszać. Wystudzony kruchy spód smarujemy dżemem i przykrywamy drugim kawałkiem ciasta. Wierzch polewamy lukrem. Z rozpuszczonej czekolady robimy napis, gałązki i dekorujemy orzechami

magiczna kuchnia Kasi
Jabłecznik w cieście twarogowym z polewą malinową 228

Jabłecznik na miękkim cieście z dodatkiem mielonego twarogu, polany aromatycznym, malinowym lukrem. Jabłecznik wybornie smakuje na ciepło z gałką lodów waniliowych :) 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 1/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 200 g twarogu zmielonego 2 żółtka 5 dużych jabłek POLEWA: 1/2 szklanki malin 1 łyżka wody 1/2 szklanki

https:KKuchniaMniam
świąteczna makowa strucla 166

Struclę pieczemy w tej temperaturze   przez 30-35 minut. W tym czasie do miski wsypujemy cukier puder, cukier waniliowy, dodajemy  gorącą wodę i ucieramy na jednolitą lukrową masę. Wyjmujemy struclę z piekarnika lekko studzimy i polewamy jej wierzch lukrem Ciasto podajemy po całkowitym wystudzeniu

Miód i pieprz
Walentynkowe czekoladowe serca 284

cudownie czekoladowe ciasteczka, oczywiście w kształcie serduszek. W końcu to propozycja na Walentynki ;) Możecie je ozdobić dodatkowo różowym lukrem, wtedy będą się prezentowały jeszcze lepiej. Potrzebne nam (na 50 ciasteczek): - 300 g mąki pszennej - 200 g masła - 100 g cukru pudru - 2 żółtka - 4 czubate łyżki kakao - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 2 łyżeczki cynamonu - 1,5 łyżeczki mielonego imbiru - szczypta

W poszukiwaniu inspiracji
Lukier królewski Lukier do pierników 140

królewski bardzo dobrze się barwi (używam barwników żelowych Wilton). Lukier królewski używam również do dekoracji  drożdżówek czy serników. Wystarczy ewentualnie delikatnie go rozrzedzić wodą,dostosowując konsystencję do naszych potrzeb. Pamiętajmy żeby zaczynać od dodania łyżki wody i w miarę potrzeby dodawać jej więcej.   Składniki: 1 białko 120g cukru pudru 3-4 krople soku z cytryny ewentualnie odrobina barwnika

Rusty Fork
Świąteczne Gwiazdeczki Cytrynowe 206

szkl mąki 0,5 szkl miodu 0,5 kostki  margaryny Palma w złotym opakowaniu 3 łyżki cukru pudru cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia kandyzowana skórka cytrynowa rodzynki Przygotowanie: masło ucieramy z cukrem na puch, dodajemy miód, cukier waniliowy, przesiewamy mąkę z proszkiem, dorzucamy skórkę oraz rodzynki, zagniatamy ciasto wkładamy do zamrażalnika na około 1 godzinę piekarnik nagrzewamy(...)temperatury 170*C, ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy, wycinamy gwiazdeczki, pieczemy około 15 minut na złoty kolor dekorujemy lukrem i gotowe. SMACZNEGO

Luźna Kuchnia
Ciasteczka kwiatki z marmoladą 127

kilku dni za sprawą marmolady i lukru robią się niezwykle miękkie i aromatyczne. Możecie nadać im dowolne kształty - serduszek, kółek itp. Trochę z nimi pracy ale efekt koncowy warty poświęconego im czasu :) Przepis zaczerpnięty stąd ( klik ) z moimi małymi zmianami. Składniki na 2 blachy ciastek Ciasto: 125 g masła 125 g cukru pudru 1 jajko skórka otarta z cytryny(...)minut w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Gdy ciastka wystygną posmarować je marmoladą i posklejać ze sobą (na górze ciastko z otworem). Z cukru pudrum, mleka i kilku kropel aromatu przygotować gęsty lukier i z wierzchu polukrować ciasteczka.  Ciastka dodaję do akcji

My simple kitchen
Wielkanoc i figurki z masy cukrowej. 163

mleka w proszku kilka łyżek kokosu w zależności od grubości wiórek Obrane i uprażone migdały (opcjonalnie) Wymieszaj cukier puder z mlekiem. Dodaj letnie ziemniaki i  masło. Wyrób plastyczną masę dosypując drobny kokos. Z masy formuj jaja.  Jaja możesz pomalować kolorowym lukrem, ja użyłam do zabarwienia kilka niteczek szafranu.  Jeśli robisz wieksze jaja wkładaj w środek każdego

Gotuj Sam!
ciastka niespodzianki na jesienną chandre 196

ostudzonych babeczek nakładamy po łyżeczce bakalii z miodem. Na wierzch wyciskamy szprycą bitą śmietanę i ozdabiamy lukrem. ( lukier można kupić gotowy i wycisnąć go szprycą lub  kupić pisaki, oczywiście można go również wykonać samemu w domu mieszając białka z cukrem pudrem i barwnikiem spożywczym)  Gotowe ciastka możemy podać na stół. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie