czubku łyżeczki ⅓ łyżeczki soli 1 do 2 łyżeczki przyprawy do piernika garść posiekanych orzechów włoskich Dodatkowo: 50g roztopionej białej czekolady pisaki cukrowe lub lukier zabarwiony na zielono i czerwono lub w wersji nie świątecznej cukier puder, polewa czekoladowa Wykonanie: masło roztapiamy i przelewamy do miski, studzimy do masła dodajemy cukier, aromat pomarańczowy ( zamiast aromatu dodałam skórkę startą z pomarańczy
Słodkie zapomnienieroladę. Cukier puder wsypać do garnuszka, dodać sok z cytryny i utrzeć całość podgrzewając. Jeżeli masy będzie za mało, to dosypać jeszcze cukru pudru. Jeżeli zaś masa będzie zbyt gęsta, to dolać wody. Gotowym lukrem polać roladę
Passions hobbies lifekremu=więcej przyjemności), to na dolną część nakładamy wcześniej przygotowany krem i przykrywamy górną. Deser już prawie gotowy – teraz tylko wierzch możemy posypać cukrem pudrem lub – co bardziej polecam – polać polewą czekoladową mleczną, lub przygotowanym lukrem. Uwaga! Podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika – wtedy ryzykujemy tym, że ciasto opadnie, nierównomiernie się przypiecze bądź wyrośnie krzywo. Smacznego! Post Pyszne
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przepisu – wystarczy zrobić go z połowy podanych składników. Opcjonalnie można dodać do kremu odrobinę barwnika spożywczego w żelu lub proszku. 2 łyżki cukru pudru rozpuszczamy z 1 łyżeczką soku z cytryny, tak żeby otrzymać lukier. Maczamy w nim czekoladowe pralinki i obtaczamy w kolorowych cukiereczkach. Krem przekładamy do worka z tylką w kształcie dużej zamkniętej gwiazdki. Babeczki dekorujemy kremem
Ciastkozercyłyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru kryształ Diamant 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego 10-12 czekoladowych ciasteczek z kremem Lukier śmietankowy 150 serka bieluch lub innego serka kanapkowego 3 łyżki cukru pudru Diamant 1 łyżka soku z cytryny kilka ciasteczek do dekoracji SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Herbatniki rozdrabniamy na drobny piasek i łączymy z cukrem oraz roztopionym masłem
DefinicjaSmakudosłownym tłumaczeniu jest to nagie ciasto, czyli takie, które nie ma na sobie typowych dla tortów ozdób np. masy cukrowej, idealnego ganache, lukrów, figurek z cukru i tym podobnych. Biszkopt ozdabiają tylko owoce oprószone cukrem pudrem czy czekoladą, lub jest tylko biszkopt i krem (i nic więcej). Jest to bardzo praktyczne rozwiązanie dla mało doświadczonych w wypiekach osób - nie ukrywajmy
Poezja Smaków - blog kulinarnyłyżek cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao Mus czekoladowy: 2 tabliczki czekolady 400 ml śmietany kremówki 2 białka Lukier plastyczny: 75 ml wody 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżeczki glukozy cukier puder barwniki spożywcze Masa maślana: 200 g masła 1 szklanka cukru pudru sok z 1/2 cytryny 2 żółtka Do nasączenia: 1 szklanka mocnej herbaty
Ciasteczkowy Potwórwysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą formy na babkę. Piekę 60 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzone ciasto wyjmuję z formy. 3. Cukier puder razem z sokiem z cytryny ucieram na jednolitą masę. Przygotowanym lukrem polewam babkę. Wierzch posypuję kandyzowaną skórką cytrynową
Tradycyjna kuchnia Kasiskórka z 1 cytryny sok z 1/2 cytryny 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Lukier: 1 łyżka śmietany kilka kropel soku z cytryny 1/2 szklanki cukru pudru Wszystkie składniki wymieszać do połączenia. Wykonanie: Jajka ubić razem z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą i puszystą masę. W międzyczasie roztopić i ostudzić
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniazjemy nasz domek), może być margaryna 400 g ciemnego cukru 14 łyżek płynnego miodu 3 łyżeczki sody 2 opakowania przyprawy do piernika Lukier królewski (nasza zaprawa do sklejenia domku). 2 białka 500 g cukru pudru ( musi być gęsty żeby dobrze się skleił) Przygotowanie: Miód z masłem i cukrem podgrzewamy aż się rozpuści. Odkładamy na bok aż przestygnie
Lili w kuchniplasterki (ok. 1 cm )Delikatnie spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy około 20 min w 180 st. C.Z pozostałego cukru pudru pudru i soku pomarańczowego robimy lukier.Upieczone ciasteczka maczamy po bokach w lukrze i obtaczamy w pozostałych wiórkach kokosowych
Ostra na Słodkorozgrzanego piekarnika i piekę 50-55 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiam placek w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Cukier puder rozcieram z odrobiną wody tak, aby powstał gęsty, ciągnący się lukier, który następnie rozsmarowuję na wystudzonym placku. Kiedy lukier stwardnieje, podaję. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkistrony. Wyrównać szpatułką tak aby boki i wierzch były równe. Schłodzić w lodówce 5 godzin, tak żeby tort w dotyku był zimny. Lukier plastyczny (można przygotować do 2 tygodni wcześniej i przechowywać szczelnie zawinięty folią): 785 cukru pudru (ja użyłam firmy Diamant z Biedronki) koniecznie przesiany 70 ml wrzątku 1 łyżka żelatyny 80 lub 85 gr glukozy We wrzątku rozpuścić(...)szklanki wrzątku, ostudzone do temp. pokojowej 1 łyżka cukru sok z 1 cytryny dopełniony wodą (tak żeby wyszło 1/4 szklanki) lub 1/4 szklanki cytrynówki 230 g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki * 3 białka 3/4 szklanki cukru szczypta soli kilka kropel aromatu 785 cukru pudru (ja użyłam firmy Diamant z Biedronki) koniecznie przesiany 70 ml wrzątku 1 łyżka
moj przepis napewno nie było to trudne !!! Składniki (3 domki): 600 g mąki pszennej + do podsypywania 300 g miodu (z miodem sztucznym pierniczki zmiękną szybciej, niż z prawdziwym) 100 g cukru pudru 120 g masła 1 jajko 2 łyżeczki sody oczyszczonej 20-30 g przyprawy do piernika 2 łyżki kakao lukier/czekolada/kolorowe posypki/koraliki cukrowe Przygotowanie: Miód i masło rozpuścić w garczku, przestudzić(...)Studzić na kratce. Następnie skleić domek za pomocą karmelu (rozpuścić cukier na patelni i moczyć w nim krawędzie elementów) lub lukru. Lukier: 1 białko 200 g cukru Przygotowanie: Białko ubić na sztywną pianę i dodać cukier puder. Dokładnie wymieszać. I gotowe!! SZABLON DOMKÓW DO POBRANIA
Malinowo w kuchnibyło aż tyle lukru i posypki..ale mimo to były pyszne...Jestem ciekawe jakie rogale piekły inne osoby..którym od razu dziękuję za wspólne pieczenie.. Składniki na ok. 16 sztuk: 3 1/2 szkl. mąki 3 jajka 1/4 kostki masła 2 łyżki cukru 4 dag drożdży ok. 1/2 szkl.letniego mleka Masa: 1 1/2 szkl. cukru pudru [ dałam mniej
Moje domowe kucharzeniemargaryna 15 dag, orzechy laskowe mielone 200 gram, mąka krupczatka 1 szklanka, mąka tortowa 1/2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, śliwki 50 dag, lukier biały - w opisie, orzechy włoskie - ile potrzeba jajka, cukier, miękką margarynę utrzeć mikserem na "kogel-mogel" z 5 minut na dużych obrotach do masy wsypać orzechy laskowe zmielone i połączyć składniki wsypać mąkę krupczatkę(...)piec w nagrzanym poiekarniku na 200 C około 45-50 do suchego patyczka, ciasto wyjąć z formy dobrze wystudzone-zimne odpowiednią ilość pudru cukru wymieszać ze śmietaną gęstą i sokiem z cytryny, utrzeć na dość rzadki lukier, polać nim ciasto na talerzu i ozdobić orzechami włoskimi - ciasto jest wilgotne, aromatyczne i szybko się zjada............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępieczenia- 2 płaskie łyżeczki * ekstrakt z wanilii- 1 łyżeczka (ew. aromat waniliowy) Serek: * gęsty serek śmietankowy- 100 g** * jajko- 1 szt. * cukier puder- 2 łyżki * sok z limonki- 2 łyżeczki * starta skórka z limonki- 1 łyżeczka Ewentualnie dodatkowo: * lukier Przygotowanie: Szpinak odmrozić, bardzo dobrze odsączyć z wody (inaczej wyjdzie Nam zakalec) i zmiksować na gładko- w blenderze- wraz z dodatkiem
Kraina Miodem Płynącatrzcinowego 3 łyżki maku 5 łyżek oleju 200 ml mleka 1 duże jajko skórka otarta z 1 pomarańczy sok z 1 pomarańczy lukier: skórka otarta z 1 pomarańczy sok z 1,5 pomarańczy ok. 140 g cukru pudru Wykonanie: W dużej misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i mak. W drugiej misce wymieszać resztę składników: olej(...)musi być dokładnie wymieszane. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki do ¾ ich wysokości. Piec w temperaturze 180 o C przez 15 - 20 minut aż muffinki się zarumienią. Przygotować lukier: Do cukru stopniowo dodawać sok z pomarańczy dokładnie mieszając. Gdy konsystencja lukru jest odpowiednia dodać skórkę z pomarańczy. Ciepłe muffinki polać lukrem
Mama Gotujewaniliowego- 100-150g rodzynek (u mnie jumbo gold)- 70g mielonych migdałów- szczypta soli- aromat cytrynowy (ja pominęłam)Lukier:- kilka łyżeczek pudru trzcinowego- kilka kropli aromatu np.cytrynowy lub migdałowy (ja dodałam mielona skórką cytrynową)- kilka łyżeczek kremówkiDrożdże wymieszać w kubeczku z cukrem trzcinowym i letnią kremówką, zostawić do wyrośnięcia. Do miski z mąką wsypać ksylitol, szczyptę soli, ksylitol waniliowy, dodać
Smaczne Zdroweprzez 25-30 minut. Zawsze sprawdzamy drewnianym patyczkiem stan upieczenia, musi być po wyciągnięciu suchy. Dekoracja to już sprawa osobista, można polać lukrem, udekorować śmietaną lub serkiem. Lub jak ja, do serka waniliowego dodać cukier puder do smaku i odrobinę barwnika spożywczego. Ozdobić połówką ciasteczka oreo, dodatkowo oczka z płatków jadalnych i gotowe. Ta dekoracja specjalnie dla dzieciaczków
Kuchnia Pokoleńlodówki i schłodzić. Zimne ciasto rozwałkować i foremkami wycinać ciasteczka. Piec w 200*C kilka minut aż się zrumienią. Wystudzić. Białko utrzeć z cukrem pudrem i wódką. Podzielić na kilka miseczek i zawartość każdej zabarwić barwnikiem. Lukier przełożyć wo worka cukierniczego i najpierw obrysować nim kontury ciastek. Następnie pędzelkiem wypełnić resztę. Odstawić ciastka żeby lukier zastygł a dopiero wtedy rysować
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaalternatywa dla naszych ciężkich, drożdżowych, tradycyjnych pączków. Ciasto przypomina bardziej znane oponki (pączki wiedeńskie), ale smażymy je w innej formie i nie polewamy lukrem , a podajemy z syropem pomarańczowym. U mnie też w wersji z cukrem pudrem. Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na jutrzejsze święto polecam lekkie (a co ważniejsze szybkie w wykonaniu) pączusie portugalskie. PĄCZKI PORTUGALSKIE Składniki: ciasto
Bon appetit mon amieformy, - odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 - 20 minut - wstawiamy do nagrzanego pieca na 50 -60 minut w temp. 190 stopni C Lukier: - 1 białko - 5 kropel olejku migdałowego - 1 łyżeczka śmietanki - 3/4 szklanki cukru pudru Smacznego
SMYKWKUCHNI