lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:196/284)

Sztuka dekoracji cukierniczej - książka mistrzów Squires Kitchen 318

farbami. Kiedy poznamy te techniki możemy przejść do stworzenia tortu z wiosennymi tulipanami, a następnie uczyć się dekoracji przez szablon - z lukrem plastycznym, barwnikiem w proszku, barwnikiem w płynie czy jadalnymi farbami, czekoladą, kakao w proszku i cukrem pudrem czy wytłaczaniem wzorów! Z poznanym na nowo technik możemy przygotować adamaszkowy tort weselny - piękny, eleganki i trzy piętrowy! Kolejne strony przeprowadzą(...)tortów (przy użyciu szablonów, czy z ryżu preparowanego i pianek!). Wszystkie techniki pomogą nam stworzyć cudowny tort Mały Lew!  W tym dziale poznamy również dragant - pomimo zrobienia z cukru nie nadaje się do spożycia, ponieważ jest zbyt twardy, ale dzięki temu bardzo stabilny do tworzenia pudełeczek, kolumn czy budynków! Możemy go łatwo przygotować, barwić i modelować! Poznamy też świetny

Plate of Joy
TORT AUTA ZYGZAK MCQUEEN 231

kremu, wyrównać.  Tort wstawić do lodówki na około 3 godziny, aby się dobrze schłodził. Następnie należy przygotować krem maślany, jako podkład pod lukier plastyczny. Składniki: * 250 g masła w temperaturze pokojowej * 300-400 g cukru pudru * 5-6 łyżek mleka Wykonanie: Masło należy umieścić w misce i ucierać mikserem na średnich obrotach około 5-6 minut. Masło powinno zwiększyć(...)grudki z cukru pudru. Należy też zmniejszyć obroty miksera do minimum. Puder trzeba dodawać partiami, a po dodaniu ostatniej partii należy ucierać krem maślany jeszcze około 3 minut. Ilość cukru pudru jaką należy wsypać pozostawiam Wam. Kiedy przygotowuję krem do dekorowania dodaję go więcej, a kiedy ma posłużyć do posmarowania tortu pod masę cukrową dodaję go mniej, ponieważ masa cukrowa

Zrób to smacznie
Sernik z brzoskwiniami 198

brzoskwiniami  spód sernika: 250 g herbatników kakaowych 100 g masła  masa twarogowa: 700 g twarogu trzykrotnie mielonego 4 jajka 200g cukru pudru 200 ml śmietanki 30% 1 budyń śmietankowy na 3/4l  brzoskwinie z puszki lukier: 100 g białej czekolady 2 łyżki słodkiej śmietanki kolorowa posypka Tortownicę o śred. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki pokruszyć

Kolorowa kuchnia Elki
Ciasto drożdzowe z serem z nutą wanilii 204

wanilią Szczypta soli Nadzienie: 20 dag   tłustego twarogu w kostce 1 pełna łyżka śmietany 18% 2 żółtka 1/4 szklanki cukru pudru 1 łyżka miękkiego masła 1 łyżeczka pasty waniliowej 1 łyżka otartej skórki cytrynowej 1 łyżeczka budyniu śmietankowego Lukier do polania Skórka kandyzowana z pomarańczy do posypania PRZYGOTOWANIE CIASTA: Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami oraz cukrem i cukrem(...)ręki. Odstawić do wyrośnięcia, przykryte bawełnianą  ściereczką, ciasto musi podwoić objętość. W czasie gdy ciasto rośnie przygotowujemy nadzienie: Twaróg umieścić w misce, rozetrzeć widelcem ze śmietaną, żółtkami cukrem pudrem i łyżką miękkiego masła, dodać skórkę cytrynową, pastę waniliową, łyżeczkę budyniu   i ponownie wymieszać. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną lekko mąką, rozwałkować na prostokąt, rozsmarować nadzienie i zawinąć

Wanilia i Kardamon
drożdżówki zawijane z serem 183

masła stopionego 4 żółtka na nadzienie: 250 g twarogu z kostki 250 g sera z wiaderka 4 żółtka 150 g cukru pudru skórka otarta z cytryny łyżka budyniu waniliowego 100 g rodzynek namoczonych wcześniej we wrzątku dodatkowo: jajko lukier Mąkę przesiać do miski. W połowie mleka rozrobić drożdże z odrobiną cukru. Wlać do mąki, dodać żółtka, cukier, resztę mleka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Cytrynowe ciasto drożdżowe bez wyrabiania na noc 269

dekoracji - u mnie akurat drobno pokrojona sok wyciśnięty z 1/2 cytryny - dodać dopiero dnia następnego przed wymieszaniem ciasta GLAZURA: 1/3 szkl. cukru pudru 2- 4 łyżki soku z cytryny - ilość płynu zależy tu od stopnia płynności lukru jaki chcemy uzyskać; u mnie glazura wyszła bardzo płynna, w zasadzie wchłonęła się praw i e w wie rz ch ciasta Ciasto najlepiej(...)blaszkę z ciastem, aby oba jego końce dokładnie się upiekły.   Gdy ciasto trochę przestygnie, wyjąć je z formy  na metalowa kratkę. W międzyczasie przygotować glazurę, ucierając mikserem cukier puder z sokiem z cytryny. Po zupełnym ostygnięciu ciasta, oblać je glazurą i dowolnie udekorować - u mnie akurat świeżo starta skórka z cytryny . WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: MARCEPANOWY KĄCIK - Dietetyczne batony

Grunt to przepis!
CIASTO KOKOSOWA ROZKOSZ 219

stałą) i dopiero wówczas odważam pożądaną ilość. Dodatkowo: - ulubione owoce, u mnie 320g śliwek - lukier:    - kilka łyżeczek pudru trzcinowego (5-6)    - 1-2 łyżeczki mleczka kokosowego - wiórki kokosowe do posypania Olej kokosowy delikatnie podgrzać do rozpuszczenia. Jajka utrzeć z ksylitolem lub cukrem i ksylitolem z wanilią na puszystą masę, do misy z jajkami dodać letni olej(...)Wyrównujemy. Wykładamy owoce. U mnie rozeta z pokrojonych na cząstki śliwek. Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160*C i pieczemy ok.40 minut na termoobiegu. Letnie ciasto polewamy lukrem przygotowanym z pudru wymieszanego z mleczkiem kokosowym. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Piernikowe kuleczki z bakaliami – deser bez pieczenia 244

Podane składniki są na małą porcje kuleczek, ilość można zwiększyć. Piernikowe kuleczki z bakaliami możecie obtoczyć w cukrze pudrze lub zanurzyć w czekoladzie. Spróbujcie, polecam. Składniki: (podane składniki są na małą porcje kuleczek, ilość można zwiększyć) 100 g pierniczków bez polewy i lukru* 2 łyżki miodu wielokwiatowego – do nabycia w Yerba MaTe 24 około 2-3 pełne łyżki białego

Słodkie okruszki
Ciasteczka wielkanocne, czyli słodkie pisanki 230

idealne Ciasteczka wielkanocne, czyli słodkie pisanki: Składniki: 1 szklanka* mąki tortowej 1/3 szklanki* mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/3 szklanki* cukru pudru 100 g masła 1/3 łyżeczki sody * szklanka ma pojemność 250 ml Można do dekorowania ciasteczek wielkanocnych przygotować domowy lukier, ale ja tym razem wykorzystałam gotowy zielony lukier marki oraz złote kulki Dr. Oetker. Suche składniki ciasta mieszamy hakiem robota

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rogaliki krucho - drożdżowe 275

jadłam tak wspaniałych rogalików. Delikatne i kruche, polane lukrem na wierzchu, mają tylko jedną wadę.. za szybko znikają. Ciasto należy przygotować dzień przed pieczeniem. Przepis znalazłam na tej stronie. Przepis na 40 rogalików. Składniki na rogaliki: 3 szklanki mąki pszennej 3 g suchych drożdży 1 łyżka cukru pudru 8 g cukru waniliowego 250 g masła lub margaryny 1 szklanka(...)nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 190 stopni C do momentu aż się zarumienią. Sposób wykonania glazury: Cukier puder podgrzewać wraz z wodą do momentu aż się rozpuści i będzie lekko szklisty. Gorącym lukier nakładać pędzelkiem na wystudzone rogaliki. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Donaty z kolorowymi lukrami 183

też właśnie dzisiaj je polecam. A dodatek kolorowego lukru i cukiereczków, sprawi że dzieci zjedzą je ze smakiem. Składniki :* 600g mąki pszennej plus mąka do podsypywania * szklanka ciepłego mleka * pół kostki masła płynnego * łyżka spirytusu  * 1 jajko* 1 żółtko* 1/5 kostki drożdży * pół szklanki cukru * cukier waniliowy * szczypta soli* olej rzepakowy bądź smalec(...)środku np. kieliszkiem. Pączki smażyć na rozgrzanym oleju, na złoty kolor. Odkładać na papierowy ręcznik by odciekły z nadmiaru tłuszczu. Przygotować likier z cukru pudru, soku z cytryny, wrzątku i barwnika spożywczego. Maczać przestygnięte donaty w lukrach i posypywać kolorowymi cukiereczkami

Magiczne Życie Marty
Brioche Satine w różach. 176

dniu naszego święta! :) Składniki: 2 szklanki (250 g) mąki 35 g cukru pudru 50 g pełnego mleka 10 g świeżych drożdży 3 jajka 90 g masła 1 łyżeczka soli lukier róże z lukru plastycznego rodzynki (opcjonalnie)  Sposób przygotowania: W misie robota kuchennego umieszczamy przesianą mąkę, cukier, drożdże i jedno jajko. Wyrabiamy 15 minut. Dodajemy pozostałe jajka, masło i sól

DominikaDolci
Biszkopt z masą cytrynową- czyli inaczej ciasto cytrynka, jest to pierwszy przepis jaki kiedyś dostałam na bardzo popularne cia 235

Przepis może wam się wydawać dziwny ale jest to 1 wersja przepisu jak wtedy powstała, ciasto nie jest słodkie mimo lukru. przepis na lukier 3 łyżki gorącego mleka 3 łyżki rozpuszczonej margaryny 20 dag cukru pudru sok 1/2 cytryny To ucieramy i smarujemy pędzelkiem górę biszkoptu ja dodatkowo polałam jeszcze polewą ale to nie jest konieczne Jeżeli wam się wydaje

Moje Wyroby
Babka marmurkowa 314

koniec sprawdzajcie patyczkiem - powinien być suchy). Upieczoną babkę wyciągamy w piekarnika. Odstawiamy do przestygnięcia. A kiedy przestygnie wyciągamy z blachy i obsypujemy cukrem pudrem lub możecie zrobić jakąś polewę z czekolady lub po prostu lukier

Gotuj z Mąką
KORZENNE CIASTKA Z ORZECHAMI 178

czubku łyżeczki ⅓ łyżeczki soli 1 do 2 łyżeczki przyprawy do piernika garść posiekanych orzechów włoskich Dodatkowo: 50g roztopionej białej czekolady pisaki cukrowe lub lukier zabarwiony na zielono i czerwono lub w wersji nie świątecznej cukier puder, polewa czekoladowa Wykonanie: masło roztapiamy i przelewamy do miski, studzimy do   masła dodajemy cukier, aromat pomarańczowy ( zamiast aromatu dodałam skórkę startą z pomarańczy

Słodkie zapomnienie
Rolada makowa z bakaliami 584

roladę. Cukier puder wsypać do garnuszka, dodać sok z cytryny i utrzeć całość podgrzewając. Jeżeli masy będzie za mało, to dosypać jeszcze cukru pudru. Jeżeli zaś masa będzie zbyt gęsta, to dolać wody. Gotowym lukrem polać roladę

Passions hobbies life
Pyszne i słodkie – eklerki 168

kremu=więcej przyjemności), to na dolną część nakładamy wcześniej przygotowany krem i przykrywamy górną. Deser już prawie gotowy – teraz tylko wierzch możemy posypać cukrem pudrem lub – co bardziej polecam – polać polewą czekoladową mleczną, lub przygotowanym lukrem.   Uwaga! Podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika – wtedy ryzykujemy tym, że ciasto opadnie, nierównomiernie się przypiecze bądź wyrośnie krzywo. Smacznego! Post Pyszne

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Babeczki urodzinowe 357

przepisu – wystarczy zrobić go z połowy podanych składników. Opcjonalnie można dodać do kremu odrobinę barwnika spożywczego w żelu lub proszku. 2 łyżki cukru pudru rozpuszczamy z 1 łyżeczką soku z cytryny, tak żeby otrzymać lukier. Maczamy w nim czekoladowe pralinki i obtaczamy w kolorowych cukiereczkach. Krem przekładamy do worka z tylką w kształcie dużej zamkniętej gwiazdki. Babeczki dekorujemy kremem

Ciastkozercy
Sernik z ciasteczkami i śmietankowym lukrem 254

łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru kryształ Diamant 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego 10-12 czekoladowych ciasteczek z kremem Lukier śmietankowy 150 serka bieluch lub innego serka kanapkowego 3 łyżki cukru pudru Diamant 1 łyżka soku z cytryny kilka ciasteczek do dekoracji SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Herbatniki rozdrabniamy na drobny piasek i łączymy z cukrem oraz roztopionym masłem

DefinicjaSmaku
Jagodowe naked cake (nagie ciasto). 149

dosłownym tłumaczeniu jest to nagie ciasto, czyli takie, które nie ma na sobie typowych dla tortów ozdób np. masy cukrowej, idealnego ganache, lukrów, figurek z cukru i tym podobnych. Biszkopt ozdabiają tylko owoce oprószone cukrem pudrem czy czekoladą, lub jest tylko biszkopt i krem (i nic więcej). Jest to bardzo praktyczne rozwiązanie dla mało doświadczonych w wypiekach osób - nie ukrywajmy

Poezja Smaków - blog kulinarny
Tort kakaowy z musem czekoladowym 305

łyżek cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao Mus czekoladowy: 2 tabliczki czekolady 400 ml śmietany kremówki 2 białka Lukier plastyczny: 75 ml wody  3 łyżeczki żelatyny 3 łyżeczki glukozy cukier puder barwniki spożywcze Masa  maślana: 200 g masła 1 szklanka cukru pudru  sok z 1/2 cytryny 2 żółtka Do nasączenia: 1 szklanka mocnej herbaty

Ciasteczkowy Potwór
Babka kakaowa z dżemem 195

wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą formy na babkę. Piekę 60 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzone ciasto wyjmuję z formy. 3. Cukier puder razem z sokiem z cytryny ucieram na jednolitą masę. Przygotowanym lukrem polewam babkę. Wierzch posypuję kandyzowaną skórką cytrynową

Tradycyjna kuchnia Kasi
Delikatna babka cytrynowa 240

skórka z 1 cytryny   sok z 1/2 cytryny   1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia   1 cukier waniliowy Lukier: 1 łyżka śmietany kilka kropel soku z cytryny 1/2 szklanki cukru pudru Wszystkie składniki wymieszać do połączenia. Wykonanie: Jajka ubić razem z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą i puszystą masę. W międzyczasie roztopić i ostudzić

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Domek z piernika 185

zjemy nasz domek), może być margaryna 400 g ciemnego cukru 14 łyżek płynnego miodu 3 łyżeczki sody 2 opakowania przyprawy do piernika Lukier królewski (nasza zaprawa do sklejenia domku).  2 białka 500 g cukru pudru ( musi być gęsty żeby dobrze się skleił)   Przygotowanie: Miód z masłem i cukrem podgrzewamy aż się rozpuści. Odkładamy na bok aż przestygnie

Lili w kuchni
Kruche ciasteczka daktylowo – kokosowe 228

plasterki (ok. 1 cm )Delikatnie spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy około 20 min w 180 st. C.Z pozostałego cukru pudru pudru i soku pomarańczowego robimy lukier.Upieczone ciasteczka maczamy po bokach w lukrze i obtaczamy w pozostałych wiórkach kokosowych

Ostra na Słodko