lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:187/284)

DOSKONAŁE PĄCZKI NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ DODATKU CUKRU 425

łyżka ekstraktu waniliowego i 1 łyżka wódki) - szczypta soli - olej do smażenia (u mnie bezzapachowy kokosowy) - powidła śliwkowe lub konfitura do nadziania - mielony ksylitol do posypania lub lukier z cukru trzcinowego Najlepiej by wszystkie składniki były w temp.pokojowej, choć u mnie nigdy nie są (po prostu albo zapomnę wyjąć, albo tak jak dziś nie mają czasu na ogrzanie, wszystko było(...)końcówkę od szprycki do nadziewania, wypełniam powidłami i nadziewam pączki robiąc z boku delikatną dziurkę. Po nadzianiu wszystkich pączków można je posypać mielonym ksylitolem ( lub pudrem trzcinowym) lub zanurzać w lukrze (u mnie z cukru trzcinowego z dodatkiem kilku kropli olejku migdałowego i kremówki). Dodatkowo polałam jeszcze stopioną czekoladą. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Dyniowe Drożdżówki z jabłkami i orzechami 177

stopionego 100 g dyniowego puree 1 jajko 3 jabłka 1 łyżka cynamonu, czubata 5 łyżek cukru 2 łyżki masła 3 łyżki orzechów laskowych, grubo pokrojonych Lukier 2 łyżki soku z cytryny 80 g cukru pudru Rozpuść drożdże w ciepłym mleku. Dodaj dyniowe puree, jajko, mąkę i zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Pod koniec zarabiania dodaj sól i kardamon. Uformuj ciasto(...)minut. Wstaw drożdżówki do nagrzanego piekarnika i piecz przez 8-10 minut. Drożdżówki powinny się lekko zrumienić. Wyjmij z piekarnika na metalową kratkę. Wymieszaj cukier z sokiem. Posmaruj jeszcze ciepłe drożdżówki lukrem. Smacznego!   Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post Dyniowe Drożdżówki z jabłkami i orzechami appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Ciasto brzoskwiniowo - szpinakowe 183

pieczenia Mus brzoskwiniowy: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe 1/2  szklanki wody Masa śmietanowa: 500ml śmietany 30% 200g mascarpone 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 galaretka brzoskwiniowa Dekoracja: kilka kostek czekolady płatki migdałowe lukier biały brzoskwinie z puszki kwiatki z masy cukrowej Wykonanie: 1. Ciasto szpinakowe: Szpinak rozmrozić, odcisnąć wodę i zblendować. Jajka ubić z cukrem, dodać olej, mąkę(...)Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody, pozostawić do stężenia. Po tym czasie galaretkę pokroić w drobną kostkę. 4.      Masa śmietanowa: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, cały czas miksując dodać porcjami ser mascarpone. Miksować na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Podzielić na 3 części, do jednej z nich dodać galaretkę pokrojoną w kostkę

Szalona Kuchnia Eweliny
Dwukolorowe pączki pieczone 241

pudru 30g płatków migdałów 1 łyżka soku z cytryny 1 tabliczka czekolady mlecznej 2 łyżki mleka 1 wafelek mleczny Lusette Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Mleko leciutko podgrzewamy (max. 25st C), wkruszamy świeże drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Mieszamy do rozpuszczenia i pozostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiewamy z solą, dodajemy resztę cukru(...)dużych piekarnianych blaszkach, robiąc 3-4cm odstępy. Po ok 12- w porywach do 15 minut powinny być ładnie przyrumienione i upieczone. Pierwszą partię wykończyłam lukrem przygotowanym z białka, soku z cytryny i cukru pudru. Posypałam je prażonymi na patelni płatkami migdałów. Drugą partię wykończyłam roztopioną z mlekiem (w kąpieli wodnej) czekoladą i obtoczyłam w pokruszonym wafelku.  Pączki smakują

Kuchnia w czekoladzie
Babeczki red velvet z kremem i potłuczonym szkłem. 181

spożywczego 1 szklanka musu z jabłek (starte jabłka i przesmażone, jak na szarlotkę) KREM: 90 g masła 170 g cukru pudru 250 g serka mascarpone DODATKOWO: 100 g landrynek (najlepsze będą lodowe lub przeźroczyste) syrop z malin lub czerwony, krwisty lukier ;)      Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C. Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiewamy(...)uzyskania gładkiej masy. Nakładamy do foremek do 3/4 wysokości, pieczemy 10-15 minut, sprawdzamy patyczkiem, studzimy.      Gdy babeczki stygną przygotowujemy krem. Masło ubijamy, dodajemy partiami cukier puder i miksujemy, aż uzyskamy gładką, puszysta masę. Następnie partiami dodajemy serek mascarpone, za każdym razem dokładnie miksujemy, żeby krem miał gładka konsystencję. Gotowy krem chłodzimy

Rozpustne gotowanie
Jak zrobić doskonały lukier? 166

pączków. Nie każdy jednak wie jak zrobić taki lukier idealny – biały, słodki, chrupiący po zastygnięciu, ale niezbyt twardy. Poniżej zdradzam przepis na perfekcyjny lukier :) Składniki (na około 10 łyżek): ✔ 10 czubatych łyżek cukru pudru ✔ 4 łyżki gorącej wody ✔ opcjonalnie aromat w olejku (około 5 kropel) Sposób przygotowania: Do miski wsypać cukier, wlać wodę i ewentualnie olejek. Za pomocą drewnianej pałki(...)masy. Stosować od razu na lekko ostygnięte wypieki. Małe ciastka najlepiej smarować za pomocą pędzelka, a większe polewać w dowolny sposób. Do pączków lepiej jest dodać więcej wody, bo lukier łatwiej jest wówczas rozsmarować (0,5-1 łyżki

Calzonella.com
Rogaliki ziemniaczane z dżemem pomarańczowym i czekoladą (pyszne!) 331

pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Dodatkowo: 1 białko ulubiony dżem (u mnie pomarańczowy) czekolada (mleczna lub biała) ewentualnie lukier   1. Ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa lub przepuścić przez praskę.  2. Do ziemniaków dodać cukier puder, jajka i masło, utrzeć wszystko mikserem.  3. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, ręką wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką(...)kąpieli wodnej lub po prostu tak jak ja to robię - w mikrofalówce:) Udekorować nią gotowe rogaliki. U mnie z racji tego że dżem był pomarańczowy, dodatkowo użyłam również lukru żeby podkreślić cytrusowe smaki. Rogaliki te można oczywiście nadziewać dosłownie wszystkim: dżemem, czekoladą, kajmakiem, makiem, orzechami i co tam jeszcze do głowy przyjdzie:)     Inspiracja:  Ciasteczkowy Potwór

Kto ugości moich gości?
Jagodzianki 253

łyżki skrobi ziemniaczanej Kruszonka (możemy pominąć) 4 łyżki cukru 6 łyżek mąki 60-70 g masła odrobina jajka do posmarowania drożdżówek po wierzchu Lukier: 2 łyżki gorącej wody około 3/4 szkl cukru pudru 1. Drożdże rozkruszamy w ciepłym mleku, dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. 2. W misce szykujemy mąkę z cukrem, całym jajkiem oraz szczypta soli. Kiedy

Gotowanie...to proste !
cytrynowa babka na białkach... 139

stopione, sok z cytryny (zostawić z 1,5-2 łyżki do polewy), startą skórkę wystudzone i połączyć składniki wystudzoną babki wyjąć z formy na talerz, puder cukier wymieszać z sokiem z cytryny na rzadki lukier, polać nim ciasto i posypać posypką czekoladową - doskonała babka do wykorzystania nadmiaru białek, białka nie potrzebne zamrażam i jak uzbieram pełną szklankę to wykorzystuję właśnie

W Mojej Kuchni Lubię
Drożdżówki z makiem. 171

piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25 minut do zrumienienia. Przestudzone bułeczki polukrowałam, ale nie jest to konieczne, bo bez lukru też są pyszne. Lukier: Sok z połowy cytryny 5 kopiastych łyżek cukru pudru Wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli będzie za rzadki to dodać cukru, a jeśli za gęsty to soku z cytryny lub wody

Agusiowe smakołyki
Ciasto z masłem orzechowym 270

miksera, na szybko, mało składników. Szybie ciasto do kawy, do popołudniowej herbaty, bardzo smaczne i delikatne. Ciasto jest na jedną keksówkę. Możecie je polać lukrem, udekorować bakaliami, świetnie sprawdzi się także sam cukier puder lub polewa czekoladowa. U mnie dziś cukier puder. Jakoś tak bardziej pasuje mi do wyczuwalnego masła orzechowego. Jest pysznie! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki

Zasmakuj Kuchni
Drożdżówki pszenno-orkiszowe 171

domowe drożdżówki...Uwielbiam ich zapach i smaaak. Dzisiaj moi drodzy zdrowsza wersja drożdżówek z dodatkiem mąki orkiszowej. Tym razem nie ozdabiałam ich dodatkowo ani lukrem ani czekoladą, tylko po prostu posypałam je cukrem pudrem. Gorące bułeczki uwielbiam popijać mlekiem, a następnego dnia, gdy są już twardsze to popijam je pyszną gorącą herbatką.  Składniki: ciasto: mąka pełnoziarnista orkiszowa 3 szklanki

kulinarne odsłony pati
babka tulipan 195

przez środek na całej długości foremki. Wstawić od piekarnika nagrzanego do 160*C z termoobiegiem i piec około godziny, do suchego patyczka. Wystudzić na kratce. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i polać lukrem babkę. Wierzch posypać cukierkami

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Wielkanocne ciasteczka 175

zrumienienia. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Dowolnie dekorujemy np lukrem królewskim lub rozpuszczoną czekoladą, kolorowymi cukiereczkami. składniki na lukier: ok. 30 g białek ok. 150 g cukru pudru 5 kropli soku z cytryny dowolne barwniki spożywcze wykonanie: W miseczce dokładnie mieszamy białka z cukrem pudrem oraz sokiem z cytryny. Dzielimy na kilka części i do każdej dodajemy po parę

Domowy Smak Jedzenia
Przepyszne ciasteczka z twarogu i jabłek 1188

ciasteczka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 200 C i piec ciastka 15 minut. Ciastka muszą się lekko zarumienić. Zostawić do ostygnięcia. Cukier puder rozmieszać z małą ilością wody i polać lukrem ciasteczka. Ciastka są kruche i pyszne

Kuchnia Pokoleń
Christmas cake czyli keks mocno bakaliowy i alkoholowy 257

upiekłam 3 tygodnie przed świętami. – Tak dokarmiane ciasto można przechowywać w lodówce do trzech miesięcy. – Przed podaniem można polać lukrem lub posmarować podgrzanym dżemem morelowym. Ewentualnie posypać cukrem pudrem. Zapewniam jednak, że wyjątkowo smakuje także bez dekoracji

To co kocham
Ciastka miodowe o smaku kokosowo-waniliowym 183

ciastka z kokosowo-waniliową nutą. Są rewelacyjne w smaku i... cudownie pachną. Idealnie komponują się ze szklanką mleka, kakao, czy chociażby herbatą. Można polać je lukrem lub polewą czekoladową, ale dla mnie wystarczył cukier puder. Pycha!   (około 25-50 sztuk, w zależności od wielkości)  380g mąki pszennej 30g wiórek kokosowych 150g miodu 150g cukru 2 łyżki cukru

Di gotuje
Ciasto cytrynowe z polewą pomarańczową 127

formy przełożyć gotową masę. Piec w temperaturze 170ºC przez około 45 minut lub dłużej, suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić w formie.  Polać lukrem. Lukier pomarańczowy 4 łyżki soku 1/2 - 3/4 szklanki cukru pudru Sok podgrzać, wsypać cukier puder, wystudzić i polać ciasto.Smacznego. Zmodyfikowany przeze mnie przepis pochodzi ze strony www.mojewypieki.com

WYSPA SZCZĘSLIWA
Maślane ciasto z brzoskwiniami. 263

dzielimy na 2-3 części) i równomiernie rozkładamy na cieście. Całość pieczemy do zarumienienia, czyli około 35 minut (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem). Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem (można go wymieszać z cynamonem), lub dekorujemy lukrem. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Skąd pochodzą pączki i faworki? 147

Oprócz nadzienia z róży możemy znaleźć w nich różnego rodzaju konfitury, owoce, czekoladę, karmel, kremy, budyń a nawet słodkie likiery czy bakalie. Posypuje się je cukrem pudrem, orzechami, migdałami, kandyzowaną skórką pomarańczową, oblewa czekoladą, lukrem lub kolorowymi polewami. Włosi mają swoje bomboloni i małe kuleczki zeppole nadziewane konfiturą z kremem budyniowym. Holendrzy zajadają się pączkami przygotowanymi z rzadkiego ciasta smażonego

Moja smaczna kuchnia
Drożdżówki 188

łyżki słodkiej śmietanki owoce, ser, budyń.. innymi słowy to, na co mamy ochotę Kruszonka: 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki Lukier: 2 łyżki soku z cytryny 1 szklanka cukru pudru Łączę ciepłe (nie gorące!) mleko z drożdżami, łyżką cukru i łyżką mąki. Odstawiam do wyrośnięcia. Zaczyn dodaję do reszty mąki, cukru, margaryny, jajka, soli, aromatu

Wrzosowa Polana
minipączki z advocatowym kremem patisserie 175

stron na złoto, nie za szybko aby w środku nie były surowe. Wyjmować na ręcznik papierowy. Ciepłe pączki nadziewać kremem za pomocą szprycy. Z cukru pudru i soku z cytryny utrzeć dość gęsty lukier i smarować pączki (lukier na ciepłych pączkach trochę się stopi), dekorować skórką pomarańczową.  źródło przepisu z moimi zmianami- Moje Wypieki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kopertki z jabłkiem lub śliwką 195

koperta". Układamy kopertki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 stopni C na złoty kolor. Po upieczeniu posypujemy obficie cukrem pudrem oraz cynamonem. Kopertki ze śliwką można udekorować lukrem oraz posypać szczyptą kardamonu. Smacznego

kgwjanczewo
Szarlotka – najlepsza! 186

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl To najlepsza szarlotka jaką jadłam i robiłam. Najbardziej lubię gdy ciasta z jabłkami mają dużo jabłek a 

Marta Gotuje
Jabłecznik z budyniem i lukrem 250

jabłka, mniej więcej równomiernie rozprowadzić . Drugą część ciasta rozwałkowaną wyłożyć na górę, ponakłuwać widelcem. Włożyć do rozgrzanego piekarnika do 190stopni C i piec ok.35-45minut. Cukier puder wymieszać z jogurtem greckim, tak by powstał lukier i po upieczeniu ciasta wylać go na jeszcze gorący jabłecznik. Odstawić do ostygnięcia.  Smacznego

W kuchni u Moniki
Kruche ciasteczka korzenne 219

Piec około 8 minut (aż ciasteczka się zarumienią) w temperaturze 180 °C (z termoobiegiem). Gotowe wyjąć z piekarnika, studzić na kratce. Przestudzone oprószyć cukrem pudrem, którego mi niestety zabrakło. Można też użyć lukru lub polewy czekoladowej. Do kawki jak znalazł

Jemy Pijemy
tradycyjny sernik krakowski 191

pieczemy jeszcze 60 minut. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik do całkowitego ostudzenia. ~150g cukru pudru ~kilka łyżek soku z cytryny Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny do powstania lukru. Lukrem pokrywamy wierzch ostudzonego już sernika. Przed podaniem schładzamy sernik w lodówce minimum 4-5h. Smacznego

chili & sugar
Muffinki cytrynowe 166

dobrze wymieszać. Nakładać do foremek, piec na środkowej półce piekarnika około 30 minut na złotobrązowy kolor.  Muffinki udekorować według uznania. Ja swoje polałam cytrynowym lukrem (do garnuszka wlać 2 łyżki cytryny, dodać cukru pudru i roztopić na małym ogniu

Passions hobbies life
Babka marchewkowo-kakaowa w polewie serowej 161

trzeba przyznać było jej z nimi do twarzy :) Babka jest lekka i wilgotna (jak prawie każde ciasto marchewkowe ;)), polana kremem serowym, znacznie mniej kalorycznym od lukru. Możecie zrezygnować z kremu lub zastąpić go cukrem pudrem, wg. własnych upodobań. Czas przygotowania: Składniki: 150 g mąki pszennej, 100-130 g cukru pudru, 2 szklanki drobno tartej marchewki, 3 jajka, 3-4 łyżki

SzczyptaSmaQ
Pączki pieczone z ciemną czekoladą i polewą z białej czekolady 307

podgrzewamy, aż do całkowitego stopienia czekolady. Często mieszamy polewę i zdejmujemy z ognia kiedy będzie płynna. Dodajemy sok z cytryny oraz zaczynamy stopniowo dodawać cukier puder. Dodajemy go do momentu osiągnięcia odpowiedniej konsystencji lukru. Smarujemy jeszcze ciepłe pączki. Dla ozdoby można z góry posypać np. pałeczkami czekoladowymi. Smacznego

Kolizje Smaków
Pączuszki pszenno-orkiszowe na serku waniliowym, z lukrem pomarańczowym i skórką 222

pączki prawie błyskawiczne. Zanim tłuszcz w rondlu dobrze się rozgrzeje już zdążycie wyrobić ciasto. Potem już tylko smażenie i już niedługo można zajadać. Ja zrobiłam lukier pomarańczowy, ale możecie je po prostu oprószyć cukrem pudrem i też będzie dobrze. Takie pączuszki są naprawdę pyszne, koniecznie zróbcie bo przecież to już ostatki! Jeśli nie przepadacie za pączkami może usmażycie bardzo kruchy

Smaczna Pyza

Proponowane wyszukiwania