lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:185/284)

Jagodzianki od serca 169

cukru wanilinowego Delecta pół kostki miękkiego masła szczypta kardamonu Dodatkowo: jagody (świeże, mrożone, lub z kompotu) śmietanka lukier, puder lub dowolna polewa Drożdże łączymy w kubku z mlekiem i łyżką cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, resztę cukru, cukier wanilinowy, kardamon. Dodajemy wyrośnięte drożdże, jajka, żółtka i masło. Wyrabiamy mikserem gładkie ciasto. Po wyrośnięciu lepimy bułeczki wkładając(...)minut do wyrośnięcia, po czym smarujemy śmietanką i pieczemy ok. 15-20 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarnika. Po upieczeniu dekorujemy wg uznania, np. czekoladą lub lukrem

Wrzosowa Polana
Bezglutenowe babeczki na Dzień Kobiet 192

cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 120 ml oleju - 50 ml likieru kokosowego (opcjonalnie) Krem maślany: - 100 g masła - 125 g cukru pudru - 1/2 łyżki śmietany 30% - aromat waniliowy Poza tym: - 200 g lukru plastycznego - barwniki spożywcze - kryształy z cukru Przygotowanie:  Składniki na babeczki umieszczamy w misce i miksujemy na średnich obrotach do połączenia. Wykładamy do papilotek

W poszukiwaniu inspiracji
Świąteczne ciasteczka korzenne :) 218

przygotować na Wigilię ;)Składniki:pół kilograma mąki250 g miodu120 g masłaprzyprawa korzenna2 łyżeczki sody oczyszczonejokoło 100 g cukru pudrujajo2 duże łyżki czekolady na gorąco (w proszku)Przepis:Mąkę, cukier puder, czekoladę, sodę i przyprawę korzenną przesiewamy oraz dokładnie ze sobą mieszamy. W międzyczasie rozpuszczamy (ze sobą) masło i miód, które po ostygnięciu dodajemy do naszej suchej masy tuż po jajku(...)Wczoraj były dość twarde, ale (po nocy w wilgotnym miejscu) dziś smakują tak, jak powinny, a jutro będą jeszcze lepsze :) Większość z nich ozdobiłyśmy lukrem (1 białko na ok. 1,5 szklanki cukru pudru oraz barwniki). Życzymy smacznego!P.S.WeAreCrazy

WeAreCrazy
Świąteczna strucla makowa 371

łyżki cukru1 łyżka rumu lub wódkiduża szczypta soli1/2 kg masy makowej (polecam z tego przepisu)Dodatkowo na lukier:1/2 szklanki cukru pudru2 łyżki soku z cytryny1-2 łyżki wodyNa początek przygotowujemy rozczyn. Drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy łyżkę cukru oraz 50 ml letniego mleka. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy 2 łyżki mąki, ponownie mieszamy (to nic, jeśli pozostaną(...)pergaminem (lub na macie silikonowej) przez ok. 30-35 min. w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, aż ładnie się zrumieni. Wyjmujemy i studzimy.Z cukru pudru, soku z cytryny i wody przygotowujemy płynny, ale dość gęsty lukier. (Jeśli będzie zbyt rzadki – dodajemy więcej cukru, jeśli zbyt gęsty – więcej soku lub wody.) Polewamy nim jeszcze lekko letni, ale nie gorący wieniec

Ratunku obiad
babka ucierana... 179

cukier 1 szklanka, margaryna 15 dag, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, kakao 2 łyżki, skórka pomarańczowa kandyzowana 100 gram, aromat pomarańczowy 1 łyżeczka, lukier biały - w opisie jajka, cukier mikserem utrzeć do białości z 4 minuty na dużych obrotach wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mikserem połączyć składniki wlać armat pomarańczowy i pomału porcjami(...)ciasto w formie paska piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, babkę piec około 45 minut, do suchego patyczka, z 1/2 szklanki pudru cukru wymieszać z mlekiem do otrzymania rzadkiego lukru, polać lukrem babkę - babka jest puszysta, wilgotna, aromatyczna..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
sernik z mlekiem w proszku i skórką pomarańczy 170

Jako spodu użyłam pokruszonych maślanych ciasteczek a wierzch wykończyłam odrobiną lukru z likierem, domowej polewy i dużą ilością kandyzowanej skórki pomarańczowej. Wyglądał klasycznie ale niewielkie detale sprawiły, że miał nietuzinkowy smak.  *forma 25*34 cm Składniki: na spód: duża paczka maślanych herbatników 100 g masła 2 łyżki cukru pudru sok z połowy cytryny na masę serową: 1 kg sera(...)końcu delikatnie wmieszać pianę z białek. Wylać na spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec godzinę. Wystudzić w uchylonym piekarniku.  Cukier puder wymieszać z likierem. Sernik polać polewą i lukrem, posypać skórką

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
rogaliki z nadzieniem migdałowym 216

masła 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru 4 łyżki kaszy manny 100 g zmielonych migdałów 1 łyżeczka aromatu migdałowego 1 białko 4 - 5 czubatych łyżek cukru pudru wykonanie: Zagotowałam mleko z cukrem i aromatem migdałowym. Do wrzącego mleka wsypałam kaszę mannę i gotowałam kilka minut co chwilę mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Zestawiłam z ognia i dodałam zmielone migdały(...)Piekłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia około 25 minut w temperaturze 200 stopni. Ponieważ ciasto jest bez cukru udekorowałam moje trzyskładnikowe rogaliki grubą warstwą lukru królewskiego -  jedno białko ucierałam łyżką z cukrem pudrem dodawanym stopniowo aż do uzyskania pożądanej gęstości (ilość pudru w zależności od wielkości jajka, mniej więcej 4 - 5 czubatych łyżek

babka w formie
Ciasto ze śliwkami i kruszonką 668

pieczenia200 g śliwek250 g masłaSkładniki na kruszonkę:150 g masła1/2 szklanki mąki1/2 szklanka wiórków kokosowych4 łyżki cukruSkładniki na lukier:1/2 szklanki cukru pudru3 łyżeczki wrzątkuPrzepis:Masło roztapiamy w garnuszku i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ucieramy na najwyższych obrotach miksera na puszystą, prawie białą masę. Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę. Następnie dodajemy proszek(...)kruszonkę. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 170 C piekarniku przez 50 minut.Po upływie tego czasu, ciasto wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie rozpuszczamy cukier puder z wrzątkiem (intensywnie mieszając) i polewamy lukrem wierzch ciasta

Emcia Pichci
Świąteczne cupcake piernikowe z dodatkiem likieru Bailey's 189

Moje babeczki udekorowałam lukrem, takim samym, jakim dekoruję pierniczki. Przepis znajdziecie TUTAJ . Na lukrze przykleiłam dekoracje z masy cukrowej. Równie dobrze możecie oblać babeczki białą czekoladą i udekorować cukrowymi posypkami lub czekoladowymi drażetkami. Składniki: ( na około 18 babeczek ) 150 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru pudru 2 jajka 2/3 szklanki likieru Baileys's ( może być tańszy odpowiednik )  2 szklanki(...)proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej otarta skórka z 1/2 pomarańczy Do dekoracji: lukier lub czekolada masa plastyczna cukrowe lub czekoladowe posypki Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Do utartego masła dodawać po jednym jajku - cały czas ucierając. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą kawą oraz przyprawą

kolorowotorcikowo
Bułeczki zajączki z powidłami i cytrynowym lukrem 186

cytryny -łyżka wody -cukier puder DODATKOWO -dowolne nadzienie-powidła, marmolada, czekolada itp. -jajko do posmarowania zajączków Drożdże wkruszamy do miski, dodajemy łyżkę cukru i ciepłe mleko-mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Następnie dodajemy trochę mąki, mieszamy i odstawiamy do podrośnięcia drożdży. Masło rozpuszczamy i studzimy, dodajemy do wyrośniętych drożdży, dodajemy również jajka utarte z cukrem, cukier waniliowy oraz przesianą mąkę-zagniatamy(...)zaplatamy końce tak by powstały uszy. Zajaczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem i pieczemy w temp 180 stopni na złoty kolor. Ostudzone zajączki smarujemy lukrem i dekorujemy wedle życzenia. Są śliczne, słodziutkie i pyszne :) Polecam i życzę  smacznego

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Wielkanocna baba drożdżowa 248

cytryny, 2 białka, cukier puder - tyle ile przyjmie sok z cytryny i białka) Sposób przygotowania: Rodzynki zalać wódką, odstawić na 2 godziny, odcedzić, osuszyć. Przygotować zaczyn: drożdże, 3 łyżeczki cukru, 6 łyżeczek mąki - rozrobić dokładnie w mleku i odstawić do wyrośnięcia na około 15 - 20 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać pozostały cukier, cukier waniliowy, rodzynki i otartą skórkę(...)tłuszczem i oprószonej mąką formy. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 - 45 minut. Po wystudzeniu babkę udekorować lukrem - białka ubić z dodatkiem cukru i soku z cytryny

Nie tylko w kuchni
Cytrynowe muffinki 211

muffinki z wyraźną nutą cytryny. Wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki, przełożyć do foremki i upiec. Na szybko można podać do herbatki po prostu posypane cukrem pudrem a jeśli mamy więcej czasu możemy je ładniej udekorować lukrem czy polewą czekoladową. składniki: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z jednej cytryny sok wyciśnięty

Monia miesza i gotuje
Drożdżowe ślimaki z dynią i malinami. Drożdżówki z lukrem! 208

ułożeniu bułeczek na blaszce, odstawiamy je na 25 minut. Ciasto w tym czasie podrośnie. Wstawiamy do pieca na 170 stopni C. Przygotowujemy lukier malinowy. Potrzebujemy niewielkiego białka z jaja kurzego i 1/2 szklanki cukru pudru, łyżeczki soku z malin. Wszystko za pomocą trzepaczki, bardzo energicznie mieszamy. Otrzymamy piękny biało-różowy lukier. Bułeczki lukrujemy gdy będą tylko lekko ciepławe. Nigdy

SMYKWKUCHNI
Ciasto pomarańczowe z kolendrą i lukrem 177

cukru trzcinowego 2 łyżki całych nasion kolendry 50 g polenty 175 g miękkiego masła 150 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka lukier: 1 pomarańcza 50 g cukru 100 g cukru pudru Wykonanie: Przygotować pomarańczę - można to zrobić dzień wcześniej: Pomarańczę przełożyć do rondla, zalać ją całą wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować przez godzinę. Pomarańczę odcedzić, ostudzić(...)temperaturze 180 o C przez 40 - 50 minut do tzw. suchego patyczka, ciasto powinno odstawać od brzegów formy. Po wyjęciu z piekarnika ciasto zostawić w foremce do wystygnięcia. Przygotować lukier: Pomarańczę dokładnie umyć. Obieraczką do warzyw ściąć skórkę z pomarańczy a następnie uzyskane plastry pokroić w cienkie paseczki. 50 g cukru przesypać do rondelka, dodać 100 ml wody i podgrzewać

Mama Gotuje
Pierniczki świąteczne-bardzo prosty przepis 241

dziurkę na sznureczek jeszcze przed pieczeniem,ja robię rurką ),piekę w 180 stopniach,od 10-15 min,w zależności od wielkości pierniczków. na lukier białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno i dosypujemy partiami cukier puder,na końcu dodajemy barwniki lub zostawiamy zwyczajnie biały. bardzo długo zostają świeże.Największą frajdę mają dzieci,moja córcia 4-letnia,najbardziej lubi zlizywać lukier

Swojskie jedzonko

Proponowane wyszukiwania