lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:191/284)

PIERNIKOWE CHOINKI 134

upominek od serca. Składniki na około 10 choinek: 200 g masła 1/2 szklanki cukru pudru  1/2 szklanka miodu   1 jajko   4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do piernika szczypta soli 1 łyżka kakao Dodatkowo:   lukier(...)WYKONANIE Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do naczynia przesiewamy mąkę, kakao, sodę, przyprawę korzenną, sól- mieszamy. W misie miksera ucieramy masło z cukrem pudrem, na jasną i puszystą masę. Dodajemy miód i miksujemy, następnie dodajemy jajko miksujemy do połączenia. Dodajemy przesiane suche składniki, wyrabiamy do otrzymania gładkiej, elastycznej masy. Z otrzymanej masy formujemy kulę, owijamy, chłodzimy w lodówce

słodki bratek
Piernikowy domek z #Decoradą 195

Składniki :  150 g miodu lub golden syrupu 110 g masła  60 g białej czekolady  50 g cukru pudru 400 g mąki pszennej 50 g przyprawy do piernika  1/4 łyżeczki soli  1 jajko (L) 50 g lukru królewskiego całe opakowanie #Decorady o smaku Karmelu inne dodatkowe dekoracje Wykonanie:  1. Czekoladę siekamy na drobne kawałki(...)czekoladę . 2. Całość podgrzewamy do momentu rozpuszczenia masła i czekolady. Nie zagotować żeby nie przypalić! 3. Masę zdejmujemy z palnika i odstawiamy do ostudzenia. Do dużej miski przesiewamy mąkę,cukier puder, przyprawę do piernika i sól.  4. Do ostudzonej masy wbijamy jajko i mieszamy dokładnie do otrzymania jednolitej konsystencji,  5. Suche składniki łączymy starannie z masą czekoladową

vaniliowoczekoladowa
Świąteczne pierniki brukowce - dla zapracowanych 184

małego espresso (lub 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 2 łyżkach wrzącej wody) 1 szklanka cukru pudruCukier puder rozetrzeć razem z espresso na gadką pastę.  W razie potrzeby dodać więcej cukru, lub więcej espresso. Posmarować lukrem ciepłe jeszcze pierniczki. Przechowywać w zamkniętej puszce. W marę upływu czasu pierniczki zmiękną. Powodzenia. Przepis z bloga Moje Wypieki

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Szybkie pierniczki + choinki z pierniczków + lukier budyniowy (bez białek) 237

być przeznaczona do ozdoby - obciąć wystający patyczek. Jeśli ma być do zjedzenia - patyczek ostrożnie wyjąć zanim lukier całkiem zastygnie . Lukier budyniowy: 3 łyżki mleka 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju  ok. 1/2 szkl cukru pudru  opcjonalnie kilka kropel cytryny lub olejku cytrynowego W malutkim rondelku rozmieszać dokładnie zimne mleko z mąką ziemniaczaną, dodać olej i wstawić(...)się z tego gęsty budyń, taki kluch ale tak ma być :) Zdjąć rondelek z gazu, dodać cukier puder do gęstości (ok 1/2 szkl lub więcej, w razie czego można rozrzedzić wodą) oraz ewentualnie sok z cytryny. Wystudzić, przełożyć do szprycy i dekorować :) Ten lukier jest plastyczny, miękki i długo można nim dekorować, bez obaw że zaschnie. Przepis na pierniczki: Moje

Kto ugości moich gości?
Domowa masa cukrowa vel lukier plastyczny 248

albo masą maślaną albo masą maślano-budyniową albo masą na bazie bezy szwajcarskiej lub masą francuską lub czekoladowym ganache. Składniki na obłożenie tortu 23-26 cm plus figurki. 785 cukru pudru (ja użyłam firmy Diamant z Biedronki) koniecznie przesiany 70 ml wrzątku 1 łyżka żelatyny 80 lub 85 gr glukozy We wrzątku rozpuścić żelatynę, dokładnie wymieszać, ma się całkowicie rozpuścić(...)małych obrotach hakiem do drożdżowego, dosypywać cukier puder, w ten sposób dodać około 500 gr. Masę wyłożyć na blat wysypany cukrem pudrem i dodawać stopniowo cukier wyrabiając cały czas rękami. W ten sposób dodać około 250-285 gr cukru. Masa ma być o konsystencji dobrze wyrobionej plasteliny. Przy rozcieraniu między palcami nie może być wyczuwalnych małych drobinek. Może się bardzo

moj przepis na
Wielkanocne gniazdko kokosowe 188

masła 1,5 szklanki cukru 5 jajek 1 szklanka mleka kokosowego  40 g wiórek kokosowych  70 g posiekanych migdałów lukier 100 g masła 2 łyżeczki mleka kokosowego  1 szklanka cukru pudru 1 cukier wanilinowy szczypta soli 100 g wiórków kokosowych  kolorowe jajka do dekoracji Przygotowanie: W misce ucieramy jaja z cukrem i masłem, następnie cały czas(...)przelej do formy od baby, wcześniej wysmarowanej masłem i posypanej kasą manną lub bułką tartą.  Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 50-60 minut.  lukier wiórki kokosowe wysyp na blachę wyłożona papierem pergaminowym i piecz w 180 C aż się zarumienią ok 5-8 minut.  Masło ubijamy z cukrem, następnie dodajemy mleko kokosowe

Niezły Młynek
francuskie jabłkowo-serowe... 172

opakowanie/nie mrożone, ser twarogowy śmietankowy 40 dag, jabłka 3 sztuki, żółtka 2 sztuki, cukier 4 łyżki, cynamon 1 łyżeczka, kasza manna 1 łyżka, lukier biały - w opisie twaróg śmietankowy łyżką utrzeć z żółtkami, cukrem, cynamonem, kaszką manną, startymi, obranymi jabłkami na tarce o grubszych oczkach ciasto francuskie rozwinąć z rolki, umieścić na blaszce z papierem do pieczenia i na środku(...)mleku piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec z 40 minut, zostawić do wystudzenia przy uchylonych drzwiczkach piekarnika 3/4 szklanki pudru cukru utrzeć z sokiem z cytryny na nie za gęsty lukier,polać lukrem ciasto i zostawić do zastygnięcia - ciasto jest smaczne i szybko znika do kawki i herbatki...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Proste ciasto drożdżowe z orzechami laskowymi 169

górze. Po upieczeniu wyjąć z formy i pozostawić do przestudzenia, najlepiej na kratce. Przestudzone ciasto można oblać lukrem, ja użyłam do tego celu lukru czekoladowego, gdyż idealnie pasuje do orzechowego ciasta. Składniki: 5-6 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka dobrej jakości gorzkiego kakao przegotowana, chłodna woda Cukier i kakao wymieszać razem. Wlać niewielką ilość wody (po 1 łyżce) i połączyć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto " Wiśniowy szyk" 393

soli 200 g  mąki ( 2 szkl mąki)Na nadzienie: 1 słoik wiśni z kompotu (580 ml.) 2 łyżki wiórek kokosowych Kokosowy lukier: 300 g  śmietany  ( śmietana 18 % 330g + 2 łyżki )¾ szkl cukru pudru 1 szkl wiórków kokosowychwanilina lub cukier waniliowydodatkowo od siebie dodałam łyżkę budyniu śmietankowego w proszkuWykonanie:Osączyć wiśnie na sitku, wydrylować, jeśli(...)ciasto położyć wiśnie i posypać wiórkami kokosowymi. Piec w nagrzanym piekarniku 180 ° C przez 20-25 minut. Ciasto powinno się lekko zezłocić W tym czasie przygotować lukier kokosowy. W małej misce lekko ubić śmietanę i cukier, . Dodać wanilię i kokos. Wyjąć ciasto z piekarnika. Rozprowadzić lukier po cieście .Piec przez 20-30 kolejnych minut. Gotowe ciasto powinno

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
ciasto z połówkami jabłek 1935

cieście. Jabłka przykrywam drugą, rozwałkowaną częścią ciasta. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę około 40 minut.  Śmietanę dokładnie mieszam z cukrem pudrem tak, by nie było grudek. Gorący jabłecznik dekoruję lukrem

babka w formie
pączki hiszpańskie - gniazdka polskie 247

się gniazdeczka ok 4 min z każdej strony do uzyskania złotego wpadającego w delikatny brąz koloru. Jak wyłożyłam na ręcznik papierowy już gotowe, zrobiłam lukier. Trochę na oko przyznam. Jednak mogę powiedzieć, że cukru pudru było ok. 1 szklanki, dwie łyżki soku z cytryny i dwie łyżki gorącej wody. Wyszedł mi idealny :D Po polaniu gniazdek szybko wystygł i był

Pieprzyć z Fantazją
Baba drożdżowa z rodzynkami i lukrem 137

żółtek jajek • 100 g cukru • szklanka ciepłego mleka - 250 ml • 100 g masła - pół kostki • 150 g rodzynek Składniki na lukier: • 5 łyżek soku z cytryny • 6 czubatych łyżek cukru pudru • skórka otarta z jednej cytryny

AniaGotuje.pl
Muffiny marchewkowe z orzechami, cytrynowym lukrem i granolą 250

przez około 25 minut. Przed upieczeniem sprawdzić patyczkiem czy muffinki są dopieczone. Upieczone i wystudzone muffinki polukrować cytrynowym lukrem i obsypać granolą.  Cytrynowy lukier można zrobić w bardzo prosty i szybki sposób: cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny na gładką i niezbyt rzadką masę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Rogale marcińskie 257

Delikatnie mieszamy. Jeśli nadzienie będzie za bardzo zbite dodajemy 1 łyżkę śmietany. Dodatkowo : jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania rogalików 1 szklanka cukru pudru + 1 łyżeczka soku z cytryny + gorąca woda na lukier ( pominęłam ) zmielone orzechy włoskie Sposób wykonania rogalików: Ciasto rozwałkować na duży prostokąt u mnie wyszło ok. 55 cm na 40 . Nożem nakreślić w dwóch rzędach

Różne smaki w kuchni
Pączki królewskie z lukrem 316

stron, delikatnie przewracając. Wyjmujemy na papier do odsączenia. Pamiętajmy, aby kontrolować temperaturę tłuszczu, aby nie była za zimna, ani za wysoka. Do miseczki wsypujemy cukier puder, do którego dodajemy sok z pomarańczy, aby powstał lukier. Jeszcze gorące pączki lukrować i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego

ChilliJemy
Ciastka przez maszynkę z marmoladą 237

papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Na środek każdego ciastka kłaść porcję marmolady. Ciastka piec w temperaturze 200 stopni przez 10-12 minut. Wystudzić. Cukier puder wymieszać z gorącą wodą i kilkoma kroplami olejku. Lukier powinien mieć gęstą konsystencję. Posmarować nim ciastka i odstawić do zastygnięcia lukru

My simple kitchen
Paczki z 4 jajami 218

adwokat albo bita śmietana, nadziewamy szprycując, dopiero po usmażeniu pączków. Lukrować możemy pączki jeszcze ciepłe - technika ta ma o tyle przewagę, że możemy nadać lukrowi smak a także posypać dodatkowo pączka. Natomiast użycie cukru pudru wymaga, aby pączek był wystudzony, inaczej cukier zacznie się rozpuszczać, kleić do rąk i wyglądać mało estetycznie. ZACZYN: Mleko lekko podgrzać, tak aby było gorące

Kuchnia od dwojga
Cynamonki - drożdżowe cynamonowe ślimaki 220

układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia formie. Ten sam zabieg powtarzamy przy drugiej porcji. Pieczemy przez ok 20 minut w 200 stopniach. Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny, tak aby powstał lukier. Smarujemy lukrem wypieczone bułeczki. Smacznego

ChilliJemy
SEROWE CIASTECZKA Z RABARBAREM 281

kładziemy łyżkę rabarbaru. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15-20 minut w temp. 180 stopni (u mnie termoobieg). Wyjmujemy , studzimy i polewamy lukrem przygotowanym z kilku łyżeczek wody i kilku łyżek cukru pudru. SMACZNEGO Moją inspiracją był przepis ze strony potrawyregionalne.blogspot.com

WYSPA SZCZĘSLIWA
Babka herbaciana z rodzynkami i suszoną wiśnią 201

wysypanej bułką tartą formy na babkę. Piekę około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Przestudzoną babkę wyjmuję z formy. 4. Cukier puder ucieram z wodą i barwnikiem na jednolitą masę. Lukrem polewam babkę. Na wierzchu układam kandyzowane wiśnie.   Do przygotowania babki wykorzystałam suszone wiśnie, rodzynki oraz wiśnie kandyzowane, które otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . Bakalie

Tradycyjna kuchnia Kasi
Wegańskie ciasto bananowe 240

bananów nie występuje tu jedynie jako zdrowszy zamiennik cukru, lecz wysuwa się na pierwszy plan zagarniając swoim aromatem całe ciasto. Efekt ten potęguje bananowy lukier – aby go przygotować wystarczy na małym ogniu rozpuścić cukier puder w odrobinie nektaru bananowego i za pomocą pędzelka nałożyć go na wystudzone już ciasto, a następnie posypać pokruszonymi chipsami bananowymi. Chlebek cudownie smakuje także

Roślinna - blog wegański
Muffinki szpinakowe z truskawką. 283

delikatnie łyżką .Teraz szpinak i delikatnie wymieszać .Ciasto przekładamy do foremki na muffinki wyłożone papilotkami i pieczemy w 170 stopniach około 20 minut. Zielony lukier jest z reszty szpinaku jaka mi została i cukru pudru . Znaczy utarłam listki i wycisnęłam z nich sok ,dodałam cukier puder i zmieszałam .Udekorowałam truskawkami

Ladylaura.
Babka pomarańczowa 181

wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy na babkę. Piekę 50-55 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzoną babkę wykładam z formy. 4. Cukier puder ucieram z wodą do momentu, aż powstanie gęsty lukier. Przygotowanym lukrem polewam babkę. Wierzch ciasta posypuję owocami kandyzowanymi

Tradycyjna kuchnia Kasi
Muffinki jabłkowo - marchewkowe z bezowym bałwankiem 239

cukierniczy napełnić ubitą pianą i wyciskać na blachę nieduże bałwanki, pozostawiając między nimi odstęp. Suszyć w piekarniku przez ok. 2 godziny. Wyjąć, całkowicie wystudzić. Lukier królewski do dekoracji bałwanków: 1 białko 180 g cukru pudru barwniki spożywcze Białko roztrzepać widelcem. Stopniowo dodawać cukier puder, cały czas ucierając łyżką. Powstałą masę podzielić na kilka części. Każdą część zabarwić na wybrany kolor

maniapieczenia
Babka cytrynowa z lukrem 209

min.Upieczoną babkę odstawiamy w foremce do lekkiego ostygnięcia. Wykładamy z foremki jeszcze ciepłą babkę i polewamy cytrynowym lukrem.PRZYGOTOWANIE cytrynowego lukru:Do miseczki wyciskamy sok z cytryny. Partiami dodajemy cukier puder, energicznie mieszając na jednolitą konsystencję

kulinarnyJa