czubku łyżeczki ⅓ łyżeczki soli 1 do 2 łyżeczki przyprawy do piernika garść posiekanych orzechów włoskich Dodatkowo: 50g roztopionej białej czekolady pisaki cukrowe lub lukier zabarwiony na zielono i czerwono lub w wersji nie świątecznej cukier puder, polewa czekoladowa Wykonanie: masło roztapiamy i przelewamy do miski, studzimy do masła dodajemy cukier, aromat pomarańczowy ( zamiast aromatu dodałam skórkę startą z pomarańczy
Słodkie zapomnienieroladę. Cukier puder wsypać do garnuszka, dodać sok z cytryny i utrzeć całość podgrzewając. Jeżeli masy będzie za mało, to dosypać jeszcze cukru pudru. Jeżeli zaś masa będzie zbyt gęsta, to dolać wody. Gotowym lukrem polać roladę
Passions hobbies lifekremu=więcej przyjemności), to na dolną część nakładamy wcześniej przygotowany krem i przykrywamy górną. Deser już prawie gotowy – teraz tylko wierzch możemy posypać cukrem pudrem lub – co bardziej polecam – polać polewą czekoladową mleczną, lub przygotowanym lukrem. Uwaga! Podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika – wtedy ryzykujemy tym, że ciasto opadnie, nierównomiernie się przypiecze bądź wyrośnie krzywo. Smacznego! Post Pyszne
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przepisu – wystarczy zrobić go z połowy podanych składników. Opcjonalnie można dodać do kremu odrobinę barwnika spożywczego w żelu lub proszku. 2 łyżki cukru pudru rozpuszczamy z 1 łyżeczką soku z cytryny, tak żeby otrzymać lukier. Maczamy w nim czekoladowe pralinki i obtaczamy w kolorowych cukiereczkach. Krem przekładamy do worka z tylką w kształcie dużej zamkniętej gwiazdki. Babeczki dekorujemy kremem
Ciastkozercyłyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru kryształ Diamant 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego 10-12 czekoladowych ciasteczek z kremem Lukier śmietankowy 150 serka bieluch lub innego serka kanapkowego 3 łyżki cukru pudru Diamant 1 łyżka soku z cytryny kilka ciasteczek do dekoracji SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Herbatniki rozdrabniamy na drobny piasek i łączymy z cukrem oraz roztopionym masłem
DefinicjaSmakudosłownym tłumaczeniu jest to nagie ciasto, czyli takie, które nie ma na sobie typowych dla tortów ozdób np. masy cukrowej, idealnego ganache, lukrów, figurek z cukru i tym podobnych. Biszkopt ozdabiają tylko owoce oprószone cukrem pudrem czy czekoladą, lub jest tylko biszkopt i krem (i nic więcej). Jest to bardzo praktyczne rozwiązanie dla mało doświadczonych w wypiekach osób - nie ukrywajmy
Poezja Smaków - blog kulinarnyłyżek cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao Mus czekoladowy: 2 tabliczki czekolady 400 ml śmietany kremówki 2 białka Lukier plastyczny: 75 ml wody 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżeczki glukozy cukier puder barwniki spożywcze Masa maślana: 200 g masła 1 szklanka cukru pudru sok z 1/2 cytryny 2 żółtka Do nasączenia: 1 szklanka mocnej herbaty
Ciasteczkowy Potwórwysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą formy na babkę. Piekę 60 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzone ciasto wyjmuję z formy. 3. Cukier puder razem z sokiem z cytryny ucieram na jednolitą masę. Przygotowanym lukrem polewam babkę. Wierzch posypuję kandyzowaną skórką cytrynową
Tradycyjna kuchnia Kasiskórka z 1 cytryny sok z 1/2 cytryny 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Lukier: 1 łyżka śmietany kilka kropel soku z cytryny 1/2 szklanki cukru pudru Wszystkie składniki wymieszać do połączenia. Wykonanie: Jajka ubić razem z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą i puszystą masę. W międzyczasie roztopić i ostudzić
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniazjemy nasz domek), może być margaryna 400 g ciemnego cukru 14 łyżek płynnego miodu 3 łyżeczki sody 2 opakowania przyprawy do piernika Lukier królewski (nasza zaprawa do sklejenia domku). 2 białka 500 g cukru pudru ( musi być gęsty żeby dobrze się skleił) Przygotowanie: Miód z masłem i cukrem podgrzewamy aż się rozpuści. Odkładamy na bok aż przestygnie
Lili w kuchniplasterki (ok. 1 cm )Delikatnie spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy około 20 min w 180 st. C.Z pozostałego cukru pudru pudru i soku pomarańczowego robimy lukier.Upieczone ciasteczka maczamy po bokach w lukrze i obtaczamy w pozostałych wiórkach kokosowych
Ostra na Słodkorozgrzanego piekarnika i piekę 50-55 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiam placek w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Cukier puder rozcieram z odrobiną wody tak, aby powstał gęsty, ciągnący się lukier, który następnie rozsmarowuję na wystudzonym placku. Kiedy lukier stwardnieje, podaję. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkistrony. Wyrównać szpatułką tak aby boki i wierzch były równe. Schłodzić w lodówce 5 godzin, tak żeby tort w dotyku był zimny. Lukier plastyczny (można przygotować do 2 tygodni wcześniej i przechowywać szczelnie zawinięty folią): 785 cukru pudru (ja użyłam firmy Diamant z Biedronki) koniecznie przesiany 70 ml wrzątku 1 łyżka żelatyny 80 lub 85 gr glukozy We wrzątku rozpuścić(...)szklanki wrzątku, ostudzone do temp. pokojowej 1 łyżka cukru sok z 1 cytryny dopełniony wodą (tak żeby wyszło 1/4 szklanki) lub 1/4 szklanki cytrynówki 230 g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki * 3 białka 3/4 szklanki cukru szczypta soli kilka kropel aromatu 785 cukru pudru (ja użyłam firmy Diamant z Biedronki) koniecznie przesiany 70 ml wrzątku 1 łyżka
moj przepis napewno nie było to trudne !!! Składniki (3 domki): 600 g mąki pszennej + do podsypywania 300 g miodu (z miodem sztucznym pierniczki zmiękną szybciej, niż z prawdziwym) 100 g cukru pudru 120 g masła 1 jajko 2 łyżeczki sody oczyszczonej 20-30 g przyprawy do piernika 2 łyżki kakao lukier/czekolada/kolorowe posypki/koraliki cukrowe Przygotowanie: Miód i masło rozpuścić w garczku, przestudzić(...)Studzić na kratce. Następnie skleić domek za pomocą karmelu (rozpuścić cukier na patelni i moczyć w nim krawędzie elementów) lub lukru. Lukier: 1 białko 200 g cukru Przygotowanie: Białko ubić na sztywną pianę i dodać cukier puder. Dokładnie wymieszać. I gotowe!! SZABLON DOMKÓW DO POBRANIA
Malinowo w kuchni