dzień wcześniej (lepiej się kroi). Jeżeli lubicie bardzo słodkie ciasta to do kremu z mascarpone dodajcie nieco cukru pudru. Ja nie dodaję, ponieważ krem z białej czekolady jest dla mnie wystarczająco słodki. Mój torcik udekorowałam choinkami wykonanymi z barwionego na zielono lukru królewskiego oraz pierniczka w kształcie domku. Tort makowy upiekłam w tortownicy o średnicy 21 cm. Jeżeli poszukujecie słodkich(...)inne sprawdzone przeze mnie przepisy na ciasta-klik. Tort makowy Biszkopt makowy 4 duże jajka 160 g suchego maku 100 g mąki tortowej 2 łyżki zmielonych migdałów 120 g cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem z białej czekolady 300 g białej czekolady 400 ml śmietany 30-36% Krem z mascarpone
Pieguskowa Kuchniaminut, następnie na termoobiegu w 160C około 10 minut, do suchego patyczka, babkę w formie wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - babka kakaowa z chałwa jest pyszna, aromatyczna, wilgotna, puszysta, nie potrzeba już do niej żadnej polewy lub lukru..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmocno wyczuwalny. Ciasto jest mało słodkie i wielbicielom bardziej słodkich wyrobów, polecam dodać nieco więcej cukru lub zwieńczyć wierzch wypieku lukrem. Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 23x23cm . Ciasto cytrynowe Składniki: 400g mąki pszennej 350g kefiru 120g cukru pudru (jeśli lubicie słodkie wypieki, możecie dać 150-180g) 100ml oleju kokosowego 3 jajka skórka otarta z 2-3 cytryn
Smakołyki Berenikiodkładamy na 30 min. Piekarnik nagrzewamy do 140 C pieczemy 16 min. W tym czasie robimy krem. Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem do osiągnięcia idealnej konsystencji. Upieczone bałwanki odkładamy, a gdy się wystudzą, przekładamy kremem i dekorujemy czekoladą oraz lukrem. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą
Podróż w kulinariapierniczki Pepparkakor (przepis znajdziecie TUTAJ), ale lukier królewski sprawdzi się do wszelkiego rodzaju pierniczków i ciasteczek świątecznych :)Przepis na lukier królewski znajdziecie TUTAJ. W przepisie podałam, że powinno się go przygotowywać z jednego białka i jednej szklanki cukru pudru, ale tak naprawdę nie ma reguły - najlepiej zacząć od niepełnej szklanki i stopniowo dodawać cukier aż do pożądanej konsystencji. Dzisiaj
My Culinary Artnajlepiej odstawić na kilka dni do zmięknięciaLukier królewski:2 białka2 szklanki cukru pudruBiałka ubijamy na sztywną pianę. Następnie porcjami dodajemy cukier puder i ciągle miksujemy.Teraz możemy formować choinki. Będziemy układać od największego pierniczka do najmniejszego.Na dolny pierniczek nakładamy łyżkę lukru i rozprowadzamy, przykrywamy drugim pierniczkiem.Z ostatniego pierniczka robimy gwiazdkę na szczycie. Odstawiamy do zastygnięcia.Gotowe! :)Przepis pochodzi ze strony Moje
Czerwona Porzeczkaefekt po wyjęciu z piekarnika.... jestem zadowolona :))))Potem zależy już wszystko od naszej inwencji.... babkę można pięknie udekorować, oblać lukrem... ale ja nie lubię zbyt słodkich mas, nie lubię ciast lukrowanych, tak więc leciuteńko przyprószyłam ja tylko cukrem pudrem i to wszystko.Babka jest pyszna, nie jest sucha, pachnie wanilią i skórką cytrynową.Oczywiście kroiłam ją jeszcze ciepłą.... łakomczuch jestem
Walijskie Pichceniemąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g chłodnego masła 4 żółtka 1 łyżka śmietany 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 laski wanilii Dodatkowo: 200 g marmolady lub powideł posypki do ozdobienia polewa lub lukier dowolne foremki do ciastek Przygotowanie: Mąkę przesiewamy przez sito, mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz cukrami i wanilią. Dodajemy pokrojone
Mania Gotowaniadomu, to już niemalże tradycja, że na Święta pojawiają się kruche ciasteczka dekorowane lukrem. Jajeczka, króliczki, kurczaczki, motyle i inne barwne ciastka, stają się jadalnym elementem dekoracyjnym koszyczka oraz stołu. Składniki: 200 g zimnego masła 5 łyżek cukru pudru 3 łyżki cukru około 2,5 szklanki mąki szczypta soli 1 jajko Wykonanie: Zimne masło pokroić w kostkę. Zmieszać mąkę(...)cukrem, cukrem pudrem oraz solą. Do suchych składników dodać masło - zmiksować w malakserze lub posiekać nożem. Na koniec dodać jajko - zagnieść szybko kruche ciasto. Ciasto uformować w kulę, zawinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na min 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wałkować, podsypując mąką, na grubość około 4-5 mm. Wykrawać dowolne kształty i układać na blasze
kolorowotorcikowomiękkiego masła 240g cukru pudru 6 jajek 350ml mleka 1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego Krem czekoladowy: 150g gorzkiej czekolady 100g śmietanki kremówki 36% Nadzienie: 100g śmietanki kremówki 36% 100g białej czekolady 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki zimnej wody 80g owoców jagodowych (maliny, jagody, pokrojone truskawki) Dodatkowo: 1-2 łyżki konfitury morelowej lub dżemu około 500g czerwonego lukru(...)plastycznego około 200-300g białego lukru plastycznego żółty, zielony, czarny, brązowy barwnik spożywczy Ciasto: 1. Foremkę w kształcie półkuli o średnicy 20cm wysmarować masłem i posypać mąką. Piekarnik nastawić na 170oC na funkcji góra-dół. 2. Mąkę, kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą. 3. Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierać przez około 2 minuty mikserem ustawionym
Mała Cukierenkamiękkiego masła 240g cukru pudru 6 jajek 350ml mleka 1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego Krem czekoladowy: 150g gorzkiej czekolady 100g śmietanki kremówki 36% Nadzienie: 100g śmietanki kremówki 36% 100g białej czekolady 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki zimnej wody 80g owoców jagodowych (maliny, jagody, pokrojone truskawki) Dodatkowo: 1-2 łyżki konfitury morelowej lub dżemu około 500g czerwonego lukru plastycznego(...)około 200-300g białego lukru plastycznego żółty, zielony, czarny, brązowy barwnik spożywczy Ciasto: 1. Foremkę w kształcie półkuli o średnicy 20cm wysmarować masłem i posypać mąką. Piekarnik nastawić na 170oC na funkcji góra-dół. 2. Mąkę, kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą. 3. Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierać przez około 2 minuty mikserem
Mała CukierenkaPuszyste muffinki z pieczonej dyni z aromatem imbiru, polane polewą z białej czekolady, cukru pudru i musu z dyni. Muffinki są bardzo smaczne i lekko wilgotne. Idealne na podwieczorek lub słodką przekąskę PS. Polewa ma piękny złoty kolor, którego na drugim zdjęciu niestety nie widać :/Składniki (na 12 babeczek):3/4 szklanki musu z dyni* + 2 łyżki do polewy3 jajka3/4(...)szklanki cukru1 i 1/2 szklanki mąki1/2 szklanki oleju (użyłam rzepakowego)1 łyżeczka suszonego imbiru1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia1 płaska łyżeczka sody oczyszczonejszczyptę soliPolewa:50 g białej czekolady5 łyżek cukru pudru1 łyżeczka soku z cytryny2 łyżki musu z dyniPrzygotowanie:* Aby zrobić mus z dyni należy dynię umyć, pokroić na kawałki i za pomocą łyżki wydrążyć miąższ z pestkami. Ułożyć
Oryginalny smaknatomiast jagody goji całą tablicę Mendelejewa. Składniki. 400 g batatów 17,5 dag cukru pudru 17,5 dag masła 3 jajka 20 dag mąki tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 aromat cytrynowy 1 szklanka jagody amerykańskiej ½ szkl. jagód goji ½ szkl. płatków czekoladowych ½ szkl. lukru cytrynowego Wykonanie. Obrane bataty obrać, pokroić , ugotować i zmiksować na puree. Masło utrzeć
Kulinarny karnet Christopherajuż na drugi dzień można się brać za ich pieczenie. Pierniczki po upieczeniu twardnieją , ale po udekorowaniu lukrem miękną i są bardzo pyszne. Składniki: 500 g mąki 1 i 1/2 szkl. miodu ( ok. 1,5 słoiczka średniego ) 1 szkl. cukru pudru 3/4 kostki masła 1 opakowanie przyprawy do pierników 1 jajko 1 łyżeczka sody szczypta soli Sposób przygotowania: Miód(...)ładnie daję się rozwałkować i formować w różne wzorki. Pieczemy ok. 8-10 minut w temp. 180 C ( wyjmujemy z piekarnika , kiedy nabiorą złocisto brązowego koloru) Na koniec malujemy lukrem ( przepis na lukier klik) . Możemy lukier zabarwić naturalnie (np. szafran- żółty, sok ze szpinaku zielony) Ja użyłam barwników spożywczych
Różne smaki w kuchnijuż na drugi dzień można się brać za ich pieczenie. Pierniczki po upieczeniu twardnieją , ale po udekorowaniu lukrem miękną i są bardzo pyszne. Składniki: 500 g mąki 1 i 1/2 szkl. miodu ( ok. 1,5 słoiczka średniego ) 1 szkl. cukru pudru 3/4 kostki masła 1 opakowanie przyprawy do pierników 1 jajko 1 łyżeczka sody szczypta soli Sposób przygotowania: Miód(...)ładnie daję się rozwałkować i formować w różne wzorki. Pieczemy ok. 8-10 minut w temp. 180 C ( wyjmujemy z piekarnika , kiedy nabiorą złocisto brązowego koloru) Na koniec malujemy lukrem ( przepis na lukier klik). Możemy lukier zabarwić naturalnie (np. szafran- żółty, sok ze szpinaku zielony) Ja użyłam barwników spożywczych
Słodkości i nie tylko