lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:208/284)

Majonezowe babeczki w cytrynowym lukrze 173

wyciągnięciu z piekarnika odczekaj kilka minut, a następnie wyjmij delikatnie babeczki z foremek. Odstaw do wystygnięcia. Do wysokiego naczynia wsyp cukier puder, wlej 3 łyżki soku z cytryny i mieszaj mikserem przez 2-3 minuty. Gęstość lukru kontroluj poprzez dolewanie kolejnych porcji soku cytrynowego. Z zimnych babeczek zetnij nożem wyrośnięty czubek tak, aby po odwróceniu nie przewracały się. Babeczki dekoruj

Delicious Place
Markizy piernikowe 195

pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodaję kaszę mannę. Ucieram. 4. Połowę ciasteczek smaruję masą i sklejam z ciasteczkami bez masy. 5. Cukier puder ucieram razem z wodą na jednolitą masę. Przygotowane markizy zanurzam z jednej strony w lukrze. Odstawiam do stwardnięcia

Tradycyjna kuchnia Kasi
Cynamonowe ludziki 162

idealny dodatek do kawy, bądź kakao w mroźne, zimowe dni. Składniki: 200 g mąki 120 g zimnego masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: lukier, polewa czekoladowa, itd. Przygotowanie: Z podanych składników szybko zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce minimum 1 godz. Po schłodzeniu wałkować na grubość

My sweet a life
Szczęście w nieszczęściu i duńskie ciasteczka z kardamonem 223

ciasta, następnie spłaszczyć dłonią. Piec w 190 st. C. przez 12-15 minut, aż ciasto nabierze złoto-brązowego koloru. Przestudzić. Cukier puder przesiać, wymieszać z kardamonem. Dodać sok z cytryny, a następnie po trochu wlewać wodę. Lukier powinien być średnio gęsty. Posmarować lukrem paski ciasta, a następnie - jeszcze ciepłe - pokroić ostrym nożem po skosie na ciasteczka.7 Gdy lukier całkowicie zastygnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Włoskie krasnale w czapeczkach 185

Dużo mniej zachodu, a efekt i tak wyśmienity. 120 g masła 100 g cukru pudru 1 op. cukru wanilinowego 2 jajka 300 g mąki 150 g mielonych orzechów włoskich 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (najlepiej miałkiej, jeśli mamy w granulkach, rozetrzyjmy ją lekko w moździerzu) sól lukier kolorowy – opcjonalnie Miękkie masło ucieramy z obydwoma cukrami oraz szczyptą soli. Do puszystej

Smaki Na Talerzu
Świąteczne pierniczki 229

Bezapelacyjnie największym plusem tych pierniczków jest to, iż są one dobre zarówno już po upieczeniu jak i później. Idealne do ozdabiania lukrem oraz do powieszenia na choinkę. Potrzebujemy: 1/4 szklanki miodu 80 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 i 1/2 szklanki mąki +do podsypywania 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka kakao

Kolejny blog o gotowaniu
Migdałowo- kardamonowe ciastka bombki z Decoradą! 200

minut w temp. 160 stopni C, grzanie dół i termoobieg. Ciastka po upieczeniu studzimy na kratce.   DEKORACJA: Białko, cukier puder i sok z pomarańczy, za pomocą rózgi- trzepaczki ucieramy na jednolity i gładki, gęsty lukier. Lukrujemy ciastka i ozdabiamy używając swojej całej kreatywnej wyobraźni, posypkami Decorada, ja użyłam pięknie różowych kuleczek zbożowych i przepysznych płatków czekoladowych. Ciastka podajemy

SMYKWKUCHNI
Ciasto marchewkowe z jabłkiem 430

kilka minut, po czym wyjmujemy i pozwalamy ostygnąć pod ściereczką. Wyjmujemy z formy, oprószamy cukrem pudrem. Opcjonalna polewa:  Czubata łyżka cukru pudru Łyżka płynnego miodu sok z połowy cytryny płatki migdałowe do posypania Składniki ucieramy na lukier, polewamy ciasto i posypujemy płatkami migdałowymi do dekoracji

Gotuj z Rumcajsem
wypieki do koszyczka 121

dwie mniejsze. W planie miały być malutkie ale ciasto mega wyrasta, więc foremki należy wypełnić maksymalnie do połowy. Ja swoje udekorowałam lukrem i czekoladą, ale jeśli ktoś nie chce się bawić w dekoracje to wystarczy posypać cukrem pudrem.  Składniki: 450 g mąki 2 jajka 200 g cukru pudru (w oryginalnym przepisie 300g) 200 ml oleju 300 ml mleka skórka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ORKISZOWA ROLADA BISZKOPTOWA Z DODATKIEM MĄKI PEŁNOZIARNISTEJ, Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI 237

Składniki: - 6 jajek , osobno białka i żółtka - 120g mąki orkiszowej (u mnie typ750) - 40g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ2000 - 170g ksylitolu (lub cukru) Dodatkowo: - 300g obranego rabarbaru - 300g odszypułkowanych truskawek - mielony ksylitol do oprószenia rolady lub lukier z pudru trzcinowego Rabarbar  i truskawki umyć, pokroić na mniejsze kawałki i delikatne przemieszać. W misie miksera ubić na półsztywno białka, dodać stopniowo

Smaczne Zdrowe
Lukier różowy do dekoracji ciast, ciasteczek. 147

Składniki : 3 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka soku z buraków ćwikłowych 2 łyżki nalewki lub wódki wiśniowej Sposób wykonania :  Cukier puder wsyp do rondelka lub miseczki. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj wszystko razem. Gotowym lukrem dekoruj ciasta, ciasteczka i pozostaw do zastygnięcia polewy. Gdyby lukier był zbyt gęsty możemy dodać trochę więcej alkoholu lub soku z buraczków

Przepisy i porady kulinarne
Pierniczki 166

łyżeczki ekstraktu z wanilii lub aromat migdałowy  W misie miksera ubijamy białka, na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy cukier puder, cały czas ubijając. Na sam koniec ubijania dodajemy ekstrakt z wanilii lub aromat.Idealna konsystencja lukru jest wtedy gdy otrzymamy nie cieknący stożek na końcówce miksera.Można dodawać barwników i bawić się w dekoracje :)Idealne na bożonarodzeniowe upominki

Pudełko rozmaitości
Pierniczki glazurowane 282

układać je w sporych odstępach na blaszce. Piec w temp. 175 st.C przez ok. 15 min. Sok wymieszać z cukrem pudrem (trzeba dać go dość sporo - powinien być dość gęsty). Jeszcze ciepłe pierniczki maczać w lukrze i odkładać na kratkę do ostygnięcia.*Post powstał przy współpracy z marką Sencor

Pasja Smaku
Pająki, posypka do ciast, tortów i babeczek 157

puder, ilość dawkujemy podczas miksowania barwnik spożywczy, czarny i czerwony 3 woreczki  folia aluminiowa 1. Białko miksujemy i sukcesywnie dosypujemy cukier puder aż masa dobrze zgęstnieje. 2. Do pierwszego woreczka dajemy łyżkę białej masy. Drugą łyżkę lukru farbujemy na czerwono i przekładamy do drugiego woreczka. Pozostały lukier barwimy na czarno i przekładamy do trzeciego woreczka. Każdą

Apetyczna babeczka
Pączki łychą kładzione 276

wygląda inaczej:-) Bardzo łatwy przepis, wykonanie szybkie, smak idealnego drożdżowego ciasta. Nie trzeba nadzienia, pączusie smakują same z dodatkiem cukru pudru. Ale wykonując je po raz wtóry na pewno przyjdzie czas, że je czymś słodkim "nafaszeruje", poleję lekko polewą, lukrem... Na lekkie legalne łakomstwo w Tłusty Czwartek i od święta polecam! Takimi małymi pączusiami "na raz" możecie urzec niejadków:) Robiłam(...)mleka - około połowy szklanki od herbaty 100 g masła 100 g cukru szczypta soli i szczypta cukru olej do głębokiego smażenia Sposób przygotowania: z mąki odkładamy 1 łyżkę, resztę mąki przesiewamy do głębszej miski, wsypujemy szczyptę soli, mieszamy, do małego garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier i mieszając lekko podgrzewamy, następnie dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki i dobrze mieszamy

Zasmakuj Kuchni
Pączki łychą kładzione 161

inaczej:-) Bardzo łatwy przepis, wykonanie szybkie, smak idealnego drożdżowego ciasta. Nie trzeba nadzienia, pączusie smakują same z dodatkiem cukru pudru. Ale wykonując je po raz wtóry na pewno przyjdzie czas, że je czymś słodkim „nafaszeruje”, poleję lekko polewą, lukrem… Na lekkie legalne łakomstwo w Tłusty Czwartek i od święta polecam! Takimi małymi pączusiami(...)mleka – około połowy szklanki od herbaty 100 g masła 100 g cukru szczypta soli i szczypta cukru olej do głębokiego smażenia Sposób przygotowania: z mąki odkładamy 1 łyżkę, resztę mąki przesiewamy do głębszej miski, wsypujemy szczyptę soli, mieszamy, do małego garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier i mieszając lekko podgrzewamy, następnie dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki i dobrze mieszamy

Zasmakuj Kuchni
Wilgotna Babka Cytrynowa 336

taka jest ta babka. Jest pyszna i szybko można ja przygotować. Przed podaniem możemy ja polukrować lub posypać cukrem pudrem. dla mnie jest idealna taka bez niczego, ale nie wykluczam ze gdy upiekę ja kolejny raz to ja polukruje, cytrynowym lukrem ;) Składniki na foremkę keksową 25 x 11 cm: 1 czubata szklanka mąki 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 czubata

Gotowanie...to proste !
bezglutenowa cytrynowa babka wielkanocna 180

dodać jej trochę wiosennego charakteru udekorowałam ją lukrem z zielonym barwnikiem. Łatwa i szybka w wykonaniu! :) BEZGLUTENOWA CYTRYNOWA BABKA WIELKANOCNA przepis autorski // forma na babkę z kominem o śr. 23cm ~150g mąki jaglanej ~100g mąki ryżowej ~50g mąki ziemniaczanej ~3 jajka ~1/3 szklanki oleju ~1/4 szklanki gęstego jogurtu naturalnego ~3/4 szklanki cukru ~sok i skórka z jednej cytryny ~3/4 łyżeczki(...)minut. Przelewamy masę do formy na babkę i pieczemy ok. 40 minut w 180*C. ~50g cukru pudru ~szczypta zielonego barwnika w proszku (opcjonalnie) ~sok z cytryny do odpowiedniej konsystencji Wszystkie składniki mieszamy i polewamy lukrem babkę. Odstawiamy do zastygnięcia. Smacznego! :) Na durszlaku założyłam akcję BEZGLUTENOWA WIELKANOC, serdecznie zapraszam do inspirowania się tymi przepisami jak i do zgłaszania swoich

chili & sugar
kolorowe pączki z dziurką 158

szklanka mleka ciepłego 3 żółtka 1/3 szklanki cukru 60 g masła 1/2 łyżeczki soli kieliszek spirytusu litr oleju lub smalcu do dekoracji: białko ok. szklanki cukru kolorowe barwniki kolorowe cukierki Mąkę przesiać. Drożdże pokruszyć, wymieszać z łyżką mąki, cukru i odrobiną mleka. Odstawić na kwadrans. Wlać do mąki, dodać żółtka, cukier, resztę mleka, sól i spirytus. Wyrabiać dolewając powoli stopione(...)smażyć już bez pokrywki na złoty kolor. Wyjmować na ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.  Białko utrzeć z cukrem pudrem, podzielić na trzy części. Do każdej dodać barwnik. Lukrować pączki pędzelkiem i posypać cukierkami. Odstawić aby lukier zastygł.  źródło przepisu- oponki drożdżowe Doroty z moimi zmianami

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI Z WITRAŻYKIEM 114

witrażykiem do powieszenia na choince lub do zjedzenia. O delikatnym, aromatycznym smaku i zapachu, można je też  udekorować lukrem. Nie trzeba czekać aż pierniczki zmiękną, można je jeść zaraz po upieczeniu. SKŁADNIKI: - mąka pszenna (500 g.) - cukier puder (100 g.) - kakao (3 łyżeczki) - soda (1 łyżeczka) - przyprawa do piernika ( 1 opakowanie) - miód płynny (100g.) - 1 jajko + 1 żółtko - masło(...)wsadzamy po jednej landrynce. 4. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra - dół w 180*C / 8 - 10 min..   Uwagi: Upieczone pierniczki możecie też udekorować lukrem.  Przechowujemy szczelnie zamknięte w plastikowym lub metalowym pojemniku. Wykonanie pierniczków możecie zobaczyć w filmiku. Serdecznie zapraszam do oglądania. Pozdrawiam Was serdecznie i życzę  udanych wypieków! my social media

RITA food channel
Babka serowo - cytrynowa 198

temp. 180 st. do tzw. "suchego patyczka". (W zależności od wielkości foremki czas pieczenia należy wydłużyć lub skrócić. Do cukru pudru stopniowo dodawać sok z cytryny do uzyskania pożądanej konsystencji.  Babkę po wyjęciu z foremki udekorować lukrem

My sweet a life
Szybkie ciasto z jabłkami 441

prawie każdy… potrzebny jest jeszcze piekarnik. W przepisie, z którego korzystałam ciasto polane było lukrem. Niestety po jego dodaniu ciasto okazało się za słodkie, dlatego polecam tylko delikatne oprószenie go cukrem pudrem. Można też, tak jak ja zajadać się nim bez żadnych słodzących dodatków :). Składniki: 350 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku

Słodki Pomysł
Warstwowe ciasto drożdżowe z cynamonem 191

stopniach około 40-45 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na metalowej kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. * Drożdżówka nie jest zbyt słodka więc jeśli lubicie słodkie wypieki można dodać więcej cukru lub polać lukrem.  Źródło Razem ze mną piekły: Moje Małe Czarowanie Marcepanowy kącik Gotuj sam  Ewusiowe Smaki

Ala piecze i gotuje
Szybka rolada jabłkowa 393

ciasta . Ułożyć roladę szwem do dołu i pozostawić w ściereczce do całkowitego wystygnięcia - u mnie leżakowała przez całą noc . Oprószyć cukrem pudrem - rewelacyjnie podkreśla smak biszkoptu, na mój gust nie potrzeba tu już żadnej dodatkowej polewy czy lukru . Muszę przyznać, że zachwyciła mnie puszystość i miękkość biszkoptu. Jak to określiła moja kulinarna testerka - czyli kumpela z pracy, którą regularnie dokarmiam

Grunt to przepis!
Ciasteczka dla Mamy 170

upieczeniu ciasteczek czas przygotować lukier i opakowanie.Gotowy lukier przekładamy do woreczków strunowych i farbujemy na kilka różnych kolorów.Jeśli chcemy, żeby lukier układał się w fantazyjne wzorki (jak na zdjęciu poniżej) wystarczy dodać do niego trochę więcej cukru pudru niż w przepisie i po nałożeniu na ciasteczko rozprowadzić wykałaczką.Polukrowane ciasteczka odkładamy na około godzinę do przeschnięcia, potem wkładamy

Ciastkozercy
DROŻDŻÓWKI NA MĄCE ORKISZOWEJ Z MALINAMI 197

370g mąki pszennej- 100ml ciepłego mleka- 40g świeżych drożdży- 45g ksylitolu- 5g cukru trzcinowego- 3 jajka- 170g miękkiego masłą- 1/2- 3/4 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej lub morskiejDodatkowo:- 150g malin (mrożonych lub świeżych)- 1 jajko do posmarowania- lukier do posmarowania : 1,5 szklanki pudru trzcinowego, ok.4-5 łyżek soku z cytryny (u mnie tradycyjnie lukier marcepanowy: puder trzcinowy- ok.10 łyżeczek+kilka kropli(...)termoobiegu. Przed wstawieniem do piekarnika wierzch drożdżówek posmarować roztrzepanym jajkiem.Pieczemy ok.15-20 minut do lekkiego zrumienienia. Ja piekłam 20 minut. Każdą blaszkę piekłam oddzielnie. Jeszcze ciepłe polukrować. W oryginale był lukier cytrynowy, niestety w mojej rodzince inny niż marcepanowy nie przejdzie...Przed podaniem można posypać mielonym ksylitolem. Same drożdżówki są bardzo mało słodkie. I udekorować malinami. Przechowujemy w plastikowym pojemniku. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Mazurek Wielkanocny - kurczak 179

truskawkowe Wykonanie: Do misy wsypujemy przesiana mąkę, dodajemy do niej posiekane masło cukier puder i żółtko. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na godzinę . Po godzinie wyjmujemy i wałkujemy. Przykładamy szablon kurczaka i nożem kroimy. Pieczemy 10-15 minut w 170 stopniach. Ostudzonego kurczaka dekorujemy. Lukier: mielimy galaretkę i cukier dodajemy odrobinę goręcej wody, mieszamy i mamy lukier żółty. Całego

Różowa kuchnia
Rogale z białym makiem-świętomarcińskie 195

białego maku 10 dag łuskanych orzechów włoskich 5 łyżek mielonych migdałów ¾ szklanki cukru pudru 1 całe jajko 1 łyżka miodu naturalnego 3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej  w syropie 3 łyżki słodkiej śmietanki 30% Ponadto: 1 roztrzepane jajko z łyżką mleka do posmarowania ciasta Lukier do polania Skórka kandyzowana pomarańczowa do posypania Sposób wykonania: Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami(...)ognia, parzymy  około 20 minut, po czym odcedzamy na sicie, tak aby masa była dobrze odsączona z wody, następnie mielimy 3 krotnie w maszynce do mięsa, dodajemy cukier puder, mielone na pył migdały, jajko, wlewamy słodką śmietankę oraz miód dodajemy kandyzowaną skórkę i całość ucieramy łyżką , masa ma być zwarta ale jednocześnie dająca lekko rozprowadzić się na cieście

Wanilia i Kardamon