lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:209/284)

Ciastka na chrzest 206

ładnie zapakowane, idealnie nadają się na prezent. Ozdobiłam je lukrem „Royal Icing”, więc są bardziej słodkie, ale wyglądają elegancko i uroczo.     Przepis na „Royal Icing”: 15g pasteryzowanego białka w proszku lub 2 białka z jajek wielkości M 75ml wody (do białek w proszku) 500g cukru pudru Dodatkowo do ozdobienia ciastek: biała masa plastyczna różowa masa plastyczna do tworzenia(...)odstawić na 30 minut. Po tym czasie dokładnie wymieszać łyżką. 2. Cukier puder przesiać i dodać białka rozpuszczone w wodzie lub naturalne. Wymieszać mikserem na niskich obrotach przez około 2 minuty. Następnie zwiększyć obroty miksera na średnie i ucierać jeszcze przez 2 minuty. 3. Otrzymany lukier przechowywać w czystym pojemniku, nakryć go wilgotną ściereczką, aby nie wysychał i zamknąć pojemnik

Mała Cukierenka
Ciastka na chrzest 185

ładnie zapakowane, idealnie nadają się na prezent. Ozdobiłam je lukrem „Royal Icing”, więc są bardziej słodkie, ale wyglądają elegancko i uroczo.     Przepis na „Royal Icing”: 15g pasteryzowanego białka w proszku lub 2 białka z jajek wielkości M 75ml wody (do białek w proszku) 500g cukru pudru Dodatkowo do ozdobienia ciastek: biała masa plastyczna różowa masa plastyczna do tworzenia(...)odstawić na 30 minut. Po tym czasie dokładnie wymieszać łyżką. 2. Cukier puder przesiać i dodać białka rozpuszczone w wodzie lub naturalne. Wymieszać mikserem na niskich obrotach przez około 2 minuty. Następnie zwiększyć obroty miksera na średnie i ucierać jeszcze przez 2 minuty. 3. Otrzymany lukier przechowywać w czystym pojemniku, nakryć go wilgotną ściereczką, aby nie wysychał i zamknąć pojemnik

Mała Cukierenka
Babka waniliowo czekoladowa 303

potem w 155 st. C ~25 min. do suchego patyczka. Po wystudzeniu wyjmujemy z formy i ozdabiamy lukrem czy jakąś polewą lub nie, bo babka będzie dobra również bez dodatków, można np. posypać lekko cukrem pudrem. -- -- Smacznego

chleba naszego
Kolorowe muffinki urodzinowe 216

piekarnika i odstawić na około 10 minut do lekkiego przestygnięcia.  Lekko przestudzone muffiny wyjąć z blachy do muffinek. POLEWA: Cukier puder (1 i 1/2 szklanki) wsypać do miseczki.  Dodać mleko i energicznie wymieszać, najlepiej trzepaczką kuchenną. Gotowy lukier powinien być dość gęsty. KOLOROWE MUFFINKI URODZINOWE: Przestudzone (jeszcze lekko ciepłe) muffiny zanurzać w lukrze (tak aby polewa pokryła całą

Gospodyni Miejska
Bułeczki budyniowo-kokosowe (skoleboller) 170

Piec przez około 15-20 minut. Bułeczki powinny się lekko zarumienić. Ostudzić.  Na sam koniec zabrać się za dekorowanie. Cukier puder wsypać do miski. Na sam początek wlać 2 łyżki wody + odrobinę soku z cytryny. Wymieszać. Jeżeli lukier będzie zbyt gęsty dolać więcej wody bądź soku z cytryny. Gotowym lukrem przyozdobić brzegi bułeczki. Od razu obsypywać wiórkami kokosowymi

Ugotować
Oponki serowe 438

gryzy , oprószone pudrem, jednak równie dobrze smakują polane lukrem, smażone w głębokim tłuszczu, to propozycja na tłusty czwartek. Składniki: ½ kg mąki pszennej tortowej ½ kg mielonego twarogu 10 dag masła 3 jajka 1 łyżka cukru 1 torebka cukru ze skórką pomarańczową Dr.Oetker 1 łyżka spirytusu 1 płaska łyżeczka sody Olej do smażenia Puder do oprószenia Sposób przygotowania: Mąkę przesiać, wymieszać

Wanilia i Kardamon
Krem maślany do dekoracji 132

także jako gładki podkład pod lukier plastyczny. Prosty przepis a jak wiele zastosowań! Dla wszystkich, którzy lubią słodkości Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki: 1 kostka miękkiego masła 2 kopiate szklanki cukru pudru 2 łyżki wody szczypta soli

Za drzwiami kuchni
Krem maślany do dekoracji 155

także jako gładki podkład pod lukier plastyczny. Prosty przepis a jak wiele zastosowań! Dla wszystkich, którzy lubią słodkości Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki: 1 kostka miękkiego masła 2 kopiate szklanki cukru pudru 2 łyżki wody szczypta soli

Za drzwiami kuchni
BŁYSKAWICZNE, PYSZNE DROŻDŻÓWKI ORKISZOWE Z JABŁKIEM I CYNAMONEM 207

szkole sensacji żołądkowych, dla domowników przygotowuję z ksylitolu z dodatkiem trzcinowego) - 1 łyżka ksylitolu z wanilią (lub cukier waniliowy) - szczypta soli Dodatkowo: - ok.500g jabłek prażonych ze słoika (lub musu jabłkowego) - 1-2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej - cynamon (opcjonalnie) Lukier marcepanowy: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego lub zwykłego - kilka kropli dobrego aromatu migdałowego - kilka łyżeczek kremówki Kruszonka: - 100g mąki orkiszowej typ700 lub 110g(...)kawałki i energicznie zagnieść kruszonkę. Odstawić. Kruszonkę musimy sobie przygotować przed zarabianiem ciasta. Później nie zdążymy jej zagnieść, tak szybko wyrasta ciasto. W misie miksera utrzeć żółtka z solą, cukrem, cukrem waniliowym i rozkruszonymi drożdżami na puszystą, gładką masę. W rondelku roztopić masło z 1/2 szklanki mleka, doprowadzić prawie do wrzenia. Następnie zdjąć z palnika, dodać olej i pozostałe mleko

Smaczne Zdrowe
Domek z piernika i parę praktycznych rad 293

szklanki mąki pszennej 4 łyżki przyprawy do piernika lub 2 łyżeczki domowej przyprawy 1/2 łyżeczki sody 3 jajka 1 szklanka płynnego miodu 1 szklanka cukru brązowego 200g masła DEKORACJA: 2 białka ok 500g cukru pudru parę twardych karmelków owocowych barwnik zielony 1 łyżka kakao pisaki, dekoracje cukiernicze Miód rozpuścić razem z cukrem i masłem na małym ogniu. Przestudzić. Mąkę pszenną(...)papieru, aż cukierki zastygną. Ciasto zaraz po upieczeniu jest miękkie, ale w miarę stygnięcia twardnieje. Białka rozetrzeć z cukrem pudrem. Należy go dodawać stopniowo do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Najlepiej podzielić go na części. Nieużywany przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki. Lukier do sklejania ścian powinien być bardzo gęsty, nie może spływać. W trakcie klejenia dobrze jest podeprzeć ściany

https:KKuchniaMniam
Tort w kształcie samochodu 241

mleko (sam proszek!) krem maślany do dekoracji 1 kostka bardzo miękkiego masła (200 g) 1 opakowanie cukru pudru (400 g) barwnik w proszku, np. czerwony/różowy dodatkowo sok z 1 cytryny + 0,5 szklanki przegotowanej wody 1/2 słoiczka dżemu truskawkowego pisaki z lukrem do napisów 4 delicje *biszkopt przygotowany w tortownicy o średnicy 22-24 cm Na samym początku(...)drugi bok nie będzie potrzebny do tortu, więc można go od razu zjeść :)). Ciasto wstawić do lodówki.  Na sam koniec przygotować krem maślany . Bardzo miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, aż do utworzenia jednolitej, gładkiej i kremowej masy. Część masy odłożyć na bok (biała część będzie potrzebna do przygotowania szyb i lamp do samochodu). Do pozostałej części wsypać odrobinę

Ugotować
Tort makowy 231

dzień wcześniej (lepiej się kroi). Jeżeli lubicie bardzo słodkie ciasta to do kremu z mascarpone dodajcie nieco cukru pudru. Ja nie dodaję, ponieważ krem z białej czekolady jest dla mnie wystarczająco słodki. Mój torcik udekorowałam choinkami wykonanymi z barwionego na zielono lukru królewskiego oraz pierniczka w kształcie domku. Tort makowy upiekłam w tortownicy o średnicy 21 cm. Jeżeli poszukujecie słodkich(...)inne sprawdzone przeze mnie przepisy na ciasta-klik. Tort makowy Biszkopt makowy 4 duże jajka 160 g suchego maku 100 g mąki tortowej 2 łyżki zmielonych migdałów 120 g cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem z białej czekolady 300 g białej czekolady 400 ml śmietany 30-36% Krem z mascarpone

Pieguskowa Kuchnia
najsmaczniejsza babka kakaowa z chałwą... 140

minut, następnie na termoobiegu w 160C około 10 minut, do suchego patyczka, babkę w formie wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - babka kakaowa z chałwa jest pyszna, aromatyczna, wilgotna, puszysta, nie potrzeba już do niej żadnej polewy lub lukru..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto cytrynowe 318

mocno wyczuwalny. Ciasto jest mało słodkie i wielbicielom bardziej słodkich wyrobów, polecam dodać nieco więcej cukru lub zwieńczyć wierzch wypieku lukrem. Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 23x23cm . Ciasto cytrynowe Składniki: 400g mąki pszennej 350g kefiru 120g cukru pudru (jeśli lubicie słodkie wypieki, możecie dać 150-180g) 100ml oleju kokosowego 3 jajka skórka otarta z 2-3 cytryn

Smakołyki Bereniki
,,Makaronikowe bałwanki’’ 118

odkładamy na 30 min. Piekarnik nagrzewamy do 140 C pieczemy 16 min. W tym czasie robimy krem. Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem do osiągnięcia idealnej konsystencji. Upieczone bałwanki odkładamy, a gdy się wystudzą, przekładamy kremem i dekorujemy czekoladą oraz lukrem. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą

Podróż w kulinaria