śmietanki kremówki 30-36% ubić z 3 łyżkami cukru pudru. W między czasie rozpuścić 3 płaskie łyżki żelatyny w 1/3 szklanki gorącej wody, przestudzić i dodać do śmietany. Masę śmietanową wyłożyć na masę cytrynową. Na górze najczęściej układam jeszcze warstwę herbatników petit beurre maczanych w soku cytryny i robię lukier. Tym razem tego nie zrobiłam wierzch ciasta posypałam tartą
W garach u Gosi250g masła 400g mąki 80 g cukru pudru 40 g cukru waniliowego (najlepiej taki prawdziwy z ziarnami wanilii jest przepyszny) 3 łyżeczki domowej przyprawy ( ja użyłam kory cynamonu, anyżu, goździków, ziela angielskiego oraz pieprzu) 4 łyżeczki miodu 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) 1 płaska łyżeczka kako Na lukier : 1 białko 1 szklanka cukru Przygotowanie
zdrowa vege kuchniaszklanki suchego maku 400 ml mleka 3 cukru pudru trzcinowego 2 łyżki miodu 1 jajko 1 łyżka rodzynek 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej 1 łyżka pokrojonych suszonych moreli 1 łyżka mielonych orzechów włoskich olejek migdałowy Kruszonka: 20 dag mąki pszennej 10 dag masła 4 łyżki cukru trzcinowego brązowego Biały lukier do polania Sposób wykonania: Mąkę przesiać do miski, wsypać cukier
Wanilia i Kardamonjaką podaje producent Ostudzić .Maslo utrzeć z cukrem pudrem i dodawać ostudzony budyń ..Miksować do czasu ,aż masa będzie gładka. Następnie ciasto przeciąć na 3 części i przełożyć gotową masą: Warstwy ciasta mają wyglądać następująco: dolny biszkopt ciemny dżem (z całego słoika) krem biszkopt krem biszkopt polewa,lub lukier di nocciola papavero.......................ingredienti
w mojej kuchnizająć około 10 minut). Na każdą babeczkę nałóż łyżkę lukru, a następnie przymocuj ciepłego loda. Odstaw do zastygnięcia lukru.Krem maślany (na 12 babeczek):200 g masła w temperaturze pokojowej2 szklanki cukru pudru200 g serka Philadelphia w temperaturze pokojowejkilka kropli olejku migdałowego (opcjonalnie)zielony barwnik w proszku lub paścieDodatkowo:cukrowe posypkicukier puder lub srebrny barwnik w proszkuMasło utrzyj do białości
Food Squaremisie miskera i utrzeć z mielonym ksylitolem lub cukrem pudrem na puch. Następnie dodajemy partiami ser, jajko oraz proszek budyniowy. Dokładnie ucieramy do połączenia składników. Masę serową wykładamy na schłodzony kruchy spód. Dodatkowo: - puszka brzoskwiń (u mnie średni słoik domowych) - czerwona porzeczka (u mnie mrożona) - 5 białek - 1 szklanka drobnego cukru trzcinowego (lub zwykłego) Brzoskwinie odsączone wcześniej z zalewy, pokroić(...)cukier, po każdym dodaniu dokładnie ubijamy. Masa powinna być b.gęsta. Masą bezową przykrywamy owoce. Wierzch obsypujemy schłodzoną kruszonką. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok.45 minut, na programie góra-dół, bez termoobiegu. Z termoobiegiem krócej. Ciasto wystawiamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Ja moje polewam delikatnie lukrem (moi domownicy tak lubią) z mielonego pudru
Smaczne Zdrowesiódnym niebie . Dominika przygotowała je z kolorowym lukrem i posypkami, w iście królewskim wydaniu :) Składniki: 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g zmielonego twarogu, u mnie ser na sernik z wiaderka 70 g cukru 1 jajko 100 g śmietany 18% 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego dodatkowo: cukier puder do posypania tłuszcz do smażenia u mnie
Życie zaczyna się w kuchninajlepszy. Na zdjęciu jest bez polewy i lukru, ponieważ narzeczony siostry nie może spożywać dużo cukru, dlatego dodatkowy cukier sobie odpuściłyśmy. Serdecznie polecam :) Składniki: (forma 35x25 cm lub tortownica 24–26 cm ) -na kruchy spód: 2 szklanki mąki tortowej 3/4 kostki masła ( kostka masła 200 gram) 1 jajko 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru
Wołowina od rekinaopcjonalnie masła) Przygotowanie: W jednej misce mieszamy mąkę, cukier puder, sól, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. W drugiej rozpuszczoną margarynę i mleko kokosowe. Następnie łączymy zawartość obu naczyń. Tak przygotowaną masę lokujemy w papilotkach i foremkach. Pieczemy w temperaturze 180 przez 20-30 minut. Ja, swoje muffinki, dodatkowo pokryłam lukrem po przestudzeniu. Voila! ;) Smacznego i do napisania wkrótce! ;) (function
Życie zamknięte w smakumnie Kasia) 180 gramów mąki 50 gramów cukru pudru 1 jajko - do ciasta dodajemy żółtko, ale jeśli nie mamy pomysłu na wykorzystanie białka, to możemy dodać całe jajko 1 łyżka śmietany 18% Ciasteczka można polać niedbale roztopioną w kąpieli wodnej, czekoladą - białą lub czarną, wedle uznania. Możemy też ozdobić lukrem. Wszystkie składniki na ciasto razem mieszamy, formujemy kulę i zawijamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compięknie pachnące, wilgotne i mięciutkie, dodatkowo polane cytrynowym lukrem, który wzbogaca smak.Do gorącej herbatki, jak znalazł! :) Ciasto:* mąka- 300 g* cukier brązowy- 180 g* jajka- 2 szt.* masło- 180 g* mleko- 120 ml* suszony imbir- 1,5 łyżeczki* imbir kandyzowany- 45 g* proszek do pieczenia- 1 łyżeczka* soda- 1 łyżeczkaLukier:* cukier puder- 1/2 szklanki* sok z cytryny- 2 łyżeczkiCiasto:Piekarnik
Kraina Miodem Płynącasosu: ok. 310 kcal1 porcja z sosem i cukrem pudrem: 350 kcal Propozycje: myślę, że do placków pasowałaby kwaskowa nuta, może jakiś sos wiśniowy lub truskawkowy? Albo do dyni dodać trochę startego jabłka (tak zrobię następnym razem, chyba, że ktoś wypróbuje wcześniej i się tutaj podzieli wrażeniami ;)) albo może polać lukrem z cytryny... ? Z okazji Halloween
Malowane smakiemmąki ziemniaczanej 90 g mąki pszennej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka ekstraktu pomarańczowego 1/2 szklanki cukru pudru + 1,5-2 łyżeczki wody kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji Sposób przygotowania: Do miski wbijamy białka dodajemy cukier i ubijamy na lśniącą masę, następnie dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Gdy masa się połączy dodajemy śmietankę, ekstrakt i drobno pokrojoną(...)obsypanej mąką pszenną formy z kominem. Wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 35 minut - do suchego patyczka. Studzimy w formie. Ostudzone ciasto polewamy lukrem (c ukier puder łączymy z wodą) i dekorujemy skórką pomarańczową. Smacznego
Słodkie Przyjemnościcukru pudrusok z połówki cytrynyMasło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami, dodać sok i skórę otartą z cytryn, porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dodać pianę z białek. Upiec w blaszce 25x35 wyłożonej papierem. W moim piekarniku ok.40 min. w 180 st. W czasie pieczenia wykonać lukier tzn. utrzeć wszystkie składniki. Jeszcze gorące ciasto polać lukrem
Praktyczna plmiał okazji się nią delektować. Najprostsza, pachnąca wanilią z delikatnie wyczuwalnym aromatem skórki cytrynowej. Wilgotna w środku z mega chrupiącą skórką. Nie obyło się też bez klasycznego lukru na bazie soku z cytryny, no i kolorowej cukrowej posypki. Przepis trochę przywiał mi wspomnienia z dzieciństwa i babki pieczone w prodiżu. U mnie klasycznie i wiosennie... Zapraszam. Składniki(...)laski wanilii 1 łyżka ekstraktu waniliowego skórka otarta z 1 cytryny 5 jajek L 200 g cukru drobnego sok z połowy cytryny Ponadto: 3-4 łyżki cukru pudru sok z 1/4 cytryny szczypta kurkumy kolorowa posypka Ważne by wszystkie składniki znajdowały się w temperaturze pokojowej Wykonanie : 1. Jajka
vaniliowoczekoladowaszybko, oprócz miski, łyżki wystarczy jedynie sprawna ręka. Pierniczki wychodzą pyszne, delikatne. Świąteczne pierniczki Składniki: 3 szklanki mąki pszennej (1/2 kg) 4 pełne łyżki miodu lipowego 200 g cukru pudru 125 g margaryny Palma z Murzynkiem 1 jajko 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 3-4 łyżeczki przyprawy do pierników w zależności od producenta Margarynę, miód i przyprawę(...)piernika podgrzewamy aż masa stanie się płynna, studzimy. Do miski przesiewamy mąkę z sodą i solą, dodajemy cukier puder, mieszamy, wlewamy rozpuszczoną margarynę z miodem i przyprawą, dodajemy jajko. Ciasto dokładnie wyrabiamy drewnianą łyżką, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę aby się schłodziło.Stolnicę delikatnie posypujemy mąką. Ciasto
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię