już myśleć o świętowaniu, zatem wesołych i smakowitych Świąt Kochani! Składniki: 180 g zimnego masła 200 g cukru pudru 350 g mąki pszennej 1 jajko 1 żółtko 2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego szczypta soli Dekoracja: czekolada, roztopiona w kąpieli wodnej czerwone groszki lukier Przygotowanie: Wszystkie składniki wrzucamy do misy miksera i miksujemy aż się połączą. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią
Smakowity Blog Kulinarnyłyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao bez cukru 1-2 łyżki przyprawy do pierników (najlepiej bez cukru) Składniki mokre 1 jajko 4 łyżki miodu 60 g zimnego masła 1 łyżka lodowatej wody Lukier 1 schłodzone białko 220 g zmielonego na puder ksylitolu kilka kropli soku z cytryny Przygotowanie Składniki suche przesyp przez sito i wymieszaj w misce (zostaw
Powiedz dietom nieswoje obtoczyłam z jednej strony w czekoladzie i posiekanych orzechach. A przygotowałam też wersję z marmoladą i lukrem (ale o nich będzie w najbliższym czasie). W moim rodzinnym domu obowiązkowo są zawsze na święta :) Składniki: 125 g masła 50 g cukru pudru 50 g cukru 1 cukier waniliowy 1 jajko 250 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka starta
My simple kitchensię postarać. Wg Oli babka zawsze wychodzi, mi też wyszła, więc w pełni się z nią zgadzam. Lukrem ozdabiała oczywiście też Ola, więc przy okazji jej za to dziękuję :* Smacznego! Składniki: 250 g miękkiego masła 1 szkl. drobnego cukru (tylko nie pudru) 1 łyżka cukru waniliowego 1 szkl. mąki pszennej+1 łyżka 2/3 szkl. mąki ziemniaczanej 1 łyżka ciemnego kakao
psgotujemylubi zajadał się tymi babeczkami aż mu się uszy trzęsły :) Jeszcze dodam, że na górze zamiast typowego lukru jest sos/polewa serowa zrobiona z serka topionego. Byłam niesamowicie zaskoczona jak takie coś może być dobre! Tutaj niestety się ugięłam i dodałam cukier puder jednak myślę, że osoby, który chciałyby się w 100% trzymać wersji bez cukrowej mogą go pominąć albo zastąpić
JedzeniomaniaLudzie dzielą się na tych co to lukier lubią i na tych co niekoniecznie. Ja należę do tych co to niekoniecznie, ale czasami potrzeba na cieście coś innego niż kruszonka lub cukier puder. A że ten cytrynowy robi się dosłownie w chwilę to należy do moich ulubionych. Składniki: niecała szklanka cukru pudru 3-4 łyżki soku z cytryny Przygotowanie
Gotowanie z pasjąucierane. Podczas wałkowania trzeba wykazać się cierpliwością, ale efekt smakowy wynagrodzi Wam wszystkie trudy. Można je ozdobić lukrem, polewą czekoladową i obsypać orzechami. Przepis ze strony BBC Good Food . Polecam! Kakaowe kruche ciasteczka Składniki na 20 sztuk: 125g miękkiego masła 85g cukru pudru 180g mąki pszennej 3 łyżki kakao 1 żółtko 1 łyżka mleka szczypta soli łyżeczka ekstraktu z wanilii
Smak mojej kuchniupieczeniu zostawiamy kilka minut ciasto w foremce a następnie wyjmujemy do wystygnięcia na kratkę.7. Do cukru pudru dodaję sok cytrynowy i rozcieram na jednolitą masę a następnie dodaję po kilka kropel gorącej wody, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję. Wystudzone ciasto polewam lukrem i posypuję stostowanymi migdałami.Smacznego Inspiracja: http://www.youtube.com/watch?v=pPsOMGLwJbIPost Makowiec drożdżowy pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plszczelnego pudełeczka już na drugi dzień mięciutkie, pyszne , korzenne. Można dekorować lukrem i powiesić na choinkę lub zostawić bez dekoracji i zajadać. SKŁADNIKI 1/2 kg mąki tortowej typ 450 4 duże łyżki miodu prawdziwego np. lipowy lub wielokwiatowy 20 dag cukru pudru\ 125 g masła 1 duże jajko szczypta soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)się nie skleiły. Pieczemy nie dłużej niż 15 minut w temperaturze170 stopni. Pierniczki nie mogą być brązowe tylko złote. Po upieczeni twardnieją i możemy je wtedy dekorować lukrem. By zmiękły wkładamy do szczelnego pudełka. Można wrzucić do pudełka kilka goździków, wtedy będą pięknie pachniały. Tak przygotowane pierniczki poleżą długo. ale zaręczam , że to niemozliwe. SMACZNEGO Czekam na Państwa
W kuchennym oknie Ewymąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli80 g cukru pudru1,5 łyżeczki cukru waniliowego150 g mielonych migdałów125 g zimnego masła2 łyżki mlekamasa marcepanowa:250 g marcepanu125 g cukru pudrulukier:200 g cukru pudru4 łyżki soku z cytrynydodatkowo:cukrowe perełki5 łyżek powideł śliwkowychMąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i migdałami. Dodać masło pokrojone w kostkę(...)pieczenia.Piec w 180 st. C. przez 8-10 minut.Ostudzić na blasze.Marcepan zagnieść z cukrem pudrem. Wyciąć serduszka tą samą foremką, która została użyta do wycinania ciasteczek.Każde ciasteczko smarować odrobiną powideł, przyklejać marcepanowe serduszka.Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny na gładki, dość gęsty lukier. Smarować ciasteczka, posypywać cukrowymi perełkami, odstawić do zastygnięcia.Przechowywać w szczelnym pojemniku.Smacznego!Nie miałam
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżka miodu 1 łyżka masła 1 jajko 100 g marcepanu 2 łyżki cukru pudru 5 dkg żurawiny 5 dkg rodzynek 1 łyżeczka skórki pomarańczowej kandyzowanej olejek migdałowy pigwa: 4 pigwy 1/2 cytryna 2 łyżki cukru pozostałe: 1 jajko dwie łyżki mleka posypka lukier Ciasto: Do miski wykruszam drożdże, dodaję cukier szczyptę, mleko, i mąki tyle żeby zaczyn miał konsystencję(...)minut do lodówki ciasto i znowu rozwałkowuję i składam, i tak kilka raz. Pigwę obieram, wykrawam środek i kroję w kostkę. Przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny, cukier, odrobinę wody dwie łyżki i przesmażam aż lekko zmięknie. Mak: Mak zalewam litrem zimnej wody i gotuję 30 minut. Odstawiam do przestudzenia. Mak przekładam na sito i gazę żeby woda odciekła
wesoła kuchniawierzchu SKŁADNIKI NA DWA BISZKOPTY: 12 jajek 2 niepełne szklanki mąki pszennej 12 łyżek mąki ziemniaczanej półtorej szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2x zapach waniliowy lub rumowy SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY: 1l. śmietany kremówki dwie szklanki cukru pudru 1000 g serka mascarpone czerwony barwnik spożywczy DODATKOWO: puszka zwykłej masy krówkowej lub masy krówkowej z alkoholem NASĄCZANIE: Biszkopt można(...)kremem- nie tylko góre, ale również jego boki. Lukier plastyczny wałkujemy i wycinamy z niego kształt serduszka ( lukrowe serduszko musi być mniejsze od tego wyciętego z biszkoptu! ). Następnie-lekko dociskając, umieszczamy białe, lukrowe serduszko na szczycie naszego tortu. Czas na naszym torcie postawić misie ! W szklance należy rozpuścić troche cukru pudru z ciepłą wodą- tak aby powstała dość gęsta zawiesina
Domowe Tortyszklance gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Kolejno, dalej miksując, dodać stopniowo tężejącą galaretkę.wyłożyć na to owoce , ja miałam truskawki, maliny Wstawić do lodówki na to po zastygnięciu masy nałożyć lukier plastyczny tak jak w przepisach wcześniejszych
Kuchcikowoasi...Kawałek mnieSkładniki na polewę czekoladową: 4 łyżki łyżki kakao, 2-3 łyżki gorącej wody, 12 dag cukru pudru, łyżka masła. Cukier zmieszałam z kakaem, dodałam gorącej wody oraz masło. Podgrzewałam w rondelku na małym ogniu, cały czas mieszałam, by się nie przypaliło, . Gorącym lukrem kakaowym polałam ciasto. Moje ciasto ucierałam tym razem metodą super tradycyjną, bo w makutrze...Można upiec
Proste Potrawyciasto baaardzo godne polecenia. :-)Składniki na biszkopt:- 5 jajek (wielkość "M"), osobno białka i żółtka- 150g ksylitolu (lub cukru)- 120g mąki orkiszowej (lub odrobinę mniej pszennej)+ dodatkowo:- ok.600g pokrojonych owoców (łącznie rabarbaru i truskawek)- mielony ksylitol do oprószenia rolady lub puder trzcinowy do przygotowania lukruRabarbar umyć i obrać. Truskawki umyć i odszypułkować. Owoce pokroić na małe kawałki i wymieszać delikatnie(...)ręcznika kuchennego, na którym znajduje się nasze ciasto zawijamy wzdłuż dłuższego boku roladę. Odstawiamy na kratce do wystygnięcia. Wystudzoną roladę delikatnie przekładamy na półmisek, posypujemy mielonym ksylitolem lub przygotowujemy lukier z pudru trzcinowego i możemy się już delektować naszym ciastem. Smacznego
Smaczne Zdroweśmietan fix, 6 łyżek cukru pudru (u mnie były to większe łyżki - można dodawać według własnego smaku), Ponadto: kompot z wiśni, dżem z czarnej porzeczki - najlepiej z kawałkami owoców, 150g świeżych malin. Dekoracja: ( można według własnego upodobania ją zrobić ) świeże truskawki, świeże borówki, płatki migdałów - delikatnie uprażone na suchej patelni i ostudzone, kwiatki z lukru, srebrne, słodkie kuleczki. Przygotowanie: Biszkopt(...)Mój biszkopt wyrósł na tyle, że pokroiłam go na 3 blaty. Jeżeli wyrośnie wyższy, można pokroić go na 4 części. Krem: Śmietankę ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodawać cukier puder, śmietan fix, nasionka wanilii i mascarpone. Składanie tortu: Na talerzu lub na podstawce, na której ma być tort, kładziemy pierwszy blat ciasta. Należy go nasączyć sokiem z wiśni
W kuchni u Monikimasę zagniatałam, aż stała się miękka jak plastelina. Wyłożyłam ją na obsypany cukrem pudrem blat i rozwałkowałam do dużych rozmiarów (zdecydowanie większych niż tort), na grubość ok. pół cm. Gdy masa była już rozwałkowana na środku ułożyłam wałek, na który zawinęłam masę i przeniosłam ją na tort. Lukier wygładziłam z wierzchu i na bokach, a nadmiar odcięłam. Do pozostałego lukru(...)także zostawiłam do wysuszenia. Z reszty różowej masy zrobiłam kilka niewielkich kuleczek. Udekorowałam tort różowymi wstążkami, przyklejając je niewielką ilością wody (małym nawilżonym pędzelkiem, którym usunęłam też nadmiar cukru z ozdób
Kulinarny Pamiętnikwięc, znane mi od urodzenia pączki wiedeńskie zostały hiszpankami ;) U mnie podane w dwóch grubościach lukru - dla każdego coś dobrego :) Składniki na około 30-40 małych pączków: - 1 1/3 szklanki mąki pszennej - 100 g masła - 4 jajka - szczypta soli - olej rzepakowy - cukier puder - gorąca woda W garnku zagotowuj 1 szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Zmniejsz ogień
CookYourselfłyżka cukru pudru szczypta soli dodatkowo: szklanka twardej marmolady różanej 2 białka 250 g cukru pudru łyżeczka soku z cytryny Składniki ciasta posiekać i zagnieść. Wstawić na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt prostokąta. Białka utrzeć z cukrem na gęsty lukier, pod koniec dodać sok z cytryny. Lukrem posmarować ciasto. Radełkiem pokroić je w miarę równe prostokąty
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamąki ryżowej 250 g mąki poznańskiej typ 500 100 g cukru pudru-zmieliłam nierafinowany cukier trzcinowy Diamant 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 100 g masła pokrojonego w kostkę 2 łyżki płynnego miodu gryczanego szczypta soli Do dekoracji lukier oraz naturalne posypki, ozdoby cukiernicze Najpierw upiecz ziemniaka w folii aluminiowej w 180 stopniach, około 40 minut.Gdy wystygnie obierz
Z Kuchni Do Kuchnizapuszkowaniu" w towarzystwie skórek z jabłek fantastycznie miękną. Oczywiście można je udekorować dowolnym lukrem i dodatkami. Ciasto jest bez dodatku tłuszczu, dlatego też wymaga cierpliwości podczas wyrabiania, ale naprawdę wychodzą pyszne pierniczki. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki miodu płynnego 1 jajko 1 opakowanie przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej tłuszcz do blaszki
Kuchnia domowa Anibyły baaardzo smaczne, a przy tym błyskawicznie się je przygotowuje. Ciacha są bez dodatku białego cukru, bez proszku do pieczenia (i bez niego bardzo rosną w trakcie smażenia) i bez pszenicy. Ja przygotowywałam swoje na mące orkiszowej, lukier z kolei na bazie pudru trzcinowego. Przepis znalazłam tutaj ( klik ). Składniki na 20 sztuk: - 200g mąki (u mnie orkiszowa typ700) - 4 jajka
Smaczne Zdroweuczcić ten dzień i przygotować coś słodkiego – Deser na Walentynki. Składniki: - pączki bez nadzienia i lukru (ilość zależy od potrzeb) - 500ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej) - 2 łyżki mleka w proszku instant - 1 galaretka wiśniowa (w proszku) - wiśnie w syropie (do dekoracji) - cukier puder do oprószenia Śmietanę ubijamy robotem z 2 łyżkami mleka w proszku (mleko zapobiegnie podchodzeniu śmietany wodą
mojewypiekiinietylko