lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:223/284)

Ciasto z połówek jabłek 184

szklanki mąki 250 g masła/margaryny 200 ml śmietany 12 % 1 jajko 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo  8-9 jabłek cynamon szklanka cukru pudru Wykonanie: Do miseczki odłożyć łyżkę śmietany. Wszystkie składniki na ciasto, wymieszać i zagnieść elastyczne ciasto (jest dość kleiste). Podzielić na dwie części. Blaszkę 24x35 wysmarować masłem. Na lekko podsypanym blacie rozwałkować(...)delikatnie widelcem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy przez 40-45 minut. Do szklanki cukru dodajemy odłożoną łyżkę śmietany i dokładnie mieszamy, na gładką masę. Po wyjęciu ciasta z piekarnika od razu polewamy wierzch ciasta lukrem. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Kruche ciasteczka 143

Banalne i szybkie w wykonaniu. Idealne do kawy i herbaty.  Zjesz jednego - nie oderwiesz się :) Potrzebujemy: 2 szklanki przesianej mąki 3/4 szklanki cukru pudru 2 żółtka 200 g zimnego masła 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki umieszczam w jednej dużej misce. Następnie wyrabiam ciasto do uzyskania jednolitej masy. Nie za długo! Formuje kulę, zawijam(...)część ciasteczek wykorzystałam pozostałe białko z jajek i posmarowałam nim wierzch ciasteczek. Pieczemy w 180 stopniach około 10-12 min. Jeżeli macie więcej czasu to polecam wykorzystać lukier i fantazyjnie ozdobić nasze ciasteczka

Kolejny blog o gotowaniu
SERNIK W PASKI , Z KAJMAKIEM 313

cukru)Składniki mas serowych:- 1000g sera ( użyłam z wiaderka-gęsty)- 65g masła- 5 jajek- 100ml mleka- 100-120g ksylitolu- 260g kajmaku- 1 budyń waniliowy bez cukru+ dodatkowo:3-4 łyżeczki pudru trzcinowegokilka kropli olejkukilka łyżeczek kremówki2 krówkiWszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski i dokładnie wyrobić ręcznie lub malakserem. Wykleić ciastem spód tortownicy( wyłożonej papierem, boki posmarowane).Miękkie masło(...)kajmak rozmieszany w mleku. Wylać trzecią warstwę.Piec w nagrzanym piekarniku, w temp.150*C ( termoobieg) ok.90 minut.Zostawić w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Z pudru, kremówki i kilku kropli olejku( u mnie śmietankowy) przygotować lukier i posmarować nim ciasto. Na wierzch rozkruszyłam jeszcze 2 krówki. Taki świeży jest ok. ale smaku tak naprawdę nabiera po dwóch dniach( w moim odczuciu

Smaczne Zdrowe
BABKA MIGDAŁOWA BEZGLUTENOWA 201

Formę dokładnie, grubą warstwą wysmarować masłem i obsypać mąką. Wstawić do lodówki. Masło stopić w kubeczku i odstawić do lekkiego przestudzenia. W misie miksera ubić żółtka z ksylitolem lub cukrem na puszystą masę. Wlać masło, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Następnie dodajemy mielone migdały, skórkę cytrynową i ekstrakt migdałowy i dokładnie miksujemy. Na samym końcu dodajemy(...)upieczeniu (najlepiej sprawdzić patyczkiem przy kominku czy jest dopieczona) wyjmujemy formę z piekarnika i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Babkę wyjmujemy i jeszcze letnią lukrujemy lub posypujemy pudrem przed podaniem. U mnie lukier migdałowy: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego - kremówka - kilka kropli olejku migdałowego Puder umieścić w miseczce, dodać kilka kropli olejku migdałowego i dolewając stopniowo kremówkę mieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji

Smaczne Zdrowe
Marcepanowe precelki 137

około 40 szt.:225 g mąki50 g cukru75 g marcepanustarta skórka z 1/2 cytryny1 jajko125 g masłaDodatkowo:1 żółtko2 łyżki mleka100 g cukru pudrutrochę soku cytrynowegoczerwony barwnik spożywczyZ mąki, cukru, marcepanu, skórki cytrynowej, jajka i masła zagnieść ciasto. Następnie owinąć je folią i schłodzić przez 30 minut.Piekarnik rozgrzać do temperatury 175°C. Ciasto podzielić na porcje i każdą z nich(...)pieczenia.Żółtko rozmieszać z mlekiem i dokładnie posmarować nim każde ciastko.Piec około 12 minut do osiągnięcia ładnego złotego koloru. Wystudzić na kratce.Cukier puder dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny i czerwonym barwnikiem spożywczym. Tak uzyskanym lukrem udekorować ciasteczka (fot.2).Przechowywać w metalowej puszce

Świat Ciasta
SEROMAK CZYLI SERNIK I MAKOWIEC W JEDNYM 209

proszek budyniowy (lub 40g mąki ziemniaczanej) - 1 łyżka ekstraktu waniliowego - 1-2 łyżeczki drobno startej skórki pomarańczowej (można pominać) W misie miksera rozkręcić miękkie masło z ksylitolem lub cukrem na puch, partiami dodawać ser i po jednym jajku, po każdym dodaniu dokładnie mieszać, dodać ekstrakt waniliowy oraz proszek budyniowy i wymieszać. Na końcu dodaję skórkę pomarańczową. Na schłodzony kruchy spód(...)większej ilości masy serowej, czas należy wydłużyć ok. 5-10 minut. Ciasto wyjmuję z piekarnika i odstawiam do wystudzenia. Schłodzone ciasto można posypać mielonym ksylitolem lub pudrem, lub tak jak u nas polukrować lukrem marcepanowym z pudru trzcinowego z kilkoma kroplami olejku migdałowego i kremówki. Dodatkowo posypałam potłuczonymi migdałami i posypałam makiem. Smacznego

Smaczne Zdrowe
PIECZONE PĄCZKI - mniej kalorii na tłusty czwartek. Wersja tradycyjna i bezglutenowa. Przepis nr II - z drożdży świeżych 186

mnie jest szczególnie miły, bo zostaję obdarowywana prezentami i dmucham świeczki. Patrzę dalej i widzę tłustym drukiem oznaczoną datę: 4 luty 2016. Wręcz mi z tego dnia kapie lukier i czekolada, co i na ślinotok się przekłada. Nie chcę jednak, żeby kapał mi tłuszcz, bo choć pączek jest znakiem szczególnym tego najsmaczniejszego czwartku, to... lepiej po tym dniu w tego(...)cierpią - z piekarnika wyszły dwie odmiany: tradycyjna, a druga: gluten free. TRADYCYJNE: - mąka (najlepiej z Roztocza), 2 szklanka - mleko, 1 szklanka, - drożdże, 6 dkg - żółtka, 4 - cukier puder, pół szklanki, - stopione masło, 1/4 szklanki, - stopiony smalec, 1/4 szklanki, - konfitura 1/2 szklanki mleka zagrzać,dodać łyżkę cukru i drożdże. Odstawić w ciepłym miejscu, żeby ruszyły. My wykorzystałyśmy bardzo lekko nagrzany piekarnik

Wypisz Wymaluj
Pierniczki świąteczne 168

Zapachniało dzisiaj w moim domu świętami. Pieczenie pierników to doskonały sposób, by poczuć magię i atmosferę świąt. Pierniczki poleżą teraz sobie w pudełku i do świąt

W kuchennym oknie Ewy
Babka waniliowo cytrynowa 136

sucha o lekko cytrynowym smaku. Polecam Wykonanie jest bardzo proste – do dużej miski dodać jajka, cukier puder i zmiksować na puszystą masę. Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę. Wykonanie ciasta w thermomix do naczynia miksującego dodać cukier zwykły, zmiksować 10 s, obroty 10 dodać wszystkie pozostałe składniki, wymieszać 30 s, obroty 5 Pieczenie – formę(...)ciasto jest upieczone. Patyczek musi być suchy po wyjęciu z ciasta. Ciasto zostawić 10 minut w formie, następnie wyjąć na raszki i zostawić aż całkowicie ostygnie. Następnie polać lukrem i gotowe. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Pierniczki 171

sody oczyszczonej 1/2 opakowania przyprawy do pierników 1 łyżka masła 1/3 szklanki ciepłego mleka Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Wlewamy miód i delikatnie mieszamy. Cały czas siekając, dodajemy cukier puder, sodę, przyprawę, oraz masło i 1 jajko. Stopniowo dolewamy, najlepiej po 1 łyżce mleka, cały czas zagniatając ręką ciasto aż będzie średnio twarde i gęste. Konsystencja przypomina ciasto kruche(...)siebie, ponieważ trochę urosną. Pierniczki pieczemy w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 180 stopni. Pieczemy przez ok. 10-15 minut. Po upieczeniu pierniczki możemy ozdobić w dowolny sposób, np. polać lukrem, obsypać posypką do ciasteczek, ozdobić rodzynkami, kandyzowanymi owocami lub jadalnymi perełkami

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Tłusty czwartek. 161

Pączki z dwoma dżemami. Dżemy firmy Food&Joy Składniki:  0,5kg mąki3 łyżki cukru1 szklanka mleka125g masła3 jajka5 dkg drożdżydżem pomarańczowy i wiśniowykandyzowana skórka pomarańczycukier puder na lukierMasło roztopić ,dodać cukier trochę mleka, wkruszyć drożdże ,posypać 2 łyżkami mąki i szczyptą soli. Odstawić ,aby trochę podrosło.Wlać resztę mleka, roztrzepane jajka i wsypać przesianą mąkę.Wyrobić gładkie ciasto(...)uważając, aby dżem znalazł się pod szklanką.Na dobrze rozgrzany smalec wrzucać placuszki. Odwracać w trakcie smażenia. Placuszki wyrosną na ładne, średniej wielkości pączki. Wyłożyć na papier kuchenny.Przygotować lukier, polać pączki i posypać skórką pomarańczową. Dopiero po dodaniu skórki, przypomniałem sobie, że mam również doskonałą skórkę kandyzowaną w czekoladzie firmy Food & Joy [TUTAJ].Połączenie lukru z czekoladową skórką

Kulinarny karnet Christophera
Babka majonezowa 254

ozdobiłam polewą z białej czekolady, ale możecie wykorzystać do niej klasyczny lukier  lub po prostu cukier puder.Serdecznie polecam na świąteczny stół.Inspiracja Najsmaczniejsze.pl Babka majonezowa Składniki: 100 ml delikatnego majonezu 100 g mąki ziemniaczanej 70 g mąki pszennej 180 g cukru 4 jajka 1 łyżka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Wykonanie:Piekarnik(...)oprószamy tartą bułką.W misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy majonez, a potem stopniowo mąki, sól i proszek do pieczenia. Całość przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika na 55 minut.Gdy babka przestygnie wyjmujemy ją z formy i dekorujemy według uznania. Można ją oprószyć cukrem pudrem lub polukrować

Kulinarne przygody Gatity
CIASTO JOGURTOWE Z MORELAMI 267

łyżka soku z cytryny - niecałe 1,5 płaskiej łyżeczki sody (dałam 7g) - owoce, u mnie morele (+/- 700g) Kruszonka: - 100g mąki orkiszowej typ750 - 30g oleju kokosowego - 30g ksylitolu (lub cukru) - 20g płatków migdałów (lub wiórków kokosowych) Z podanych składników zagniatamy dłońmi kruszonkę i odstawiamy. W misce wymieszać rózgą jajka, olej, sok z cytryny, dodać jogurt i dokładnie roztrzepać. Następnie dodajemy mąkę(...)pieczemy w tej temperaturze ok.45 minut (do suchego patyczka, sprawdzamy na środku ciasta). Po wyjęciu ciasto odstawiamy do wystudzenia. Przed podaniem można posypać mielonym ksylitolem lub pudrem trzcinowym. Można także wcześniej przygotować lukier i delikatnie polukrować. Lukier: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego - odrobina mleczka kokosowego (na początek 1 łyżeczka, później można dolać więcej) Smacznego

Smaczne Zdrowe
Jabłecznik, szarlotka na miodowym spodzie 245

siebie ciasta midowe, zyskuje na smaku z dnia na dzień. Masa jabłkowa każdego dnia lepiej przenika ciasto miodowe. Przepis odnaleziony w zeszłorocznej Kobiecie i Życiu. W oryginale z lukrem, ale nie bardzo mi on tu pasował. Za to do masy z jabłek, warto dodać sporo skórki pomarańczowej, dla nadania ciastu ciekawej nutki smakowej. Ja tradycyjnie do masy jabłkowej użyłam jabłek(...)tarce. Swoją drogą miałam tak słodkie jabłka, że do masy nie dodawałam już cukru. Jeśli użyjecie kwaskowych jabłek, to dodajcie cukru do smaku. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2018\/11\/jablecznik1.jpg","recipeIngredient":["Ciasto\r","kostka mas\u0142a\r","130 g cukru pudru\r","2 jajka\r","3 szklanki m\u0105ki\r","3 \u0142y\u017cki miodu

Mieszam w Garnku
Babeczki wielkanocne 161

babeczki na Święta Wielkanocne, do święconki. Puszyste, delikatne, polane lukrem posmakują każdemu. Polecam. Składniki: 100 g masła 3/4 szklanki cukru 2 jajka 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 36% 0,5 łyżki soku z cytryny Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę  ok. 10 minut mikserem na najwyższych(...)cytryny. Foremki do babeczek smarujemy masłem  i wysypujemy mąką. Napełniamy je ciastem i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 20 minut. Po ostudzeniu babeczki możemy polukrować lub posypać cukrem pudrem. Smacznego

Pyszności Słodkości
Paluchy czarownicy 207

słodycze w Halloween.  Ciastka robią naprawdę spore wrażenie swoim wyglądem.  Są pyszne, kruche, w smaku maślano-migdałowe. Składniki: 225 g miękkiego masła 2/3 szklanki cukru pudru 1 jajko 1łyżka cukru waniliowego Kilka kropel olejku migdałowego 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Pół łyżeczki soli Około 60g całych migdałów (obranych ze skórki, przedzielonych(...)własne. Na każdym palcu zrobić nożem lekkie nacięcia w zgięciach, wcisnąć połówkę migdała, który ma imitować paznokieć. Piec 9-10 minut w 190stopniach. Efekt krwi, to zabarwiony barwnikiem spożywczym lukier

W garach u Gosi