lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:231/284)

Drożdżowe ślimaczki cynamonowo dyniowe 179

cukru - 180 g puree z dyni - 30 g świeżych drożdży - 80 ml mleka - 30 ml wody - 1 jajko - 2 łyżki oleju - 1/2 łyżeczki cynamonu Nadzienie: - 60 g stopionego masła (ja użyłam 40) - 100 g brązowego cukru (ja użyłam 60 g) - 2 łyżeczki cynamonu Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku (ok. 40-45 stopni), dodajemy 2 łyżki cukru i łyżkę mąki. Odstawiamy(...)posypujemy cukrem i cynamonem, a następnie w miarę ciasno zwijamy w rulon, który dzielimy na około 8 równej długości ślimaczków. Bułeczki układamy w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (ostatnie zdjęcie) i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Następnie wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 25 minut. Przestudzone bułeczki można polukrować lub posypać cukrem pudrem. Smacznego

dom-agi.pl
Ciasto miodowe, podwójnie kremowe 323

przygotowania ciasta będziemy potrzebować: 2 jajka 0,5 szklanki cukru pudru 1 małe opakowanie cukru waniliowego 1 płaska łyżeczka sody 2 łyżki mleka ok. 150 g miodu 4 szklanki mąki 200-250 g roztopionego masła Do ponczu, którym nasączymy ciasto: ok. 1,5 szklanki mocnej herbaty cukier lub miód sok z cytryny mocny alkohol, np. wódka lub likier (u mnie(...)triple sec curacao) Do kremu budyniowego: 0,5 l mleka 200 g masła 1/3 szklanki cukru 1 małe opakowanie cukru waniliowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej Do kremu krówkowego: 1 mała puszka masy krówkowej 0,5 kostki masła 1 łyżka cukru 0,5 l śmietanki kremówki śmietanfix (niekoniecznie) 1 jajko 1 łyżka tego samego alkoholu

Ratunku obiad
Kaszubskie ciasto drożdżowe z kruszonką i lukrem ( Młodzowy kuch z kruszonką i glancem) 257

tradycyjnych. Składniki: Zaczyn 35-40 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/4 szklanki letniego mleka 3 łyżki mąki Drożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać z mlekiem. Dodać mąkę, dokładnie wymieszać. Odstawić na 20 minut pod przykryciem w ciepłym miejscu. Ciasto 550 g mąki 3/4 szklanki letniego mleka 1/2 szklanki cukru 2 jajka 2 żółtka 1 obrane i drobno starte jabłko (najlepiej(...)kolejne 20 minut do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 45-50 minut. Kruszonka 200 g mąki 1/2 łyżeczki cynamonu 120 g masła (miękkiego) 80 g cukru pudru Wszystkie składniki kruszonki połączyć, schłodzić w lodówce. Smacznego! Przepis dodaję do akcji

Pełny talerz
Pierniczki nadziewane 610

pudru60g (3 łyżki) kwaśnej śmietany 18%1 jajko 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej200g powideł śliwkowych Wykonanie:- do miski przesiać mąkę pszenną, ziemniaczaną, cukier puder i kakao, dodać miód (jeśli jest twardy, rozpuścić go i ostudzić), posiekane zimne masło, jajko, przyprawę do piernika i sodę roztartą ze śmietaną- składniki najpierw posiekać nożem, następnie zagnieść(...)piec pierników zbyt długo, by niepotrzebnie ich nie wysuszyć- pierniczki po ostygnięciu są nadal miękkie, a zamknięte na noc w szczelnym pojemniku, zmiękną jeszcze bardziej- ostygnięte pierniczki można udekorować lukrem lub polewą czekoladowąCzęść pierniczków udekorowałam polewą przygotowaną z czekolady i masła oraz niewielkiej ilości słodkiej śmietanki. Taka polewa ładnie się błyszczy i dobrze rozprowadza po pierniczkach, jednakże nie jest całkiem

Smakołyki Bereniki
Mazurek marcepanowy 198

Spód marcepanowy: 100 g masy marcepanowej 50 g margaryny 1,5 jajka (2 jeśli są małe) 10 g mąki pszennej Marcepan do szprycowania: 75 g mączki migdałowej 112 g cukru pudru białko do uzyskania odpowiedniej konsystencji Kajmak (ilość wystarczająca na 4 szt. mazurków, więc albo zrobimy kilka sztuk mazurków, albo można zużyć kajmak do innego ciasta): 1 puszka(...)stopni około 20 min. Blat marcepanowy kładziemy na posmarowany konfiturą spód kruchy i smarujemy go również konfiturą, lub marmoladą. Marcepan do szprycowania: Mączkę migdałową mieszamy z cu krem pudrem i  cały czas mieszając dolewamy białko do momentu uzyskania masy o konsystencji budyniu. Na posmarowanym konfiturą lub marmoladą blacie marcepanowym szprycujemy ramkę. Najlepiej robić to workiem do szprycowania lnianym

Lili w kuchni
Lukrowane pierniczki 264

Gdy się okazało, że większość upieczonych wcześniej pierniczków w jakiś cudowny sposób zniknęła, nie pozostało nic innego, jak zakasać rękawy i zacząć piernikową zabawę od nowa

Kulinarne przygody Gatity
PĄCZKI NA MĄCE ORKISZOWEJ 262

odstawić na ok.10-15 minut.W tym czasie w kubeczku topimy masło i odstawiamy.Do miski wbijamy jajko oraz 4 żółtka , dodajemy szczyptę soli, ksylitol (ew.cukier) oraz ksylitol z wanilią (lub cukier waniliowy) i ucieramy do białości, ok.10 minut.Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy ubitą masę jajeczną, wyrośnięty zaczyn i dokładnie wyrabiamy. Ręcznie lub mikserem, ok.10-15 minut.Po tym czasie dodajemy przestudzone masło oraz(...)trzeba go później wymywać, a tu - robota skończona woreczek do śmieci, tylko końcóweczka do mycia). Po nadzianiu pączki posypujemy mielonym ksylitolem lub smarujemy pędzelkiem lukrem.Polecam uwielbiany przez nas lukier marcepanowy: puder trzcinowy, kilka kropli olejku migdałowego i kremówka. Dokładnie wymieszać i lukier gotowy. W zależności od tego jaki ma być gęsty dodajemy odpowiednią ilość kremówki. Ten lukier jest przepyszny, Jest

Smaczne Zdrowe
Masa cukrowa - przepis doskonały ( + figurki do wystroju tortów ) 207

Wzięłam się za bary z masą cukrową. Od dawna mnie kusiła i wabiła. Dawno temu popełniłam kilka prób. Były mniej lub bardziej udane. Niedawno mój synek

kawawszklance
Wigilia i Boże Narodzenie: Makowiec na kruchym spodzie 207

zmielenia maku, 2 garnki, nóż. Przygotuj składniki: Spód: 1,5 szklanki mąki pszennej, 125 g masła, ½ szklanki cukru pudru, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 2 żółtka, Masa makowa: 40-50 dag maku, 500 ml mleka, 4 białka, 1 szklankę cukru (w zależności od słodkości jabłek może być go więcej lub mniej), 1 szklankę prażonych jabłek ze słoika, 4 łyżki kaszy(...)manny lub bułki tartej, szczyptę soli, kilka kropel aromatu migdałowego. Zacznij od przygotowania spodu. Masło pokrój na mniejsze kawałki. Mąkę, cukier i proszek do pieczenia przesiej na stolnicę. W powstałym kopczyku zrób zagłębienie, do którego wlej żółtka. Wokół żółtek ułóż masło. Całość przesiekaj nożem, a następnie dość szybko wyrób ciasto. Z ciasta uformuj kulkę, którą owiń folią spożywczą i wstaw

blog.moje-pasje.info
BARDZO SZYBKIE PIERNICZKI – najlepsze! 237

Święta tuż tuż, a ja przyznaję, że jak zawsze jestem „w proszku”! Uszka nie zrobione, barszcz się nie kisi, karp jeszcze w wannie nie

Ostra na Słodko
babeczki kawowe 199

zapomnieć- o wczesniejszym wyjęciu jajek z lodówki- włóżcie je na 10 min. do ciepłej (ale nie gorącej!) wody. Mąkę z proszkiem przesiewamy. W misce umieszczamy cukier oraz masło. Rozdrabniamy masło nożem, następnie miksujemy z cukrem, na średnich obrotach, aż uzyskamy kremową konsystencję. Nie przerywając miksowania dodajemy kawę. Gdy już kawa połączy się z masą (nie musi dokładnie się rozpuścić)- dodajemy(...)prostu z polewą lukrową (przepis poniżej), na której możecie ułożyć Wasze ulubione owoce. KREMOWA POLEWA LUKROWA : 100 g. serka naturalnego np. philadelphia 50 g. masła (nie solonego) 300 g. cukru pudru Wszystkie składniki mieszamy ze sobą- za pomocą miksera- około 1 minuty, aż uzyskamy gładką, gęstą masę bez żadnych grudek. Gotową polewę, przed użyciem do dekorowania- warto wstawić

Domowe Torty
Donaty w wersji świątecznej! 202

pączki z dziurką czyli doughnuts. Czemu akurat ten wypiek, kojarzy mi się ze Świętami i często pojawia się w tym okresie na moim stole? Piękne kolorowe, oblane dużą ilością lukru, czekolady, z kolorowymi posypkami pączki przez długi czas, moich młodych lat, mogłam podziwiać jedynie przez szklaną szybę od telewizora, oglądając w Święta amerykańskie filmy, w których to pokazywano olbrzymie, wysokie(...)paczka drożdży instant - 3 czubate łyżki masła - 1 łyżka puree z pieczonej dyni (opcjonalnie dla ładnego koloru ) - 180 ml mleka - 3 jajka rozmiar L - 150 g cukru pudru - 1 opakowanie cukru waniliowego Delecta   POLEWA: - 2 tabliczki białej czekolady - 3 łyżki śmietany 36% - ewentualnie barwniki (naturalne np. spirulina) DEKORACJA: - 1 opakowanie DEKORADA Delecta kolorowe mini piegi

SMYKWKUCHNI
MAKOWIEC ZAWIJANY / STRUCLA Z MAKIEM NA MĄCE ORKISZOWEJ 544

mąki pszennej- 50g drożdży- 200g kwaśnej śmietany ( u mnie 12%)- 250g masła ( w temp.pokojowej)- 2 żółtka- 1-2 łyżki cukru trzcinowego ( dałam 1/2)- szczypta soliW naczyniu rozkruszyć drożdże, dodać cukier trzcinowy , zalać letnią śmietaną i odstawić na kilka minut.Mąkę, sól i masło posiekać na stolnicy. Użyłam malaksera z hakiem. Następnie dodać zaczyn i wyrobić ciasto. Ciasto będzie bardzo delikatne(...)łyżeczka kartoflanki- szczypta drożdży- kilka kropli olejku migdałowego- 150-160g bakalii ( ja daję tylko mielone migdały i orzechy laskowe) można  dowolnie, np.skórka , rodzynki, orzechy, migdały+ dodatkowo: puder trzcinowy,kremówka i cięte migdały Mak mielony zalać wrzątkiem w ilości 0,5l wody na 0,5kg maku. Zamieszać i odstawić do przestygnięcia.Gdy używamy maku w całości trzeba

Smaczne Zdrowe
Pączki angielskie - oponki 380

rodzina lukru nie toleruje, podaję więc z aromatyzowanym cynamonem i pomarańczą cukrem. Zapisz i zapamiętaj na tłusty czwartek!  Składniki na ok 14-15 szt. Czas przygotowania: 2,5 h Rozczyn 25 g świeżych drożdży 1/4 szklanki mleka 1 łyżka cukru 3 łyżki mąki Ciasto właściwe 2 szklanki mąki 3/4 szklanki letniego mleka 3 żółtka 1/3 szklanki cukru 1/2 łyżeczki(...)Pączki smażymy na złoty kolor z obydwu stron, odkładamy na bibułę aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu 8. Jeszcze ciepłe lukrujemy lub obtaczamy w mieszance cukru, cynamonu i skórki pomarańczowej, jeśli chcemy użyć cukru pudru, dekorujemy zimne pączki 9. Najważniejszym etapem w przygotowaniu pączków jest moment smażenia, temperatura oleju nie może się wahać, przy zbyt wysokiej pączki spalą się

Słodki Kompromis
Rogale Marcińskie 921

łyżka mleka szklanka cukru pudru,  1 łyżeczka soku z cytryny,  odrobina gorącej wody 100 g blanszowanych, posiekanych migdałów Drożdże rozpuszczamy z łyżką cukru, a następnie mieszamy  z łyżką mąki i 1/2 szkl. letniego mleka, odstawiamy żeby zaczęły pracować ( u mnie trwało to niecałe 10 minut). Do miski wsypujemy mąkę, sól, pozostały cukier, cukier z wanilią i wlewamy(...)minut, a potem odsączamy na sitku. Orzechy, figi i migdały również parzymy, a migdały dodatkowo obieramy ze skórek. Następnie wszystko to mielimy dwukrotnie, dodajemy śmietanę, pokruszone biszkopty, skórkę pomarańczową, cukier i dokładnie mieszamy. Masa ma być gęsta, ale tak by można ją było rozsmarować (jeśli jest rzadka dodajemy więcej biszkoptów, jeśli bardzo gęsta odrobinę śmietany). Ciasto wyjmujemy pół godziny wcześniej

Cynamonowe szczęście