lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:228/284)

BABKA ŻÓŁTKOWA 196

przewidziałam, że aż tak wyrośnie... ale dało radę... Składniki: - 6 żółtek - 1 całe jajko - 250g miękkiego masła - 3/4 szklanki ksylitolu (lub cukru) - 1 łyżka ksylitolu z wanilią (lub cukier waniliowy) - 360g mąki orkiszowej tortowej typ450 (lub typ700);  typ750-400g - 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia - 6 łyżek słodkiej śmietany (dałam po 3 łyżki kremówki i mleka) - skórka otarta(...)suchego patyczka, czas powinien być podobny. Po wyjęciu z piekarnika wyjmujemy babkę z formy i odstawiamy do lekkiego odparowania. Ja jeszcze letnią babkę lukruję, wówczas nie wysycha. Lukier marcepanowy: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego - kilka kropli dobrego olejku migdałowego - słodka kremówka Do miski wsypujemy puder, dodajemy kilka kropli aromatu migdałowego i mieszając stopniowo dolewamy kremówkę, do uzyskania pożądanej konsystencji. Mieszamy dokładnie

Smaczne Zdrowe
Cynamonowe ciasteczka na choinkę 134

cukru - najlepiej pudru, wówczas ciastka będą miały gładką powierzchnię proszek do pieczenia – na koniec łyżeczki cukier waniliowy 1 jajko 1 opakowanie przyprawy do piernika (20 g) 1 łyżka imbiru 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej otarta skórka z cytryny Sposób przygotowania: Mąkę i imbir przesiewam przez sito do miski, mieszam z proszkiem, z cukrem i przyprawami.  Dodaję miękkie(...)wycinam ciasteczka, dziurkuję  Układam na blasze w niewielkich odstępach  Piekę ok. 20 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni. Jeśli starczy nam czasu to ozdobić lukrem :) mnie już nie starczyło

Proste Potrawy
PIERNICZKI GRYCZANO-JAGLANE, BEZGLUTENOWE 159

moja jest bardzo intensywna, bez dodatku cukru i mąki) - 125 g masła (lub margaryny bezmlecznej) - 100g karobu lub innego słodkiego syropu (np. z agawy, klonowy, itp.) - 70g ksylitolu lub cukru trzcinowego - 1 jajko - szczypta soli + mąka gryczana do podsypywania Masło stopić w rondelku dodając do niego ksylitol i przyprawę piernikową. W misie miksera umieścić mąki i skrobię, wymieszane z sodą(...)uwaga: są bardzo kruche, jak to ciacha bezglutenowe, ale pyszne... :-) Można do nich przygotować lukier, ale można również zajadać i bez niego. U mnie lukier marcepanowy i posypka z orzechów i migdałów, oraz trochę czekolady, w końcu to Święta... ;-)  Polewa marcepanowa: Kilka łyżeczek pudru trzcinowego, kilka kropli olejku migdałowego i kremówka. Mieszając dolewamy stopniowo kremówkę, do uzyskania odpowiedniej konsystencji

Smaczne Zdrowe
Babka trójkolorowa 149

jajek* 1 i 1/2 cukru pudru* 1 cukier wanilinowy* 2 szklanki mąki pszennej* 2 łyżeczki proszku do pieczenia* 1/2 szklanki oleju* 1 kisiel brzoskwiniowy* 1 kisiel wiśniowy (i opcjonalnie nieco czerwonego barwnika)* 1 łyżka kakaoSposób wykonaniaMargarynę o temperaturze pokojowej utrzeć na puch, następnie dodawać kolejno 6 żółtek ciągle ucierając, dodać cukier i cukier wanilinowy i dalej ucierać.Na koniec dodać(...)piec ok. 50 min, przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.Po wyjęciu z piekarnika ciasto zostawić na chwilę w formach, a następnie wyjąć na kratkę do wystudzenia.Babki dowolnie udekorować np. lukrem, czekoladą...Babka najlepsza jest po 2-3 dniach od upieczenia

Mix smaku
BABKA MAŚLANO-CZEKOLADOWA Z MIGDAŁAMI, BEZ DODATKU CUKRU 397

typ750    lub 300g orkiszowej typ700, lub 300g tortowej - 8 dużych jaj - 300g masła - 50g mielonych migdałów - 200g ksylitolu lub cukru - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią lub cukier waniliowy - 2 łyżeczki proszku do pieczenia  (u mnie domowy, bezglutenowy ) - 1 łyżka kakao - 1 łyżka wody lub mleka W misie miksera utrzeć jajka z ksylitolem i ksylitolem z wanilią(...)piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy babka jest dopieczona. Może się zdarzyć, że będzie gotowa już nawet po 45 minutach, wszystko zależy od piekarnika... Można posypać mielonym ksylitolem lub pudrem lub polukrować, u mnie lukier z pudru trzcinowego, z kilkoma kroplami olejku migdałowego i kremówki. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Pierniczki wg Łukasza 182

łyżeczki soli 450 g mąki (ok. 2,5 szklanki) + do podsypania stolnicy 1 jajko 2,5 łyżeczki kakao (opcjonalnie, jeżeli chcemy bardziej ciemne pierniczki)  Masło roztopić, dodać cukier puder, miód, dokładnie wymieszać do połączenia się składników.Zdjąć z ognia.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przyprawą korzenną, kakao (jeżeli dodajemy) i solą..Do wymieszanej mąki dodać masło(...)rozgrzanym piekarniku przez ok. 12-13 min, aż ładnie się zrumienią. Wystudzone pierniczki przełożyć  do puszki na 1-2 tygodnie  aby zmiękły. Pierniczki dekorować za pomocą lukru królewskiego 1-2 dni przed podaniem, lub podarowaniem

Moje domowe kucharzenie
Makowiec klasyczny 270

drożdży- 150 g masła - 5 jajek - szklanka cukru pudru - 3 łyżki śmietany- opakowanie cukru waniliowegoMasa makowa:(nie posiadam maszynki do mielenia maku, więc musiałem kupić gotową masę makową i z nią własnie podaje przepis)Sposób przygotowania:1.W miseczce rozcieramy (widelcem,łyżką) drożdże z łyżeczką cukru. I odstawiamy na minutkę. Do większej miski wsypujemy mąkę. Następnie(...)placek. Tak jak na zdjęciu poniżej:4.Potem zawijamy jak naleśnika:5.Wstawiamy oba makowce do piekarnika i pieczemy przez ok. 50 minut.Po tym czasie odstawiamy do wystygnięcia i dekorujemy lukrem lub po prostu posypujemy cukrem pudrem.Zaproponuje dziś utwór mało znanego zespołu, który zasługuje na na top 1 na różnych listach muzycznych: Wesoły świąt życzy:Michał

Gotuj Z Muzyką
PIERNICZKI SIOSTRY ANASTAZJI 451

Słodkie pierniczki, o korzennym, miodowym smaku, które zawsze wychodzą idealne. Wyśmienite do jedzenia, a także jako ozdoba choinki.Przepis z książki "Przepisy siostry Anastazji. 100 nowych ciast

RAROSSA
Miękkie pierniczki na ostatnią chwilę, czyli pierniczki "last minute" 178

miodu) 3-4 łyżeczki przyprawy do piernika 170 g cukru pudru brązowego (może być też cukier brązowy zmielony w młynku) 150 g płynnego miodu gryczanego 120 g roztopionego masła 2 jaja 2 łyżki mleka 1 łyżeczka sody oczyszczonej Mąki wymieszać razem z kakao i przyprawą do piernika. Dodać cukier, miód, jaja, masło i rozpuszczoną w mleku sodę. Wyrobić ciasto. Powinno(...)nadają się do jedzenia i dekorowania od razu po wystudzeniu, jednak pełnię smaku zyskują po 2-3 dniach. Smacznego! A tak wyglądają po zarwanej nocce i mojej pierwszej dekoracji lukrem królewskim ;) Przepis dodaję do akcji

Pełny talerz
Babka sernikowa 156

miękkiego masła, cukier waniliowy, 190 g cukru pudru, 3 jajka, 30 g skórki pomarańczowej, 30 g rodzynek, 50 g mąki lub łyżka kaszy manny, sól, Ser przetrzeć przez sito lub zetrzeć na tarce (w robocie). Masło utrzeć na pulchną masę, następnie dodawać żółtka na zmianę z cukrem. Dodać cukier waniliowy. Dokładnie utrzeć, następnie dodawać ser, tu już wystarczy dokładnie wymieszać(...)wystawę go nie wysyłamy, a naprawdę liczy się smak.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 – 60 minut. Zależy od wielkości formy. Babkę sernikową udekorowałam lukrem z cukru i soku z cytryny. I nie przejmujmy się za bardzo, gdy sernik troszkę opadnie. Na wystawę go nie wysyłamy, a naprawdę liczy się smak zastawa

królestwo garów
Odrywane drożdżowe z cynamonem i śliwkami 149

ekstraktu ¼ łyżeczki soli Nadzienie 6 dużych śliwek 2 łyżki cynamonu 90 g cukru 80 g masła, miękkiego Lukier 50 g cukru podru 1 – 2 łyżki soku z cytryny lub zimnej wody. Drożdże rozpuść w mleku z łyżką cukru. Dodaj mąkę, resztę cukru, jajko, sól i zarób gładkie i elastyczne ciasto. Kiedy ciasto jest już dobrze wyrobione dodaj po kawałku(...)Posmaruj ciasto rozmąconym jajkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 20 – 25 minut aż drożdżowe będzie ładnie wyrośnięte i zrumienione. Wyjmij i ostudź na metalowej kratce. Wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny i polukruj ciasto. Smacznego!   The post Odrywane drożdżowe z cynamonem i śliwkami appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Mazurek kajmakowy 184

gorzkiej czekolady CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN CZAS CHŁODZENIA: 3 H POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Masło/margarynę ucieramy przy pomocy miksera kuchennego aż zacznie się pienić. Dodajemy cukier puder, żółtka i skórkę z cytryny. Dodajemy obie mąki i szczyptę soli, zagniatamy na jednolite ciasto. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. 2. Ciasto wyjmujemy z lodówki. Około(...)migdałów tworzymy bazie "kotki". Tak przygotowany mazurek wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Przechowujemy w lodówce. Smacznego! :) Uwagi: Mazurek możemy również ozdobić suszonymi owocami, czekoladowymi jajkami, kandyzowanymi skórkami owoców, lukrem. Wiele ciekawych inspiracji znajdziecie TUTAJ

My Culinary Art
Makowiec 357

bułkę tartą. Na koniec dodać rodzynki, posiekane orzechy oraz esencję migdałową. Drożdże wymieszać z łyżką cukru, 2 łyżkami mleka i łyżką mąki. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem. Mleko podgrzać. Masło rozpuścić. Do mąki dodać wyrośnięty rozczyn, żółtka wymieszane z cukrem i ciepłe mleko. Na koniec dodać roztopione masło. Wyrobić ciasto. W przypadku gdyby było zbyt(...)podłużny rulon. Przełożyć do podłużnych foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawić pod przykryciem, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 175°C około 40 minut. Ostudzony makowiec polukrować (cukier puder ucierać z wodą) i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową

Bullio
W tym roku pączków nie będzie! 147

wielką i nieustającą zachcianką. Pewnie wszystko przez to, że mąż mi ich wtedy nie kupił. A ja miałam ochotę na takie sztuczne pączki z Reala albo z Tesco, obsypane cukrem pudrem, które są świeże przez dwa tygodnie ;) I tak mi zostało do dzisiaj. Jak mnie na pączki weźmie, to tak po koniec wszystkich zmysłów. Czuję smak, zapach i widzę oczami(...)albo marmolady (o róży nie wspomnę) można z lupą szukać.  W mojej bardzo subiektywnej opinii, najlepsze pączki w Opolu można kupić w Cukierni Europa . Puszyste, mięciutkie, z różą, lukrem i pomarańczową skórką. Dobre ma też Malik. Charciarek też, ale kilka razy zawiodłam się na nich właśnie w Tłusty Czwartek.  A gdyby komuś z Was przyszedł do głowy pomysł

bistro mama
SERNIK REWELACJA, SUPER PUSZYSTY, NA KRUCHYM SPODZIE, W NOWEJ ODSŁONIE 256

Rodzynki (wcześniej sparzone i odsączone z wody) wymieszać z proszkiem budyniowym, nadmiar strzepnąć (dodać ze skórkami do masy serowej). Białka ubić na sztywno, pod koniec dodawać łyżkami ksylitol (i/lub cukier). Masę z białek dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Na samym końcu dodałam omączone rodzynki i delikatnie przemieszałam. Nie mam zbyt dużego doświadczenia z dodawaniem rodzynek do ciast, następnym(...)następnych 30 minutach przełożyłam go na talerz. Delikatnie polukrowałam i posypałam pokrojonymi na małe kawałki rodzynkami. Można pozostawić sernik bez lukru, można go także posypać np.mielonym ksylitolem. U nas lukier marcepanowy jest dodatkiem koniecznym :-) Lukier marcepanowy: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego - kilka kropli dobrego aromatu migdałowego  - kilka łyżeczek słodkiej kremówki W miseczce umieściłam puder trzcinowy, dodałam kilka kropli olejku migdałowego

Smaczne Zdrowe
Seromak, sernikomakowiec, sernik z makiem na piernikowym, korzennym spodzie 202

wyjdzie mi dobry! A więc do roboty! Składniki: * spód: - 200g pierników lub ciasteczek korzennych (bez lukru) - 120g roztopionego masła * masa makowa: - 400g masy makowej przygotowanej wg tego przepisu - 2 białka - 1 łyżka mąki pszennej * masa serowa: - 500g sera trzykrotnie mielonego - 50-70g drobnego cukru - 2 żółtka - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 50g roztopionego masła - ziarenka z laski wanilii(...)pieczenia). Po upieczeniu obkroić brzegi i zostawić do wystudzenia w piekarniku. Po całkowitym wystudzeniu sernikomakowca umieścić go w lodówce na całą noc. Przed podaniem wyjąć z lodówki i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego

CookYourself