maślany. Masło miksujemy z cukrem pudrem na gładką masę. Dodajemy sok z cytryny i ekstrakt z wanilii. Dalej mieszamy. Powstałym kremem smarujemy cały tort. Wstawiamy do lodówki na około 5 min. Masę cukrową rozwałkowujemy i układamy na ciasto. Z biszkoptu II wycinamy kółka i obklejamy je masą cukrową. Elementy łączymy za pomocą lukru lub wody
Pan i Pani Smith w kuchnisztywno. Masło/margarynę utrzeć z cukrem, dodaj przesianą z proszkiem mąkę. Wymieszać, dodać mak i znów wymieszać. Stopniowo dodawać pianę z białek, na 3-4 razy. Pierwszą można wymieszać z ciastem mikserem, pozostałe wymieszać delikatnie szpatułką.Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni (góra-dół).Ostudzić w piekarniku.Posypać pudrem lub polać lukrem. A oto pieguski dziewczyn, które
Moje domowe kucharzenieinaczej - pączków wiedeńskich. Składniki ( około 30szt. )1,5 szkl. mąki pszennej tortowej250 ml wody100 g masła/margaryny5 całych jajdo smażenia: olej rzepakowy ( u mnie Beskidzki olej marki Bielmar )lukier: 3/4 szkl. cukru pudrusok z 1/2 cytryny1 łyżka wodywiórki kokosoweWykonanie:Wodę z masłem zagotować.Do gotującej się wody z masłem dodać mąkę - szybko i dokładnie wymieszać.Masę gotować na wolnym ogniu(...)rondelku rozgrzać tłuszcz. Zrobić próbę temperatury - wrzucając jedną kulkę ciasta. Kulki smażyć na złoty kolor.Przygotować lukier.Cukier puder wymieszać z sokiem cytrynowym i wodą. Jeśli jest za gęsty dodać więcej wody.Każdą kulkę maczać w lukrze i obtaczać w wiórkach kokosowych. Smacznego
kolorowotorcikowokaloryczna! Do tego rafaello, lukier plastyczy, posypki... No ale przy okazji świąt można przymknąć oko na liczenie kalorii... Takie babeczki na będą też piękną dekoracją wielkanocnego stołu. Jeśli macie jeszcze trochę czasu, pobawcie się z dziećmi w dekorowanie wielkanocnych babek! Składniki na 10 babeczek: 1 szklanka mąki tortowej 3 jajka 2/3 szklanki cukru pudru łyżka cukru waniliowego
Kulinarne Inspiracjepiana zacznie nabierać sztywności. Dosypać cukier puder z siemieniem i przy pomocy łopatki delikatnie wymieszać z pianą - ruchem nabierającym masę z dna i delikatnie podchodzącym do góry, przy jednoczesnym obracaniu miski drugą ręką. Masa jest gotowa, gdy wszystkie składniki są dobrze połączone, a sama masa nie jest zbyt sztywna, ani zbyt płynna (przypomina gęsty lukier). Tak przygotowaną masę przełożyć
KUCHARNIAdłoniach tak długo, aż lukier będzie miał jednolity kolor. Obcinamy rożek woreczka i dekorujemy ciastka.Zanim przykleimy ozdoby z masy cukrowej ciasta powinny nieco przeschnąć (przynajmniej godzinę) możemy wykorzystać ten czas na przygotowanie ozdób: oczek i listków dyni. Oczka wycinamy z cienką rozwałkowanego kawałka czarnej masy cukrowej - w razie potrzeby możemy podsypać masę cukrem pudrem lub mąką ziemniaczaną, żeby nie przyklejała
Ciastkozercyucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy następnie po 1 jajku nie przerywając ucierania. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i posiekanymi drobno migdałami oraz skórką cytrynową. Mączną mieszankę dodajemy po trochu do ucieranej masy. Ciasto wykładamy do formy i pieczemy przez 50-55minut w 180 stopniach. Ostudzoną babkę posypujemy pudrem lub dekorujemy lukrem. Użyłam bardzo dużej formy, dlatego
Bon appetit mon amieprzepis na mini pączki z dziurką ale tym razem chciałyśmy je nieco ulepszyć i dodać do nich puree z dyni, które nada im wilgoci i miękkości. Znów wykorzystałyśmy lukier z ksylitolu i gorzką czekoladę oraz ekspandowaną jaglankę od Soligrano w formie posypki. Takie ziarna świetnie sprawdzają się nie tylko jako propozycja śniadaniowa ale też pięknie udekorują Wasze świąteczne wypieki(...)mąki orkiszowej pełnoziarnistej -7g suszonych drożdży -230ml napoju roślinnego -50g oleju kokosowego -50g cukru kokosowego (lub trzcinowego) -200g gęstego puree z dyni Dodatkowo Polewy: gorzka czekolada/ ksylitol zmielony na puder (w młynku do kawy) + sok z cytryny + kilka kropel soku z buraka Posypki: ekspandowana kasza jaglanaSoligrano / mak niebieski Napój, olej i cukier roztopić razem
Candy Pandasformie gwiazdy i udekorowano lukrem i migdałami. Nie mam odpowiedniej formy (kiedyś miałam, ale skoro nie użyłam jej chyba przez sześć lat, w końcu oddałam, żeby nie zajmowała miejsca. Heh... ), więc postanowiłam chociaż dekoracją zaznaczyć motyw gwiazd. Po upieczeniu posypałam ciasto kakao, przykryłam szablonem, który wycięłam z najzwyklejszej kartki papieru do drukarki, i oprószyłam cukrem pudrem. Banalnie proste, a efekt
Pożeraczka, czyli raz adobrzelukier gotowy. "Żywność eko i bio posiada wszelkie europejskie certyfikaty. Oferujemy szeroki wybór przypraw, które nie zawierają ulepszaczy, sztucznych składników, a sól traktowana jest jako dodatek, a nie główny składnik. Posiadamy również produkty dla wegetarian, vegan oraz osób nie tolerujących glutenu.' OPINIA: Cukier jest niezwykle smaczny , zmielony idealnie nadaję się na cukier puder. Produkt Eko polecam
Różowa kuchniajednej łyżce cukier, po każdym dodaniu dokładnie miksować. Masa powinna być szklista i gęsta. Masę bezową wyłożyć na kawałki moreli, równo rozprowadzić. Wierzch obsypać schłodzoną kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C, na termoobiegu ok.35-40 minut, do lekkiego przyrumienienia lub bez termoobiegu ok.45-50 minut. Po schłodzeniu ciasto polukrować lub obsypać pudrem. U mnie lukier migdałowy: - puder trzcinowy - kremówka - kilka
Smaczne Zdrowekajmakiem i pysznym lukrem pomarańczowym. Rozpływa się w ustach, długo zachowuje świeżość i podbije serca Waszych gości podczas Świąt. Składniki: 3 jajka 100g masła 270g mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia puszka kajmaku (ok. 500g) puszka masy makowej (ok. 850g) garść suszonej żurawiny skórka z jednego pomarańczy sok z połówki pomarańczy cukier puder Masło, mąkę, cukier
Gotowanie i blogowaniePierniczki same w sobie nie są zbyt słodkie, ale w połączeniu ze słodkim lukrem są idealne. Źródło : Moje Wypieki.Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem,który przekieruje Cię na odpowiadajcą znaczeniu stronę, w tym poście jest to przepis :)Składniki:230 g masła3/4 szklanki cukru pudru1 szklanka miodu1 duże jajko5 szklanek mąki pszennej (odjąć 2-4 łyżki dodając(...)oczywiście w temperaturze pokojowej.Do miski przesiałam mąkę pszenną, kakao, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika i wsypałam sól.W drugiej misce zmiksowałam masło na puszystą masę, cały czas miksując dodałam cukier puder. Potem dodałam płynny miód (jeśli nie macie płynnego powinniście go podgrzać i przestudzić). Potem dodałam jajko, oczywiście nadal miksowałam. Na końcu przesiane suche składniki i kiksowałam spiralnymi końcówkami
Blondynka Gotujecukru pudru Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cytryny sparzamy ,skórkę ścieramy ,wyciskamy sok. Sok przelewamy do rondelka ,dolewamy 50 ml wody ,wsypujemy cukier i gotujemy do momentu ,kiedy zacznie gęstnieć. Cukier wsypujemy do miski ,mieszamy na wolnych obrotach (mikser) ,wlewamy powoli gorący syrop ,dodajemy startą skórkę. Mieszamy na gładką masę. Tak przygotowanym lukrem od razu polewamy
R'n'G Kitchenpierniczki, dekorując je lukrem. Dzisiaj dekorowałam serduszka i gwiazdki w kolorach bloga, wkrótce Wam je pokażę :) Lubię też ciastka ozdobione orzechami, dlatego upiekłam korzenno-miodowe gwiazdki, wciskając w każdą orzeszka pekan. Cudownie było je chrupać... Przepis zaczerpnęłam ze strony Moje wypieki . W oryginale były to ciastka stemplowane. Składniki: 250 g mąki pszennej 90 g cukru pudru 2 łyżki płynnego miodu
Czerwień i błękit