kwaśnej śmietany 1/4 szklanki cukru pudru (50 g) szczypta soli 2 żółtka nadzienie około 0,4 kg masy makowej z bakaliami (np. z TEGO przepisu ) do dekoracji 1 szklanka cukru pudru kilka łyżeczek przegotowanej wody Składniki na kruche ciasto połączyć ze sobą i zagnieść. Przełożyć do woreczka i wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto podzielić(...)najszerszy bok nałożyć czubatą łyżeczkę masy makowej. Uformować rogaliki. Przełożyć na blaszkę wysmarowaną tłuszczem. Piec około 20-25 minut w 195ºC (do zarumienienia). Na sam koniec, rogaliki polać lukrem (najlepiej przygotować gęsty lukier). Pomysł na przepis STĄD
UgotowaćSKŁADNIKI: 500 g mieszanki Mix per Dolci Nutri free 200 g cukru pudru 220 g masła 2 jajka Mąką z cukrem wymieszaj i dodaj do niej masło posiekane w wiórki. Następnie dodaj jajka i całe ciasto dokładnie wyrób. Musi być gładkie i elastyczne - może się trochę kleić, ale nie dodawaj mąki. Ciasto uformuj(...)czasie rozwałkuj na grubość 0,5 cm i wykrawaj ciasteczka. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 15-20 minut - do złotego koloru. Ostudzone ciasteczka udekoruj kolorowym lukrem
Kuchnia bezglutenowamąki pszennej 400 gram miodu 300 gram masła 400 gram cukru pudru 2 jajka 2 żółtka 20 gram sody oczyszczonej 2 opakowania przyprawy do piernika Sposób przygotowania: Miód i masło podgrzewamy na tyle ,by się obydwa składniki rozpuściły i studzimy.Mąkę mieszamy z sodą,przyprawą do piernika oraz cukrem pudrem.Wlewamy miód z masłem,rozbełtane jajko z żółtkiem i zagniatamy gładkie(...)łkujemy na grubość pół centymetra .Wykrawamy za pomocą foremek o różnych kształtach.Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni. Pierniczki możemy polukrować lukrem
Bajeczna Kuchniakilka rodzajów. Do jednej części dodałam cynamon i przełożyłam domową galaretką z czerwonej porzeczki (przepis klik), do drugiej dodałam mak i przełożyłam marmoladą, trzecią część przełożyłam marmoladą i polałam lukrem z likierem pomarańczowym a ostatnią część umoczyłam w polewie i kokosie. Ciasteczka na drugi dzień po upieczeniu były tak delikatne, że rozpływały się w ustach. Ciasto trochę źle mi się(...)przepis na ciasto podstawowe, z dodatkami możecie kombinować dowolnie. Składniki: 500 g mąki + do podyspania 250 g masła 50 g smalcu 1 jajko 2 żółtka 100 g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Żółtka i jajko utrzeć z cukrem pudrem. Dodać pozostałe składniki, zmiksować a następnie przełożyć na stolnicę i zagnieść na gładkie ciasto
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawyrabiamy kolejne 10 min Miskę z ciastem przykrywamy mokrą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę – półtorej. W tym czasie robimy kruszonkę. W misce mieszamy mąkę, cukier. Zimne masło kroimy w kostki i dodajemy do mąki. Następnie dłonią mieszamy składniki, rozdrabniając masło i łącząc wszystkie składniki, wstawiamy kruszonkę do lodówki Formę do ciasta smarujemy masłem i oprószamy(...)ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia – powinno podwoić objętość. Piekarnik nagrzewamy do 180 – 190* C. Wyrośnięte ciasto posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 35 – 45 min. Przestudzone ciasto można dodatkowo posypać pudrem lub polać lukrem – wersja de luxe! . Ciasto nie jest zbyt słodkie
Proste PotrawyBabki majonezowe obok serników to nasze ulubione wielkanocne wypieki, są smaczne, lekkie, puszyste i wilgotne. Polecałam już dwa przepisy na babki majonezowe: babka jasna z cytrynowym lukrem i babka kakaowa z polewą czekoladową . A dzisiaj na blogu ekspresowy przepis na babkę marmurkową, którą wykorzystujemy do święconki, gdyż pieczona jest w małych foremkach na babeczki. Babki mini są również ozdobą wielkanocnego(...)razem z pieczeniem. Babeczka marmurkowa. Babeczka do święconki . (3 sztuki): składniki: ½ szklanki mąki ziemniaczanej ½ szklanki mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao 1/2 szklanki cukru 2 jajka 2 kopiaste łyżki majonezu 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder i żółty cukier dekoracyjny Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 160°C z włączonym termoobiegiem. Jeśli nie mamy funkcji termo obiegu to włączamy piekarnik
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: Ciasto: 1/2 szklanki miodu, 10 łyżek miękkiego masła - kostka 200g 1 szklanka cukru pudru, 2 jajka, 4 i 1/2 szklanki mąki (tortowej) 2 łyżeczki sody, 1 łyżka kakao, 1 opakowanie przyprawy do piernika. Przygotowanie: Mąkę przesiać przez sitko. Wszystkie składniki razem wymieszać. Zagnieść ciasto. Rozwałkować. Powycinać pierniki.Słomką powycinać małe otwory - jeden otwór musi być na górze każdego piernika(...)piec w rozgrzanym piekarniku 180stopni ok.10minut. Jeżeli pierniki są cienkie piec ok.7-8min. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia. Przechowywać w zamkniętym pudełku (metalowym lub plastikowym). Pierniki można udekorować lukrem i różnymi cukiereczkami do dekoracji według własnego gustu. Aby powiesić pierniki na choinkę należy do każdej dziurki w piernikach dać sznurek lub nitkę
W kuchni u Monikizimnym olejem, co zapobiegnie przyklejaniu się ciasta. Pączki smażymy na złoty kolor, na średnim ogniu. Usmażone przekładamy na papierowe ręczniki, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe oprószamy cukrem pudrem. Pączki jogurtowe – Fritule to małe umilacze do kawy, herbaty, czy dla niespodziewanych gości. Najlepsze są zaraz po usmażeniu. Aromatyczne, delikatne i mięciutkie wewnątrz, z chrupiącą skórką. Bardzo proste i szybkie(...)będzie za mało. Gorąco polecam i życzę smacznego. Przepis znaleziony na blogu Zjem to! Polecam też inne smażone umilacze znajdujące się na blogu: Pączki z nadzieniem makowym i lukrem amaretto Lukrowane pączki z ziemniakami bez nadzienia Pączki z ziemniakami nadziewane marmoladą Racuchy jak pączki, z jabłkami Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą Pączki hiszpańskie Racuchy drożdżowe jak pączki
mojewypiekiinietylkozimnym olejem, co zapobiegnie przyklejaniu się ciasta. Pączki smażymy na złoty kolor, na średnim ogniu. Usmażone przekładamy na papierowe ręczniki, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe oprószamy cukrem pudrem. Pączki jogurtowe – Fritule to małe umilacze do kawy, herbaty, czy dla niespodziewanych gości. Najlepsze są zaraz po usmażeniu. Aromatyczne, delikatne i mięciutkie wewnątrz, z chrupiącą skórką. Bardzo proste i szybkie(...)będzie za mało. Gorąco polecam i życzę smacznego. Przepis znaleziony na blogu Zjem to! Polecam też inne smażone umilacze znajdujące się na blogu: Pączki z nadzieniem makowym i lukrem amaretto Lukrowane pączki z ziemniakami bez nadzienia Pączki z ziemniakami nadziewane marmoladą Racuchy jak pączki, z jabłkami Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą Pączki hiszpańskie Racuchy drożdżowe jak pączki
mojewypiekiinietylkozabawy:) Do smacznych i jadalnych należy wróżba „pączkowa”. Składniki. 1,5 szkl. mąki +1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 serki homogenizowane waniliowe 3 jajka olej do smażenia cukier puder do posypania Składniki ciasta zmiksować. Każdy kładzie łyżkę ciasta na rozgrzany tłuszcz i smaży. Tłuszcz nie może być zbyt gorący, aby pączki nie przypaliły się ,a były przepieczone. Wyłowić(...)sprawdziła. Espera marido –czekając na męża. Portugalski deser ,którego nazwa znakomicie pasuje do wieczoru andrzejkowego. Składniki. 125g cukru 0,25 szkl. wody 3 jajka cynamon do posypania Na małym ogniu gotujemy wodę z cukrem do nitki ,aż utworzy się lukier. Zdejmujemy z ognia, studzimy. Ubite lekko jajka dodajemy do lukru, ciągle ubijając. Stawiamy na małym ogniu
Kulinarny karnet Christopheraciasteczka. Ciastka zachowują idealnie swój kształt podczas pieczenia i w szczelnym pojemniku spokojnie dotrwają do Świąt. Składniki (na jedną blachę ciastek): - 1 szklanka mąki pszennej - 1/3 szklanka cukru pudru - 1 żółtko - 100g miękkiego masła - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika - 1/2 łyżki miodu Wszystkie składniki umieścić w misce miksera(...)grubości min 5mm. Wycinać dowolne kształty. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 7-10 minut (w zależności od grubości ciastek). Studzić na kratce. Wystudzone ciastka można dekorować - lukrem, polewą lub innymi zdobieniami. Smacznego
CookYourselfłyżki mleka Masa serowa: -1kg sera -100ml kremówki -120g ksylitolu(może być cukier) -3 jajka -40g mąki kukurydzianej Do miski wsypać mąkę, ksylitol, cukier wanilinowy, pokrojone w kostkę masło i mleko. Zagnieść kruche ciasto. Ciastem wyłożyć spód i boki tortownicy. Ponakłuwać widelcem i włożyć do lodówki. Ser wymieszać ze śmietaną, mąką kukurydzianą i ksylitolem. Oddzielić(...)wylać na ciasto masę sernikową, wygładzić. Piec w nagrzanym piekarniku do 190 stopni C ok. 45-50 minut. Po upieczeniu zostawić w uchylonym piekarniku na ok.10 minut. Można polukrować. Lukier: -puder trzcinowy (ok.4 łyżki) -kremówka -aromat migdałowy (kilka kropli) Wszystko wymieszać razem do uzyskania masy lukrowej(ja dodatkowo rozpuściłam gorzką czekoladę-5 kostek i troszkę kremówki, do rozpuszczenia. Dodatkowo posypałam
Smaczne Zdroweekierka, drewniane wykałaczki, nić dentystyczna. Wszystko to, czym będziecie przekładać tort – wybrany krem i konfitura. Dodatkowo krem maślany pod fondant (lukier cukierniczy), nieprzywierająca mata i szeroki wałek oraz lukier plastyczny. Biszkopt wyjmujemy z formy dopiero po wystygnięciu. Mój dość wyraźnie urósł i wytworzyła się kopułka. Ścinamy ją, żeby jak najbardziej zachować na szczycie poziom. Placki dzielimy na pół, przykładając(...)czasu ustabilizowania się kremu, około godziny. Pod masę cukrową w stylu angielskim tort należy dodatkowo obłożyć kremem na maśle. Mój ulubiony to połączenie kostki miękkiego masła Lurpak, szklanki przesianego cukru pudru, pół łyżeczki różowej soli i aromatu waniliowego razem z aromatem migdałowym – finalnie smakuje jak połączenie solonego karmelu z marcepanem. Masę maślaną najpierw należy rozsmarować na torcie jak najcieniej, starając
Karo in the Kitchenskondensowanego mleka 1 puszka niesłodzonego zagęszczonego mleka 6 łyżek suszonego kwiatu hibiskusa (zmielonego na puder) 1 duże mango (pokrojone w plastry o grubości ok. 5 mm) małe listki świeżej mięty Zebrać razem wszystkie składniki. Rozgrzeć piekarnik do temperatury 175 stopni. Połączyć żółtka z 3/4 porcji cukru i miksować na wysokich obrotach, aż staną się jasnożółte; dodać mleko, wanilię i dalej(...)godzin. Wyjąć ciasto z lodówki i ponownie ponakłuwać widelcem; nożem do masła delikatnie rozsparować na nim pozostałą 1/2 porcji słodzonego mleka skondensowanego (tak jak lukier). Używając małego sitka z drobną siatką, równomiernie rozsypać nad ciastem puder z hibiskusa; poporcjować casto (najlepiej wyciąć kształty dowolnymi foremkami do ciastek) ; udekorować każdą porcję plastrem mango (w dowolnym kształcie) oraz listkami mięty. Smacznego. Kliknij
Jem więc Jestemjest dziurka pośrodku (z wyglądu przypominają doskonale znane w Polsce oponki). Zazwyczaj oblane mleczną czekoladą i udekorowane kolorową posypką. Są również wersje z kolorowym lukrem, karmelowym sosem, syropem klonowym czy najzwyczajniej obtoczone w posypce z cukru i cynamonu. Są również dwie wersje ich przygotowania: smażone i pieczone. Ja dziś postawiłam na lżejszą, pieczoną wersję. Na przygotowanie doughnuts potrzebujemy zaledwie(...)Czas gotowania 10 min Czas całkowity 25 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 10 min Czas całkowity 25 min Składniki 240 g mąki 200 ml mleka 100 g cukru pudru 2 jajka 60 g masła 1 łyżeczka pasty z wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczki cynamonu Posypka 60 g masła 100 g drobnego cukru 1 łyżeczka cynamonu
Wędrówki po kuchniSkładniki 2 całe jajka 225g mąki pszennej 125g mąki żytniej 175g cukru pudru 75g delikatnie podgrzanego miodu 15g sody oczyszczonej 15g przypraw do piernika Polewa do smarowania 1 żółtko 1 łyżka wody Wykonanie Wszystkie skladniki wymieszać ,wyrobic i uformować na ksztalt bochenka.Odstawic na conajmniej 2 godz. do lodówki.Po tyn czasie ciasto rozwałkowac na 3 milimetry,przenieść je na blache(...)nagrzanym piekarniku do 150 °C ,aż zbrązowieją.Upieczone pierniczki smarujemy wcześniej przygotowanym żółtkiem zmieszanym z wodą i włożyc ponownie do piekarnika na okolo 30 sekund.Po upieczeniu wystudzic i dekorowac lukrem:) przepis dostalam wraz z foremkami
w mojej kuchniprzetransportowania w wytłoczce na jajka :) Babeczki kokosowe 125 g roztopionego masła 80 g wiórków kokosowych 270 g cukru pudru 75 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 białek Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Do miski wsypujemy wiórki, cukier, mąkę i proszek, wlewamy białka i masło a następnie miksujemy lub energicznie mieszamy na jednolitą masę. Przekładamy do foremki(...)suchy po wyjęciu. Po wyjęciu z pieca babeczki musza chwilkę odpocząć przed wyjęciem z formy. Potem wyjmujemy je na kratkę by całkiem wystygły. Możemy je polać polewą czekoladową lub lukrem
Dzieje kuchennej Wiewióry