około 50 sztuk) 300 g mąki pszennej 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej 1 łyżka kakao 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 jaja (L) 130 g cukru pudru 100 g masła, roztopić 100 g miodu (płynnego) Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół) . Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać a następnie wyrobić (ciasto może(...)około 8-10 minut . Odstawić do ostygnięcia na 5 minut, a następnie przełożyć na kratkę, aby całkowicie ostygły. Ostudzone można dowolnie udekorować. Przechowywać w zamykanej puszce metalowej. Przepis na lukier znajdziecie tutaj . źródło: Na podstawie przepisu Dorotus („Moje Wypieki”) The post Szybkie pierniczki świąteczne appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjaszklanki olej rzepakowy, 30 dag śliwki bez pestek mrożone-odmrożone lub świeże, kilkanaście truskawek mrożonych-odmrożonych lub świeże, 200 gram biszkopty, - lukier ile potrzeba śliwki odmrożone zmiksować w pojemniku blendera nie za drobno 4 żółtka, cukier, sok z cytryny utrzeć na kogel-mogel w robocie lub mikserem do masy dodać jogurt, budynie, olej, śliwki i wszystko dobrze zmiksować na koniec(...)masę piec w 200C około 45 minut i sernik zostawić na 5 minut z uchylonymi drzwiczkami sernik wyjąć i w blaszce zostawić do dobrego wystudzenia w odpowiedniej ilości cukier-puder wymieszać z sokiem z cytryny i polać po wierzchu sernika sernik oszukaniec jest po prostu pysznie wniebowzięty..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1 szklanka cukru pudru, 1,8 szklanki mąki, 180 g masła, 1 jajko, 1 żółtko, kilka kropli olejku waniliowego, szczypta soli, do dekoracji: 60 g czekolady deserowej, czerwone m&m's Przygotowanie: W mikserze montujemy hak do zagniatania ciasta i wsypujemy do miski wszystkie składniki: masło, mąkę, cukier, jajko, żółtko, olejek waniliowy i szczyptę soli(...)Ciasteczka pieczemy ok. 12 minut w 180 stopniach. Gdy ciasteczka ostygną rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i napełniamy nią szprycę. Dekorujemy ciasteczka, m&m's przyklejamy czekoladą lub lukrem
Aga w kuchnimasę serową: 125 g sera białego 30 g masła 50 g cukru pudru 1 jajo 1 łyżka budyniu śmietankowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego wykonanie: Żółtko miksujemy z masłem oraz cukrem pudrem, dodajemy ser biały oraz ekstrakt waniliowy i miksujemy dalej na gładką masę. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie za pomocą łyżki drewnianej łączymy z masą serową. Ciasto kruche(...)Osobno przez ok. 5-10 min. pieczemy „rączki” do koszyczków, które przed pieczeniem smarujemy białkiem. Ciasta odstawiamy do ostygnięcia. dodatkowo: 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady kwiatuszki z lukru kolorowe cukierki w kształcie jajeczek Formujemy koszyczki łącząc babeczki z uchwytami, miejsca łączenia smarujemy czekoladą, przytrzymujemy chwilę, aby czekolada zastygła. Miejsca łączenia babeczki i uchwytu zdobimy kwiatuszkami wykonanymi z lukru lub wg. upodobań
Domowy Smak Jedzeniamargaryny ( pół kostki) szklanka wody szklanka i 2 czubate łyżki mąki pszennej płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 4 jajka olej do smażenia cukier puder + woda na polewę Przygotowanie : Zagotuj szklankę wody z margaryną i wsyp do niej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Mieszaj energicznie i dosyć szybko aż masa będzie jednolita i nie będzie(...)garnka z oliwą wkładaj po pączku papierem do góry i smaż obracając na złoty kolor. Gotowe pączki wykładaj na papier celem odsączenia z nadmiaru ew. oliwy. Moje pączki ozdobiłem lukrem i posypką cukierniczą. Rada : Do garnka z oliwą warto wrzucić gałkę muszkatołową w całości, ma ona na celu zapobiec nadmiernemu wchłanianiu tłuszczów przez smażone produkty
Mechanik w kuchnimakowa: - 250g mielonego, suchego maku - 250g (ml)wrzącej wody - 2 całe jajka - 1 żółtko - 62g masła - 150g powideł (u mnie domowe, bez dodatku cukru) - niecałe pół szklanki ksylitolu (lub cukru) - 1 łyżka miodu - 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej - kilka kropli aromatu migdałowego - bakalie wedle uznania (ja daję 60g tartych migdałów i 40g rozdrobnionych orzechów laskowych) Mak zalać wrzącą wodą, zamieszać(...)pieczemy na programie góra-dół, bez termoobiegu ok.50 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestudzenia. Ja polewam swoje (po wystudzeniu) delikatnie lukrem marcepanowym i obsypuję rozdrobnionymi migdałami. Lukier marcepanowy: - 4-5 łyżeczek pudru trzcinowego (lub zwykłego) - kilka kropli dobrego aromatu migdałowego - kilka łyżeczek kremówki W miseczce umieszczamy puder, dodajemy kilka kropli olejku migdałowego i stopniowo dolewamy kremówkę
Smaczne ZdrowePiekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Skórkę pomarańczową zalewamy 0,5 szklanki mleka i podgrzewamy (np. w mikrofalówce) do około 50 stopni C, odstawiamy. Twaróg, dynię, cukier, olej, budyń, pozostałą szklankę mleka i jajka miksujemy na gładką puszystą masę. Po około 4-5 minutach dodajemy mleko ze skórką i jeszcze chwilę miksujemy. Wyjmujemy ciasto(...)przyrumienił. Upieczone ciasto studzimy w formie, a następnie chłodzimy w lodówce przez co najmniej 3-4 godziny (najlepiej całą noc). Przed podaniem oprószamy pudrem pomarańczowym , lub dekorujemy lukrem, polewą albo frużeliną z pomarańczy. Gotowe
Rozpustne gotowanieMasa jabłkowa: 1 kg jabłek cukier do smaku 1 galaretka agrestowa Jabłka obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę, posmażyć z cukrem, na końcu dodać galaretkę (proszek) i dokładnie wymieszać. Ostudzić(...)Masa kokosowa: 3 białka 1/2 szk. cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 10 dag wiórków kokosowych Z białek ubić sztywną pianę, dodać cukier, wiórki kokosowe i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać ostrożnie
w mojej kuchniKochani, to ja się pochwalę. Uczyniłam dziś mojego pierwszego w życiu MAZURKA. Musiał być taki jak ten. G eneralnie MAZURKI są lukrowane, a ja jakoś lukru nie bardzo... Poszłam w ciemno do Margarytki , i w Jej WIELKANOCNYCH PRZEPISACH znalazłam mazurka, takiego, jakiego chciałam! Dużo czekolady, bakalie lekko na rauszu i dodatki , które przenoszą w inny wymiar! I poddałam się(...)Pozmieniałam co nieco, bo nie miałam identycznych składników i odjęłam trochę cukru. Przepis pochodzi od Margarytki rzecz jasna. Składniki na blaszkę 33 x 23 cm Ciasto: 250 g maki pszennej typ 500 u mnie Młyn Kopytowa 170 g zimnego masła 2 ugotowane żółtka 80 g cukru pudru 1 czubatą łyżkę dobrego, ciemnego kakao zastąpiłam KAROBEM BIO - to substytut
Z Kuchni Do Kuchnidokładnie mieszamy. Mak wykładamy na surową część ciasta kruchego. Składniki [SER]: 0.5 kg sera białego 100 g masła 200 g cukru pudru 5 jajek 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Ser mielimy, a następnie zmielony ser dodajemy stopniowo do masła. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Ubijamy pianę z białek(...)jabłek 100 g cukru 1 galaretka pomarańczowa Wykonanie: Jabłka obieramy z ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy cukier i smażymy do miękkości. Pod koniec smażenia wsypujemy do jabłek galaretkę w proszku, dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze chwilę. PRZEŁOŻENIE PLACKA: Ciasto z makiem i serem - masa jabłkowa - kruchy placek Gotowe ciasto możemy ozdobić polewą bądź lukrem
psgotujemyksylitolu i cukru trzcinowego) - 1 łyżka ekstraktu waniliowego - 40g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej (można dać budyń bez cukru) mój gęsty ser W misie miksera umieścić masło, dodać ksylitol i/lub cukier i utrzeć na gładki puch, następnie dodajemy po jednym całym jajku na zmianę z kilkoma łyżkami sera i cały czas ucieramy, dodajemy także ekstrakt waniliowy i skrobię lub proszek budyniowy(...)spód, chowam je w formie, wówczas ciasto równo opada. Po wystudzenia delikatnie okrawamy boki tortownicy i zdejmujemy obręcz. Ciasto przekładamy na talerz i posypujemy mielonym ksylitolem lub pudrem trzcinowym lub smarujemy lukrem przygotowanym z kilku łyżeczek pudru trzcinowego z kilkoma kroplami aromatu migdałowego i dodatkiem kremówki (lub wody). Ja posypałam wierzch dodatkowo płatkami migdałów. Smacznego :-) http://mojpieknystol.pl/ http://mojpieknystol.pl
Smaczne Zdroweskładniki na ciasto krucho drożdżowe: 500 g mąki orkiszowej lub pszennej 3 łyżki cukru pudru 170 g masła 50 ml mleka 1 jajko 40 g drożdży 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 szczypta soli wykonanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy cukier, sól, masło, jajko i siekamy nożem. Drożdże dokładnie mieszamy ze śmietaną i dodajemy do posiekanych składników, wlewamy letnie mleko. Całość(...)przy dłuższym boku. Każdą z osobna zawijamy w papier do pieczenia pozostawiając trochę luzu (tak na ok. grubość palca). Pieczemy w 180 st. C przez ok. 50 min. Dekorujemy lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową. składniki na masę makową: 250 g suchego maku 80 g cukru 1 łyżka miodu 55 g orzechów włoskich 50 g rodzynek 55 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Domowy Smak Jedzeniamikołajową przekąskę - brownie, ale także renifery. Prostą i uroczą dekorację wykonacie w dosłownie kilka chwil na dowolnych ciasteczkach - pierniczkach lub prostych kruchych maślanych.Składniki na kruche ciasteczka+ cytryna, cukier puder, Lentilki lub M&Msy , czekolada do rozpuszczeniaZ opakowania wybieramy czerwone cukierki.Ciasto przygotowujemy według przepisu. Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło.Suche składniki(...)około 10 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopniW malutkiej miseczce mieszamy sok z cytryny i cukier puder.Czekoladę rozpuszczamy i przekładamy do woreczka strunowego - nie może być zbyt gorące, ale musi ciągle jeszcze być płynne. Odcinamy malutki rożek worka.Na ciasteczka przyklejamy lukrem cukierki.Rozpuszczaną czekoladą malujemy oczka i rogi renifera.Smacznego!ciastkożercy
Ciastkozercymarchewki- 300g mąki orkiszowej pełnoziarnistej- 4 jajka- 1 jabłko ok.150g- 170g ksylitolu( lub cukru trzcinowego)- 100g orzechów włoskich- 7g przyprawy korzennej ( u mnie Kotanyi)- 3g cynamonu ( w oryginale było 15g przyprawy korzennej, wg mnie zbyt dużo)- 20g sody oczyszczonej- 180g oleju- 150g maślanki ( dałam kefir)+ puder trzcinowy i sok pomarańczowy ( na polewę)Marchewkę i jabłko ( obrane) zetrzeć na tarce(...)wysmarowanej (spód wyłożyć papierem do pieczenia) tortownicy i wyrównać.Piec w nagrzanym piekarniku do 170*C ok.1h ( termoobieg). Najlepiej sprawdzić patyczkiem.Pozostawić do wystudzenia. Na wierzchu można posmarować lukrem przygotowanym z pudru trzcinowego wymieszanego z sokiem pomarańczowym( najlepiej świeżo wyciskanym). I posypać orzeszkami. Smacznego
Smaczne Zdrowewracał z cieplutkimi jeszcze drożdżówkami z serem, polanych lukrem, oj jak one mi wtedy smakowały. Ja idę się zajadać moimi już gotowymi bułeczkami a Wy biegnijcie do sklepu po zakupy i zróbcie je swoim najbliższym;) Składniki: 300 g mąki pszennej 25 g drożdży instant 30 g cukru szczypta soli 150 ml letniego mleka(...)objętości. Masa serowa: 300 g sera białego tłustego 1 jajko 1 żółtko 2 łyżki śmietany 18% 3 łyżki cukru waniliowego prawdziwego bądź opakowanie cukru wanilinowego 4 łyżki cukru pudru Wykonanie: Ser przełożyć do miseczki i utrzeć go na gładko widelcem, dodać żółtko, jajko, cukier waniliowy i cukier puder, wymieszać. Na sam koniec dodać śmietanę- wszystko
Krakowskie smaki Anicukru pudru 2 budynie waniliowe 2 łyżki śmietany 18% 2 jajka małe opakowanie rodzynek 2 łyżeczki pasty waniliowej Wykonanie: Na stolnice wysypujemy przesianą mąkę. Dodajemy roztopione masło, jajko i resztę składników. Wszystko razem mieszamy i wyrabiamy jednolite ciasto. Gotowe układamy w brytfance na cienką warstwę. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy do nich(...)wcześniej ciasta. Całość sernika pieczemy 45 minut w 160 stopniach. Należy uważać, żeby nie przypiec wierzchu ciasta za bardzo. Dekoracja według uznania, ja polałam sernik roztopioną czekoladą i lukrem. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzie