szklanki) + do podsypania stolnicy 1 jajko 2,5 łyżeczki kakao (opcjonalnie, jeżeli chcemy bardziej ciemne pierniczki) Jak zrobić pierniczki? W rondelku topimy masło, dodajemy cukier puder, miód, dokładnie mieszamy do połączenia się składników i zdejmujemy z ognia. W misie łączymy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną, kakao (jeżeli dodajemy), sól. Do wymieszanych składników suchych dodajemy masło z miodem(...)ładnie się zrumienią. Pierniczki przekładamy do puszki na 1-2 tyg., aby zmiękły i najlepiej chowamy, aby nikt z domowników nie podjadał. Pierniczki dekorujemy za pomocą lukru królewskiego 1-2 dni przed podaniem, lub podarowaniem :) * Czasami zdarza się, że ciasto jest bardzo miękkie i rwie się. W takim wypadku należy dodać do ciasta dodatkowych 50-100 g mąki. Smacznego
Kuchnia Łukaszacytryny dzieki temu pączucie maja cytrynowy posmak, który mozna jeszcze wzmocnić cytrynowym lukrem. składniki: 700 g mąki pszennej 5 żółtek 4-5 kopiastych łyżek śmietany 18 % 40 g świeżych drożdży 1 szklanka letniego mleka 3 łyżki roztopionego masła 2 łyżki cukru 2 łyżki spirytusu lub octu 10% skórka otarta z jednej dużej cytryny 6 łyżek soku z cytryny tłuszcz(...)posypanym mąką blacie i zostawić na ok 15-20 minut do podrośnięcia. Pączusie smażyć na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu osączyć na papierowym ręczniku. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować
Monia miesza i gotujeszczypta soli 6 łyżek cukru pudru jajko 250 ml ciepłego mleka 50 g rozpuszczonego masła Nadzienie: 100g mielonych orzechów 4 łyżki cukru brązowego 70 ml mleka 50 g masła 1/2 łyżeczki cynamonu Nadzienie: Orzechy wymieszać z cukrem. Masło rozpuścić z mlekiem i gorącym zalać orzechy. Wymieszać i ostudzić. Ciasto: Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier i szczyptę soli. Dodać jajko(...)pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 20 min. w ciepłe miejsce. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy ok. 15 minut w 190 st. Studzimy, można polać polewą czekoladową lub lukrem
Smakołyki Asikawałki 5 żółtek 3/4 szkl. cukru pudru 1 cukier wanilinowy lub 1 łyżka domowego cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1 sparzonej cytryny Składniki na masę kokosową: 5 białek 200g wiórków kokosowych 130 ml śmietany 18% 8 płaskich łyżek cukru W rondelku podgrzewamy śmietanę z 6 łyżkami cukru, dodajemy kokos. Mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Białka(...)ubijamy na sztywno z pozostałymi 2 łyżkami cukru. Kiedy są już ubite dodajemy po łyżce naszej masy kokosowej. Dodatkowo : 3 łyżki kaszy manny dowolne owoce (u mnie 300g mrożonych jagód) Wykonanie: Wszystkie składniki przewidziane na kruche ciasto wykładamy na stolnicę (blat kuchenny) i wyrabiamy do połączenia się składników. Po dokładnym wyrobieniu ciasto dzielimy na 2 części : większą
Walijskie Pichceniekilka minut. W misie miksera umieszczam pozostałą mąkę, dodaję szczyptę soli, zimne, pokrojone na małe kawałki masło, żółtko oraz zaczyn z drożdży i jogurtu, można także dodać łyżeczkę cukru trzcinowego (ja nie dodaję) wszystko dokładnie mieszam (używam hak miksera), aż do uzyskania kruchego drożdżowego ciasta. Gotowe ciasto (zimne najlepiej się wałkuje i formuje) dzielę na dwie części. Każdą osobno(...)piekarnika, zdejmuję papier i odstawiam do odparowania. Lekko jeszcze letnie strucle, smaruję lukrem. Nie zawsze wychodzą piękne i równe strucle, niekiedy pękają (górą, bokiem), ale w niczym to nie przeszkadza. Lukier zatuszuje wszelkie niedoskonałości... :-) Liczy się smak! Domowej strucli nic nie przebije... :-) Lukier marcepanowy: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego - kremówka - kilka kropli olejku migdałowego W miseczce umieszczam puder trzcinowy dodaję kilka
Smaczne ZdroweTo dopiero wypiek, a i jaka nazwa zaświtała mi w głowie. Jak powiedziałam w domu co będę dzisiaj pichcić, to matulka tylko postukała się w czoło
Moje pyszne gotowanieusprawiedliwienie mojego przemożnego, desperackiego pragnienia słodyczy. Nie takiej zwykłej, jak czekolada. Ooooo nie. Mój organizm wie, co to znaczy pójść na całość. Zobaczyłam gdzieś, chyba w serialu, amerykańskie, ociekające lukrem pączki i... już tylko to miałam przed oczami. Nic już nie mogło mnie zatrzymać. Nawet brak formy na donuty. Ha! Wiedziałam, że te skrzętnie odkładane korki do wina w końcu(...)muffiny 2 szklanki mąki pszennej trotowej 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cynamonu 3/4 szklanki maślanki 2 jaja, roztrzepane 2 łyżki masła, roztopionego 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1/2 szklanki jagód (mogą być mrożone) (opcjonalnie) kolorowa posypka cukrowa NA POLEWĘ: ok.1/2 szklanki cukru pudru ok.2 łyżki Nutelli 1 łyżka gorącej wody Przygotowanie: W misce
Gotowanie to kochaniemasła 160-200 g cukru pudru 8 jajek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia, płaskie 1 laska wanilii 1 kg twarogu na sernik, mielonego 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Wykonanie. Tłuszcz stopić. Przelać do większej miski, przestudzić. Odważyć cukier. W zależności od zapotrzebowania na "słodkość" 160-200 g. Cukier wsypać do tłuszczu i miksować(...)Żółtka oddzielić od białek. Dodawać kolejno do zmiksowanego cukru i dalej miksować do uzyskania ładnej masy. Laskę wanilii rozciąć i ziarenka dodać do masy. W małej miseczce połączyć mąkę ziemniaczaną, kaszkę i proszek. Dosypać do masy, wymieszać. Stopniowo dodawać twaróg i miksować do uzyskania jednolitej masy. Ubić białka ze szczyptą soli. Dodać do masy serowej i delikatnie, ale dokładnie
Kulinarny karnet Christopherawaniliowego/śmietankowego1 słoiczek powideł śliwkowychSKŁADNIK NA KREM:250-300 g mascarpone3-4 łyżeczki cukru pudrufioletowy barwnik spożywczyDO DEKORACJI:10 pralinek Ferrero Rocher100 g gorzkiej czekoladylukier plastyczny + żółty barwnik lub drobniutkie cukiereczkiWYKONANIE:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.Mąkę, kakao, cukier, proszek i sodę oraz cynamon i przyprawę korzenną wymieszaj w misce.W osobnej misce(...)środek nałóż po łyżeczce powideł i przykryj resztą ciasta.Piecz babeczki przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Gotowe wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygniecia.KREM:Mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem i barwnikiem.Szprycą z tylką w kształcie gwiazdki udekoruj babeczki kremem.PAJĄKI:Pralinki Ferrero Rocher przekrój na pół 3/4 wysokości.Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i przelej
Słodko-Słony Świat Ilonyziemniaczanej (dałam 4 łyżki mąki ziemniaczanej - 80g) - 60g suszonych moreli (moje były bez dodatku cukru) Dodatkowo: polewa marcepanowa: - puder trzcinowy (lub zwykły) - kilka kropli aromatu migdałowego - kilka łyżeczek słodkiej kremówki - płatki migdałów - kilka kostek czekolady z odrobiną kremówki do polania W miseczce umieścić kilka łyżeczek pudru, dodać aromat i dolać kremówkę, dokładnie wymieszać, masa musi być bez grudek. Polewę przygotowujemy(...)niestety pękł (już po wyłączeniu piekarnika) na szczęście w niczym to nie przeszkadzało. Po wyjęciu z piekarnika delikatnie okroić górę, by równo opadał. Po wystudzeniu polukrować, u mnie tradycyjnie lukier marcepanowy (innego rodzinka nie chce jadać): puder trzcinowy+kilka kropli aromatu migdałowego+słodka kremówka. Dodatkowo posypałam płatkami migdałów. Wersja świąteczna była także polana delikatnie czekoladą. Torcik sernikowy ponieważ miał mniej
Smaczne Zdrowebył przepis znaleziony na blogu MAG, jednak troszkę go zmodyfikowałam.Składniki:- 200g mąki orkiszowej jasnej, u mnie typ750 (pszennej ok.180g)- 100g mielonych migdałów- 60g mielonego ksylitolu (lub cukru pudru)- 125g zimnego masła- 4 łyżki zimnego mleka roślinnego lub zimnej wody- kilka kropli aromatu migdałowegoW misie miksera umieścić mąkę, dodać, mielone migdały, pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, mielony(...)zależny jest od grubości ciastek.Temu aromatowi trudno się oprzeć, proponuję nie piec ich w nocy.. w dniu można zajadać jeszcze ciepłe, bez wyrzutów sumienia :-)Gotowe ciasteczka można polukrowć lukrem przygotowanym z pudru trzcinowego, kilku kropli aromatu migdałowego i słodkiej kremówki, lub oprószyć tylko mielonym ksylitolem.Smacznego
Smaczne Zdrowemiłe wspomnienia z czasów dzieciństwa i chyba już zawsze w głowie pozostaną przemoczone sterty ubrań w śmigus dyngus. Serniki krakowskie z charakterystyczną kratką na wierzchu, babki oblane słodkim, cytrynowym lukrem, nieziemsko słodkie i kolorowe mazurki, puszyste chałki i pyszny świąteczny żurek już niedługo zagoszczą na stołach u większości z nas. W tamtym roku na moim facebooku rozległa się(...)masło min. 82% – 2-3 łyżki MASA SEROWA: * twaróg sernikowy 3xmielony – 750 g * mascarpone – 250 g * mleko zagęszczone słodzone ( np.w tubce ) – 150 g * cukier puder Diamant – ok. 4 łyżki * esencja waniliowa – 1 łyżeczka * jajko „L” – 4 szt * mąka pszenna – 1 łyżka * mąka ziemniaczana – 1,5 łyżki CREME BRULLE: * żółtko
Ostra na SłodkoMasą cukrową można dekorować torty, ciasta lub zrobić ozdoby. Jest elastyczna i całkiem łatwo się ją przygotowuje. Jest jednak kilka zasad, których trzeba przestrzegać. Najważniejsze to
Oryginalny smakZapraszam na rewelacyjne ciasto marchewkowe,przepyszne ciasto z pomaranczowym miekiszem.W rzeczywistosci miekisz wcale nie zdradza,ze zawiera marchewke,rowniez smak tego nie sugeruje.Marchewka daje duza wilgotnosc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: 250 g miodu 250 g cukru pudru 80 g masła 3 jajka 650 - 800 g mąki 2 łyżki kakao 1 łyżka sody 1 paczka przyprawy do piernika Wykonanie: Stawiamy miskę na garnku z wodą, którą podgrzewamy na małym ogniu - zrobimy tz. kąpiel wodną Dodajemy do miski składniki: miód, cukier, masło, jajka - wszystko razem topimy i mieszamy, należy(...)przez 10-12 minut. Po upieczeniu zostawiamy je jeszcze na blaszce przez 3 minuty aby łatwiej odchodziły z blaszki i czeka nas zabawa w lukrowanie :) a przepis na lukier możecie znaleźć na mojej stronie
W Moim Magicznym Domusłoiczek dżemu wiśniowego łyżeczka soku z cytryny 0,75 l śmietanki kremówki cukier puder i cukier waniliowy do smaku (przepis na tortownicę o średnicy 26 cm) Przygotowanie Masło rozpuścić, dodać pokrszoną czekoladę, roztopić na wolnym ogniu i lekko przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać masę czekoladową i dalej miksować aż składniki się połączą(...)lubi kawałków owoców w dżemach, stąd pomysł). Dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Przecedzony dżem trzeba dobrze schłodzić. Śmietanę ubijamy na krem dodając pod koniec cukier i cukier waniliowy. Można dodać też "śmietan fix." Po wystudzeniu ciasta można je pokroić na 3 warstwy - przyda się długi, ostry nóż. Z wierzchu ciasta zawsze robię środkową warstwę, dzięki temu przypieczona skorupka
Kulinarne Inspiracje