lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:219/284)

Walentynkowe ciasteczka 249

się je bardzo szybko i piecze też w oka mgnieniu Składniki: 1 szklanka* mąki pszennej 1/3 szklanki* mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/3 szklanki* cukru pudru 100 g masła 1/3 łyżeczki sody 1 łyżka domowego cukru waniliowego * szklanka ma pojemność 250 ml Suche składniki ciasta mieszamy hakiem robota, dodajemy jajko i pokrojone w kostkę masło. Wyrabiamy ciasto mechanicznie, bądź ręcznie. Ciasto(...)Wałkujemy ciasto na podsypanej mąką stolnicy i foremką o kształcie serca wykrawamy ciasteczka, które układamy na papierze do pieczenia ułożonym na blasze. Można do dekorowania ciasteczek walentynkowych przygotować domowy lukier , ale ja niektóre obłożyłam przed pieczeniem plasterkami truskawek, kolejne obsypałam mielonymi orzechami, czekoladą z chili i białą czekoladą. Pieczemy walentynkowe ciasteczka w temperaturze 160 C około 15-20 minut

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Świąteczne pierniczki! 169

łyżki przyprawy do pierników 3 łyżeczki kakao 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 4 łyżki miodu 1/3 kostki miękkiego masła 1 szklanka cukru pudru  Przygotowanie pierniczków nie wymaga od nas większej filozofii, jajka ucieramy z cukrem, dodajemy kolejno mąkę z sodą, kakao, miód, masło i przyprawę do pierniczków. Wszystko wyrabiamy ręcznie na plastyczne i miękkie ciasto. Rozwałkowujemy je na grubość(...)układamy na blaszce zachowując odstępy między pierniczkami. Pieczemy 7-10 min w temperaturze 175 stopni, przy funkcji grzanie góra-dół. Gotowe pierniczki studzimy i przyozdabiamy, my z maluchami wykorzystaliśmy lukier zwykły oraz z dodatkiem kakao.     Smacznego

Kuba Gotuje
VADEMECUM ciasteczkowe – jak perfekcyjnie zrobić i upiec kruche ciasteczka do dekorowania? 335

żeby zająć je czymś w gorącym, przedświątecznym okresie. Ozdobione lukrem Royal Icing będą idealnym prezentem lub dekoracją na urodziny, imieniny, Boże Narodzenie czy Walentynki.   Kruche ciastka do dekoracji lukrem powinny mieć kilka cech, których inne ciastka nie mają. Powinny zachowywać ostre krawędzie które nadamy im wycinając je foremką. Nie mogą się rozpłynąć na blaszce i zmienić formy. Nie powinny(...)pewno. MIARY I WAGI Pieczenie jest jak chemia – wszystkie składniki mają być odważone i naszykowane dokładnie w takiej ilości i postaci, o jaką prosi przepis. Nie można zamieniać cukru pudru na zwykły, alkoholowego ekstraktu na olejek, pomijać czy zmieniać ilości składników, a potem oczekiwać efektu jak w pierwotnym przepisie i jak na zdjęciach.   TEMPERATURA PIECZENIA Ważne jest, żeby piekarnik

Karo in the Kitchen
Wielkanocne muffiny bananowo - jogurtowe 226

Składniki mokre:  2 duże banany 1 szklanka jogurtu naturalnego 2/3 szklanki oleju 1 jajko Przygotowanie: Przygotowujemy dwie miski. Do pierwszej przesiewamy mąkę i dodajemy resztę suchych składników tj. cukier puder, proszek do pieczenia Delecta, sodę oczyszczoną Delecta oraz sól W drugiej misce rozgniatamy widelcem banany i dodajemy do nich jogurt olej i jajko. Mieszamy Zawartość pierwszej miski wsypujemy(...)muffinek wkładamy papilotki i nakładamy do nich około 2 łyżki masy. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 20 minut. Po wystygnięciu dekorujemy kolorowymi lukrami i wiosennymi ozdobami. Smacznego

Taste Therapy
Niebiańsko pyszne muffinki z czekoladą i truskawkami. / Divinely delicious chocolate and strawberry muffins. 170

first time I post in polish and english. I hope it will be helpful for my guests from other countries.❤ ⃟⃟⃟ Ciasto / Muffin Batter: - 350 g drobnego cukru pudru / 350 g superfine granulated sugar - 3 g (1/2 łyżeczki) drobnej soli morskiej / 3 g (1/2 tsp) fine sea salt - 600 g mąki / 600 g all-purpose flour - 20 g (4 łyżeczki) proszku(...)chocolate ( I used gianduja chocolate) - Opcjonalnie: domowy sos truskawkowy i  krem czekoladowy * / Optional: homemade strawberry sauce & chocolate cream * ⃟⃟⃟ * Kremu czekoladowego użyłam do posmarowania babeczek, przed nałożeniem lukru plastycznego. ( 100 g śmietanki + 100 g czekolady gianduja. Czekoladę topimy. Studzimy. Śmietankę podbijamy. Łączymy.) * I used chocolate cream to stick the sugar paste decoration onto the muffuns. ( 100 g heavy

DominikaDolci
Babka kakaowo-kawowa z jeżynami 182

proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu z waniliiwarstwa kakaowa:2 łyżki kakao3 łyżki mlekawarstwa kawowa:50 ml mocnej kawy3 łyżki mąki pszennejdodatkowo:150 g jeżynlukier:150 g cukru pudru3 łyżki mocnej kawyMasło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Wlać ekstrakt, połączyć.Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Partiami dodawać(...)waniliową tak, żeby przykryła owoce.Piec w 180 st. C. przez 45 minut, do suchego patyczka.Ostudzić w formie.Ostudzoną babkę wyjąć z formy, ułożyć na talerzu.Cukier puder utrzeć z kawą na gładki lukier. Polać babkę, odstawić do zastygnięcia lukru.Smacznego!Może i trzeba kilka misek pobrudzić, żeby przygotować wszystkie warstw, ale z czystym sumieniem piszę Wam - warto

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Makowiec - ciasto krucho - drożdżowe 259

robię zwykle 4 makowce. Lukier z przepisu na stronie Moje Wypiekiskładniki (4 makowce)400 g mąki pszennej150 g masła50 g świeżych drożdży 3 łyżki lekko kwaśnej śmietany1/2 laski wanilii lub skórka otarta z 1/2 cytryny2 czubate łyżki cukru pudru2 cale jaja + 1 lub 2 żółtka1/3 łyżeczki solilukier ( na 4 makowce)2 białko2 szklanki cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu z waniliifarsz(...)makowy z tego przepisuprzygotowaniena stolnicy posiekać nożem, aby dobrze się złączyły mąkę, masło, drożdże wymieszane dokładnie w trzech łyżkach śmietany, ziarenka wanilii, cukier puder, jaja, żółtka i sól. Posiekane ciasto zagnieść rękami, powinno być niezbyt ścisłe i lśniące . Gotowe podzielić na 4 częsci. Każdą rozwałkować cienko w kształcie prostokąta na lekko omączonej stolnicy.Pokryć równomiernie farszem makowym

Stare Gary
Drobne ciasteczka cynamonowe 199

Jeszcze jest czas, zdążymy zrobić takie małe, smaczne ciasteczka :)Składniki: 180 gram zimnego masła 230 gram mąki pszennej 90 gram cukru pudru 1 płaska łyżka cynamonu szczypta soli 40 gram mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej Przygotowanie: Podane składniki wrzucić do malaksera i zmiksować, musimy uzyskać gładką kulę (można tez posiekać nożem i krótko wyrobić do połączenia składników), pozostawić zawinięte w folię(...)schłodzeniu rozwałkować na grubość 4 mm , podsypując mąką Wykrawać gwiazdki, piec w temp. 180 stopni C przez około 12-15 min Studzić na kratce, można ozdobić dekoracyjnie czekoladą lub lukrem :) Przepis podpatrzony gdzieś na blogach w sieci

Proste Potrawy
Pączki wiedeńskie 170

Pączki wiedeńskie czy inaczej  gniazdka,  polane lukrem to w tłusty czwartek  konkurencja dla zwykłych pączków , ciasto parzone wyciskane szprycą w formie gwiazdki , smażone na głębokim tłuszczu, fakt dietetyczne nie są oj nie, ale raz do roku można je zjeść bez obaw. Choć pracochłonne, ciężko się od nich oderwać. Przepis sprawdzony wiele razy, zawsze się(...)udają. Składniki na 25 sztuk : 15 dag masła 30 dag mąki tortowej 375 ml zimnej wody 6 dużych jaj  Szczypta soli Olej do smażenia Glazura lukrowa: 20 dag cukru pudru 2-3 łyżki gorącej wody 1/2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z cytryny Dr.Oetker Sposób wykonania: Do garnka włożyć masło, wlać zimną wodę, wsypać szczyptę soli, doprowadzić do wrzenia, gdy masło

Wanilia i Kardamon
Pulchne pierniczki świąteczne 336

mieszając łyżką. Odstawiamy z ognia i dodajemy drożdże i ponownie mieszamy do momentu powstania jednolitej konsystencji. 2. Do sporej miski wsypujemy wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i przyprawą. Wbijamy dwa jajka i wlewamy zawartość garnka. Zagniatamy ciasto dość długo. Po otrzymaniu gładkiego i elastycznego ciasta odkładamy je gdzieś na bok przykrywając szklanym naczyniem (np. miską(...)Wycinamy pożądany kształt ciasteczek foremką i układamy ciasto na blachę. Możemy posmarować białkiem jajka, lecz nie jest to konieczne gdy mamy w planach ich dekorowanie (np. lukrem). Wkładamy blachę do piekarnika i pieczemy przez ok. 10 minut. UWAGA!!! Pilnuj czasu, pierwsza partia wyszła mi niestety spalona. Im dłużej w piekarniku, pierniczki wychodzą twardsze. Powtarzamy powyższy punkt

Gotuj Z Muzyką
Rolada makowa 244

Ciasto gotowe.   Ściereczkę posypujemy cukrem pudrem, na nią wykładamy ciasto, zdejmujemy papier a ciasto razem ze ściereczka zwijamy w rulon.Odkładamy do wystygnięcia.   Sparzony mak przesypujemy na sito, przelewamy wrzątkiem i odsączamy.Mielimy przez drobne sito.   W garnku roztapiamy margarynę, dodajemy cukier, aromat a następnie   dodajemy mak, bułkę tartąi jajka(...)minut.   Ciasto rozwijamy i nakładamy ciepłą, ale nie gorącą masę makową.   Zwijamy w rulon i odkładamy na ok. godzinę.      Roladę polewamy lukrem lub czekoladą.   Dekorujemy według uznania.   Gotowa, piękna, smaczna i delikatna świąteczna rolada makowa.Smacznego

Maminek kulinarny
Ciasteczka guziki 142

prezentują się na talerzu, doskonale będą się również nadawać na prezent połączone kawałkiem przewleczonej przez dziurki kolorowej nitki, albo dla lepszego efektu nitką zrobioną z plastycznego, kolorowego cienko zrolowanego lukru. A gdy zapakujemy ciasteczka w celofan-  satysfakcja obdarowanego będzie gwarantowana :)Takie ciasteczkowe guziki będą piec uczestnicy warsztatów w ramach Akademii Smaku, które poprowadzę, nazwa „Super babki i fajne ciacha(...)orzechowe serca one też doskonale nadadzą się na prezent. Kto się skusi na takie ciasteczka guziki i upiecze je razem ze mną?   180 g miękkiego masła 70 g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka balsamicznego kremu cytrynowego lub sok z cytryny 1 1/3 szklanki mąki szczypta soli Przygotowanie: Masło ubijamy z cukrem pudrem na gładką masę. Dodajemy żółtko oraz

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
BABKA CYTRYNOWA 214

kawy.  SKŁADNIKI 200 g margaryny, 3/4 szkl. cukru pudru, 3 jajka, 250 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 cytryna WYKONANIE Skórkę z cytryny ścieramy na tarce o drobnych oczkach, wyciskamy z cytryny sok. Żółtka oddzielamy od białek. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy po 1 żółtku oraz 3 łyżki soku z cytryny(...)startą skórkę. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek. Ciasto przekładamy do keksówki, pieczemy ok. 45 min. w 180 stopniach. Po wystudzeniu dekorujemy rozpuszczoną czekoladą albo lukrem

słodki bratek
Pierniczki leżakujące 208

Przepis jest w naszym posiadaniu już od wielu lat - i przynosi przesmaczne rezultaty - a więc zapraszam do wypróbowania. Smacznego! Składniki: 1/4 szkl. miodu 5 łyżek miękkiego masła 1/2 szkl. cukru pudru 1 jajko 2 i 1/4 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka sody 3-4 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao Wykonanie: Miód rozpuszczamy z masłem, dodajemy do reszty składników(...)pieczenia i pieczemy ok. 10 minut w 180 stopniach. Należy uważać, aby nie piec zbyt długo, bo pierniczki będą miały posmak goryczy. Po wystudzeniu pierniczków należy ozdobić je lukrem. PS. Po upieczeniu pierniczki są mięciutkie, potem twardnieją, by znów stać się miękkie dzięki wilgoci z powietrza. Przechowujemy je w szczelnym pojemniku. Jeszcze w klimacie świąt, zapraszam do obejrzenia filmiku

psgotujemy
MAKOWIEC JAPOŃSKI W WERSJI DE LUXE - Z KASZĄ JAGLANĄ, NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE 313

płatków migdałów- 4 łyżki surowej kaszy jaglanej- 4 łyżki mielonych migdałów- 5 jajek- kilka kropli aromatu migdałowgo- 150g ksylitolu- 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczeniaDodatkowo:- 3-4 łyżeczki pudru trzcinowego- kilka kropli aromatu migdałowego- trochę słodkiej kremówki- rozdrobnione migdały do posypaniaW misie miksera zagnieść kruche ciasto (przy użyciu haka) lub zagnieść energicznie ręcznie. Otrzymane kruche ciasto podzielić(...)następnie okrawamy delikatnie boki i zdejmujemy obejmę. Przekładamy ciasto na talerz i pozostawiamy do schłodzenia.Ja polukrowałam delikatnie wierzch ciasta migdałowym lukrem trzcinowym i posypałam rozdrobnionymi migdałami (to dopełniło całości).Wszystko razem dało niesamowicie pyszny smak.Do miseczki z pudrem trzcinowym dodać kilka kropli olejku migdałowego i mieszając dolewać delikatnie kremówkę, do porządanej konsystencji. Puder trzcinowy ropuszcza się troszkę trudniej niż

Smaczne Zdrowe