lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:212/284)

Cynamonowe ludziki 145

idealny dodatek do kawy, bądź kakao w mroźne, zimowe dni. Składniki: 200 g mąki 120 g zimnego masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: lukier, polewa czekoladowa, itd. Przygotowanie: Z podanych składników szybko zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce minimum 1 godz. Po schłodzeniu wałkować na grubość

My sweet a life
Szczęście w nieszczęściu i duńskie ciasteczka z kardamonem 202

ciasta, następnie spłaszczyć dłonią. Piec w 190 st. C. przez 12-15 minut, aż ciasto nabierze złoto-brązowego koloru. Przestudzić. Cukier puder przesiać, wymieszać z kardamonem. Dodać sok z cytryny, a następnie po trochu wlewać wodę. Lukier powinien być średnio gęsty. Posmarować lukrem paski ciasta, a następnie - jeszcze ciepłe - pokroić ostrym nożem po skosie na ciasteczka.7 Gdy lukier całkowicie zastygnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Włoskie krasnale w czapeczkach 167

Dużo mniej zachodu, a efekt i tak wyśmienity. 120 g masła 100 g cukru pudru 1 op. cukru wanilinowego 2 jajka 300 g mąki 150 g mielonych orzechów włoskich 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (najlepiej miałkiej, jeśli mamy w granulkach, rozetrzyjmy ją lekko w moździerzu) sól lukier kolorowy – opcjonalnie Miękkie masło ucieramy z obydwoma cukrami oraz szczyptą soli. Do puszystej

Smaki Na Talerzu
Świąteczne pierniczki 214

Bezapelacyjnie największym plusem tych pierniczków jest to, iż są one dobre zarówno już po upieczeniu jak i później. Idealne do ozdabiania lukrem oraz do powieszenia na choinkę. Potrzebujemy: 1/4 szklanki miodu 80 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 i 1/2 szklanki mąki +do podsypywania 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka kakao

Kolejny blog o gotowaniu
Migdałowo- kardamonowe ciastka bombki z Decoradą! 181

minut w temp. 160 stopni C, grzanie dół i termoobieg. Ciastka po upieczeniu studzimy na kratce.   DEKORACJA: Białko, cukier puder i sok z pomarańczy, za pomocą rózgi- trzepaczki ucieramy na jednolity i gładki, gęsty lukier. Lukrujemy ciastka i ozdabiamy używając swojej całej kreatywnej wyobraźni, posypkami Decorada, ja użyłam pięknie różowych kuleczek zbożowych i przepysznych płatków czekoladowych. Ciastka podajemy

SMYKWKUCHNI
Ciasto marchewkowe z jabłkiem 411

kilka minut, po czym wyjmujemy i pozwalamy ostygnąć pod ściereczką. Wyjmujemy z formy, oprószamy cukrem pudrem. Opcjonalna polewa:  Czubata łyżka cukru pudru Łyżka płynnego miodu sok z połowy cytryny płatki migdałowe do posypania Składniki ucieramy na lukier, polewamy ciasto i posypujemy płatkami migdałowymi do dekoracji

Gotuj z Rumcajsem
wypieki do koszyczka 104

dwie mniejsze. W planie miały być malutkie ale ciasto mega wyrasta, więc foremki należy wypełnić maksymalnie do połowy. Ja swoje udekorowałam lukrem i czekoladą, ale jeśli ktoś nie chce się bawić w dekoracje to wystarczy posypać cukrem pudrem.  Składniki: 450 g mąki 2 jajka 200 g cukru pudru (w oryginalnym przepisie 300g) 200 ml oleju 300 ml mleka skórka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ORKISZOWA ROLADA BISZKOPTOWA Z DODATKIEM MĄKI PEŁNOZIARNISTEJ, Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI 211

Składniki: - 6 jajek , osobno białka i żółtka - 120g mąki orkiszowej (u mnie typ750) - 40g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ2000 - 170g ksylitolu (lub cukru) Dodatkowo: - 300g obranego rabarbaru - 300g odszypułkowanych truskawek - mielony ksylitol do oprószenia rolady lub lukier z pudru trzcinowego Rabarbar  i truskawki umyć, pokroić na mniejsze kawałki i delikatne przemieszać. W misie miksera ubić na półsztywno białka, dodać stopniowo

Smaczne Zdrowe
Lukier różowy do dekoracji ciast, ciasteczek. 130

Składniki : 3 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka soku z buraków ćwikłowych 2 łyżki nalewki lub wódki wiśniowej Sposób wykonania :  Cukier puder wsyp do rondelka lub miseczki. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj wszystko razem. Gotowym lukrem dekoruj ciasta, ciasteczka i pozostaw do zastygnięcia polewy. Gdyby lukier był zbyt gęsty możemy dodać trochę więcej alkoholu lub soku z buraczków

Przepisy i porady kulinarne
Pierniczki 150

łyżeczki ekstraktu z wanilii lub aromat migdałowy  W misie miksera ubijamy białka, na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy cukier puder, cały czas ubijając. Na sam koniec ubijania dodajemy ekstrakt z wanilii lub aromat.Idealna konsystencja lukru jest wtedy gdy otrzymamy nie cieknący stożek na końcówce miksera.Można dodawać barwników i bawić się w dekoracje :)Idealne na bożonarodzeniowe upominki

Pudełko rozmaitości
Pierniczki glazurowane 264

układać je w sporych odstępach na blaszce. Piec w temp. 175 st.C przez ok. 15 min. Sok wymieszać z cukrem pudrem (trzeba dać go dość sporo - powinien być dość gęsty). Jeszcze ciepłe pierniczki maczać w lukrze i odkładać na kratkę do ostygnięcia.*Post powstał przy współpracy z marką Sencor

Pasja Smaku
Pająki, posypka do ciast, tortów i babeczek 142

puder, ilość dawkujemy podczas miksowania barwnik spożywczy, czarny i czerwony 3 woreczki  folia aluminiowa 1. Białko miksujemy i sukcesywnie dosypujemy cukier puder aż masa dobrze zgęstnieje. 2. Do pierwszego woreczka dajemy łyżkę białej masy. Drugą łyżkę lukru farbujemy na czerwono i przekładamy do drugiego woreczka. Pozostały lukier barwimy na czarno i przekładamy do trzeciego woreczka. Każdą

Apetyczna babeczka
Babeczki cytrynowe z makiem 143

właśnie te. Uświadomiłam sobie, że przynajmniej od lutego nie piekłam żadnych muffinek! Oj, trzeba to koniecznie nadrobić :D Oryginalne były z lukrem, ale ja za nim specjalnie nie przepadam, więc po prostu jak zwykle sypnęłam trochę cukru pudru na wierzch i wuala! W każdym razie Asi muffinki jak zwykle niezawodne, mięciutkie i puszyste. Na blogu pojawiły się już kiedyś bananowe

Kraina Tysiąca Smaków
Pączki łychą kładzione 243

wygląda inaczej:-) Bardzo łatwy przepis, wykonanie szybkie, smak idealnego drożdżowego ciasta. Nie trzeba nadzienia, pączusie smakują same z dodatkiem cukru pudru. Ale wykonując je po raz wtóry na pewno przyjdzie czas, że je czymś słodkim "nafaszeruje", poleję lekko polewą, lukrem... Na lekkie legalne łakomstwo w Tłusty Czwartek i od święta polecam! Takimi małymi pączusiami "na raz" możecie urzec niejadków:) Robiłam(...)mleka - około połowy szklanki od herbaty 100 g masła 100 g cukru szczypta soli i szczypta cukru olej do głębokiego smażenia Sposób przygotowania: z mąki odkładamy 1 łyżkę, resztę mąki przesiewamy do głębszej miski, wsypujemy szczyptę soli, mieszamy, do małego garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier i mieszając lekko podgrzewamy, następnie dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki i dobrze mieszamy

Zasmakuj Kuchni
Pączki łychą kładzione 148

inaczej:-) Bardzo łatwy przepis, wykonanie szybkie, smak idealnego drożdżowego ciasta. Nie trzeba nadzienia, pączusie smakują same z dodatkiem cukru pudru. Ale wykonując je po raz wtóry na pewno przyjdzie czas, że je czymś słodkim „nafaszeruje”, poleję lekko polewą, lukrem… Na lekkie legalne łakomstwo w Tłusty Czwartek i od święta polecam! Takimi małymi pączusiami(...)mleka – około połowy szklanki od herbaty 100 g masła 100 g cukru szczypta soli i szczypta cukru olej do głębokiego smażenia Sposób przygotowania: z mąki odkładamy 1 łyżkę, resztę mąki przesiewamy do głębszej miski, wsypujemy szczyptę soli, mieszamy, do małego garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier i mieszając lekko podgrzewamy, następnie dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki i dobrze mieszamy

Zasmakuj Kuchni
Wilgotna Babka Cytrynowa 311

taka jest ta babka. Jest pyszna i szybko można ja przygotować. Przed podaniem możemy ja polukrować lub posypać cukrem pudrem. dla mnie jest idealna taka bez niczego, ale nie wykluczam ze gdy upiekę ja kolejny raz to ja polukruje, cytrynowym lukrem ;) Składniki na foremkę keksową 25 x 11 cm: 1 czubata szklanka mąki 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 czubata

Gotowanie...to proste !
bezglutenowa cytrynowa babka wielkanocna 167

dodać jej trochę wiosennego charakteru udekorowałam ją lukrem z zielonym barwnikiem. Łatwa i szybka w wykonaniu! :) BEZGLUTENOWA CYTRYNOWA BABKA WIELKANOCNA przepis autorski // forma na babkę z kominem o śr. 23cm ~150g mąki jaglanej ~100g mąki ryżowej ~50g mąki ziemniaczanej ~3 jajka ~1/3 szklanki oleju ~1/4 szklanki gęstego jogurtu naturalnego ~3/4 szklanki cukru ~sok i skórka z jednej cytryny ~3/4 łyżeczki(...)minut. Przelewamy masę do formy na babkę i pieczemy ok. 40 minut w 180*C. ~50g cukru pudru ~szczypta zielonego barwnika w proszku (opcjonalnie) ~sok z cytryny do odpowiedniej konsystencji Wszystkie składniki mieszamy i polewamy lukrem babkę. Odstawiamy do zastygnięcia. Smacznego! :) Na durszlaku założyłam akcję BEZGLUTENOWA WIELKANOC, serdecznie zapraszam do inspirowania się tymi przepisami jak i do zgłaszania swoich

chili & sugar