momentu rozluźnienia jego struktury, dodać banany. ucierać jeszcze przez minutę. Łyżką delikatnie wymieszać z ubitą śmietanką. *jeżeli krem wydaje nam się mało słodki - proponuję dodać 1 łyżkę cukru pudru. Ja miałam tak słodkie banany, że było to zbędne Krem truskawkowy: - 250 gr serka mascarpone - 200 ml śmietanki kremówki - mały słoik dżemu truskawkowego* ( ok. 300 ml ) * ja użyłam domowego, jeżeli(...)grey - sok z 1/4 cytryny - 2 łyżki cukru Wymieszać do rozpuszczenia cukru w nasączu ( płyn w smaku ma być kwaśno słodki ) Złożenie: 1. Pierwszy blat nasączyć 1/3 ponczu. Wyłożyć krem bananowy 2. Nałożyć drugi blat, nasączyć 1/3 ponczu. Wyłożyć krem truskawkowy 3. Przykryć trzecim blatem. Delikatnie go nasączyć. Tort wykończyłam lukrem plastycznym ( klik ) . Zdobiły go cukrowe akcesoria ucznia
kawawszklanceIdealne ciasteczka do dekorowania np. lukrem. Nie tracą kształtu podczas pieczenia i nie łamią się, chociaż są bardzo kruche. Ciasto jest delikatne, więc podczas przenoszenia wyciętych kształtów najlepiej pomagać sobie płaskim nożykiem. Nie polecam dodawać więcej mąki niż podałam w przepisie, bo ciasteczka po upieczeniu będą(...)twarde. Składniki na ok. 50 średniej wielkości ciasteczek ( u mnie wielkanocne foremki) : 40 dkg mąki pszennej 20 dkg masła 2 jajka 15 dkg cukru pudru paska łyżeczka proszku do pieczenia łyżka cukru waniliowego, najlepiej z prawdziwej wanilii Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puch, dodać jajka i miksować jeszcze przez
Maślane ciasteczkokilka razy w roku, najczęściej nadziewam je marmoladą i oblewam lukrem. Nie wyobrażam ich sobie bez skórki pomarańczowej, która jest wręcz obowiązkowa. Składniki: 500 g mąki 3 żółtka 1 jajko 1 szklanka mleka 50 g drożdży 1/3 szklanki cukru 60 g masła kieliszek rumu (lub spirytusu) marmolada cukier puder sok cytryny skórka pomarańczowa kandyzowana tłuszcz do smażenia (olej
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaprzepis Pączki pieczone jak babeczki Szybkie oponki z lukrem Składniki: 500g sera półtłustego 500g mąki pszennej 100g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 żółtka 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka octu 250ml śmietany 18 % Dodatkowo: tłuszcz do smażenia np. olej rzepakowy mały kieliszek spirytusu (dodać do zimnego oleju) cukier puder do posypania Przygotowanie: Ser przeciskamy przez praskę
Swojskie jedzonkomożemy dodatkowo oprószyć cukrem pudrem (polecam tutaj pojemniczek do cukru pudru ze sklepu Makowski Kredens - klik ). SMACZNEGO! Do wypieków polecam kratkę do studzenia marki Wilton - dostępną tutaj . Dzięki studzeniu na kratce ciasta nie robią się wilgotne, szybciej się studzą. Kratka może również służyć jako podstawka do dekorowania lukrem lub czekoladą
Smak mojej kuchnikakao – 1 łyżeczka* soda oczyszczona – 0,5 łyżeczkiLUKIER KRÓLEWSKI:* duże białko – 1 szt* sok z cytryny – 1 łyżeczka* cukier puder – 150 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:PIERNICZKI:W garnku roztapiamy masło z miodem i cukrem pudrem.Dodajemy przyprawę do piernika , mieszamy , studzimy.Mąkę przesiewamy z odrobiną soli , sodą i kakao.Dodajemy jajko i przestudzoną ( taką letnią ) masę.Wyrabiamy gładkie ciasto(...)pierniczki!Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 13 minut.PS. jeśli chcecie, by pierniczki zawisły na choinkach pamiętajcie o zrobieniu dziurek!LUKIER KRÓLEWSKI:Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.Uwaga!Jeśli potrzebny nam jest do dekoracji bardziej gęsty, dodajemy więcej cukru pudru.A teraz bierzemy się za dekorowanie!Jeśli będziemy wypełniać pierniczki lukrem , najpierw
Ostra na Słodkomąki ziemniaczanej 1 szkl mąki pszennej Przygotowanie: masło ucieramy z cukrem pudrem na puch, wbijamy jajko, dolewamy cherry, przesiewamy mąkę z proszkiem i kakao ciasto szybko wyrabiamy i wkładamy na około 30 minut do lodówki piekarnik nagrzewamy do temp 180" ciasto wałkujemy, wycinamy ciasteczka, pieczemy około 10 minut, dekorujemy lukrem lub czekoladą, wedle uznania:) SMACZNEGO
Luźna Kuchniawyciśniętego soku z pomarańczyskórka starta z 1 dużej pomarańczy na małych oczkach (tak jak pisałam, polecam dodać więcej)2 łyżeczki proszku do pieczeniaPrzygotowanie :Piekarnik nagrzewamy do 170st. CMasło i cukier puder wrzucamy do miski i bardzo dokładnie ucieramy (ok 5 min na najwyższych obrotach). Następnie dodajemy po 1 jajku, za każdym razem dokładnie miksując masę. Dodajemy skórkę pomarańczy - mieszamy(...)pieczenia i wszystko już ostatecznie łączymy ze sobą na najniższych obrotach. Masę przekładamy do natłuszczonej foremki i pieczemy ok 45-50min.Ostudzone ciasto warto polać lukrem zrobionym ze świeżego soku pomarańczowego + cukru pudru.Smacznego
charlotte gotujezdobić (dla dzieci będzie to zapewne niezła frajda) kolorowym lukrem, jadalnymi ozdobami, czekoladą... Ja postawiłam na prostotę :) Jeżeli więc nie macie pomysłu czy czasu na przygotowanie Halloweenowych łakoci, to ten pomysł będzie dla Was wybawieniem! :))) * mleko skondensowane niesłodzone- 500 ml * żelatyna- 2 czubate łyżki (+ 4 łyżki zimnej wody) * cukier puder- 1 łyżka (w razie potrzeby dosłodzić) * cukier waniliowy- 1 łyżka
Kraina Miodem Płynącawlewamy do niego płynny miód. Dodajemy cukier puder, miękkie masło, jajko i przyprawę do pienika. Całość siekamy i zagniatamy ciasto. Cienko rozwałkowujemy i wykrawamy dowolne kształty, w zależności od tego co chcemy mieć na choince;) Pieczemy około 10 minut w 180 stopniach. Można je pięknie ubrać lukrem, czekoladą, kolorowymi pisakami - wszelkie kombinacje są dozwolone
Lawendowe Niebomasę: -litrowy słoik musu jabłkowego-jedna galaretka cytrynowa(najlepiej bez cukru-dodać ksylitol)Galaretkę rozpuścić w 200ml wody, zostawić do przestudzenia i wymieszać z musem jabłkowym jak już zaczyna lekko ściągać. Wyłożyć na placek.Lukier:-5 kopiastych łyżeczek pudru-10 łyżeczek kremówki-kilka kropel olejku migdałowegoWszystko razem wymieszać do uzyskania lukru. Smacznego
Smaczne Zdrowepszennej 2 jajka 1 szkl cukru pudru 2 czubate łyżki miodu 4 łyżeczki przyprawy korzennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 50g świeżych drożdży 120g miękkiego masła Wykonanie: Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, sodą i przyprawą do piernika. Miód podgrzej z z masłem do rozpuszczenia, następnie dodaj drożdże. Całość wymieszaj. do suchych składników dodaj płynne razem z jajkiem. Wyrabiaj na gładkie(...)minut (nie piec zbyt długo bo twardnieją) w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawić do wystudzenia i ozdobić wedle uznania. Ja zrobiłam lukier cytrynowy i ozdobiłam razem z ciocią posypką kolorową i cukrowymi śnieżkami
Motylkowa Kuchniacukrem pudrem i cukrem waniliowym, zostawić 4 łyżki cukru do dodania do białek. Dokładnie utrzeć za pomocą miksera na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym żółtku, nie przerywając mieszania. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i dodać do masy, dokładnie wymieszać. Białka ubić na bardzo sztywną pianę, jak już są sztywne powoli dodawać cukier. Jeszcze jakiś czas ubijać(...)powoli wsypywać cukier, czas około 1 minuty, następnie wyjąć delikatnie ubite białka do miski i odstawić na póżniej – nałożyć motylek, do naczynia miksującego włożyć miękkie bardzo masło, cukier puder ( odłożyć 4 łyżki cukru do dodania do białek ) miskować czas 2 minuty, obroty pierwsze pare sekund obroty 1 powoli zwiększać do 3 – dalej miksować obroty 3 i dodawać
Kuchnia Pokoleńpysznie smakował. Moja przygoda z lukrem plastycznym dopiero się rozpoczęła, więc mój tort nie wygląda perfekcyjnie, ale myślę że praktyka czyni mistrza. Składniki: biszkopt: jajka 5 szt, mąka pszenna 3/4 szklanki, mąka ziemniaczana 1/4 szklanki, cukier 3/4 szklanki, ciasto kokosowe: białka 5 szt, kokos 1 szklanka, biszkopty podłużne 5 szt, cukier puder 1 szklanka, masa: mleko 1 szklanka(...)gorąca 3/4 szklanki, cukier waniliowy 1 opakowanie, Sposób przygotowania: Najpierw przygotowujemy biszkopt. Składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier, miksujemy, dodajemy stopniowo po jednym żółtku, nie przerywając ubijania. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy równomiernie do blaszki i pieczemy w 170 stopniach przez 30 min. do suchego
kulinarne odsłony patiśmietanki kremówki 30-36% ubić z 3 łyżkami cukru pudru. W między czasie rozpuścić 3 płaskie łyżki żelatyny w 1/3 szklanki gorącej wody, przestudzić i dodać do śmietany. Masę śmietanową wyłożyć na masę cytrynową. Na górze najczęściej układam jeszcze warstwę herbatników petit beurre maczanych w soku cytryny i robię lukier. Tym razem tego nie zrobiłam wierzch ciasta posypałam tartą
W garach u Gosi250g masła 400g mąki 80 g cukru pudru 40 g cukru waniliowego (najlepiej taki prawdziwy z ziarnami wanilii jest przepyszny) 3 łyżeczki domowej przyprawy ( ja użyłam kory cynamonu, anyżu, goździków, ziela angielskiego oraz pieprzu) 4 łyżeczki miodu 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) 1 płaska łyżeczka kako Na lukier : 1 białko 1 szklanka cukru Przygotowanie
zdrowa vege kuchniaszklanki suchego maku 400 ml mleka 3 cukru pudru trzcinowego 2 łyżki miodu 1 jajko 1 łyżka rodzynek 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej 1 łyżka pokrojonych suszonych moreli 1 łyżka mielonych orzechów włoskich olejek migdałowy Kruszonka: 20 dag mąki pszennej 10 dag masła 4 łyżki cukru trzcinowego brązowego Biały lukier do polania Sposób wykonania: Mąkę przesiać do miski, wsypać cukier
Wanilia i Kardamonjaką podaje producent Ostudzić .Maslo utrzeć z cukrem pudrem i dodawać ostudzony budyń ..Miksować do czasu ,aż masa będzie gładka. Następnie ciasto przeciąć na 3 części i przełożyć gotową masą: Warstwy ciasta mają wyglądać następująco: dolny biszkopt ciemny dżem (z całego słoika) krem biszkopt krem biszkopt polewa,lub lukier di nocciola papavero.......................ingredienti
w mojej kuchnizająć około 10 minut). Na każdą babeczkę nałóż łyżkę lukru, a następnie przymocuj ciepłego loda. Odstaw do zastygnięcia lukru.Krem maślany (na 12 babeczek):200 g masła w temperaturze pokojowej2 szklanki cukru pudru200 g serka Philadelphia w temperaturze pokojowejkilka kropli olejku migdałowego (opcjonalnie)zielony barwnik w proszku lub paścieDodatkowo:cukrowe posypkicukier puder lub srebrny barwnik w proszkuMasło utrzyj do białości
Food Square