marynacie z sokiem pomarańczowym Rolady z indyka pieczone z rozmarynem Szynka pieczona z żurawiną Szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie Tym razem proponuję Wam upiec lekko pikantną pieczoną karkówkę z sokiem pomarańczowym, z dodatkiem sosu sojowego zaraz soli, oraz pikantnego sosu sweet chilli i z dużą ilością przypraw. Można karkówkę po upieczeniu pokroić w cienkie plastry i obłożyć nimi kanapki(...)pokroić w grubsze ok. 2 cm plastry i podać jako danie obiadowe z ziemniakami, koperkiem i sosem. Pieczona karkówka z sokiem pomarańczowym, sosem sojowym i sweet chilli, Polecam Najpierw natarłam karkówkę marynatą z 1 łyżki oleju i przypraw typu: roztarte w moździerzu 2 ziarna jałowca, 2 ziarna ziela angielskiego, duży liść laurowy, do tego 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego, 1/2 łyżeczka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwieczorem jak np. ugotować brukselkę i zamarynować mięso. Na drugi dzień mniej pracy i obiad w pół godziny. Polecam nawet na świąteczny stół Zapiekana brukselka z pomidorami i plastrami karkówki Potrzebujemy, 4 plastry karkówki, 1kg brukselki, kilka pomidorków koktajlowych lub zwykłych niedużych, 2 świeże papryczki chili, ½ szklanki białego wytrawnego wina, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, odrobinę octu balsamicznego lub jabłkowego(...)dodajemy pieprz, oliwę i odrobinę octu. Mięso można delikatnie potraktować tłuczkiem. Następnie nacieramy plastry mięsa i odstawiamy na kilka godzin. Mięso podsmażamy do zrumienienia z obu stron. Plastry karkówki powinny być prawie miękkie. Brukselkę obieramy z pierwszych liści, nacinamy głąb na krzyż i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem mleka i cukru do miękkości. Brukselka powinna być miękka
Leśny ZakątekZupa staropolska z karkówką Gęsta, sycąca, treściwa i rozgrzewająca zupka z mięsem, warzywami i kaszą. Na bogato i na bardzo smacznie. Polecam! Składniki: ok 1 kg karkówki włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler, por kilka ziemniaków (3-4 sztuki) 3-4 łyżki kaszy jęczmiennej 2 łyżki koncentratu pomidorowego Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek 1 liść laurowy(...)angielskiego 1 łyżeczka cukru 2 łyżki mąki do zaciągnięcia zupy 2 łyżki siekanej zieleniny (u mnie koperek i pietruszka) olej do smażenia opcjonalnie 1 łyżeczka masła *** Karkówkę kroimy na średniej wielkości kawałki *** *** Mięso przekładamy do miseczki, polewamy dwiema łyżkami oleju, obsypujemy przyprawami, mieszamy *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy mięso ciągle mieszając do momentu
Blog z ApetytemPrzy takim pieczeniu używam specjalnego elektrycznego garnka do wolnego gotowania. Można piec w piekarniku ale wtedy ustawić na niską temperaturę 150C i piec 4-5 godzin. Karkówka jest pyszna, rozpływa się w ustach. Karkówkę pociąć na 1 cm plastry, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, majerankiem , kurkumą. Na patelni rozgrzać olej i szybko obsmażyć na złoty kolor. Pod koniec
Kuchnia Pokoleńobiad na conajmniej dwa dni, który składa się z dwóch dań, jest pożywny i smaczny. Przepis na krokiety jest niezmiernie prosty. Gotowane mięso, w tym przepisie jest to karkówka drobno kroję i dodaję gotowaną, białą kapustę oraz smażone grzyby z cebulą. Zdarzało mi się, że farsz mieliłam na jednolitą masę, ale od dawna przyrządzam krokiety z drobno posiekanego mięsa zamiast(...)podać krokiety z sosem. Ketchup w zupełności wystarczy. Krokiety z mięsem są najlepsze. Lubię krokiety z indyka , krokiety z wołowiną , czy krokiety z kurczakiem . Dzisiaj polecam do farszu gotowaną karkówkę. Krokiety z mięsem 10 krokietów Składniki: Ciasto naleśnikowe 150 g pszennej mąki 2 jajka 500 ml mleka 1½ łyżeczki soli tłuszcz do smażenia Farsz 500 g karkówki 400 g białej
codojedzeniaJadłam tą karkówkę u mojej szwagierki, była pyszna. Rozpływała się w ustach. Mięso pokroić w plastry, doprawić solą, pieprzem. Rozgrzać patelnię i mocno obsmażyć kawałki mięsa. Mięso położyć na dnie naczynia. Ona piekła ją w naczyniu żeliwnym z dnem jak patelnia do grillowania. Można ten garnek kupić w Polo, polecam. Ja też szukam, mięso z tego garnka jest dużo lepsze(...)Cebulę obrać, pokroić w piórka i obłożyć nią karkówkę. Wszystko obsypać mieszanką suszonych pomidorów i ziół, czosnek niedźwiedzi . Wlać szklankę, może trochę więcej wody. Dodać suszone śliwki, przykryć naczynie i gotować na małym ogniu do miękkości mięsa. Sprawdzić smak i doprawić solą do smaku. Jeśli jest to konieczne. Sos jest pyszny, tak samo karkówka. Dziękuję Gosiu
Kuchnia Pokoleńciężar patelni i dość wysoka cena, ale za jakość warto zapłacić więcej. Rozpisałam się straszliwie o tych patelniach tytanowych , ale już zapraszam na przepis na pyszną karkówkę z patelni tytanowej z dodatkiem mnóstwa warzyw. Wystarczy ugotować do niej kaszę, czy ryż i można cieszyć się pysznym i zdrowym obiadem. Składniki: 500 g karkówki 2 średniej wielkości cebule(...)selera naciowego 3 marchewki 1 papryka (najlepiej czerwona) ziele angielskie, sól, pieprz słodka i ostra papryka olej do smażenia gotowa mieszanka przypraw do mięsa 1 łyżka mąki ziemniaczanej Karkówkę kroimy w kostkę, mieszamy z przyprawą do karkówki i odstawiamy na co najmniej pół godziny. Warzywa siekamy w kostkę. Na patelnie rozgrzewamy olej wrzucamy cebulę i pora i smażymy
Cynamonowe szczęściemnie akurat czubryca zielona z dodatkiem papryki i czosnku. Proporcje warzyw również mogą być dowolne, wrzuciłam to co miałam pod ręką tak żeby było różnorodnie. składniki: 1 kg karkówki 2 kalarepki 1 mała cukinia 2 cebule 3 marchewki 3 ziemniaki 4 czubate łyżki czubrycy zielonej 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju rzepakowego(...)Karkówkę pokroić w niedużą kostkę. Przełożyć do miski. Oprószyć 2 łyżkami czubrycy, wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin. U mnie stała przez noc. Można też przygotować mięso razem z warzywami tuż przed pieczeniem ale jak trochę poleży w przyprawach jest po prostu smaczniejsze. Przed pieczeniem wystawić mięso z lodówki. Przygotować warzywa, w sumie wszystkich warzyw miałam
Monia miesza i gotujestolika wstaliśmy najedzeni, pełni kulinarnych inspiracji, ale niezachwyceni. Kilka miesięcy później nadeszła pora, gdy maczankę po krakowsku zrobiliśmy u siebie w domu. Maczanka z dobrze doprawioną i długo pieczoną karkówką w połączeniu z domowym sosem barbecue, karmelizowaną cebulą oraz ogórkami kiszonymi z Charsznicy w pełni pozwoliła doświadczyć fenomenu tego dania. Udostępnij Maczanka krakowska – składniki 1 kg karkówki 6 bułek(...)smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie W misce umieścić musztardę, ketchup oraz chrzan, wsypać czosnek mielony, obie papryki oraz wlać oliwę, wymieszać. Marynatą natrzeć umytą i osuszoną papierowym ręcznikiem karkówkę. Miskę owinąć folią spożywczą, wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia mięso wyjąć z lodówki na godzinę przed pieczeniem, aby nabrało pokojowej temperatury. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć pokrywką, wstawić
niecodziennikparyZanim na dobre utkniecie w kuchni przygotowując świąteczne przyprawy, zapraszam Was na pyszną i soczystą pieczoną karkówkę. Dodatkiem mogą być tak jak u mnie kluski śląskie, ale pysznie smakuje również z kaszą. Zapraszam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Karkówka z pieczarkami Składniki 1 –1 ½ kg karkówki w plastrach 500 g małych pieczarek pół papryki czerwonej pół papryki zielonej pół papryki żółtej(...)nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 1,5 godziny. Po godzinie zdejmujemy folię i przekładamy mięso ze spodu na wierzch tak, żeby każdy kawałek ładnie się zrumienił. Artykuł Karkówka z pieczarkami pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecamkarkówki 1,5 szkl wina czerwonego 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 150 g pieczarek 1 czerwona papryka sól pieprz pieprz ziołowy oregano 200 ml śmietany tłuszcz do smażenia (smalec) łyżka mąki kukurydzianej lub ryżowej do zagęszczenia sosu. Karkówkę myjemy i osuszamy, w głębokiej patelni rozpuszczamy łyżkę tłuszczu, u mnie jest to smalec. Kładziemy karkówkę i osmażamy ze wszystkich(...)cebulę, paprykę, marchewkę i pietruszkę. Podsmażamy warzywa i podlewamy obficie czerwonym winem, następnie dodajemy przyprawy i pokrojone na plasterki pieczarki, dusimy ok godzinę, w razie potrzeby dolewamy wodę obracamy karkówkę i dusimy kolejną godzinę. Po tym czasie można jeszcze raz obrócić mięso i dusimy jeszcze ok pół godziny. Mięso wyjmujemy a sos podprawiamy śmietaną rozmieszaną z mąką. Pokrojone
Gotowanie jest łatweCzas grillowania w pełni i miłośnicy grillowanej karkówki zastanawiają się jak tym razem przygotować mięso, by było smaczne. Ta marynata jest prosta w przygotowaniu a w grillowanym mięsie nie dominuje żadna przyprawa, wszystkie składniki ze sobą komponują podkreślając tym samym smak karkówki. Najlepiej jak mięso będzie leżakować w takiej marynacie przynajmniej całą noc, pięknie najdzie … Czytaj dalej Marynata(...)karkówki z grilla z ziołami prowansalskimi Artykuł Marynata do karkówki z grilla z ziołami prowansalskimi pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąKarkówka pieczona z warzywami Smaczne, aromatyczne i kruche mięso duszone w delikatnym warzywnym sosie to pomysł na inny niż zwykle obiad. Składniki: 0,5 kg karkówki pół czerwonej papryki pół żółtej papryki 1 czerwona cebula pół niewielkiej cukinii 1 marchewka kawałek pora pół pęczka natki pietruszki 1/3 szklanki bulionu pół pęczka natki pietruszki przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka oraz ostra(...)majeranek olej do smażenia *** Karkówkę kroimy w plastry, nacieramy przyprawami i wkładamy na godzinę do lodówki *** *** Następnie mięso podsmażamy z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju – do zrumienienia *** *** Warzywa kroimy w średniej wielkości kawałki. Na dnie żaroodpornego naczynia wykładamy połowę warzyw *** *** Na warzywa wykładamy podsmażone mięso i na mięso resztę warzyw *** ***Całość polewamy bulionem. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku
Blog z Apetytemmiłość do jedzenia jednak nie wystarczy, najważniejsza jest pasja, dobry pomysł i fantazja kulinarna. chyba mi się udało to połączyć. Jest prosto, jest smacznie.....o to chodzi! Karkówka zamarynowana w ketchupie w dobrych ziołach i zdrowej oliwie Gallo , jest mięciutka, aromatyczna i naprawdę smaczna! Do tego młode gotowane ziemniaczki i nic więcej do dobrego polskiego obiadu nie trzeba(...)Skusicie się na pomysł ? Połączenie smaków w tym daniu jest po prostu doskonałe. Zapewniam –warto! Składniki na 6 dużych porcji: 1 kg chudej karkówki 3-4 cebule 8 świeżych pieczarek Marynata: ¾ szklanki pikantnego ketchupu ¼ szklanki wody 2 łyżki musztardy klasycznej 2 łyżki oliwy Gallo Classico 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka czosnku
Wanilia i Kardamon