mnie akurat czubryca zielona z dodatkiem papryki i czosnku. Proporcje warzyw również mogą być dowolne, wrzuciłam to co miałam pod ręką tak żeby było różnorodnie. składniki: 1 kg karkówki 2 kalarepki 1 mała cukinia 2 cebule 3 marchewki 3 ziemniaki 4 czubate łyżki czubrycy zielonej 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju rzepakowego(...)Karkówkę pokroić w niedużą kostkę. Przełożyć do miski. Oprószyć 2 łyżkami czubrycy, wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin. U mnie stała przez noc. Można też przygotować mięso razem z warzywami tuż przed pieczeniem ale jak trochę poleży w przyprawach jest po prostu smaczniejsze. Przed pieczeniem wystawić mięso z lodówki. Przygotować warzywa, w sumie wszystkich warzyw miałam
Monia miesza i gotujestolika wstaliśmy najedzeni, pełni kulinarnych inspiracji, ale niezachwyceni. Kilka miesięcy później nadeszła pora, gdy maczankę po krakowsku zrobiliśmy u siebie w domu. Maczanka z dobrze doprawioną i długo pieczoną karkówką w połączeniu z domowym sosem barbecue, karmelizowaną cebulą oraz ogórkami kiszonymi z Charsznicy w pełni pozwoliła doświadczyć fenomenu tego dania. Udostępnij Maczanka krakowska – składniki 1 kg karkówki 6 bułek(...)smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie W misce umieścić musztardę, ketchup oraz chrzan, wsypać czosnek mielony, obie papryki oraz wlać oliwę, wymieszać. Marynatą natrzeć umytą i osuszoną papierowym ręcznikiem karkówkę. Miskę owinąć folią spożywczą, wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia mięso wyjąć z lodówki na godzinę przed pieczeniem, aby nabrało pokojowej temperatury. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć pokrywką, wstawić
niecodziennikparyZanim na dobre utkniecie w kuchni przygotowując świąteczne przyprawy, zapraszam Was na pyszną i soczystą pieczoną karkówkę. Dodatkiem mogą być tak jak u mnie kluski śląskie, ale pysznie smakuje również z kaszą. Zapraszam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Karkówka z pieczarkami Składniki 1 –1 ½ kg karkówki w plastrach 500 g małych pieczarek pół papryki czerwonej pół papryki zielonej pół papryki żółtej(...)nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 1,5 godziny. Po godzinie zdejmujemy folię i przekładamy mięso ze spodu na wierzch tak, żeby każdy kawałek ładnie się zrumienił. Artykuł Karkówka z pieczarkami pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecamkarkówki 1,5 szkl wina czerwonego 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 150 g pieczarek 1 czerwona papryka sól pieprz pieprz ziołowy oregano 200 ml śmietany tłuszcz do smażenia (smalec) łyżka mąki kukurydzianej lub ryżowej do zagęszczenia sosu. Karkówkę myjemy i osuszamy, w głębokiej patelni rozpuszczamy łyżkę tłuszczu, u mnie jest to smalec. Kładziemy karkówkę i osmażamy ze wszystkich(...)cebulę, paprykę, marchewkę i pietruszkę. Podsmażamy warzywa i podlewamy obficie czerwonym winem, następnie dodajemy przyprawy i pokrojone na plasterki pieczarki, dusimy ok godzinę, w razie potrzeby dolewamy wodę obracamy karkówkę i dusimy kolejną godzinę. Po tym czasie można jeszcze raz obrócić mięso i dusimy jeszcze ok pół godziny. Mięso wyjmujemy a sos podprawiamy śmietaną rozmieszaną z mąką. Pokrojone
Gotowanie jest łatweCzas grillowania w pełni i miłośnicy grillowanej karkówki zastanawiają się jak tym razem przygotować mięso, by było smaczne. Ta marynata jest prosta w przygotowaniu a w grillowanym mięsie nie dominuje żadna przyprawa, wszystkie składniki ze sobą komponują podkreślając tym samym smak karkówki. Najlepiej jak mięso będzie leżakować w takiej marynacie przynajmniej całą noc, pięknie najdzie … Czytaj dalej Marynata(...)karkówki z grilla z ziołami prowansalskimi Artykuł Marynata do karkówki z grilla z ziołami prowansalskimi pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąKarkówka pieczona z warzywami Smaczne, aromatyczne i kruche mięso duszone w delikatnym warzywnym sosie to pomysł na inny niż zwykle obiad. Składniki: 0,5 kg karkówki pół czerwonej papryki pół żółtej papryki 1 czerwona cebula pół niewielkiej cukinii 1 marchewka kawałek pora pół pęczka natki pietruszki 1/3 szklanki bulionu pół pęczka natki pietruszki przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka oraz ostra(...)majeranek olej do smażenia *** Karkówkę kroimy w plastry, nacieramy przyprawami i wkładamy na godzinę do lodówki *** *** Następnie mięso podsmażamy z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju – do zrumienienia *** *** Warzywa kroimy w średniej wielkości kawałki. Na dnie żaroodpornego naczynia wykładamy połowę warzyw *** *** Na warzywa wykładamy podsmażone mięso i na mięso resztę warzyw *** ***Całość polewamy bulionem. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku
Blog z Apetytemmiłość do jedzenia jednak nie wystarczy, najważniejsza jest pasja, dobry pomysł i fantazja kulinarna. chyba mi się udało to połączyć. Jest prosto, jest smacznie.....o to chodzi! Karkówka zamarynowana w ketchupie w dobrych ziołach i zdrowej oliwie Gallo , jest mięciutka, aromatyczna i naprawdę smaczna! Do tego młode gotowane ziemniaczki i nic więcej do dobrego polskiego obiadu nie trzeba(...)Skusicie się na pomysł ? Połączenie smaków w tym daniu jest po prostu doskonałe. Zapewniam –warto! Składniki na 6 dużych porcji: 1 kg chudej karkówki 3-4 cebule 8 świeżych pieczarek Marynata: ¾ szklanki pikantnego ketchupu ¼ szklanki wody 2 łyżki musztardy klasycznej 2 łyżki oliwy Gallo Classico 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka czosnku
Wanilia i KardamonZapiekana karkówka w marynacie z warzywami to pyszny jednogarnkowy obiad nie wymagający dużego nakładu pracy. Wystarczy pokroić, wymieszać i poczekać cierpliwie aż się upiecze. Dodałam do karkówki moje ulubione warzywa, pokroiłam je tylko grubiej niż robię to zazwyczaj. Nie chciałam by po upieczeniu zostały z nich wióry a smaczny kawałek pieczonego warzywa. Cudownie warzywa przesiąkły … Czytaj dalej Zapiekana karkówka(...)marynacie z warzywami Artykuł Zapiekana karkówka w marynacie z warzywami pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąPieczona karkówka z warzywami w foliowym rękawie to prosty przepis na smaczny i treściwy posiłek dla całej rodziny. Świetny przepis dla osób które lubią dobrze zjeść przy małym nakładzie pracy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok 600 gram karkówki 1 średnia cukinia 1 większa marchewka 1 duża cebula ok 600 gram ziemniaków 4 łyżki pikantnego ketchupu 2 łyżki oleju przyprawy: majeranek(...)tymianek, słodka papryka ostra papryka (opcjonalnie), sól, pieprz , ulubiona mieszanka przypraw do warzyw ( ja użyłam przypraw do warzyw z grilla) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: karkówkę kroimy w cienkie plastry, przekładamy do miski, dodajemy ketchup, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Mięso mieszamy, odstawiamy na chwilę do zamarynowania, obrane ziemniaki kroimy w połówki lub ćwiartki w zależności od ich wielkości, cukinię
Blog kulinarny S9.PLZapiekanka ziemniaczana z karkówką i kapustą to świetny sposób na pyszny i szybki obiad dla całej rodziny. Kawałki mięsa z kapustą na ziemniakach przykryte zapieczonym serem to treściwy posiłek idealny na chłodniejsze dni :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 0,5 kg karkówki 6 średnich ziemniaków 300 ml śmietany 12% 1-1,5 łyżki ulubionej przyprawy do mięsa 2 ząbki czosnku(...)gram mozzarelli ( 1,5 kulki) przyprawy: sól, pieprz,tymianek,oregano, olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: ziemniaki obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie, karkówkę kroimy w plastry a następnie w poprzek na cieniutkie mniejsze kawałeczki, obsypujemy przyprawą i odstawiamy na chwilę, kapustę drobno szatkujemy, na patelnię dodajemy olej i smażymy mięso wraz z przeciśniętym przez
Blog kulinarny S9.PLczasie świąt zawsze jest u mnie domowa wędlina Uwielbiam kroić w plasterki i zajadać, np. z żurawiną! Karkówka w ziołach jest pyszna, pachnąca i rozpływa się w ustach Co nam trzeba? Karkówka – kilogramowa. Marynata: 2 czubate łyżki ziół prowansalskich, 2 łyżki majeranku łyżka pieprzu czarnego i papryki słodkiej, łyżeczka soli, łyżeczka czosnku suszonego, 100ml oleju jedna cebula pokrojona(...)wiórka. Mieszamy całość. Dodatkowo 2 łyżki ziół prowansalskich Robimy! Karkówkę lekko nakłuwamy i zalewamy marynatą i wkładamy do lodówki na 48 h, przekręcając ją kilka razy dziennie. Po tym czasie karkówkę wykładamy do brytfanki, obsypujemy wierzch ziołami prowansalskimi, podlewamy lekko wodą i pieczemy około 40minut pod przykryciem w 190 stopniach góra/dół . Następne 40 minut zmniejszamy temperaturę
LatosiowydomSoczysta rozpływająca się w ustach karkówka. Duszona w sosie własnym z cebulą wzbogacona aromatem suszonych śliwek. 4 plastry karkówki 2 średnie cebule 8 szt. suszonych śliwek sól pieprz słodka papryka w proszku 1 łyżka mąki 1 szklanka bulionu / rosołu 1 łyżka keczupu Plastry karkówki nakłuć widelcem w kilku miejscach. Oprószyć przyprawami. Obsmażyć na 2/3 łyżkach oleju z każdej strony(...)rumiano. Cebule pokroić w półplasterki lub dużą kostkę według uznania. Dodajemy do podsmażonego mięsa wraz ze śliwkami, chwilę smażymy. Następnie podlewamy karkówkę delikatnie wodą. Całość dusimy pod przykryciem do miękkości na średnim ogniu uzupełniając co jakiś czas płyn.( ok.45 min) Podlewamy wodą dopiero gdy całkowicie odparuje a mięso zacznie się lekko przypiekać. Gdy mięso będzie
Andzia PichciKarkówka po flisacku Kruche, soczyste i bardzo smaczne mięso wieprzowe pieczone w jednym naczyniu razem z warzywami. Cały obiad za jednym zamachem. Do przyrządzenia tego dania nie użyłam żadnego bulionu ani innego płynu, gdyż szczelnie zamknięta potrawa puści soki (zarówno mięso jak i warzywa) i całość dusi się trochę w wywarze, a trochę na parze. To danie z pewnością zasmakuje(...)całej rodzinie. Składniki: ok 1 kg karkówki 1/3 główki kapusty 3-4 ziemniaki 1 marchew 1/2 cebuli 1/2 czerwonej papryki 1/2 cukinii 10dkg boczku wędzonego 2 łyżki musztardy 1 łyżeczka miodu 2 ząbki czosnku Przyprawy: sól, pieprz majeranek 1/2 szklanki mąki do obtoczenia mięsa olej do smażenia *** Mięso kroimy w plastry i przyprawiamy z dwóch stron
Blog z ApetytemKarkówka w marynacie miodowo-ketchupowej – to pomysł na pyszną, kruchą, wręcz rozpływającą się w ustach karkówkę na grilla (wystarczy ją wtedy zawinąć w folię aluminiową lub piec na aluminiowych tackach). Kiedy jednak pogoda nie dopisuje można The post Karkówka w marynacie miodowo-ketchupowej appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojedziałce, nawet na balkonie czy nad rzeką – gdzie możemy, tam zabieramy ze sobą grilla. A jeśli pada hasło: „grillowanie”, co pierwsze przychodzi Wam do głowy? Jeśli karkówka, to bardzo dobrze, bo dziś będzie właśnie to mięsko brane na tapetę;) Marynowanie mięsa w jogurtowej marynacie sprawia, że jest ono soczyste i kruche. Zdecydowanie też szybciej się takie mięsko(...)grilluje. Warto od czasu do czasu przygotować je właśnie w ten sposób. Do karkówki polecam też moje tegoroczne odkrycie – sos feta (zobacz przepis na sos feta – idealny dodatek do karkówki ). To zdecydowanie zgrany duet:) 1 kg karkówki 400 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy 2 ząbki czosnku sól, pieprz Oczyszczone mięso kroimy na plastry, delikatnie rozbijamy dłonią
Smaki Na Talerzu