karkówka - 4379 przepisów (strona:53/292)

Karkówka pieczona na młodej kapuście 132

Bardzo dobra propozycja na wiele okazji, to  karkówka z piekarnika. -- Skład: karkówka ~1 kg, młoda kapusta 1/2 główki, przyprawy: sól, pieprz,  papryka, chili, kurkuma, czosnek, trochę tłuszczu- najlepiej smalec 2 łyżki. Kapustę ucieramy na tarce lub szatkujemy. Umytą i osuszoną karkówkę przyprawiamy solą i po 2-3 min. jak mięso się "spoci" dodajemy  pozostałe przyprawy wg uznania

chleba naszego
Rolada z karkówki 159

Zapraszam na smaczną domową wędlinę z karkówki. Karkówka w formie rolady z pieczarkami i szpinakiem super smakuje i ładnie wygląda. Świetna na zimno na kanapki i na ciepło jako danie obiadowe. Polecam Składniki: ok. 1 kg karkówki 2 garście szpinaku świeżego 2 duże pieczarki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju/oliwy sól pieprz 2 łyżki tartego żółtego sera papryka(...)zachodziły jeden na drugi) najlepiej w formie prostokąta. Jeszcze raz rozbijamy lekko mięso na całej powierzchni i rozkładamy na nim nadzienie z patelni. Zwijamy ciasno roladę z karkówki i obwiązujemy ją sznurkiem. Wierzch rolady oprószamy lekko papryką słodką i curry. Wkładamy roladę do blaszki, przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy roladę w 200 stopniach przez 1 godzinę pod przykryciem

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Zrazy z karkówki wg Aleex 116

domu, zadbałam trochę o chłopaków. 2 dni to tylko pozornie mnóstwo czasu. Wykorzystałam go na sprzątanie, gotowanie, pieczenie. Jednym z dań, które przygotowałam dla nas były zrazy z karkówki. Zazwyczaj robiłam je z wołowiny, ale po ostatnich doniesieniach mediów, dotyczących polskich ubojni, jednogłośnie stwierdziliśmy, że odpoczniemy od krowiego mięsa. Nie mam na tyle wiarygodnego źródła ani zaprzyjaźnionego rzeźnika, bym była(...)pewna jakości kupowanej wołowiny. Na razie więc wykorzystałam karkówkę, aby przygotować nowe danie. I co? Było na tyle pyszne, że spokojnie mogę je Wam polecić. Składniki: • kilka plastrów karkówki • 1 cebula • musztarda sarepska • 2-3 ogórki kiszone • boczek wędzony parzony • mąka pszenna • olej • sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Mięso pokroić na grubsze plastry. Rozbić tłuczkiem na cienkie płaty. Ja robiłam

W mojej kuchni
Karkówka duszona w sosie miodowo-musztardowym 132

Duszona karkówka podana z sosem miodowo-musztardowym to pomysł na niedzielny obiad. Danie proste do przygotowania i bardzo smaczne. Sos idealnie komponuje się z przesmażonym i duszonym mięsem. Danie najlepiej smakuje podane z ugotowanymi ziemniakami.   Składniki na 4-6 porcji: 1 kg karkówki sól, pieprz papryka słodka olej do smażenia 2 szklanki wody sos musztardowo-miodowy 3 łyżeczki(...)stron: solą, pieprzem oraz słodką papryką. Mięso wstawić do lodówki na całą noc, aby "przeszło" przyprawami. Na drugi dzień, w garnku rozgrzać olej i przesmażyć każdy kawałek karkówki. Usmażone mięso przełożyć do garnka, zalać wodą i zamknąć pokrywę od szybkowara. Wybrać 1 poziom ciśnienia. Dusić 25 minut (czas liczymy od momentu, gdy para będzie wydobywać się stałym strumieniem

Ugotować
KWAŚNICA - tradycyjna góralska zupa 115

Najlepsza kwaśnica z dużymi kawałkami mięsa. Przepis na pyszną kwaśnicę góralską. Tradycyjna polska kwaśnica - najlepsza zupa z kiszonej kapusty na tłustym rosole z golonki, wędzonych żeberek lub karkówki. Syta i smaczna kwaśnica góralska z ziemniakami, cebulą i dużymi kawałkami mięsa, z dodatkiem czosnku i mielonej papryki. Prawdziwa kwaśnica ugotowana na rosole z karkówki i włoszczyzny. Staropolski przepis na tradycyjną kwaśnicę(...)Kwaśnica -  oto prosty, wypróbowany przepis, składniki i przyprawy. Tradycyjna kwaśnica - składniki i przyprawy: 450g karkówki wieprzowej 1 porcja włoszczyzny bez włoskiej kapusty 2 liście laurowe i po kilka ziarenek ziela ang. i pieprzu 500g kapusty kiszonej 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka mielonej papryki czerwonej 4 średnie ziemniaki sól i pieprz do smaku Przepis na kwaśnicę - przygotowanie krok

Moja Książka Kucharska
Pasztet małego Henia 132

Henia dlatego ,że byłam na Jego chrzcinach i tutaj wszyscy zajadali się tym pasztetem. Wyproszony przepis od Pani Kucharki, a to mój wypiek.. Składniki 1,5 kg karkówki tłustej 1,2 kg kurczaka-pierś i udka 10 jaj- białka ubite na sztywno 4 cebule 20 dag wątróbki drobiowej 2 duże bułki pszenne mleko do zamoczenia bułek sól i pieprz(...)smaku gałka muszkatołowa do smaku czosnek lubczyk- maggi marchewka ,pietruszka do mięsa gotowania tu jeszcze surowy Wykonanie Karkówkę i kurczaka ugotować z marchewką i pietruszka w małej ilości wody . Cebule pociąć w piórka i podsmażyć na złoty kolor,dodać wątróbkę i całość podsmażyć chwilę . Następnie doprawić solą pieprzem,czosnkiem,lubczykiem i gałka muszkatołową . Mięsa ugotowane ,wątróbkę z cebulą zmielić. Dodać

mojej kuchni
Pasztet małego Henia 159

Henia dlatego ,że byłam na Jego chrzcinach i tutaj wszyscy zajadali się tym pasztetem. Wyproszony przepis od Pani Kucharki, a to mój wypiek.. Składniki 1,5 kg karkówki tłustej 1,2 kg kurczaka-pierś i udka 10 jaj- białka ubite na sztywno 4 cebule 20 dag wątróbki drobiowej 2 duże bułki pszenne mleko do zamoczenia bułek sól i pieprz(...)smaku gałka muszkatołowa do smaku czosnek lubczyk- maggi marchewka ,pietruszka do mięsa gotowania tu jeszcze surowy Wykonanie Karkówkę i kurczaka ugotować z marchewką i pietruszka w małej ilości wody . Cebule pociąć w piórka i podsmażyć na złoty kolor,dodać wątróbkę i całość podsmażyć chwilę . Następnie doprawić solą pieprzem,czosnkiem,lubczykiem i gałka muszkatołową . Mięsa ugotowane ,wątróbkę z cebulą zmielić. Dodać

w mojej kuchni
Karkówka pieczona 158

SUROWIEC -karkówka 1,5 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól nie jodowana 16-17 g/kg -ziarno kolendry 1 g/kg -gorczyca ziarno 1 g/kg -chili grys 1 g/kg -czosnek 2-3 ząbki -sznurek wędzarniczy -termometr z sondą -folia spożywcza lub torebki do pakowania próżniowego razem z pakowaczką WYKONANIE Przyprawy kolendrę i gorczycę rozdrabniamy w moździerzu, czosnek wyciskamy praską. Karkówkę nacieramy wszystkimi(...)Pieczemy w piekarniku w temp. 80 stopni grzałka góra i dół, czas 90 min, następnie podnosimy temp.do 130 stopni grzałka górna + termoobieg czas 60 min. Przez ten czas moja karkówka nabrała temperatury w środku 70 stopni. Gdy karkówka ostygnie chowamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Karkówka w marynacie ketchupowej 171

zrobienia tej karkówki przymierzałam się chyba ze dwa lata. W końcu postanowiłam ją zrobić i muszę przyznać, że zwlekałam zbyt długo. Taka karkówka jest smaczna i wymaga małego nakładu pracy. Idealne danie na obiad, można podać je z ziemniakami lub pieczywem. Do karkówki dodałam fajnych produktów, które możecie nabyć w Kuchnie Świata a jest to pasta paprykowa i pasta(...)czosnku. Karkówka w marynacie ketchupowej

Ewa w kuchni
Jak przygotować grilla 151

pieczywo. Mięso do grillowania powinno być oczyszczone ze ścięgien i błon , które na skutek pieczenia stają się twarde. Dobrze sprawdzają się mięsa z przerostami lub otoczką tłuszczu (np. karkówka, żeberka, boczek, uda z kurczaka, skrzydełka), który nadaje potrawie soczystości. Nie musimy się w tym wypadku martwić o nadmiar spożywanych kalorii. Mięso z grilla jest mniej kaloryczne , niż smażone tradycyjnie, ponieważ(...)każdej strony. Aby mięso było kruche i soczyste steki solimy bezpośrednio przed umieszczeniem na ruszcie, a po usmażeniu pozwalamy im przez około 5 minut odpocząć, zanim zaczniemy konsumpcję.  Karkówka na grilla powinna zostać zamarynowana odpowiednio wcześniej – od 8 do 24 godzin przed planowanym grillowaniem. Średni czas pieczenia plastrów karkówki o grubości około 2 cm wynosi 5-8 minut

Cztery Fajery
Karkówka po cygańsku 2468

Jeśli szukacie pomysłu na niedzielny, rodzinny obiad to proponuję zrobić karkówkę po cygańsku. Wiem, że na tą chwilę karkówka kojarzy się przede wszystkim z grillem, ale jak nie ma możliwości odpalenia rusztu to w piekarniku możemy zrobić równie pyszną, a może i nawet smaczniejszą wersję tego mięsa. Mi zasmakowała bardzo, ponieważ po upieczeniu jest delikatna, mięciutka, aż rozpływa się(...)ustach, no i oczywiście warzywny sos robi w tym daniu świetną robotę, dodaje karkówce mega aromatu. Spróbujcie, naprawdę warto ;) Składniki na ok. 4-6 porcji: (Inspiracja: " Kulinarna zakładka ")   Mięso i warzywa: ok. 1 kg karkówki sól i pieprz mąka do obtoczenia mięsa 2 białe cebule 2 czerwone cebule 500 g pieczarek 2 czerwone papryki   Sos: 1 szklanka

Simply Food
3 proste marynaty do mięs z grilla 137

Zapewniam, że będziecie do nich wracać. Przy okazji zostawcie komentarz i napiszcie: jakie inne przepisy grillowe Was interesują?   ZAPRASZAM do lektury!!!     Marynata karkówka:   600g karkówki 40ml oleju roślinnego 2 łyżki musztardy 3 ząbki czosnku utarte 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżeczka majeranku otartego 1 łyżeczka oregano suszonego 1 płaska łyżeczka soli(...)Przygotowanie:   Karkówkę pokrój w plastry. Czosnek utrzyj. Wszystkie składniki marynaty razem wymieszaj. Odstaw na minimum 2-3 godziny, najlepiej na całą noc. Grilluj na dobrze rozgrzanym węglu, po około 5-6 minut z każdej strony.   Marynata kurczak   Składniki: 500 g piersi z kurczaka 2 ząbki czosnku 200 ml jogurtu

kuron.com.pl
Jak przygotować grilla 176

pieczywo. Mięso do grillowania powinno być oczyszczone ze ścięgien i błon , które na skutek pieczenia stają się twarde. Dobrze sprawdzają się mięsa z przerostami lub otoczką tłuszczu (np. karkówka, żeberka, boczek, uda z kurczaka, skrzydełka), który nadaje potrawie soczystości. Nie musimy się w tym wypadku martwić o nadmiar spożywanych kalorii. Mięso z grilla jest mniej kaloryczne , niż smażone tradycyjnie, ponieważ(...)każdej strony. Aby mięso było kruche i soczyste steki solimy bezpośrednio przed umieszczeniem na ruszcie, a po usmażeniu pozwalamy im przez około 5 minut odpocząć, zanim zaczniemy konsumpcję.  Karkówka na grilla powinna zostać zamarynowana odpowiednio wcześniej – od 8 do 24 godzin przed planowanym grillowaniem. Średni czas pieczenia plastrów karkówki o grubości około 2 cm wynosi 5-8 minut

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Baleron parzony 229

SUROWIEC -karkówka 2,5-3 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 20-22 g/kg -kątnica wołowa -sznurek wędzarniczy -worki próżniowe -pakowarka próżniowa -cyrkulator Sous Vide -duży garnek lub lodówka turystyczna do parzenia WYKONANIE Kupioną karkówkę płuczemy pod bieżącą wodą. Wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym i peklujemy metodą na sucho zalecaną dawka peklosoli. Wkładamy do worka próżniowego i odsysamy powietrze(...)Przechowujemy w lodówce w temperaturze 4-6 stopni 10-14 dni w zależności od wielkości karkówki. Co 2-4 dni obracamy go.  Po tym czasie myjemy kątnicę wołową w środku i z zewnątrz. Teraz najtrudniejsza sprawa włożenie karkówki do kątnicy. Robimy to powoli i stopniowo i delikatnie aby nie uszkodzić kątnicy. Powstałe bąble powietrza przekłuwamy igłą i wyciskamy powietrze

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Karkówka zapiekana z ziemniakami 152

ostatnim czasie moja mama robiła ją już dwa razy bo tak bardzo bardzo nam posmakowała. Zwłaszcza mnie zachwyciła choć ja nie przepadam zbytnio za karkówką. Ten przepis mnie do niej przekonał. Zapiekanka jest pyszna, aromatyczna a mięso delikatne i kruche. Danie świetnie smakuje w połączeniu z ulubioną surówką. 1,5 kg karkówki 1,7 kg ziemniaków przyprawa do ziemniaków(...)ząbki czosnku 200 ml śmietany  18% sól, pieprz łyżeczka tymianku łyżeczka majeranku Marynata do mięsa: 60 ml piwa 100 ml oleju op. przyprawy gyros Dzień przed pieczeniem karkówkę kroimy w cienkie plastry. Lekko rozbijamy i zalewamy marynatą (piwo, olej i gyros). Odstawiamy w chłodne miejsce na całą noc. Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki grubości ok 0,5cm. Cebule

Smakołyki Asi