Przepis autorski (mój). Jeśli szukacie szybkiego i pysznego pomysłu na kawał karkówki to polecam, abyście spróbowali tej wersji. Mięso wychodzi aromatyczne, soczyste i idealnie doprawione... pycha! Poza tym doskonale sprawdzi się na obiad oraz na zimno - do kawałka chleba. Koniecznie spróbujcie! 1 kg karkówki wieprzowej Marynata: 5 łyżek ketchupu 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oleju 1 łyżka majeranku(...)łyżeczki czosnku granulowanego sól, pieprz (według smaku) Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Karkówkę umyć, osuszyć i następnie dokładnie pokryć (w misce) przygotowaną mieszanką. Całość przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki minimum na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso przełożyć do blachy lub naczynia żaroodpornego i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec w 180 stopniach do miękkości
Di gotujeProsta propozycja jak sobie ułatwić przygotowanie obiadu i kolacji? Mięsa: ~1,5 kg kurczaka i tyle samo karkówki płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy. Przygotowujemy przyprawy, naczynia, tłuszcz. Karkówkę obcinamy nożem żeby nabrała kształtu jaki nam odpowiada, a z odciętego mięsa robimy świeżonkę jako nagrodę dla kucharza :) Mięsa najpierw lekko solimy żeby się "spociły" wówczas dobrze(...)sobą żeby przygotować aromatyczną mieszankę. Przygotowanymi przyprawami nacieramy dokładnie mięsa, następnie do naczyń wkładamy jeszcze po dwie łyżki smalcu i przyprawione mięso. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 st.C ... karkówkę 60 min. i 5 min bez pokrywki, kurczaka 80 min. i 10 min. bez przykrycia. Karkówkę studzimy i chowamy do lodówki, na kolację będzie fajną wędliną na kanapki. Kurczaka serwujemy
chleba naszegoKarkówka w marynacie musztardowo - pomidorowej, to p ropozycja dla osób lubiących musztardową nutę . Mimo, że musztarda jest tutaj tylko lekko wyczuwalna, nadaje karkówce charakterystycznego smaku. Mięso podajemy z ziemniakami. Składniki: 500 g karkówki papryka słodka sól, pieprz 1 czubata łyżka mąki pszennej olej do smażenia (polecam bezzapachowy olej kokosowy firmy Skworcu ) 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku(...)czubata łyżeczka majeranku 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon 1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej 70 g koncentratu pomidorowego Wykonanie: Karkówkę kroimy na kotleciki. Rozbijamy je tłuczkiem. Z obu stron solimy, pieprzymy, posypujemy papryką słodką i oprószamy mąką. Mięso odstawiamy na 30 minut. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Rozgrzewamy olej. Kotlety obsmażamy z obu stron
Smak mojego domuKresowianka – karkówka dojrzewająca Wędliny dojrzewające są u nas w domu niekwestionowanym królem od kilku lat . Robi się je łatwo , zawsze się udają i genialnie smakują . Tym razem przedstawiam przepis na karczek – kresowiankę , czyli mięsko z dość, dużą ilością tłuszczu , który daje niebanalny , wspaniały smak , bez niego nie ma kresowianki " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)Karkówka obtoczona w czosnku niedźwiedzim z dodatkiem ,mielonego kminku jest naprawdę znakomita. Polecam ,szczególnie ,że to bardzo zdrowe wyroby bez konserwantów i zbędnych dodatków , po prostu mięso i przyprawy " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1,5 kg karkówki, dobrze przerośniętej tłuszczem ( musi go mieć, inaczej nie będzie to kresowianka ) 1 kg soli 1 kg cukru
Ogrodnik w podróżyObiad, który "wyszedł" z braku czasu, pomysłu i chęci na gotowanie. Wstąpiłam do sklepu po jakiekolwiek mięso, które będę mogła wrzucić do piekarnika i wyszłam z karkówką. Resztę składników wygrzebałam z lodówki. Nie sądziłam, że efekt końcowy będzie tak dobry! Składniki(na obiad dla 3 osób): Karkówka: - 3 plastry karkówki o grubości ok 2 cm - 3 cebule - szklanka Coca- Coli(...)minut zdejmuję pokrywkę, aby cebula ładnie się przypiekła. Ziemniaki obieram, kroję na mniejsze części i gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzam, dodaję masło i wyciskam upieczony z karkówką czosnek. Tłukę ziemniaki na gładką masę. Smacznego
Cook&LoveEfekt był dokładnie taki jak sobie wymyśliłam - przepyszny! Danie jest dosyć ciężkie, ale raz na jakiś czas możemy pozwolić sobie na takie szaleństwo. Należy nam się! :) Składniki: - 4 plastry karkówki - ok 35 dkg mrożonych, surowych grzybów leśnych - cebula - 6 ząbków czosnku - 7 średnich ziemniaków - dwie łyżki kwaśnej śmietany - dwie łyżki masła - kilka gałązek rozmarynu - sól, pieprz, papryka słodka w proszku(...)dnie naczynia żaroodpornego (nie muszą być jeden obok drugiego, ważne aby przykrywały całe dno, mogą się nawarstwiać), solę. Pozostałe ziemniaki kroję w cienkie plastry i odkładam na bok. Karkówkę obsmażam na maśle, następnie solę i posypuję obficie papryką i układam na ziemniakach w naczyniu. Na tłuszcz pozostały po smażeniu karkówki wrzucam pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Gdy Cebula
Cook&LoveSezon grillowy powoli dobiega końca więc karkówka wraca z powrotem do kuchni. Co powiecie na pomysł aby zapiec ją z kiszoną kapustą ? Ja już wiem że warto i nieraz wrócę do tego przepisu. Składniki : 4 plastry karkówki (grubości ok 1 cm) 0,6 kg kiszonej kapusty 200 gr pieczarek 200 ml śmietany 30 % sól, pieprz, chilli liść laurowy, ziele angielskie(...)pieprz ziarnisty masło olej rzepakowy Przygotowanie: Plastry karkówki rozklepujemy i doprawiamy każdy plaster przyprawami z odrobiną oliwy i odstawiamy na ok 30 minut. W między czasie oczyszczamy pieczarki, szatkujemy je i podsmażamy na maśle. Kapustę kiszoną mocząc i cedząc pozbawiamy nadmiaru kwaśności (wedle uznania) szatkujemy na drobniejsze kawałki i dodajemy do pieczarek i uzupełniamy poziom wody do poziomu kapusty
Mechanik w kuchniKarkówka duszona Gdy pojawia się temat karkówki, zazwyczaj od razu myślimy o przygotowaniu jej na grillu, lub upieczenia w całości w piekarniku. Ja jednak chciałem spróbować czegoś nieco innego- a że efekt okazał się bardzo zadowalający- przepis zapisuję i przytaczam:) Duszona karkówka z cebulką Składniki: 1kg karkówki 3-4 duże cebule olej do smażenia, sól, pieprz Sos: 500ml przecieru
Aromatyczne PodróżeKolejna propozycja na karkówkę z grilla. Mięso łatwe do przygotowania, kruche i soczyste. Tym razem marynata do mięsa ma aromat cebulki i czosnku. Składniki: 4 kotlety z karkówki (moje ważyły aż 800 g) Składniki marynaty do mięsa: 1 duża cebula starta na tarce o drobnych oczkach 6 dużych ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę 1 płaska łyżeczka soli 1/2 płaskiej(...)łyżeczka musztardy delikatesowej 1 czubata łyżka keczupu 10 łyżek oleju rzepakowego Wykonanie: Mięso musimy przygotować dzień wcześniej. Dzięki temu będzie kruche, soczyste i miękkie już po krótkim grillowaniu. Karkówkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na plastry i z obu stron rozbijamy tłuczkiem. Wszystkie składniki marynaty mieszamy w misce. Mięso pokrywamy dokładnie marynatą, zamykamy w pojemniku i odstawiamy na całą
Smak mojego domuPorządny kawał mięsa w koperkowej marynacie oraz warzywa to idealny obiad. Mięso pięknie przenikło zapachem kopru i warzyw. 1 kg karkówki wieprzowej Przyprawa do karkówki Słodka czerwona papryka Liść lubczyku suszony Suszony koperek 3 cebule 3 marchewki 7 pieczarek 1/4 korzenia selera Przyprawa uniwersalna typu Kucharek Oliwa z oliwek Karkówkę kroimy w 1 cm plastry. Nacieramy dokładnie przyprawą do karkówki
VioletoweKucharzeniespaja, nawilża i sprawia że masa jest puszysta i krucha. Nie oglądajcie się za durnymi fit-przepisami, gdzie na białą kiełbasę autor/autorka proponuje samą szynkę czy samą karkówkę – o ile elegancko wyjdzie im taka kiełbasa na zdjęciu, w smaku to już w ogóle nie będzie to. Jedno mięso jest po prostu za chude, drugie będzie za twarde po wyrobieniu(...)czego oczyszczać. Pozostałe mięso koniecznie i zawsze oczyszczamy – musimy wykroić z niego wszystkie twarde ścięgna i błony międzymięśniowe, zostawiamy za to miękki tłuszcz w poprzerastanym mięsie, czyli łopatce i karkówce. Z podgardla i boczku trzeba koniecznie ściąć twardą skórę. Każde z mięs kroimy w kawałki nadające się do maszynki do mielenia i każde trzymamy w osobnym naczyniu w lodówce
Karo in the Kitchenkurczaka, lecz rano w pośpiechu z zamrażalnika wyciągnęłam czerwone mięso i nie zwróciłam na ten fakt uwagi. Tak więc dziś na obiad znów było czerwone mięso – Duszona karkówka z warzywami. Trudno to przyznać, lecz […] The post Duszona karkówka z warzywami appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny Garnekbrytfanka, którą można używać na kuchence indukcyjnej oraz w piekarnika. Bardzo fajną znajdziecie w sklepie www.garneczki.pl Ilość porcji: 8 Czas przygotowania: 30 minut + 90 minut duszenie Składniki: 8 płatów karkówki 4 ogórki kiszone kromka czerstwego chleba cebula Ok. 100g boczku w kawałku lub kiełbasy Ok. 400 ml bulionu wołowego Olej do smażenia Przyprawy: świeżo mielona sól świeżo mielony pieprz, liść(...)laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego Karkówkę rozbijamy tłuczkiem na cienkie płaty. Oprószamy je z obu stron świeżo mielonym pieprzem oraz świeżo mieloną solą. Ogórki tniemy na ćwiartki. Cebule obieramy i kroimy na plastry. Chleb kroimy w paski, podobnie robimy z boczkiem. Na każdym płacie karkówki przy jednym (węższym końcu) układamy po kawałku chleba, boczku, 2 kawałkach ogórka i cebuli. Karkówkę
Kolizje SmakówPrzepis na smaczną, soczystą i miękką karkówkę w sosie pomidorowo-majonezowym na obiad. Składniki: ok.1 kg karkówki 2 duże cebule kilka pieczarek Sos: 4 łyżki ketchupu (dałam ostry) 2 łyżki majonezu łyżka octu balsamicznego 2 łyżeczki przecieru pomidorowego oregano pieprz cayenne, pieprz ziołowy, pieprz czarny sól papryka wędzona Przygotowanie Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy na plastry ok.4 cm. Przyprawiamy solą(...)pieprzem i podsmażamy z obu stron na patelni na oleju, aż się zarumienią. Cebulę kroimy w pół plastry, pieczarki na ćwiartki. Składniki na sos mieszamy ze sobą. Plastry karkówki smarujemy sosem z obu stron i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy cebulę i pieczarki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy pod przykryciem przez ok 50 min. w temp
e-PrzepisyKulinarne