Karkówka, którą dzisiaj proponuję jest pyszna , mięciutka i rozpływa się w ustach. Sposób na takie danie jest bardzo prosty. SKŁADNIKI 1/2 kg. karkówki 2 łyżki sosu sojowego zioła typu rozmaryn , tymianek papryka słodka 1 łyżeczka 1 jabłko kwaśne jedna cebula- mała WYKONANIE Z sosu sojowego, ziół, papryki robimy marynatę wkładamy pokrojoną na kawałki karkówkę i zostawiamy(...)Mięso trzymamy na lekkim ogniu ok 1 godz. Po tym czasie dodajemy pokrojone w ósemki jabłko. Doda ono wonności naszemu sosowi. z jabłkiem gotujemy jeszcze ok 10 mni. Gotowe. Karkówka powinna być mięciutka. SMACZNEGO
W kuchennym oknie EwyCzęsto się zdarza, że po weekendzie pozostaje nam kilka kawałeczków grillowanego mięska. Tym razem podaję nie banalny przepis jak można te mięsko użyć. W moim przypadku jest to karkówka wieprzowa zamarynowana: w oliwie, odrobinie octu, majonezu i z przyprawą do grilla. Składniki: 200 g grillowanej karkówki 100 g makaronu pełnoziarnistego 1 pomidor sól, pieprz koperek Przygotowanie: Makaron gotujemy(...)mocno osolonej wodzie przez ok. 8-10 min. Karkówkę kroimy w mniejsze kawałeczki, także postępujemy z pomidorem. Na nie dużej ilości oleju podgrzewamy karkówkę i pomidora przez ok. 5-7 minut. Na talerz wykładamy makaron, robimy wgłębienie i wykładamy mięso. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i posiekanym koperkiem. Smacznego
Kuchnia ŁukaszaSkładniki: ok 1 k g karkówki 2 duże cebule 2 - 3 ząbki czosnku słodka papryka sól pieprz majeranek ziele angielskie liść laurowy bulion (lub woda) olej lub smalec ew. łyżka mąki do zaciągnięcia sosu garść suszonych grzybów Wykonanie: Suszone grzyby kroimy drobno. Zalewamy woda. Karkówkę kroimy na dość duże kawałki. Posypujemy majerankiem, papryką, solą i pieprzem. Mieszamy, aby każdy(...)kawałek obtoczony był w przyprawach i wkładamy do lodówki na 2h (jak mamy możliwość możemy włożyć na całą noc). Olej rozgrzewamy dość mocno. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kawałki karkówki, obracając je z wszystkich stron. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę oraz posiekany czosnek. Całość podsmażamy mocno. Gdy już mięso porządnie się przyrumieni (jest to warunkiem, aby sosik miał piękny, ciemny kolor) zalewamy
Walijskie PichcenieDomowy schab dojrzewający Domowa szynka w szynkowarze Domowa biała kiełbasa DOMOWA WĘDLINA – BALERON Przygotowanie: 10 minut + 5-6 dni + 2 h Składniki: 1,2 – 1,5 kg karkówki 1l zimnej wody 60 g peklosoli 3-4 listki laurowe 3-4 kulki ziela angielskiego 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu 1 łyżeczka ziaren gorczycy przyprawy pieczenie: 2 łyżeczki wędzonej papryki(...)mięso, tak aby mieć pewność, że zalewa wniknie w każdy kawałek mięsa. Po 5-6 dniach wyjmij mięso z zalewy i zdejmij przyprawy, które przykleiły się do mięsa. Włóż karkówkę do rękawa do pieczenia i wsyp do niego wędzoną paprykę oraz czosnek granulowany. Ja wsypuję połowę z jednej strony i połowę z drugiej, a następnie już w zamkniętym rękawie
nietylkopasta.plKarkówka w pysznej marynacie musztardowo miodowej z grilla to jedno z ulubionych dań na letnie przyjęcia i weekendowe spotkania w ogrodzie. Choć to danie może wydawać się proste w przygotowaniu, często bywa sucha i mało smaczna. Dlatego warto zainwestować trochę czasu i przygotować karkówkę w … The post Karkówka w pysznej marynacie appeared first on Smaczne potrawy
Smaczne Potrawymega smaczne danie jednogarnkowe. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Można je podać ze świeżym pieczywem albo z kaszą, pyzami lub ziemniaczkami. Polecam! Składniki: 0,5kg karkówki wieprzowej 1-2 ulubione kiełbasy ok 30dkg pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 1 papryka (u mnie pół żółtej i pół czerwonej) 1 szklanka czerwonego wina (wytrawnego(...)łyżka mąki do zaciągnięcia sosu Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, liść laurowy, ziele angielskie, cukier 1 łyżka posiekanej natki pietruszki olej do smażenia *** Karkówkę kroimy w średniej wielkości kostkę *** *** Mięso oprószamy przyprawami (solą, pieprzem, majerankiem i papryką), mieszamy i smażymy na rozgrzanym oleju, aż straci surowy kolor *** *** Zrumienioną karkówkę zdejmujemy z patelni. Kiełbasę kroimy
Blog z ApetytemPrzepyszna karkówka pieczona w marynacie z warzywami i ananasem. 6 plastrów karkówki 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 duża cebula 1 mała młoda cukinia 4 plastry ananasa użyłam świeżego sól pieprz Marynata 6 łyżek gęstej śmietany 4 łyżki majonezu 4 łyżki ketchupu 2 łyżeczki przyprawy curry szczypta soli dodatkowo kilka plastrów żółtego sera Plastry schabu rozbić delikatnie tłuczkiem(...)mięsa, oprószyć solą i pieprzem. Wszystkie składniki na marynatę wymieszać. Papryki pokroić na paseczki, cebulę w grubsze piórka, ananasa i cukinię w dużą kostkę. Plastry karkówki ułożyć na blaszce lub włożyć do naczynia do zapiekania. Każdy kawałek mięsa posmarować 2-3 łyżkami marynaty. Wszystkie warzywa wraz z ananasem wymieszać ze sobą i rozłożyć równomiernie na wierzchu. Całość włożyć do piekarnika
Andzia Pichcijuż dość i z zazdrością patrzycie na zdjęcia pieczonych mięs myśląc – to za dużo roboty… – zapewniam Was – mylicie się. Przedstawię wam dziś przepis na pieczoną karkówkę szpikowaną czosnkiem w 4 krokach – danie godne królów którego przygotowanie trwa 25 min plus czas na pieczenie Składniki: 1 – 2 kg karkówki w całości pół główki czosnku(...)kilogram mięsa. Ale po godzinie sprawdźcie wbijając widelec w mięso czy nie jest miękkie. Potem sprawdzajcie co 25-30 min. koniec dygresji. smacznego! The post Pieczona karkówka szpikowana czosnkiem appeared first on Kulinarna Patilogia
Kulinarna PatilogiaSezon grillowy w pełni. Jest więc szansa że macie już dość zwykłej karkówki i kiełbasy. Czas poeksperymentować. Dziś szaszłyki z wieprzowiny i indyka w towarzystwie pomarańcza i ananasa Składniki: 0,5 kg fileta z indyka lub 4 piersi z kurczaka 1,0 kg karkówki 2,5 cm kłącza imbiru (starty na drobnej tarce) 2 łyżki miodu skórka otarta(...)lodówki. Nadziewamy na szpadki i grillujemu kilka minut w zależności od preferowanego stopnia wypieczenia. (7-10 min) UWAGA – wychodzą mocno pomarańczowe Wersja z ananasem Przygotowanie: Karkówkę (mozna ją zastapić drobiem jeśli wolicie) kroimy w kostkę około 3 cm. Ananasa dzielimy na kawałki. Świeży ma ta przewagę że możemy pokroić go na większe kawałki. Pokrojone mięso przyprawiamy solą, pieprzem, papryką
Kulinarna PatilogiaDziś proponuję wam karkówkę duszoną z papryką i marchewką. To kolejne proste i bardzo smaczne danie które możecie znaleźć na blogu. Mięso wyszło soczyste, miękkie, po prostu rozpływało się w ustach. Całość podałam z moimi ulubionymi kluskami oraz kapustą kiszoną. A tu znajdziecie przepis na karkówkę w cebuli. Składniki: 1,4 kg karkówki 3 cebule 2 duże czerwone
magiczna kuchnia Kasistaram się korzystać jak najwięcej z kuchni polowej. Wiem, nie każdy ma możliwość gotowania pod chmurką. Jednakże takie danie może każdy z Was przygotować w domku. Co nam trzeba? Karkówka – 1,5 kg 2 młode cukinie 1 czerwona papryka 1 papryka żółta 5 marchewek 2 cebule pół kg młodych małych ziemniaków 3 młode buraczki z botwinką Do tego dużo(...)dałam cząber, oregano, tymianek, natkę pietruszki, koperek po łyżeczce: soli, pieprzu ziołowego, papryki słodkiej, papryki ostrej Koncentrat pomidorowy – 200ml Woda – 200ml 300g makaronu- pokruszone łazanki Robimy! Karkówkę kroimy w kosteczkę Cukinię kroimy w pół krążki Marchewkę obieramy kroimy w plasterki Papryki obieramy kroimy w dużą kostkę Ziemniaki myjemy, dajemy całe Cebulę kroimy w wiórka Wszystko wraz z ziołami
LatosiowydomDziś dzielę się z Wami prosty przepis na mięso z szynkowaru, a dokładnie karkówkę z boczkiem. Bo nie ma to jak swojskie wyroby:) A przecież t ak niewiele potrzeba, by muc cieszyć się kanapką z pyszną, aromatyczna domową wędliną. Szczerze polecam :) Składniki: 900 g karkówki 300 g surowego boczku 1 łyżka peklosoli(...)łyżeczki białego pieprzu 2 łyżki majeranku 1/2 łyżki czerwonej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego Wykonanie: Mięso myję i osuszam. Następnie karkówkę kroje w małą kostkę 1,5-1,5 cm. Boczek miele w maszynce. Do miski wkładam mięsa, dodaje peklosól i całość wygniatam rękami, by dokładnie się wymieszało. Odkładam do lodówki na 12 godzin czasem całą dobę
magiczna kuchnia KasiSkładniki na ok. 1 kg mięsa : – 1 kg karkówki – 3 ząbki czosnku – 2 łyżeczki słodkiej papryki – 1/3 szklanki oliwy z oliwek – 1/3 szklanki octu balsamicznego np. Ponti – 1 łyżka płynnego miodu – sól i pieprz do smaku Do podania sałatka wiosenna z sosem vinegrette – mix sałat – opakowanie dowolnych małych pomidorków koktajlowych, truskawkowych(...)łyżki oliwy z oliwek extra vergine lub olej rzepakowy – sczypta soli i pieprzu – łyżeczka musztardy Przygotowanie: Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki na marynatę mieszamy ze sobą. Karkówkę kroimy na równe plastry ok. 3 cm. Zanurzamy w marynacie i odkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Mięso smażymy na grllu lub patelni grillowej
I LOVE LIFESkładniki: 1 kg karkówki Marynata: 6 ząbków czosnku 1 łyżka majeranku 1/2 łyżki rozmarynu 2 łyżki soli 1 łyżka oleju Nadzienie: 200 g pieczarek 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju sól, pieprz Sposób wykonania: Marynata: obrany czosnek miażdżymy i mieszamy z pozostałymi składnikami marynaty. Nadzienie: cebulę oraz pieczarki kroimy w drobną kostkę. Czosnek miażdżymy. Na patelni rozgrzewamy(...)olej, wrzucamy na niego rozdrobnione składniki nadzienia, soli i pieprzymy i dusimy do momentu odparowania wody. Karkówkę nacinamy wzdłuż na pół, nie rozcinając mięsa do końca, tak aby powstał duży płat. Mięso rozbijamy tłuczkiem na grubość ok 1 cm i nacieramy z obydwu storn przygotowaną marynatą. Na blacie rozkładamy srebrną folię a na niej układamy mięso. Wierzch karkówki smarujemy równomiernie
Qchnia po prostuChcesz obiad zrobić smacznie i szybko? To proponuję karkówkę zapiekaną z warzywami. Obiad bez większego wysiłku a jaki smaczny! Wystarczy karkówka, warzywa i składniki na marynatę. Jestem miłośnikiem mięska, a szczególnie jak ma trochę tłuszczyku. Można określić to jedzenie mianem obiadu dla leniwych, ale nie określę. Bardzo smaczne jedzenie i wystarczy tylko wrzucić do jednego [...] Artykuł Steki z karkówki pieczone
Pieprzyć z Fantazją