już dość i z zazdrością patrzycie na zdjęcia pieczonych mięs myśląc – to za dużo roboty… – zapewniam Was – mylicie się. Przedstawię wam dziś przepis na pieczoną karkówkę szpikowaną czosnkiem w 4 krokach – danie godne królów którego przygotowanie trwa 25 min plus czas na pieczenie Składniki: 1 – 2 kg karkówki w całości pół główki czosnku(...)kilogram mięsa. Ale po godzinie sprawdźcie wbijając widelec w mięso czy nie jest miękkie. Potem sprawdzajcie co 25-30 min. koniec dygresji. smacznego! The post Pieczona karkówka szpikowana czosnkiem appeared first on Kulinarna Patilogia
Kulinarna PatilogiaSezon grillowy w pełni. Jest więc szansa że macie już dość zwykłej karkówki i kiełbasy. Czas poeksperymentować. Dziś szaszłyki z wieprzowiny i indyka w towarzystwie pomarańcza i ananasa Składniki: 0,5 kg fileta z indyka lub 4 piersi z kurczaka 1,0 kg karkówki 2,5 cm kłącza imbiru (starty na drobnej tarce) 2 łyżki miodu skórka otarta(...)lodówki. Nadziewamy na szpadki i grillujemu kilka minut w zależności od preferowanego stopnia wypieczenia. (7-10 min) UWAGA – wychodzą mocno pomarańczowe Wersja z ananasem Przygotowanie: Karkówkę (mozna ją zastapić drobiem jeśli wolicie) kroimy w kostkę około 3 cm. Ananasa dzielimy na kawałki. Świeży ma ta przewagę że możemy pokroić go na większe kawałki. Pokrojone mięso przyprawiamy solą, pieprzem, papryką
Kulinarna PatilogiaOstra i przeniknięta smakiem papryk karkówka. Jednakże pierwsze skrzypce gra cytryna a za nią musztarda, którą czuć w każdym kęsie. Syty i prosty pomysł na obiad. 1,2 kg karkówki 50 ml oleju z cytryną i bazylią 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki Chili pieprz cayenne 2 łyżki musztardy miodowej 1 marchewka 1 młoda cukinia 8 pieczarek(...)zielona papryka 1 czerwona papryka Oliwa z oliwek Karkówkę kroimy w paseczki. Doprawiamy ostrą i słodką papryką oraz pieprzem kajeńskim. Dolewamy olej z cytryną i bazylią oraz musztardę miodową.Dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut do lodówki. Marchewkę oraz cukinię obieramy i kroimy w kółeczka. Papryki kroimy w cienkie paseczki, pieczarki w ćwiartki. Wszystkie warzywa mieszamy
VioletoweKucharzenieSezon grillowy rozpoczęty. Na dobry początek robiłam karkówkę, chyba jedno z najbardziej tradycyjnych grillowych dań. Wyszło pyszne, wyraziste mięso. Oczywiście warto kupić wieprzowinę dobrej jakości, np QAFP. ale dzięki długiemu marynowaniu w ostrej marynacie, każda będzie smaczna. Podawać z sałatą i np. pieczonymi warzywami. Polecam! składniki 5-6 szt ok 1 kg karkówki marynata pęczek pietruszki(...)grillować po ok 7 - 10 minut z każdej strony, co jakiś czas obracając, aż mięso będzie miękkie i rumiane. Smacznego! Uwaga: Długość pieczenia zależy od grubości plastrów karkówki
Stare Garymożna sobie wykorzystac na przygotowanie ziemniaków i ,ewentualnie, surówki. Lubię takie dania, które nie zabierają mi zbyt wiele czasu w kuchni, w szczególności w niedzielę :) Polecam !!! Składniki: 1/2 kg karkówki 3 marchewki 1 cebula czerwona 15 dag żółtego sera 4 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu sól pieprz Wykonanie: Karkówkę myję , osuszam i kroję w cienkie plastry. Każdy(...)plasterki. Naczynie żaroodporne smaruję odrobiną oliwy układam pokrojoną marchew, cebulę i plastry mięsa. Wierzch posypuję startym żółtym serem Majonez mieszam z ketchupem, zalewam przygotowaną karkówkę i wstawiam do piekarnika nagrzanego 200°C na 15 min, następnie zmniejszam temperaturę i piekę jeszcze około 1 godziny. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenjesień. Lato i cała słoneczna pogoda zniknęła dziś jak kartka w kalendarzu. Na pożegnanie lata zapraszam Was na ostatnie letnie grillowanie lub pierwsze jesienne. A dokładnie na szaszłyki z karkówki, podane z... szaszłykami z letnich i jesiennych warzyw. Do tego możecie podać sos jogurtowy, keczup, lub nieśmiertelny sos czosnkowy. Jeżeli pogoda już nie sprzyja rozpalaniu grilla, szaszłyki można przyrządzić(...)piekarniku w 190°C. Składniki na 4 porcje: Szaszłyki mięsne 600 g karkówki QAFP 3 cebule Marynata do karkówki 3 ząbki czosnku ¾-1 łyżeczki soli 1½ łyżeczki tymianku 1½ łyżeczki oregano 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka pomidorów w płatkach z chili 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżka miodu 2 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki oleju Mięso opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym
Pełny talerzJakiś czas temu uczestniczyłam w sympatycznych warsztatach dla blogerów - Piękno w smaku - wieprzowina QAFP . W trakcie spotkania powstało wiele smacznych dań. Jednym z nich była pieczona karkówka w sosie śliwkowym z puree z marchwi i grillowaną kukurydzą. Przepis został zamieszczony na stronie QAFP i dzięki temu mogłam go odtworzyć. Pominęłam grillowaną kukurydzę i pomidory(...)danie warte jest zrobienia. Polecam! Autorem dania jest szef kuchni Daniel Olas, który prowadził nasze warsztaty. składniki (3 - 4 porcje) 500 g karkówki wieprzowej sól, pieprz świeży rozmaryn sos 200 g suszonych śliwek bulion puree z marchwi 300 g marchwi 100 g masła sok z jednej pomarańczy przygotowanie Karkówkę umyć osuszyć, posolić posypać pieprzem i rozmarynem. Zawinąć
Stare GaryKrucha i mocno doprawiona karkówka idealna na rodzinny obiad. Wystarczy kilka składników aby mięsu nadać mocnego charakteru. 0,7 kg karkówki Przyprawa do wieprzowiny 2 jajka 2 łyżki musztardy sarepskiej Bułka tarta Olej do smażenia Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w 1,5 cm plastry. Każdy obtaczamy w przyprawie do wieprzowiny, zamykamy w szczelnym naczyniu, trzymamy przynajmniej 2 godziny
VioletoweKucharzenieSycąca ryżowa potrawa, która swoimi korzeniami sięga do krajów arabskich. Oto moja wariacja na temat tego dania. 500 g karkówki Sól Pieprz 1 cebula 2 łyżki masła 1 marchew 150 g groszku z marchewką 200 g suchego ryżu Przyprawy: Liść lubczyku, Słodka papryka, Kumin mielony, Curry, Chilli pieprz cayenne Ok. 1 litr bulionu Karkówkę kroimy w drobna kosteczkę, przyprawiamy solą(...)pieprzem. Cebulę kroimy w kosteczkę a marchewkę ścieramy na tarce o średnich oczkach. W garnku lub na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę i szklimy około 7 minut. Dodajemy karkówkę i mieszamy. Gdy mięso jest podsmażone dodajemy marchewkę, marchewkę z groszkiem i suchy ryż. Całość dokładnie mieszamy, zalewamy bulionem i przyprawiamy przyprawami. Dusimy na wolnym ogniu około 40 minut, często mieszając
VioletoweKucharzeniePrzeważnie w parowarze z mięs robię pierś z kurczaka i schab. Dziś postanowiłem zrobić dla odmiany karkówkę :) Podałem ją z kaszą jaglaną z owocami :) W moim opisie warsztatów "Piękno w Smaku" z jakością QAFP opisałem jak robiłem z koleżankami blogerkami gulasz z łopatki właśnie z kaszą jaglaną z owocami :) Stąd dziś pomysł, żeby zrobić tak jaglankę także w domu :) Składniki(...)plaster karkówki 2 truskawki kilka borówek amerykańskich 3 łyżki kaszy jaglanej 2 łyżki oliwy z oliwek Przyprawy : majeranek tymianek pieprz czarny cząber papryka wędzona Karkówkę myjemy, odsączamy nadmiar wody i przekładamy do głębokiego naczynia. Polewamy oliwą z oliwek i dokładnie obtaczamy. Przyprawiamy z obu stron majerankiem, tymiankiem, pieprzem czarnym
Parowar Facetawyjątkowo pyszny – z moimi ulubionymi boczniakami, zagęszczony chlebem razowym, z lekką nutą musztardy. Można podawać z makaronem, pieczywem ziemniakami czy kluskami śląskimi albo kopytkami. Składniki (2 porcje) : 200 g karkówki kromka chleba razowego cebula średnia marchew 2 łyżeczki musztardy (dałam rosyjską) 100 g boczniaków czosnek niedźwiedzi, cząber, papryka ostra, pieprz kolorowy, sól Przygotowanie Karkówkę myjemy, kroimy w kostkę i podsmażamy(...)patelni. Następnie przekładamy do garnka i zalewamy wodą, tak aby była całkowicie zakryta. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Dusimy pod przykryciem, aż karkówka zmięknie, w razie potrzeby podlewamy wodą. Chleb razowy i marchewkę kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Boczniaki kroimy w paski i podsmażamy na maśle. Kiedy marchewka zmięknie dodajemy przyprawy, musztardę i boczniaki. Dusimy jeszcze
e-PrzepisyKulinarneUdało mi się nareszcie kupić karkówkę wieprzową ze znakiem PQS ( PORK QUALITY SYSTEM ) . Mój kawałek, zdobyty z dużym trudem, ważył ok 1 kg. Ponieważ naczytałam się o znakomitej jakości tego mięsa , postanowiłam je zrobić jak najprościej. W lodówce była jeszcze resztka ostrej paprykowej pasty Rolnika, i właśnie ją postanowiłam wykorzystać do zamarynowania mięsa. Kotlety wyszły faktycznie miękkie, kruche(...)bardzo smaczne. Jeżeli macie możliwość kupienia wieprzowiny PQS - warto spróbować. składniki 1 kg karkówki 4 łyżki ostrej węgierskiej pasty paprykowej marki Rolnik przygotowanie mięso umyć osuszyć, pokroić na plastry - 6-7szt. Plastry lekko ponakłuwać lub lekko rozbić. Posmarować z obu stron pastą, ułożyć jeden na drugim, włożyć do miski, zawinąć folią i wstawić
Stare GaryWschodniej. Kto z nas ich nie jadł. Na obiad podawane z ziemniakami, odgrzewane z bułeczką lub chlebem. Skąpane w sosie pomidorowym. U mnie klasyk. Z karkówki, mielonej w domu z dodatkiem ryżu. Przedstawiam Wam przepis jakiego nauczyła mnie moja mama, a ją babcia. Czyli domowo i tradycyjnie. Polecam gorąco. Składniki : większa główka białej kapusty 1 kg karkówki(...)końca. W garnku zagotowujemy 2 szkl wody lekko solimy i wrzucamy szklankę ryżu. Przykrywamy doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień do minimum i gotujemy ok 20 min. Odstawiamy do wystudzenia. Karkówkę mielimy w maszynce do mielenia mięsa na mniejszych oczkach razem z 1 cebulą. Doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem i wkładamy ugotowany i zimny ryż. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy
Malinowe Pocałunkicałego prosiaczka najbardziej lubię karkówkę. Najczęściej, bo najszybciej, przyrządzam ją panierowaną w jajku i bułce tartej. Ale przecież zwykły płat mięsa wcale nie musi być nudny. Odpowiednie dodatki mogą zmienić ją w królewskie danie. I tak też będzie dzisiaj. Po królewsku! Karkówka po królewsku płaty karkówki bez kości przyprawy (sól, pieprz, czosnek) bułka tarta roztrzepane jajko oliwa Karkówkę umyłam(...)smaku Pieczarki umyłam, obrałam i pokroiłam w plastry; cebulę w piórka. Cebulę zeszkliłam na dobrze rozgrzanej patelni, następnie wrzuciłam pieczarki i dusiłam do odparowania wody. Przyprawiłam. Na usmażoną karkówkę nałożyłam porcję warzyw, przykryłam plastrami żółtego sera. Zmniejszyłam nieco ogień i pod przykryciem smażyłam jeszcze 5-10min. do rozpuszczenia sera. Oczywiście nie jest to jedyna wersja tak przyrządzonej
bastalenamięso po prostu musi się kilkanaście godzin marynować a później jeszcze piec. W zamian za to otrzymamy pyszną i soczystą pieczeń rozpływającą się w ustach. Składniki : 2 kg karkówki wieprzowej 5 łyżek oliwy 1 szkl wody płaska łyżeczka: soli płaska łyżeczka pieprzu łyżeczka papryki słodkiej łyżeczka czosnku granulowanego płaska łyżeczka papryki ostrej 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka tymianku Dodatkowo(...)łyżki wody aby marynata była taka półpłynna. Mięso kładę na deskę i od góry robię ok 5 nakłuć nożem - aż do deski ( po prostu wbijam nóż). Następnie całą karkówkę dokładnie nacieram przygotowaną marynatą, również w tych nakłuciach (palcem) po czym całą karkówkę owijam sznurkiem - względnie mocno. Zawijam w folię aluminiową i najlepiej na całą noc do lodówki. Następnego dnia karkówkę
Mechanik w kuchni