Uwielbiam pierogi, mogłabym je jeść codziennie. Dosłownie, ale nie ma co ukrywać, robi się je chwilę, nie opłaca się robić jednej porcji bo i bałagan straszny
Słodkie Przyjemnościzdolności bojowych. Wśród tych ostatnich znajdziemy także racje żywnościowe, których rodzaj zależy od nacji drzewka technologicznego pojazdów. Co prawda w grze próżno szukać dodatkowych informacji o poszczególnych składnikach czy sposobie przygotowania takiej żywności, ale ze względu na nawiązania do lokalnych zwyczajów kulinarnych jest dość łatwo odtworzyć takie dania w rzeczywistości. Dlatego tym wpisem rozpoczynamy serię przepisów na dania inspirowane World(...)wbijamy jajko, dolewamy resztę mleka (3/4 szklanki) oraz cukru (3 łyżki), dodajemy otartą skórkę z cytryny, wystudzone płynne masło (jeśli będzie ciepłe zabije Wam drożdże) raz 1/4 łyżeczki soli. Wszystko mieszamy widelcem od połączenia składników. Dosypujemy resztę mąki (2 i 3/4 szklanki), jeszcze raz mieszamy z pomocą widelca i zabieramy się za brudną robotę. Ciasto wyrabiamy przez kilka
Nerds Kitchenkrąży wiele teorii. Według jednej z nich historia sękacza sięga do średniowiecza i Jaćwingów (bałtyckie plemię zamieszkujące w średniowieczu dzisiejsze tereny Litwy), od których Polacy podobno przejęli przepis i sposób wypieku. Według innej sękacz pochodzi od wędrownego średniowiecznego czeladnika, który poznał przepis, gdy służył u pewnego piekarza pierników w Berlinie. Na niemieckie pochodzenie wskazują także stare polskie książki kucharskie, gdzie(...)stał się ulubionym ciastem wielkanocnym mojego pięcioletniego synka. Domowa wersja jest łatwa w przygotowaniu, jednak pieczenie wymaga trochę czasu. Ciasto: 250 g miękkiego masła 180 g drobnego cukru 6 jajek (osobno żółtka i białka) 50 ml białego rumu 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 50 g zblanszowanych i obranych grubo pokrojonych migdałów 3/4 szklanki mąki krupczatki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej lukier
Pełny talerzilości mąki do ich przygotowania. Nie inaczej jest w wypadku gnocchi z batatów. Są też w 100% wegańskie – bo gnocchi z batatów do sklejenia ciasta nie potrzebują nawet grama jajka! Bataty mają więcej beta karotenu niż dynia i szpinak, a w porównaniu do ziemniaków – niewiele więcej błonnika. W zderzeniu z naszymi ziemniakami bataty są lepszym źródłem wapnia, sodu, beta-karotenu(...)środkowej półce piekarnika w 200⁰C, do miękkości. Bataty na moich zdjęciach są upieczone w folii, na żarze z kominkowego drewna – zyskują w ten sposób charakterystycznego, dymnego aromatu. Jeśli macie możliwość upiec bataty w ten sposób, od razu po upieczeniu do miękkości trzeba otworzyć folię i wypuścić całą parę wodną, która zebrała się podczas pieczenia. Upieczone bataty wkładam jeszcze
Karo in the KitchenEdward Stachura Od jakiegoś czasu chodził za mną sernik na zimno z truskawkami. Jednak nie byłabym sobą, gdybym trochę nie pokombinowała, i w ten oto sposób powstał sernik, który składa się z: czekoladowego biszkoptu, masy serowej z białą czekoladą, masy serowej z ciemną czekoladą a na wierzchu oczywiście truskawki i sporo galaretki :) Jak Wam się podoba ta kombinacja? :) Przyznam(...)przyrządzić go z truskawkami, ponieważ sezon na nie zbliża się ku końcowi :) Oczywiście, można użyć także innych owoców, np. malin czy jagód :) Tortownica 26 cm Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 1 kopiasta łyżka kakao Masa biała: 500 g serka twarogowego 125 ml śmietany kremówki
My simple kitchenmąki czy jajek. Mogą zatem uchodzić za danie wegańskie. Składniki (na 2 porcje; na patelnię o średnicy ok. 24 cm): ok. 600 g dużych ziemniaków typu C sól pieprz biały 4 łyżki oleju Ziemniaki obrać, opłukać i zalać zimną wodą. Gdy woda zawrze, wsypać pół łyżeczki soli. Gotować jeszcze ok. 15 minut. Wyjąć ziemniaki odstawić na kilka godzin(...)pieprzem. Wymieszać z dwiema łyżkami oleju. Na patelni rozgrzać resztę oleju. Ziemniaki przełożyć na patelnię i uformować z nich placek, dociskając ziemniaki do dna. Smażyć z obu stron po kilka minut. Podawać ze śmietaną, a w wersji wegańskiej z surówką. Nad Jeziorem Genewskim w nocnej Genewie W restauracji z narodowymi potrawami szwajcarskimi muzycy grają na tradycyjnych instrumentach Jednym z tych
Weekendy w domu i ogrodziezakupami i oznajmił światu, że życzy sobie śledzia. Po krótkiej wymianie spojrzeń doszłyśmy do wniosku, że mądrze facet gada! Śledź, śledzik - to to na co zawsze mamy ochotę. Kilka sprawdzonych receptur w naszej kuchni gości i tak się przewijają one na stałe. Powiedziałybyśmy, że do znudzenia, ale... jak tu się śledź znudzić może?! Zawartość reklamówek uderzyła jednak w nasze ambicje(...)śledziowa bez śledzia?!), oliwki być powinny, jajko wypadałoby dodać... a później poszło jak z płatka! Wyszło nam to!!! - że tak (nie)skromnie powiemy. SKŁADNIKI: Śledzie solone, marynowane, 6 sporych filetów, Ogórki po żydowsku ORZECH , 6-10 ogórków, Oliwki czarne, 1/3 słoiczka, Oliwski zielone, 1/3 słoiczka, Jajka, 3 kurze/6 przepiórczych, Cebulka czerwona, 1,5-2 spore, Majonez, 2-3 łyżki
Wypisz WymalujPrzystawki na gruzińskim stoleKuchnia gruzińska kojarzyła mi się tylko z tłustym mięsem zagryzanym chaczapuri oraz uroczymi pierożkami chinkali. To i tak dużo, bo jeszcze kilka lat temu nawet tyle bym nie wiedziała. Jednak to wyobrażenie okazało się zupełnie niekompletne! Po pobycie w Gruzji już wiem, czemu uważa się kuchnię gruzińską za jedną z najlepszych na świecie.Chciałabym pokazać Wam elementy(...)dania z tradycyjnej gruzińskiej supry. Supra to kolacja, na której nie dostaniemy wydzielonej porcji na talerzu. Dania będą powoli donoszone, a puste półmiski (w magiczny sposób – znany tylko gruzińskim gospodyniom) będą zamieniać się w pełne. Aby tego doświadczyć polecam nie tylko zamawiać różnorodne dania w knajpach, ale przede wszystkim zamówić kolację u rodziny prowadzącej gospodę – domowe jedzenie
Poezja smakuzajmuje trochę czasu, ale myślę, że warto go poświęcić, dla takich chwil przyjemności. Składniki: Biszkopt: 220g cukru (szkl.) 240g mąki pszennej (2 szkl.) tabliczka gorzkiej czekolady 75g masła 7 jajek 2- 3 łyżki kakao 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia odrobina Amaretto (do skropienia/zwilżenia ciasta) Krem ala Kinder Bueno ok. 125g serka mascarpone 150ml śmietanki 30 % pół szkl. mleka(...)pralinek Ferrero Rocher wiśnie w syropie (kilkanaście) Polewa/ Glazura 2 tabliczki czekolady mlecznej 3 łyżki słodkiej śmietanki 3 łyżki żelatyny Do dekoracji 8 pralinek Ferrero Rocher Opakowanie Kinder Bueno Sposób przygotowania: Biszkopt Rozpuszczamy czekoladę razem z masłem w kąpieli wodnej Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując
Pyszny Duetmleczną albo chociaż deserową; myślę, że po takiej modyfikacji moje kubki smakowe będą usatysfakcjonowane ;) Nie mniej jednak wypiek przyjemny i dla podniebienia i dla oka ;) Biszkopt kakaowy: 4 duże jajka 110 g mąki pszennej 15 g kakao 150 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki octu 10% Krem budyniowo - maślany: 500 ml mleka 2 żółtka(...)kuchenną wlewać mieszankę żółtkową. Postawić z powrotem na palnik i mieszając energicznie doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia budyniu ( budyń będzie bardzo gęsty ). Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą w taki sposób aby dotykała jego powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć/zmiksować na puszystą masę. Stopniowo dodawać chłodny budyń, ucierając/miksując po każdym dodaniu
Opowieści z piekarnikasetki, z czasem doszły desery i inne dania :) , ale ciast nigdy nie robiłem. Postanowiłem się rozwijać również w tym kierunku i spróbować zrobić sernik z parowaru. Pierwszą próbę podjąłem kilka dni temu. Wyszedł bardzo dobry, ale konsystencja nie podobała mi się do końca, dlatego też nie znalazł się na blogu. Podziwiać go mogły osoby z facebooka i choć zachęcały(...)już pewnie nie zrobię :) Zostanę przy tych z parowaru :) Składniki : 2 jajka 4 łyżki cukru pudru trzcinowego 0,5 kg twarogu sernikowego 1 banan 4 łyżki jagód goji 1 budyń waniliowy 1 czekolada gorzka 1 łyżka miodu wielokwiatowego Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek wsypujemy cukier puder trzcinowy, zaczynamy miksować
Parowar FacetaCamembert z sosem malinowym to kolejne danie dla tych, którzy mogą jeść sery i lubią nietypowe połączenia smaków. Tym razem proponuję grilowany camembert w towarzystwie sosu
Ola la LCHFciasto bardzo ładnie się prezentuje. Zapraszam :) Składniki: Biszkopt: 5 jajek pół szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt na rolady x 2: 3 jajka 3 łyżki zimnej wody 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki tortowej pół łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy: 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) pół(...)Pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Jeszcze gorący biszkopt zdejmujemy z papieru i zawijamy w roladę w czystą ściereczkę. Studzimy. W ten sam sposób pieczemy jeszcze jeden biszkopt. 3. Krem: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier
Izabelawkuchnitylko pączki kaparów (powszechnie zwane kaparami) są jadalne, ale również młode listki, które marynuje się w solance. Podobno mają słonawo-ostry smak, przez innych określany jako "smak słonego jajka na twardo" (co zapewne zawdzięczają zawartości olejku gorczycowego) i są dodawane do sałatek oraz dań rybnych. Będą niezwykłą, bardzo oryginalną kulinarną pamiątką z Grecji, gdyż poza Helladą bardzo trudno je kupić(...)tysiące lat temu wino przechowywano w amforach, które uszczelniano od wewnątrz żywicą piniową, aby ochronić je przed utlenieniem. Gdy zorientowano się, że żywica wzbogaca smak wina w przyjemny sposób, zaczęto dodawać ją w procesie produkcji. Retsina jest nieco kwaśna i pewnie nie przypadnie do gustu osobom, które wolą słodkie wina, ale dla takich amatorów cierpkich i wytrawnych trunków
Chilli Czosnek i Oliwaozdobić nim stół. Baranek jest smaczny i prosty w przygotowaniu a dodatkowo efektownie wygląda. Do przygotowania baranka będziemy potrzebowali: 500 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 2 jajka (rozmiar L) 210 ml letniego mleka 60 g roztopionego i przestudzonego masła 60 g cukru kryształ 30 g drożdży świeżych szczypta soli oraz do dekoracji około 30 wiśni kandyzowanych(...)grudki. Tak przygotowaną kruszonkę przekładam na talerzyk i wstawiam do lodówki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Po około 40 minutach, formowanie baranka: Na blat lekko podsypany mąką wykładam ciasto i przerabiam kilka razy, następnie odcinam kawałek ciasta a resztę wkładam do miski i nakrywam ściereczką, aby nie obsychało. Z odciętego kawałka ciasta zrobię główkę i rogi. Na główkę baranka biorę trochę większy
Uwaga Babcia Piecze Chleb