jajka na kilka sposobów - 4154 przepisów (strona:221/277)

Pierogi z borówką amerykańską 162

Uwielbiam pierogi, mogłabym je jeść codziennie. Dosłownie, ale nie ma co ukrywać, robi się je chwilę, nie opłaca się robić jednej porcji bo i bałagan straszny

Słodkie Przyjemności
BUCHTY – WORLD OF TANKS – czeskie słodkie bułeczki drożdżowe z powidłami 214

zdolności bojowych. Wśród tych ostatnich znajdziemy także racje żywnościowe, których rodzaj zależy od nacji drzewka technologicznego pojazdów. Co prawda w grze próżno szukać dodatkowych informacji o poszczególnych składnikach czy sposobie przygotowania takiej żywności, ale ze względu na nawiązania do lokalnych zwyczajów kulinarnych jest dość łatwo odtworzyć takie dania w rzeczywistości. Dlatego tym wpisem rozpoczynamy serię przepisów na dania inspirowane World(...)wbijamy jajko, dolewamy resztę mleka (3/4 szklanki) oraz cukru (3 łyżki), dodajemy otartą skórkę z cytryny, wystudzone płynne masło (jeśli będzie ciepłe zabije Wam drożdże) raz 1/4 łyżeczki soli. Wszystko mieszamy widelcem od połączenia składników. Dosypujemy resztę mąki (2 i 3/4 szklanki), jeszcze raz mieszamy z pomocą widelca i zabieramy się za brudną robotę. Ciasto wyrabiamy przez kilka

Nerds Kitchen
Sękacz domowy 162

krąży wiele teorii. Według jednej z nich historia sękacza sięga do średniowiecza i Jaćwingów (bałtyckie plemię zamieszkujące w średniowieczu dzisiejsze tereny Litwy), od których Polacy podobno przejęli przepis i sposób wypieku. Według innej sękacz pochodzi od wędrownego średniowiecznego czeladnika, który poznał przepis, gdy służył u pewnego piekarza pierników w Berlinie. Na niemieckie pochodzenie wskazują także stare polskie książki kucharskie, gdzie(...)stał się ulubionym ciastem wielkanocnym mojego pięcioletniego synka. Domowa wersja jest łatwa w przygotowaniu, jednak pieczenie wymaga trochę czasu. Ciasto: 250 g miękkiego masła 180 g drobnego cukru 6 jajek (osobno żółtka i białka) 50 ml białego rumu 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 50 g zblanszowanych i obranych grubo pokrojonych migdałów 3/4 szklanki mąki krupczatki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej lukier

Pełny talerz
Gnocchi z batatów – tylko 2 składniki! 209

ilości mąki do ich przygotowania. Nie inaczej jest w wypadku gnocchi z batatów. Są też w 100% wegańskie – bo gnocchi z batatów do sklejenia ciasta nie potrzebują nawet grama jajka! Bataty mają więcej beta karotenu niż dynia i szpinak, a w porównaniu do ziemniaków – niewiele więcej błonnika. W zderzeniu z naszymi ziemniakami bataty są lepszym źródłem wapnia, sodu, beta-karotenu(...)środkowej półce piekarnika w 200⁰C, do miękkości. Bataty na moich zdjęciach są upieczone w folii, na żarze z kominkowego drewna – zyskują w ten sposób charakterystycznego, dymnego aromatu. Jeśli macie możliwość upiec bataty w ten sposób, od razu po upieczeniu do miękkości trzeba otworzyć folię i wypuścić całą parę wodną, która zebrała się podczas pieczenia. Upieczone bataty wkładam jeszcze

Karo in the Kitchen
Trójkolorowy sernik na zimno z czekoladą i truskawkami 386

Edward Stachura Od jakiegoś czasu chodził za mną sernik na zimno z truskawkami. Jednak nie byłabym sobą, gdybym trochę nie pokombinowała, i w ten oto sposób powstał sernik, który składa się z: czekoladowego biszkoptu, masy serowej z białą czekoladą, masy serowej z ciemną czekoladą a na wierzchu oczywiście truskawki i sporo galaretki :) Jak Wam się podoba ta kombinacja? :) Przyznam(...)przyrządzić go z truskawkami, ponieważ sezon na nie zbliża się ku końcowi :) Oczywiście, można użyć także innych owoców, np. malin czy jagód :) Tortownica 26 cm Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 1 kopiasta łyżka kakao Masa biała: 500 g serka twarogowego 125 ml śmietany kremówki

My simple kitchen
Rösti i "Na pokuszenie" 148

mąki czy jajek. Mogą zatem uchodzić za danie wegańskie. Składniki (na 2 porcje; na patelnię o średnicy ok. 24 cm): ok. 600 g dużych ziemniaków typu C sól pieprz biały 4 łyżki oleju Ziemniaki obrać, opłukać i zalać zimną wodą. Gdy woda zawrze, wsypać pół łyżeczki soli. Gotować jeszcze ok. 15 minut.  Wyjąć ziemniaki odstawić na kilka godzin(...)pieprzem. Wymieszać z dwiema łyżkami oleju. Na patelni rozgrzać resztę oleju. Ziemniaki przełożyć na patelnię i uformować z nich placek, dociskając ziemniaki do dna. Smażyć z obu stron po kilka minut. Podawać ze śmietaną, a w wersji wegańskiej z surówką. Nad Jeziorem Genewskim w nocnej Genewie W restauracji z narodowymi potrawami szwajcarskimi muzycy grają na tradycyjnych instrumentach Jednym z tych

Weekendy w domu i ogrodzie
SAŁATKA ŚLEDZIOWA a'la sos Tatarski - z korniszonami, oliwkami, jajkami... 377

zakupami i oznajmił światu, że życzy sobie śledzia. Po krótkiej wymianie spojrzeń doszłyśmy do wniosku, że mądrze facet gada! Śledź, śledzik - to to na co zawsze mamy ochotę. Kilka sprawdzonych receptur w naszej kuchni gości i tak się przewijają one na stałe. Powiedziałybyśmy, że do znudzenia, ale... jak tu się śledź znudzić może?! Zawartość reklamówek uderzyła jednak w nasze ambicje(...)śledziowa bez śledzia?!), oliwki być powinny, jajko wypadałoby dodać... a później poszło jak z płatka! Wyszło nam to!!! - że tak (nie)skromnie powiemy.  SKŁADNIKI: Śledzie solone, marynowane, 6 sporych filetów, Ogórki po żydowsku ORZECH , 6-10 ogórków, Oliwki czarne, 1/3 słoiczka, Oliwski zielone, 1/3 słoiczka, Jajka, 3 kurze/6 przepiórczych, Cebulka czerwona, 1,5-2 spore, Majonez, 2-3 łyżki

Wypisz Wymaluj
Kuchnia gruzińska 323

Przystawki na gruzińskim stoleKuchnia gruzińska kojarzyła mi się tylko z tłustym mięsem zagryzanym chaczapuri oraz uroczymi pierożkami chinkali. To i tak dużo, bo jeszcze kilka lat temu nawet tyle bym nie wiedziała. Jednak to wyobrażenie okazało się zupełnie niekompletne! Po pobycie w Gruzji już wiem, czemu uważa się kuchnię gruzińską za jedną z najlepszych na świecie.Chciałabym pokazać Wam elementy(...)dania z tradycyjnej gruzińskiej supry. Supra to kolacja, na której nie dostaniemy wydzielonej porcji na talerzu. Dania będą powoli donoszone, a puste półmiski (w magiczny sposób – znany tylko gruzińskim gospodyniom) będą zamieniać się w pełne. Aby tego doświadczyć polecam nie tylko zamawiać różnorodne dania w knajpach, ale przede wszystkim zamówić kolację u rodziny prowadzącej gospodę – domowe jedzenie

Poezja smaku
Tort Bueno-Rocher 149

zajmuje trochę czasu, ale myślę, że warto go poświęcić, dla takich chwil przyjemności. Składniki: Biszkopt: 220g cukru (szkl.) 240g mąki pszennej (2 szkl.) tabliczka gorzkiej czekolady 75g masła 7 jajek 2- 3 łyżki kakao 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia odrobina Amaretto (do skropienia/zwilżenia ciasta) Krem ala Kinder Bueno ok. 125g serka mascarpone 150ml śmietanki 30 % pół szkl. mleka(...)pralinek Ferrero Rocher wiśnie w syropie (kilkanaście) Polewa/ Glazura 2 tabliczki czekolady mlecznej 3 łyżki słodkiej śmietanki 3 łyżki żelatyny Do dekoracji 8 pralinek Ferrero Rocher Opakowanie Kinder Bueno Sposób przygotowania: Biszkopt Rozpuszczamy czekoladę razem z masłem w kąpieli wodnej Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując

Pyszny Duet
Ciasto Czekoladowa Śliwka 861

mleczną albo chociaż deserową; myślę, że po takiej modyfikacji moje kubki smakowe będą usatysfakcjonowane ;) Nie mniej jednak wypiek przyjemny i dla podniebienia i dla oka ;) Biszkopt kakaowy: 4 duże jajka 110 g mąki pszennej 15 g kakao 150 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki octu 10% Krem budyniowo - maślany: 500 ml mleka 2 żółtka(...)kuchenną wlewać mieszankę żółtkową. Postawić z powrotem na palnik i mieszając energicznie doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia budyniu ( budyń będzie bardzo gęsty ). Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą w taki sposób aby dotykała jego powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia.  Masło w temperaturze pokojowej utrzeć/zmiksować na puszystą masę. Stopniowo dodawać chłodny budyń, ucierając/miksując po każdym dodaniu

Opowieści z piekarnika
Sernik bananowo - jagodowy z parowaru 337

setki, z czasem doszły desery i inne dania :) , ale ciast nigdy nie robiłem. Postanowiłem się rozwijać również w tym kierunku i spróbować zrobić sernik z parowaru. Pierwszą próbę podjąłem kilka dni temu. Wyszedł bardzo dobry, ale konsystencja nie podobała mi się do końca, dlatego też nie znalazł się na blogu. Podziwiać go mogły osoby z facebooka i choć zachęcały(...)już pewnie nie zrobię :) Zostanę przy tych z parowaru :) Składniki :  2 jajka  4 łyżki cukru pudru trzcinowego  0,5 kg twarogu sernikowego 1 banan  4 łyżki jagód goji  1 budyń waniliowy 1 czekolada gorzka  1 łyżka miodu wielokwiatowego  Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek wsypujemy cukier puder trzcinowy, zaczynamy miksować

Parowar Faceta
CAMEMBERT Z SOSEM MALINOWYM (keto, LCHF, optymalny, bez glutenu) 221

Camembert z sosem malinowym to kolejne danie dla tych, którzy mogą jeść sery i lubią nietypowe połączenia smaków. Tym razem proponuję grilowany camembert w towarzystwie sosu

Ola la LCHF
Ciasto ,, Ślimak ''. 153

ciasto bardzo ładnie się prezentuje. Zapraszam :) Składniki:  Biszkopt: 5 jajek pół szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt na rolady x 2: 3 jajka 3 łyżki zimnej wody 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki tortowej pół łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy: 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) pół(...)Pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Jeszcze gorący biszkopt zdejmujemy z papieru i zawijamy w roladę w czystą ściereczkę. Studzimy. W ten sam sposób pieczemy jeszcze jeden biszkopt. 3. Krem: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier

Izabelawkuchni
Greckie wakacje cz. 2 - Pamiątki z Grecji (kulinarne i nie tylko) 208

tylko pączki kaparów (powszechnie zwane kaparami) są jadalne, ale również młode listki, które marynuje się w solance. Podobno mają słonawo-ostry smak, przez innych określany jako "smak słonego jajka na twardo" (co zapewne zawdzięczają zawartości olejku gorczycowego) i są dodawane do sałatek oraz dań rybnych. Będą niezwykłą, bardzo oryginalną kulinarną pamiątką z Grecji, gdyż poza Helladą bardzo trudno je kupić(...)tysiące lat temu wino przechowywano w amforach, które uszczelniano od wewnątrz żywicą piniową, aby ochronić je przed utlenieniem. Gdy zorientowano się, że żywica wzbogaca smak wina w przyjemny sposób, zaczęto dodawać ją w procesie produkcji. Retsina jest nieco kwaśna i pewnie nie przypadnie do gustu osobom, które wolą słodkie wina, ale dla takich amatorów cierpkich i wytrawnych trunków

Chilli Czosnek i Oliwa
Słodki baranek wielkanocny z ciasta drożdżowego 694

ozdobić nim stół. Baranek jest smaczny i prosty w przygotowaniu a dodatkowo efektownie wygląda. Do przygotowania baranka będziemy potrzebowali: 500 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 2 jajka (rozmiar L) 210 ml letniego mleka 60 g roztopionego i przestudzonego masła 60 g cukru kryształ 30 g drożdży świeżych szczypta soli oraz do dekoracji około 30 wiśni kandyzowanych(...)grudki. Tak przygotowaną kruszonkę przekładam na talerzyk i wstawiam do lodówki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Po około 40 minutach, formowanie baranka: Na blat lekko podsypany mąką wykładam ciasto i przerabiam kilka razy, następnie odcinam kawałek ciasta a resztę wkładam do miski i nakrywam ściereczką, aby nie obsychało. Z odciętego kawałka ciasta zrobię główkę i rogi. Na główkę baranka biorę trochę większy

Uwaga Babcia Piecze Chleb