Już za kilka dni Andrzejki a zaraz po tym święta i Sylwester-postanowiłam więc zebrać w jeden post wszystkie przepisy z mojego bloga na uwielbiane przeze mnie śledzie-żeby każdy mógł znaleźć coś dla siebie-polecam i smacznego:) Śledzik pod pierzynką -inaczej zaskoczyło mnie w przepisie połączenie sera żółtego ze śledziem-(a nie jak tradycyjne z buraczkami i ziemniakami(...)śledź w oleju z cebulką Pyszny śledzik,najprostszy do zrobienia,ale u mnie znika zawsze błyskawicznie-polecam gorąco na każda okazję czy święta lub po prostu na kolacyjkę.Mój sposób moczenia nadaje im całkiem inny delikatny smak-spróbujcie koniecznie!!przepis znajdziecie tutaj Sałatka śledziowa z buraczkami Sałatka która gości u mnie w domu co wigilię odkąd sięgam pamięcią
Swojskie jedzonkonajlepszej metody, by zawsze się udał oto kilka pomocnych wskazówek poniżej przepisu: Proporcje na 1 jajko: 20 g cukru 30 g mąki (23 g mąki pszennej+7 g mąki ziemniaczanej) Proporcje na 2 jajka: 40 g cukru 60 g mąk i (45 mąki pszennej+15 g mąki ziemniaczanej) Proporcje na 3 jajka: 60 g cukru 90 g mąki(...)jajek: 160g cukru 240 g mąki (180g mąki pszennej +60 g mąki ziemniaczanej) Proporcje 9 jajek: 180 g cukru 270 g mąki (203 g maki pszennej+67 g mąki ziemniaczanej) Proporcje na 10 jajek: 200 g cukru 300 g mąki (225 g mąki pszennej+75 g mąki ziemniaczanej) Wykonanie biszkoptu: jajka ubić z cukrem na puch. Jajka powinny potroić objętość
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Sposób na pyszne śniadanie w 10 minut? I nie chodzi tu oczywiście o przysłowiową bułkę z szynką. Jest wiele sposobów by uzyskać ten efekt. Owsiane musli, płatki z mlekiem, tosty, jajecznica... Można wymieniać bez liku. Zależy co kto lubi. Dziś przedstawię przepis na bardziej zaawansowaną sztukę - pyszne pizzerki w słodkiej i słonej odsłonie do wyboru. Ich przyrządzenie nie zajmuje wiele(...)czasu, a w połączeniu ze szklanką pysznego i zdrowego soku owocowego stanowią smakowity i wartościowy posiłek. Mniam! Sprawdźcie sami. Składniki: ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 4 jajka 40g świeżych drożdży kostka masła lub margaryny do pieczenia 4-5 łyżek śmietany 12 % szczypta soli szczypta cukru Dodatki: keczup 1 średnia cebula 2-3 pieczarki 1-2 plastry świeżego ananasa
Kuchnia po mojemuciasto. Pyszne i mięciutkie. W sam raz dla fanów Tiramisu. Polecam. Przepis pochodzi z gazetki "Gotuj krok po kroku" Składniki (20 x 30 cm) Biszkopt: 6 jajek 60 g mąki pszennej 120 g mąki ziemniaczanej 180 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1,5 proszku do pieczenia 10 łyżek stołowych zimnej wody 2 łyżki ciemnego kakao Polewa czekoladowa(...)mieszać bo inaczej czekolada może nam się przypalić. Nie gotujemy. Odstawiamy do wystudzenia Podam wam przykład jak ja rozpuszczam żelatynę i uważam ,że jest to jeden z najlepszych sposobów. Żelatynę wsypuję do przezroczystej szklanki, zalewam niewielką ilością wody i czekam aż napęcznieje i pochłonie płyn. Po tym czasie wkładam żelatynę do mikrofali ustawioną
W Moim Magicznym Domucytryny 1 łyżka aromatu waniliowego lub migdałowego (na bazie alkoholu, nie olejku!) woda i sok z cytryny do regulacji gęstości Bezwzględnie zawsze pamiętajcie o umyciu i sparzeniu skorupek jajek przed jedzeniem i używaniem ich w postaci surowej –pałeczki salmonelli giną już w temperaturze 65°C. Zabiegi higieniczne jak mycie i parzenie w zupełności w tym momencie wystarczą. Białka* ubijamy(...)białości, na średnich obrotach, żeby nie wpompować niepotrzebnego powietrza. Zostawić naczynie z lukrem przykryte szczelnie folią spożywczą, do czasu odpowietrzenia lukru, na minimum 60 minut. W międzyczasie można nim kilka razy stuknąć o blat, to przyspieszy uciekanie powietrza. *Składniki lukru bazowego bez problemu można podzielić na pół i zrobić mniejszą porcję lukru, z tylko jednego białka, na przykład
Karo in the Kitchensmaczne :) ja za każdym razem robię je inaczej tzn inaczej dekoruję :) Składniki : Biszkopt - 120 g mąki pszennej typ 450 - 90 g mąki ziemniaczanej - 145 g cukru - 6 dużych jajek - 10 g proszku do pieczenia ( 2 małe łyżeczki ) - starta skórka z 1 cytryny - 1 łyżeczka olejku waniliowego Masa jogurtowa : - 500 ml jogurtu naturalnego - 1 galaretka cytrynowa - 250 g borówek lub jagód(...)połączyć składniki zachowując napowietrzoną masę . Mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i przesiewając łączymy z jajeczną masą ale już łyżką a najlepiej ręką bo to najdelikatniejszy sposób, dodajemy skórkę z cytryny i olejek waniliowy ,mieszamy krótko i gładką masę wylewamy na blaszkę o wymiarach 25cm x 35 cm. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 190 stopni (pamiętajmy
Wypieki ReneJajka najwygodniej ubijać mikserem planetarnym z trzepaczką lub mikserem ręcznym z odpowiednimi końcówkami. Do pełnej puszystości, rozpuszczenia cukru i napowietrzenia, w zależności od ilości jajek i masy cukru powinno Wam to zająć od 8 do nawet 15 minut. UWAGA! Do biszkoptu zawsze używamy jajek w temperaturze pokojowej! Jeśli spieszycie się i zapomnieliście wyjąć jajka z lodówki wcześniej, możecie włożyć(...)Proteiny w temperaturze otoczenia mają bardziej lekkie wiązania i jajka zdecydowanie łatwiej się ubijają, zostają też dużo bardziej stabilne i ubijają się, dając większą objętość masy niż jaja wyjęte prosto z lodówki. Jajka ważymy. Połowa wagi jajek to potrzebna ilość cukru i mąki. Odważamy potrzebne ilości, mąkę przesiewamy (najlepiej dwukrotnie). Jajka wbijamy do misy i ubijamy z całym cukrem
Karo in the KitchenUwielbiam pierogi, mogłabym je jeść codziennie. Dosłownie, ale nie ma co ukrywać, robi się je chwilę, nie opłaca się robić jednej porcji bo i bałagan straszny
Słodkie Przyjemnościzdolności bojowych. Wśród tych ostatnich znajdziemy także racje żywnościowe, których rodzaj zależy od nacji drzewka technologicznego pojazdów. Co prawda w grze próżno szukać dodatkowych informacji o poszczególnych składnikach czy sposobie przygotowania takiej żywności, ale ze względu na nawiązania do lokalnych zwyczajów kulinarnych jest dość łatwo odtworzyć takie dania w rzeczywistości. Dlatego tym wpisem rozpoczynamy serię przepisów na dania inspirowane World(...)wbijamy jajko, dolewamy resztę mleka (3/4 szklanki) oraz cukru (3 łyżki), dodajemy otartą skórkę z cytryny, wystudzone płynne masło (jeśli będzie ciepłe zabije Wam drożdże) raz 1/4 łyżeczki soli. Wszystko mieszamy widelcem od połączenia składników. Dosypujemy resztę mąki (2 i 3/4 szklanki), jeszcze raz mieszamy z pomocą widelca i zabieramy się za brudną robotę. Ciasto wyrabiamy przez kilka
Nerds Kitchenkrąży wiele teorii. Według jednej z nich historia sękacza sięga do średniowiecza i Jaćwingów (bałtyckie plemię zamieszkujące w średniowieczu dzisiejsze tereny Litwy), od których Polacy podobno przejęli przepis i sposób wypieku. Według innej sękacz pochodzi od wędrownego średniowiecznego czeladnika, który poznał przepis, gdy służył u pewnego piekarza pierników w Berlinie. Na niemieckie pochodzenie wskazują także stare polskie książki kucharskie, gdzie(...)stał się ulubionym ciastem wielkanocnym mojego pięcioletniego synka. Domowa wersja jest łatwa w przygotowaniu, jednak pieczenie wymaga trochę czasu. Ciasto: 250 g miękkiego masła 180 g drobnego cukru 6 jajek (osobno żółtka i białka) 50 ml białego rumu 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 50 g zblanszowanych i obranych grubo pokrojonych migdałów 3/4 szklanki mąki krupczatki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej lukier
Pełny talerzilości mąki do ich przygotowania. Nie inaczej jest w wypadku gnocchi z batatów. Są też w 100% wegańskie – bo gnocchi z batatów do sklejenia ciasta nie potrzebują nawet grama jajka! Bataty mają więcej beta karotenu niż dynia i szpinak, a w porównaniu do ziemniaków – niewiele więcej błonnika. W zderzeniu z naszymi ziemniakami bataty są lepszym źródłem wapnia, sodu, beta-karotenu(...)środkowej półce piekarnika w 200⁰C, do miękkości. Bataty na moich zdjęciach są upieczone w folii, na żarze z kominkowego drewna – zyskują w ten sposób charakterystycznego, dymnego aromatu. Jeśli macie możliwość upiec bataty w ten sposób, od razu po upieczeniu do miękkości trzeba otworzyć folię i wypuścić całą parę wodną, która zebrała się podczas pieczenia. Upieczone bataty wkładam jeszcze
Karo in the KitchenEdward Stachura Od jakiegoś czasu chodził za mną sernik na zimno z truskawkami. Jednak nie byłabym sobą, gdybym trochę nie pokombinowała, i w ten oto sposób powstał sernik, który składa się z: czekoladowego biszkoptu, masy serowej z białą czekoladą, masy serowej z ciemną czekoladą a na wierzchu oczywiście truskawki i sporo galaretki :) Jak Wam się podoba ta kombinacja? :) Przyznam(...)przyrządzić go z truskawkami, ponieważ sezon na nie zbliża się ku końcowi :) Oczywiście, można użyć także innych owoców, np. malin czy jagód :) Tortownica 26 cm Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 1 kopiasta łyżka kakao Masa biała: 500 g serka twarogowego 125 ml śmietany kremówki
My simple kitchenmąki czy jajek. Mogą zatem uchodzić za danie wegańskie. Składniki (na 2 porcje; na patelnię o średnicy ok. 24 cm): ok. 600 g dużych ziemniaków typu C sól pieprz biały 4 łyżki oleju Ziemniaki obrać, opłukać i zalać zimną wodą. Gdy woda zawrze, wsypać pół łyżeczki soli. Gotować jeszcze ok. 15 minut. Wyjąć ziemniaki odstawić na kilka godzin(...)pieprzem. Wymieszać z dwiema łyżkami oleju. Na patelni rozgrzać resztę oleju. Ziemniaki przełożyć na patelnię i uformować z nich placek, dociskając ziemniaki do dna. Smażyć z obu stron po kilka minut. Podawać ze śmietaną, a w wersji wegańskiej z surówką. Nad Jeziorem Genewskim w nocnej Genewie W restauracji z narodowymi potrawami szwajcarskimi muzycy grają na tradycyjnych instrumentach Jednym z tych
Weekendy w domu i ogrodziezakupami i oznajmił światu, że życzy sobie śledzia. Po krótkiej wymianie spojrzeń doszłyśmy do wniosku, że mądrze facet gada! Śledź, śledzik - to to na co zawsze mamy ochotę. Kilka sprawdzonych receptur w naszej kuchni gości i tak się przewijają one na stałe. Powiedziałybyśmy, że do znudzenia, ale... jak tu się śledź znudzić może?! Zawartość reklamówek uderzyła jednak w nasze ambicje(...)śledziowa bez śledzia?!), oliwki być powinny, jajko wypadałoby dodać... a później poszło jak z płatka! Wyszło nam to!!! - że tak (nie)skromnie powiemy. SKŁADNIKI: Śledzie solone, marynowane, 6 sporych filetów, Ogórki po żydowsku ORZECH , 6-10 ogórków, Oliwki czarne, 1/3 słoiczka, Oliwski zielone, 1/3 słoiczka, Jajka, 3 kurze/6 przepiórczych, Cebulka czerwona, 1,5-2 spore, Majonez, 2-3 łyżki
Wypisz WymalujPrzystawki na gruzińskim stoleKuchnia gruzińska kojarzyła mi się tylko z tłustym mięsem zagryzanym chaczapuri oraz uroczymi pierożkami chinkali. To i tak dużo, bo jeszcze kilka lat temu nawet tyle bym nie wiedziała. Jednak to wyobrażenie okazało się zupełnie niekompletne! Po pobycie w Gruzji już wiem, czemu uważa się kuchnię gruzińską za jedną z najlepszych na świecie.Chciałabym pokazać Wam elementy(...)dania z tradycyjnej gruzińskiej supry. Supra to kolacja, na której nie dostaniemy wydzielonej porcji na talerzu. Dania będą powoli donoszone, a puste półmiski (w magiczny sposób – znany tylko gruzińskim gospodyniom) będą zamieniać się w pełne. Aby tego doświadczyć polecam nie tylko zamawiać różnorodne dania w knajpach, ale przede wszystkim zamówić kolację u rodziny prowadzącej gospodę – domowe jedzenie
Poezja smaku