jajka na kilka sposobów - 4154 przepisów (strona:217/277)

A może by tak coś wydestylować? 144

warto, o czym spróbuję przekonać- zapraszam do czytania:-) Zastawialiście się kiedyś dlaczego gotujecie i jecie? Oczywiście, żeby żyć. Ale przecież można by sobie łyknąć jakąś odżywkę z plastikowego jajka rodem z "Seksmisji" i też można funkcjonować. Hm- po tej stronie klawiatury nie da rady. A co z tymi wszystkimi aromatami, konsystencjami, temperaturami? Dla mnie przygotowywanie jedzenia i  samo jedzenie(...)szklaną albo metalową miseczkę, również odporną na wysokie temperatury. Na tak przygotowany garnek kładziemy przykrywkę do góry nogami, w ten sposób, że uchwyt będzie bezpośrednio nad 'naczyniem końcowym'- to po nim będzie kapać skroplona para. Garnek odstawiamy na kilka godzin. Następnie naszą konstrukcję ustawiamy na piecu, doprowadzamy wodę do wrzenia, a na odwróconej przykrywce układamy lód. Gorąca para uniesie się

les mirabelles
Krokiety z nadzieniem serowym. 148

olej kurkuma imbir Do wysokiej miski wbijamy jajko i miksujemy na piankę, dolewamy mleko i dosypujemy mąki do uzyskania konsystencji dość rzadkiego ciasta, dodajemy 1/2 łyżeczki kurkumy i łyżeczkę imbiru. W między czasie dolewamy trochę wody mineralnej i łyżkę oleju, aby ciasto było elastyczne. Na pewno każdy z Was ma swój wypróbowany sposób na odpowiednią ilość ciasta, aby było idealnie(...)dostosujcie ilość ciasta do swoich potrzeb :) Rozgrzewamy patelnię i przed smażeniem pierwszego naleśnika nalewamy 3 krople oleju :), ale nie więcej. Resztę naleśników smażymy na suchej patelni :) Naleśniki smażymy w sposób bardzo prosty, a mianowicie wlewamy łyżką wazową ciasto i rozprowadzamy kolistym ruchem po całej patelni. Smażymy na niezbyt silnym ogniu. Gdy ciasto lekko się zrumieni odwracamy naleśnik na drugą stronę

vegetanie
Azjatycki rosół wołowy 129

świecie, a tyle potraw i smaków jeszcze przed nim nieodkrytych... Też tak macie? Mnie tak właśnie ostatnio wzięło na takie przemyślenia, jak miałam odpowiedzieć do gazety na kilka pytań i było tam jedno o to, co najbardziej lubię w kuchni, gotować czy może piec. Sama nie wiem tak naprawdę, ale wiem właśnie, że potraw, które chciałabym spróbować, a później odtworzyć(...)pietruszka 1 mały por 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki białego sezamu Sól, pieprz do smaku Do podania: ½ opakowania ugotowanego makaronu nitki Jajka ugotowane na półtwardo (z płynnym żółtkiem) Talarki pora Świeża kolendra Słupki czerwonej papryki Sposób przygotowania: Mięso myjemy, a następnie przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy warzywa- obraną marchewkę, pietruszkę oraz pora. Gotujemy na małym ogniu

Kuchnia w czekoladzie
FOODBOOK #1 - Co jem w ciągu dnia? 193

ostatnim czasie i po jakie produkty sięgam najchętniej. Nie jestem na żadnej diecie i z pewnością nie jem jakoś super-hiper-fit-zdrowo, ale czuję się dobrze przy obecnym sposobie odżywiania i nie mam potrzeby, by cokolwiek zmieniać.  Dzisiaj przedstawiam Wam moje posiłki z czwartku. Jest to śniadanie, obiad i kolacja . Mam racjonalne podejście do odżywiania i niczego sobie(...)dodatkiem mięsa lub ryby. Do tego dużo warzyw (zarówno surowych, jak i gotowanych) i ewentualnie kasza lub ryż. Często też gotuję pożywne zupy krem, które starczą mi na kilka dni. Powyżej przygotowałam  cukiniowe mielone  (po przepis kliknijcie w link ;) ) z tym że do masy dodałam jeszcze ząbek czosnku. Moje kotleciki podałam z ryżem i surówką pt. ,,wszystko

Kuchnia Ellie
Tłustoczwartkowe kurki (grzybki) 164

sami- nie dość, że idą w boczki niemiłosiernie, to jeszcze trzeba poświęcić trochę czasu, by zrobić je samemu w domu. Najwygodniej byłoby iść do supermarketu, kupić pączka za groszy kilka z całą tablicą Mendelejewa i zjeść nie patrząc na bałagan w kuchni, który byłby na pewno, gdybyśmy się zdecydowali przygotować coś samemu. Na taką łatwiznę nie lubię iść i choć(...)trzymać nagrzanej foremki. Za drugim razem dodałam alkohol i troszkę mniej mąki i było zdecydowanie lepiej. Będę próbować jeszcze w weekend usmażyć kilkanaście, więc jeśli dojdę do jeszcze lepszego sposobu, to na pewno Wam go tutaj przedstawię, a póki co lećcie i kupujcie foremkę, by zdążyła przyjść na czas ;) W sklepach stacjonarnych z artykułami gospodarstwa domowego ciężko ją znaleźć, dlatego

Kuchnia w czekoladzie
SPAGHETTI ZE SZPINAKOWYM PESTO I ŻÓŁTKIEM CONFIT 124

Dziś znów jesteśmy we Włoszech. Ostatnie gotowanie z Pawłem Gałeckim ( link ! ) w restauracji PIANO dało mi niesamowitego kopa! Ogrom wiedzy i ogrom pomysłów, jakimi „uraczył

Ostra na Słodko
Jak zweganizować schabowego? || WEGAŃSKI SCHABOWY 161

Wbrew pozorom możliwości jest sporo i poniżej postaram się przedstawić Wam jak najwięcej z nich.  Baza Chcąc przygotować wegański odpowiednik kotleta schabowego musimy mieć jego bazę. Mamy tutaj kilka możliwości. Można użyć składników, które nie wymagają gotowania, specjalnej obróbki czy dodania np. mąki lub bułki tartej. Do takich składników można zaliczyć: tempeh, kotlety sojowe (można je namoczyć w gorącej(...)selera, przygotować seitan lub zrobić kotlety z ciecierzycy, fasoli, soi lub soczewicy. Wegańskie schabowe można też przygotować z okary pozostałej z robienia mleka sojowego. Jest to świetny sposób na wykorzystanie tego "odpadu".   Jak widzicie opcji jest sporo, ale nie każda daję takie same rezultaty. Aby uzyskać bardzo podobny smak i konsystencje najlepszy wyborem

wegujemy
Tort czekoladowy z truflami i kremem cytrynowym na 2. urodziny bloga 176

już całkiem wiele się wydarzyło, to wiem, że to dopiero początek. Początek pięknej przygody, w której blog jest nie tylko przyjemnym sposobem na realizację swojego hobby, ale sposobem na życie. Naprawdę uwielbiam to, co robię. Cieszy mnie każda wiadomość od czytelników i każdy komentarz, które pokazują, że moje kucharzenie ma sens i stanowi dla kogoś źródło inspiracji. Wiem(...)tortu! ;) Długo się zastanawiałem, jaki ma to być ten idealny tort na drugie urodziny. Szczególnie, że zeszłorocznym tortem Cud-Malina ustawiłem sobie poprzeczkę dość wysoko. Chodziło mi po głowie kilka pomysłów, aż w końcu natrafiłem na tort czekoladowy z truflami w jednej z najważniejszych pozycji książkowych na mojej kulinarnej półce — w Złotej Księdze Czekolady —  Biblii każdego czekoladoholika (dziękuję

Food Square
Pierogi z mięsem + filmik 179

dobro znalazło się w pierożku. Polecam Wam taki sposób i zapraszam do przepisu wraz z filmikiem :-) * * * Składniki na kilkadziesiąt pierogów: *Ciasto: 3 szklanki mąki ok. 1 szklanka wrzątku szczypta soli *Farsz: ok. 800 g surowego mięsa 2 marchewki 1 pietruszka (korzeń) kawałek selera (korzeń) 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 jajko 5 liści laurowych 3 kulki ziela angielskiego sól, pieprz(...)pozostawiamy do wystudzenia. 7. Wystudzone mięso z warzywami przepuszczamy przez maszynkę, przez sito o średnich oczkach. 8. Następnie dodajemy wystudzoną usmażoną cebulkę, solimy, pieprzymy, dodajemy jeszcze trochę majeranku, jajko,mieszamy i farsz gotowy. 9. Teraz czas na ciasto. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy szczyptę soli, gorąca woda i zagniatamy. Po dokładny przepis zapraszam tu:  Idealne ciasto na pierogi

Kawa z mlekiem
Torcik czekoladowo - pomarańczowy 185

sobie tort. Wy też sobie upieczcie, nawet bez okazji,a co ;) SKŁADNIKI: Na tortownicę o średnicy około 23 cm. Biszkopt kakaowy: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 5 jajek 5 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej tortowej 2 łyżki gorzkiego kakao 100 ml wódki o smaku pomarańczowym do nasączenia blatów Masa pomarańczowa: 250 g serka mascarpone 250 g dżemu(...)barwnik spożywczy (opcjonalnie) Masa czekoladowa: Serek mascarpone i śmietanka powinny być schłodzone. 200 g gorzkiej czekolady 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 250 ml śmietanki 30 - 36% SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt kakaowy: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy porcjami cukier ciągle ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając. Na koniec dodajemy

W kuchni Katie
Ciasto królewiec 666

Ciasto królewiec to idealny wypiek na nadchodzące święta. Istnieje kilka jego wersji, gdyż w różnych domach przyjęło się wykonywać go w określony sposób. Podobnie jest zresztą z miodownikiem , również bardzo popularnym wypiekiem świątecznym; jest wiele jego odmian, wystarczy znaleźć odpowiedni dla siebie przepis lub za każdym razem wypróbowywać inną recepturę :) Wracając jednak do królewca, muszę przyznać, że nie jest(...)zafoliowane lub schowane do pojemnika, przechowywać w chłodnym miejscu przez kilka dni. Biszkopt proponuję upiec najwcześniej na dzień przed przełożeniem ciasta, żeby nie wysechł. Ciasto przełożone budyniem, należy szczelnie zamknięte przetrzymać przez co najmniej 24 godziny, aby pozwolić blatom miodowym oraz biszkoptowi odpowiednio zmięknąć. Dekorację czekoladą najlepiej wykonać na kilka godzin przed krojeniem, gdyż powinna mieć czas na zastygnięcie

Smakołyki Bereniki
Tort czekoladowo-agrestowy z malinami 178

krem agrestowy, i dodatek świeżych malin to kropka nad” i „ Dekoracja to już kwestia swojego gustu. Jest przepyszny! Róże od  Cukieteria Składniki: Tortownica  24 cm Ciasto: 3 jajka 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka cukru 2 łyżki ciemnego kakao ½ łyżeczki sody ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ szklanki oleju 100 ml wody Krem agrestowy: ¾ litra czerwonego agrestu ½ szklanki wody ¾ szklanki(...)łyżki cukru pudru Poncz: ½ szklanki słodkiego naparu z czarnej herbaty 100 ml nalewki z czarnej porzeczki lub wiśni Dodatkowo: Słoiczek konfitury malinowej Maliny do dekoracji Róże cukrowe do dekoracji Sposób wykonania: Ciasto: Olej, wodę, pół szklanki cukru oraz kakao umieścić w rondlu i zagotować, mieszając do rozpuszczenia się cukru, wystudzić. Białka jaj ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania

Wanilia i Kardamon
Jesienny pulower i ziemniaki z ogniska. Rieska, fiński chleb. 168

drutach zrobić...? Bardzo obszerny sweter: ciało gdzieś się zagubi - zamienisz się w porę roku.  Luźny pod pachami - w oczekiwaniu.  Dobrze brzmi, zagrany w taki sposób, ton po tonie, rzeczy koniec.  Wybrać wygodę melancholii.  Sprawić sobie nowy jesienny pulower w kolorach odchodzących dni. *  A Ty? Masz już swój jesienny pulower? Założyłeś go czy jeszcze czeka(...)chleb pieczony najczęściej z mąki jęczmiennej, bez użycia drożdży, w formie płaskich okrągłych placków podobnych do chrupkiego pieczywa. Chleby rieska podawane są najczęściej na ciepło, zaraz po upieczeniu. Istnieje kilka rodzajów rieska - wersja, w której używane są gotowane ziemniaki nosi nazwę Perunarieska .  Chlebki są pyszne, lekko wilgotne  w środku, z chrupiącymi brzegami. Zapach pieczonych wcześniej w ognisku ziemniaków

KUCHARNIA
BANANOWIEC "CYNAMONOWY RAJ" (bezglutenowy, z mieszanką ziarenek i masłem orzechowym) 187

się dwie godziny przed snem a my mieliśmy około 5 h oglądania filmów a potem wojnę o dostęp do prysznica i wanny. SKŁADNIKI:- banany, 4 duże/6 małych,- jajka, 4 kurze / 8 przepiórczych,- mąka owsiana bezglutenowa, 100 gram,- cukier trzcinowy, 5 kopiastych łyżek,- cukier waniliowy domowy,- serek mascarpone. 3-4 łyżki,- mleko w proszku pełne, 3-4 łyżki,- masło(...)jedyny powód aby go do tego wykorzystać. Dzięki takiej metodzie pieczenia możemy zapewnić naszemu ciastu/pieczywie świeżość na kilka dni. Jeśli dobrze się za to weźmiemy, nie musimy zjadać go od razu - spokojnie może tak "postać" dłużej. Jest to też rewelacyjny sposób na prezent. Dajecie komuś słoiczek a w nim... własnoręcznie zrobione, świeże, smaczne i zdrowe ciasto. W ten sam sposób

Wypisz Wymaluj
Rogale świętomarcińskie 166

się nie przypaliła.  Masę makową wystudzić. Po wystudzeniu, cały czas miksując dodać kolejno po jednym całym jajku i zmielone biszkopty. Składniki na ciasto: 200 ml mleka; 500 g przesianej mąki pszennej; 60 g cukru; 60 g masła (do ciasta); 1 duże jajko; 1/4 łyżeczki soli; 10 g świeżych drożdży; 150 g masła (zamrozić); Dodatkowo: posiekane orzechy lub migdały(...)wymieszać. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20 minut. W tym czasie ubić jajko z cukrem na jasną puszystą masę, a masło (60g) rozpuścić na małym ogniu i przestudzić. Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięte drożdże, resztę mleka, ubite z cukrem jajko i sól. Wyrobić ciasto, pod koniec stopniowo dodając rozpuszczone masło. Kiedy składniki dobrze się połączą, ciasto można

In my kitchen