mieszance oczywiście nie mogło zabraknąć olejku z bergamotki. Wiecie, że sposób przygotowania herbaty ma bardzo duży wpływ na jej smak? Nie mam na myśli jedynie temperatury wody, czy czasu parzenia, ale również samą wodę. Aby smak pitej przez nas herbaty całkowicie nas satysfakcjonował musicie zwrócić uwagę na kilka kwestii: • czas parzenia - każdorazowo jest zamieszczony na opakowaniu herbaty, zbyt krótkie(...)herbata nie uwolni całego swojego aromatu, a zbyt długie da nam jedynie gorzki posmak. Z przykrością muszę stwierdzić, że wielokrotnie dostawałam w restauracjach wybitnie przeparzone herbaty, tak gorzkie, że nawet kilka łyżeczek cukru nie było w stanie im pomóc. Pamiętajcie zatem o tym, że w czasie parzenia należy spoglądać na zegarek. Są nawet specjalnie miniklepsydry odpowiadające czasom parzenia różnych herbat. Herbatę
Pora coś zjeśćwarto planować... Wybaczcie moi drodzy, że kazałam wam ponad miesiąc czekać na nowego posta, ale jakoś się wcześniej nie złożyło i miałam jeszcze kilka innych absorbujących rzeczy do wykonania. Już po świętach, więc zapewne będę miała trochę więcej czasu na pisanie i tworzenie nowych smakowitości. Dzisiaj póki co w ramach rekompensaty przedstawię wam moją wizję bardzo mocno osadzonego w klimacie(...)charakterne ciasta ze smakiem to będzie to prawdziwa gratka dla was. No chyba na tyle pisaniny tytułem wstępu i zapraszam do lektury przepisu. Składniki: Biszkopt : 4 jajka (L) 75 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 140 g cukru 3 łyżki wrzącej wody 10 g kakao ciemnego holenderskiego 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
vaniliowoczekoladowaDzięki uprzejmości wydawnictwa Publicat mogłem być na spotkaniu autorskim , o którym pisałem kilka dni temu. Każdy z przybyłych gości otrzymał zestaw, w którym był między innymi przedpremierowy egzemplarz książki Kasi Bosackiej „Bosacka po polsku. Nowoczesne przepisy kuchni polskiej”. Dziś, po kilku dniach od spotkania, gdy w końcu miałem możliwość na spokojnie, przy kawce przeczytać sporą część książki chciałbym(...)coraz więcej Polaków zamiast płodzić w kuchni kolejnego schaboszczaka z ziemniakami czy rolady z kluskami próbuje swoich sił z potrawami bardziej wykwintnymi jak gęsina czy dziczyzna. Nie sposób się nie zgodzić, bo dzięki kilku osobom, które poprzez książki oraz telewizję od długiego czasu promują kuchnię polską – pogląd na nią i podejście do niej mocno się zmienia. Co ważne sięgamy
Mr. Tastemaślany krem, którym trzeba zasmarować tort przed ułożeniem na nim masy cukrowej oraz wskazówki jak w prosty sposób zrobić Peppę na torcie. Składniki (tortownica o średnicy 24cm) Na ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 6 jajek 1,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 0,5 l śmietanki 36% 2 łyżki cukru(...)ulepiłam jak z plasteliny. Na koniec rozwałkowałam cieniutkie wałeczki w ciemniejszym niż głowa odcieniu różu i ułożyłam je jako obwódkę głowy Peppy. Nabrała dzięki temu wyrazistości. Można dodatkowo ulepić kilka kwiatków, obwiązać wszystko kokardą
Kulinarne InspiracjePrace Hervé This stały się inspiracją m.in. dla Ferrana Adrii. Sam This jest autorem kilku książek, w których wyjaśnia naukową stronę kuchennych technik i sposobów gotowania. Opracował idealną temperaturę gotowana jajka (65 C, przy której ścina się białko ale nie żółtko), obliczył, że można wyprodukować 24 litry majonezu przy użyciu tylko jednego żółtka, w sosie Bearnaise zamienił masło(...)stopioną czekoladę. Pokazał, że z jednego białka, jest w stanie ubić metr sześcienny piany, dodając 27 litrów wody... Najbardziej znany jest ze swojego eksperymentu "odgotowania jajka" . Pomimo naukowego podejścia do gastronomii, This podkreśla ważną rolę, jaką podczas gotowania odgrywają emocje. Świadczy o tym tytuł jednej z jego książek " Gotowanie to miłość, sztuka, technika" . Choć chemia i fizyka
KUCHARNIAprzepisie Giulli Scarpaleggi z książki "Kocham Toskanię". Jednak dostępna w powszechnej sprzedaży ricotta okazała się zbyt wilgotna, aby dało się ulepić kulki bez dodatku semoliny do masy. Dodałam więc kilka łyżek do środka - masa nadal była delikatna, ale dało się już nią manipulować :) Następnym razem spróbuję odsączyć ricottę przez gazę i zobaczymy, co wyniknie z tego eksperymentu. Jeżeli przymierzacie się(...)jajko, a następnie semolinę - tyle, aby dało się lepić z masy delikatne kluski. Blachę lub deskę posyp grubą warstwą semoliny. Weź trochę masy szpinakowej i uformuj z niej kulkę o średnicy ok. 3 cm. (pomaga obsypanie rąk semoliną lub toczenie bezpośrednio na warstwie semoliny). Następnie obtocz kluskę z każdej strony w semolinie i odłóż na blachę. W ten sposób
Chilli Czosnek i Oliwaotulinie z bardzo delikatnego ciasta, podane w aromatycznym chińskim sosie. Wykwintny sposób na resztki z kurczaka. Sposób na resztki, który zachwyca Pierożki won ton to jeden z naszych ulubionych sposobów na recykling pieczonego lub gotowanego kurczaka. Drobno pokrojone resztki z pieczonego drobiu (w tej roli sprawdzi się też pieczeń wieprzowa) wymieszane z posiekanymi krewetkami tworzą niesamowicie aromatyczny farsz. Powiemy tylko(...)gładką masę. Odstaw na 15 minut. Nadzienie jest gotowe. Ciasto Krok 1 Wsyp mąkę do dużej miski. Zrób w środku wgłębienie i wbij do niego dwa jajka. Powoli mieszaj mąkę z jajkami (dobrze do tego nadają się pałeczki). Stopniowo – w bardzo niewielkich ilościach dodawaj wodę. Cały czas mieszaj. Dolej tyle wody ile może wchłonąć mąka. Co to oznacza? W cieście
Niedzielny kucharzpiernik gościł w tym roku na moim świątecznym stole. Przyznam się, że robiłam go po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni! Piernik staropolski wyróżnia się od innych pierników sposobem przygotowania, który trwa naprawdę długo. Zaczyna się na około 5 tygodni przed świętami, kiedy to wyrabiamy ciasto i pozostawiamy je w chłodnym miejscu, aż do świąt. Po tych kilku(...)Mąkę przesiać, wymieszać z sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Ostudzoną mieszankę miodowo-maślaną przelać do dużej miski. Zacząć miksować na średnich obrotach miksera, dodając po kolei jajka. Po dodaniu wszystkich jajek wsypać połowę mąki z dodatkami, mleko i resztę mąki. Starannie wyrobić (ciasto na typ etapie jest bardzo gęste). Gotowe przełożyć do kamionkowego lub szklanego garnka, przykryć ściereczką
Nastoletnie Wypiekaniezmianom. Do tego jeszcze ten nieziemski zapach w domu... Od razu jest jakby bardziej... rodzinnie i przyjemnie. To jak ocieplenie jesieni.SKŁADNIKI:- mąka owsiana (bezglutenowa) 440-450 g, - jajka - 2 żółtka (a białka do posmarowania),- drożdże - pół kostki - 50 g,- mleko - 200 ml,- cukier - 2 łyżeczki,- sól - płaska łyżeczka,- masło - 5-6 łyżeczek,- zioła i dodatki(...)ściereczkę, czekamy aż urosną. Wstawiamy do piekarnika.PIECZENIE:25-30 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Gdy bardzo się rumienią zmniejszamy temperaturę.Te bułeczki z powodzeniem można robić na wiele sposobów, dopierając do nich odpowiednie dodatki. My postawiłyśmy tym razem na ziołowy smak, wzbogacony serem wędzonym, ale myślimy, że i słodka wersja przypadnie Wam do gustu. U nas, takie bułki
Wypisz Wymalujdorosłych ) wodą z alkoholem np.rumem Pamietajcie, że nasączony biszkopt powinien być wilgotny ale nie mokry! Wykonanie Tortu: BISZKOPT : Zabieramy się za pieczenie pierwszego biszkoptu: (Składniki na jeden biszkopt: 6 jajek, niecała szklanka mąki pszennej, 6 łyżek mąki ziemniaczanej, 3/4 szk. cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, zapach) Dno dużej, kwadratowej formy do pieczenia [ 22cm na 35cm ] smarujemy masłem i posypujemy bułką(...)kawałki za pomocą łyżki, następnie ponownie miksujemy, aż składniki połączą się, a masa nabierze konsystencji gęstego kremu. PRZEKŁADANIE : Każdy z biszkoptów kroimy na dwie równe części. W ten sposób uzyskamy cztery biszkoptowe blaty. Pierwszy blat: nasączamy, smarujemy masą krówkową, a na masę krówkową nakładamy warstwę kremu-przykrywamy kolejnym blatem i lekko dociskamy. Kolejny blat: nasączamy i smarujemy kremem- przykrywamy
Domowe TortyZastanawialiście się kiedyś, bez czego nie mogłyby się obejść kuchnie z różnych stron świata? Trudno wyobrazić sobie kuchnię grecką bez oliwek. Włoską – pomidorów. Chińską – sosu sojowego
Even Better Foodnastawienie chleba, nie wiąże się z jakimś wielkim wyczynem. Chyba odrzucała mnie konieczność pomyślenia o tym fakcie dzień wcześniej, bo przecież nie będę piekła tego samego chleba, gotowego w kilka godzin już setny raz Kręciłam się tak po domu i kręciłam, a czas leciał i leciał. A tu niedługo pan mąż wróci z pracy a potem nadejdzie czas kolacji(...)mąki pszennej (dałam 650) 35 g miękkiego masła 7 g suchych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 220 ml letniej wody + 2 łyżki 1 jajko + żółtko do posmarowania 1 łyżeczka soli Dowolne nasiona do posypania Sposób przygotowania W kubeczku rozrabiamy suche drożdże z 2 łyżkami ciepłej wody i cukrem. Odstawiamy na 10 min. Do misy wsypujemy mąkę w środku robimy dołek
Mieszam w Garnkupotrzebuję pozbyć się nadmiaru energii, zagniatam kilka porcji takiego ciasta na zapas, przechowując je następnie w zamrażalniku (przepis własny TU). Wtedy wykonanie szybkiego obiadu jest banalnie proste i bezproblemowe (inna wariacja w temacie tarty TU). Często stosuję zasadę pod tytułem: tarta na winie - czyli co się nawinie to do tarty! Idealny sposób na wyczyszczenie lodówki z niepierwszej świeżości składników(...)nimi formę. Ponakłuwać widelcem - zapobiega wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia.Podpiec 15 minut w 200C w nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja góra-dół, bez termoobiegu. Koniecznie potem wystudzić - w ten sposób spód nie namoknie od nałożonej masy. W międzyczasie przygotować pozostałe składniki. Boczek pokroić w drobna kostkę i podsmażyć na patelni do przyrumienienia i wytopienia się tłuszczu. Zdjąć
Grunt to przepis!marchewkowe? Pysznie. Jest wilgotne, dzięki dodatkowi korzennych przypraw, pachnie piernikowo. Jeśli lubicie ciemniejszy kolor, dodajcie 2-3 łyżki kakao do masy. Przepisów na ciasto marchewkowe na blogu jest już kilka, jednak ten jest chyba najprostszy. Ciasto wykonacie w jednej misce z pomocą łyżki. Nie musicie wyciągać miksera i miksować, bo składniki po prostu mieszamy. U nas w wersji z kremem(...)proszku do pieczenia (dałam dodatkowo 2 łyżki przyprawy piernikowej i łyżeczkę cynamonu ekstra) szczypta soli 4 jajka 50 g orzechów włoskich. Krem: 300 g serka śmietankowego lub naturalnego (dałam Apetinę) 1 op. cukru waniliowego 80 g cukru pudru 20 g soku z cytryny Sposób przygotowania Ciasto Orzechy drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy w misce. Przekładamy do nasmarowanej tłuszczem blaszki
Mieszam w Garnkuostatecznym świętem aby nie stwarzać Wam wymówki "za mało czasu, może za rok". Za rok to przyjdziemy z nowym przepisem! Powodzenia! 💋 Składniki: Kakaowy biszkopt (śr:18cm) -4 średnie jajka -35g mąki gryczanej -25g skrobi z tapioki/kukurydzianej -30g gorzkiego kakao -5 łyżek ksylitolu Masa kokosowo-makowa -1 puszka mleka kokosowego -200 ml napoju roślinnego (np. migdałowe(...)żelatyny) + ¼ szkl. wody Orzechowe serduszka w malinowej posypce -100g orzechów ziemnych -90g daktyli - ¾ szkl. liofilizowanych malin (lub 2 batoniki Frupp) -wykałaczki Czekoladowe pandy (opcjonalnie) -kilka kostek gorzkiej czekolady (najlepiej wysokoprocentowej) -kilka kostek białej czekolady KAKAOWY BISZKOPT Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę (z odrobiną soli). Pod koniec ubijania dodawać stopniowo ksylitol
Candy Pandas