Kupujemy jajka od „szczęśliwych kur”, nie wspieramy masowych fabryk mięs i takie tam… Myślimy w ogóle o przejściu na wegetarianizm (ja kiedyś 13 lat nie jadłem mięsa), a póki to nie nastąpi, to chcemy w jak najmniejszym stopniu przykładać się do cierpienia. Zarówno zwierząt, jak i ogólnie przyrody. A z racji, że zbliżają się święta, chcę powiedzieć kilka słów(...)tego sprawę, ale już za 40 lat możemy doczekać świąt bez ryb na stole. Bo ryb już po prostu nie będzie. Nigdzie. Dlatego ten temat jest taki ważny. Za kilka dni święta. Czas w którym Polacy chętnie przygotowują dania z ryb - zarówno te tradycyjne jak i bardziej nowoczesne. Panuje przekonanie, że o dostępność ryb nie musimy się dzisiaj martwić. Tymczasem
Marder&Marder Manufacturemasła Masa jabłkowa zielona: 6 średnich jabłek 1,5 op. galaretki agrestowej Masa jabłkowa czerwona: 6 średnich jabłek 1,5 op. galaretki wiśniowej Biszkopt: 3 jajka szczypta soli 4 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 4 łyżki mąki pszennej tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 50 g śmietanki kremówki 30% Dodatkowo(...)wymiarach 24x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 13-15 minut. Następnie wyjąć i ostudzić. W ten sam sposób postąpić z drugą częścią ciasta, otrzymując tym samym dwa blaty miodowego ciasta. Biszkopt: Wszystkie składniki biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej! Białka oddzielić od żółtek. Te pierwsze ubić ze szczyptą
Nastoletnie Wypiekaniedzięki którym żadne ze stworzeń z początkiem dnia nie stanie się człowiekiem. Niestety wszyscy, którzy byli na poprzednim Wielkim Wiecu odeszli i nikt z obecnych nie wie w jaki sposób przeprowadzić rytuały. Naszym zadaniem było odnaleźć drogę konkretnego rytuału, do którego należą konkretne leśne stworzenia. W mojej grupie był satyr, wiedźma, wilczyca i hazardzista. Ten ostatni niestety nie do końca(...)się fantastycznie i nie mogę się nadziękować twórcom Gry Głównej za ich niesamowity roczny wysiłek i pomysłowość. A teraz przepis, który skradł kilka serc na Flambergu, ponieważ nie mogłam się powstrzymać, by nie zabrać ze sobą na kilka pierwszych dni prowiantu. A zatem oto ona, chałka na zakwasie z dodatkiem rodzynek, pyszna i aromatyczna, zdecydowanie polecam wszystkim, którzy lubują się
Przepysznik - BLW i nie tylkoThe Sims pamiętamy jeszcze z okresu naszego dzieciństwa – gra bardzo szybko zdobyła wielu zwolenników, mimo, iż wydawałoby się, że sterowanie wirtualnymi ludźmi i ogarnianie im życia
Nerds Kitchenzabrać na lunch do pracy. Postanowiłam oprzeć swoje przepisy o kaszę - bardzo zdrowy produkt, który jednak ląduje na naszych talerzach zdecydowanie za rzadko. Sama długo szukałam na nią swojego sposobu. Pomogło eksperymentowanie w kuchni i ukrywanie kaszy pod szatą aromatycznych dodatków, a także skorzystanie z kuchennych ułatwień. Opowiem o nich w dalszej części wpisu, a najpierw zastanówmy się, dlaczego właściwie(...)witamin i składników mineralnych. Pod kątem zawartości składników odżywczych przewyższają one ziemniaki czy makaron. Dania przygotowane na bazie kaszy są sycące i lekkostrawne - dadzą Wam energię na kolejne kilka godzin pracy i nie będziecie mieć ochoty na podjadanie. Ugotowana kasza dobrze się przechowuje, nie jest jakoś specjalnie wrażliwa na warunki otoczenia i dobrze smakuje także na zimno (oczywiście
Chilli Czosnek i Oliwaumiar. Nigdy nie podałam dziecku jałowego jedzenia, bo jak miałabym mu coś podać gdy sama bym tego nie tknęła. Jeżeli przejdzie mój test smaku wtedy daję to dziecku. Sposób na Pana Ziemniaka: 1 duży ziemniak 1/4 czerwonej papryki 3 łyżki oliwy z oliwek 1/4 łyżeczki suszonej bazylii Przygotowanie: Ziemniaka dokładnie myjemy wraz ze skórką, to w niej(...)około 30-40 minut, zakrywając górę papierem do pieczenia co by nam się nie spaliły. Kotleciki z piersi indyczka: 500 g zmielonych piersi z indyka 1 jajko po jednej płaskiej łyżeczce: bazylia, rozmaryn, tymianek, zioła prowansalskie, oregano, curry Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Odstawiamy na 10-15 minut do lodówki co by przeszło wszystko aromatem suszonych
ClauditteMissCookingJuż na wstępie chciałabym Was lojalnie uprzedzić: to jest wpis tylko dla Czytelników o mocnych nerwach. Żeby później nie było, że nie ostrzegałam... W poniedziałek, mając
Pożeraczka, czyli raz adobrzenajlepsze. Oto subiektywny flesz z trzydniowej eskapady do kolebki kultury, sztuki, dobrego smaku i stylu. Szukając odpowiedzi na nurtujące pytanie co warto zwiedzić w pierwszej kolejności, nie sposób wskazać jednego miejsca w tak naszpikowanym atrakcjami mieście jakim jest Paryż. Oczywiście byłoby niewybaczalnym grzechem wyjechać stąd nie nasyciwszy wzroku wieżą Eiffla, ale to nie jedyny zapierające dech w piersiach widok(...)otoczeniu takich zabytków jak ogrody Luxembourg, Plac św. Michała, Sorbona, katedry Notre Dame czy Panteonu. Cena - do zniesienia, biorąc pod uwagę, że to stary hotelik. Przemieszczanie się - jest kilka możliwości: pieszo, rowerem, autobusem miejskim lub wodnym, metrem, ja wybieram pieszo i autobus, głównie dlatego że wciąż biegam z aparatem, dlatego, że uwielbiam zatrzymywać się w uliczkach, przy witrynach
Słodki KompromisTaco to cudowny wynalazek. Jednocześnie kruche, elastyczne i chrupiące muszle można nadziać i podać na milion sposobów. Każdy może zaserwować w nich swój ulubiony zestaw składników, podkreślić nimi sezonowość w kuchni. Zrobić je ciężkie i syte – podać z mięsem i fasolą, albo lekkie i wiosenne – z białą rybą, świeżą salsą z awokado, mieszanką sałat i bardzo charakternym sosem. SALSA(...)około 2-3mm. Filety z obu stron otaczamy w mące, a następnie stroną z przyprawami maczamy w jajku i bardzo grubo startej bułce. Otrzepujemy nadmiar bułki i wkładamy filet na mocno już rozgrzaną patelnię – smażymy na średnio wysokim ogniu, żeby jajko szybko się ścięło a bułka elegancko zrumieniła (u mnie przy tak cienkich filetach to niecałe 2 minuty). Jeśli
Karo in the Kitchenjeżyny. Zaopatrzyliśmy się - jak co roku - w wiaderko i słoiki, a okazało się, że udało nam się nazbierać niecały litr. Więcej czasu spędziliśmy na szukaniu niż na zbieraniu 😕 Odwiedziliśmy kilka miejsc, które do tej pory były naszymi pewniakami. Cóż - każda jeżyna była na wagę złota, bo albo było ich niewiele, albo jeszcze niedojrzałe 😕 Cóż za dziwny rok 😟 Znalezione jeżyny miały(...)mleka 50 g cukru + łyżka 75 g masła 4 zielone kardamony ok. 450 g mąki + mąka do podsypania szczypta soli ok. 300 g jeżyn 200 g ricotty jajko cukier puder Masło stopić w rondelku. Drożdże wymieszać z mlekiem i 50 g cukru. Odstawić do rozmnożenia. Kardamon rozetrzeć w moździerzu. Pozostawić tylko nasionka, odrzucić suche osłonki. Mąkę wymieszać
Weekendy w domu i ogrodziepieczone pierogi z mięsem. Pierogi drożdżowo-kruche, z przepysznego ciasta, które mimo zawartości drożdży, nie musi wyrastać. Ładnie urośnie nam w czasie pieczenia. Pierogi zachowują doskonały smak przez kilka dni, o ile tyle pozwolicie im leżeć. U nas z czerwonym barszczem zniknęły błyskawicznie. Jako nadzienia do pierogów pieczonych, użyłam mięsa i warzyw z rosołu. Aby farsz był lżejszy, jak zwykle(...)mąki sól, pieprz 2 ziela angielskie, listek laurowy Ciasto 500 g mąki 1 łyżeczka cukru 180 g masła 50 g smalcu 1 jajko 5 g drożdży 75 ml mleka 2 łyżki oleju 1 żółtko do smarowania sól Sposób przygotowania Farsz Kapustę kiszoną ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody z dodatkiem ziela angielskiego i listka laurowego. Kapustę mocno odcisnąć. Mięso
Mieszam w GarnkuSzybka sałatka z awokado i pomidora Zawsze powtarzam, że najprostsze rozwiązania są w życiu najlepsze. W szczególności ta zasada sprawdza się w naszej codziennej kuchni. Oczywiście
Book of spellswięcej, niż 1,5 porcji płynu w stosunku do 1 porcji mąki. NIE MUSICIE NICZYM ZAMIENIAĆ JAJKA. Żadnych glutów z siemienia lnianego, zmielonych płatków owsianych ani specjalnych zamienników jajek. Jeśli użyjecie mąki, która sama w sobie zawiera gluten, naprawdę nie jest to konieczne. Możecie dodać do ciasta troszeczkę oleju, będzie bardziej elastyczne i nie trzeba już używać tłuszczu(...)rozwala, no i siłą rzeczy taki pierwszy naleśnik ląduje w śmieciach, w towarzystwie wszystkich przekleństw, jakie przychodzą nam w tym momencie do głowy. Tak naprawdę nie musi być, wystarczy kilka minut cierpliwości, żeby pierwszy naleśnik był pełnym sukcesem i tym samym zachęcił Was do smażenia kolejnych. Nie próbujcie przewracać naleśnika zbyt szybko. Najlepiej podważyć delikatnie łopatką jego brzegi, jeśli jest
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIENajnowsza część serii Fallout nie pomija kwestii jedzenia i pozwala naszemu bohaterowi na uzyskanie pożywnych posiłków za pomocą specjalnych stanowisk do gotowania. Oprócz znanej z poprzednich
Nerds Kitchenjakości tłuszczem (który nierzadko stanowi 50% tego produktu). Nazwijmy je po imieniu – podły syf. Nie karmilibyście tym swoich psów i kotów, nie jedzcie tego sami. Kolejną kwestią jest sposób zmielenia mięsa — zdecydowana większość opakowań ma przeźroczyste okienka, przez które na jeden rzut oka jesteście w stanie ocenić, jak grubo zmielone jest mięso — bierzcie to zmielone grubiej. Bardzo drobno zmielone(...)mleku 1 średnia cebula 2/3 płaskiej łyżeczki soli ½ łyżeczki przyprawy typu Vegeta ½ łyżeczki mielonego pieprzu 3 łyżki kaszy manny błyskawicznej 1 jajko M olej i 2 łyżki smalcu do smażenia bułka tarta do obtoczenia, około 2/3 szklanki kilka łyżek zimnej wody
Karo in the Kitchen