jajka na kilka sposobów - 4154 przepisów (strona:228/277)

3 przepisy na szybkie obiady do pracy na bazie kaszy 193

zabrać na lunch do pracy. Postanowiłam oprzeć swoje przepisy o kaszę - bardzo zdrowy produkt, który jednak ląduje na naszych talerzach zdecydowanie za rzadko. Sama długo szukałam na nią swojego sposobu. Pomogło eksperymentowanie w kuchni i ukrywanie kaszy pod szatą aromatycznych dodatków, a także skorzystanie z kuchennych ułatwień. Opowiem o nich w dalszej części wpisu, a najpierw zastanówmy się, dlaczego właściwie(...)witamin i składników mineralnych. Pod kątem zawartości składników odżywczych przewyższają one ziemniaki czy makaron.  Dania przygotowane na bazie kaszy są sycące i lekkostrawne - dadzą Wam energię na kolejne kilka godzin pracy i nie będziecie mieć ochoty na podjadanie. Ugotowana kasza dobrze się przechowuje, nie jest jakoś specjalnie wrażliwa na warunki otoczenia i dobrze smakuje także na zimno (oczywiście

Chilli Czosnek i Oliwa
Indycze kotleciki i zapiekane ziemniaczki 134

umiar. Nigdy nie podałam dziecku jałowego jedzenia, bo jak miałabym mu coś podać gdy sama bym tego nie tknęła. Jeżeli przejdzie mój test smaku wtedy daję to dziecku.  Sposób na Pana Ziemniaka: 1 duży ziemniak 1/4 czerwonej papryki 3 łyżki oliwy z oliwek 1/4 łyżeczki suszonej bazylii Przygotowanie: Ziemniaka dokładnie myjemy wraz ze skórką, to w niej(...)około 30-40 minut, zakrywając górę papierem do pieczenia co by nam się nie spaliły.  Kotleciki z piersi indyczka: 500 g zmielonych piersi z indyka 1 jajko po jednej płaskiej łyżeczce: bazylia, rozmaryn, tymianek, zioła prowansalskie, oregano, curry Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Odstawiamy na 10-15 minut do lodówki co by przeszło wszystko aromatem suszonych

ClauditteMissCooking
Jeżynowo-jogurtowy pudding chia. I o tym, że pszczoły bywają niebezpieczne 141

Już na wstępie chciałabym Was lojalnie uprzedzić: to jest wpis tylko dla Czytelników o mocnych nerwach. Żeby później nie było, że nie ostrzegałam... W poniedziałek, mając

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jak smakuje Paryż w weekend 198

najlepsze. Oto subiektywny flesz z trzydniowej eskapady do kolebki kultury, sztuki, dobrego smaku i stylu.  Szukając odpowiedzi na nurtujące pytanie co warto zwiedzić w pierwszej kolejności, nie sposób wskazać jednego miejsca w tak naszpikowanym atrakcjami mieście jakim jest Paryż. Oczywiście byłoby niewybaczalnym grzechem wyjechać stąd nie nasyciwszy wzroku wieżą Eiffla, ale to nie jedyny zapierające dech w piersiach widok(...)otoczeniu takich zabytków jak ogrody Luxembourg, Plac św. Michała, Sorbona, katedry Notre Dame czy Panteonu. Cena - do zniesienia, biorąc pod uwagę, że to stary hotelik. Przemieszczanie się - jest kilka możliwości: pieszo, rowerem, autobusem miejskim lub wodnym, metrem, ja wybieram pieszo i autobus, głównie dlatego że wciąż biegam z aparatem, dlatego, że  uwielbiam zatrzymywać się w uliczkach, przy witrynach

Słodki Kompromis
Tacos z białą rybą, salsą z awokado i sałatą 252

Taco to cudowny wynalazek. Jednocześnie kruche, elastyczne i chrupiące muszle można nadziać i podać na milion sposobów. Każdy może zaserwować w nich swój ulubiony zestaw składników, podkreślić nimi sezonowość w kuchni. Zrobić je ciężkie i syte – podać z mięsem i fasolą, albo lekkie i wiosenne – z białą rybą, świeżą salsą z awokado, mieszanką sałat i bardzo charakternym sosem. SALSA(...)około 2-3mm. Filety z obu stron otaczamy w mące, a następnie stroną z przyprawami maczamy w jajku i bardzo grubo startej bułce. Otrzepujemy nadmiar bułki i wkładamy filet na mocno już rozgrzaną patelnię – smażymy na średnio wysokim ogniu, żeby jajko szybko się ścięło a bułka elegancko zrumieniła (u mnie przy tak cienkich filetach to niecałe 2 minuty). Jeśli

Karo in the Kitchen
Drożdżowe ślimaki z serem i jeżynami oraz "Siostry" 171

jeżyny. Zaopatrzyliśmy się - jak co roku - w wiaderko i słoiki, a okazało się, że udało nam się nazbierać niecały litr. Więcej czasu spędziliśmy na szukaniu niż na zbieraniu 😕 Odwiedziliśmy kilka miejsc, które do tej pory były naszymi pewniakami. Cóż - każda jeżyna była na wagę złota, bo albo było ich niewiele, albo jeszcze niedojrzałe 😕 Cóż za dziwny rok 😟 Znalezione jeżyny miały(...)mleka 50 g cukru + łyżka 75 g masła 4 zielone kardamony ok. 450 g mąki + mąka do podsypania szczypta soli ok. 300 g jeżyn 200 g ricotty jajko cukier puder Masło stopić w rondelku. Drożdże wymieszać z mlekiem i 50 g cukru. Odstawić do rozmnożenia. Kardamon rozetrzeć w moździerzu. Pozostawić tylko nasionka, odrzucić suche osłonki. Mąkę wymieszać

Weekendy w domu i ogrodzie
Pyszne drożdżowo-kruche pieczone pierogi z mięsem z rosołu, bez wyrastania 291

pieczone pierogi z mięsem. Pierogi drożdżowo-kruche, z przepysznego ciasta, które mimo zawartości drożdży, nie musi wyrastać. Ładnie urośnie nam w czasie pieczenia. Pierogi zachowują doskonały smak przez kilka dni, o ile tyle pozwolicie im leżeć. U nas z czerwonym barszczem zniknęły błyskawicznie. Jako nadzienia do pierogów pieczonych, użyłam mięsa i warzyw z rosołu. Aby farsz był lżejszy, jak zwykle(...)mąki sól, pieprz 2 ziela angielskie, listek laurowy Ciasto 500 g mąki 1 łyżeczka cukru 180 g masła 50 g smalcu 1 jajko 5 g drożdży 75 ml mleka 2 łyżki oleju 1 żółtko do smarowania sól Sposób przygotowania Farsz Kapustę kiszoną ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody z dodatkiem ziela angielskiego i listka laurowego. Kapustę mocno odcisnąć. Mięso

Mieszam w Garnku
WEGAŃSKIE NALEŚNIKI jeszcze raz - JAK ROBIĆ, ŻEBY NA PEWNO SIĘ UDAŁY. Naleśnikowa medytacja :) 192

więcej, niż 1,5 porcji płynu w stosunku do 1 porcji mąki. NIE MUSICIE NICZYM ZAMIENIAĆ JAJKA.  Żadnych glutów z siemienia lnianego, zmielonych płatków owsianych ani specjalnych zamienników jajek. Jeśli użyjecie mąki, która sama w sobie zawiera gluten, naprawdę nie jest to konieczne. Możecie dodać do ciasta troszeczkę oleju, będzie bardziej elastyczne i nie trzeba już używać tłuszczu(...)rozwala, no i siłą rzeczy taki pierwszy naleśnik ląduje w śmieciach, w towarzystwie wszystkich przekleństw, jakie przychodzą nam w tym momencie do głowy. Tak naprawdę nie musi być, wystarczy kilka minut cierpliwości, żeby pierwszy naleśnik był pełnym sukcesem i tym samym zachęcił Was do smażenia kolejnych. Nie próbujcie przewracać naleśnika zbyt szybko. Najlepiej podważyć delikatnie łopatką jego brzegi, jeśli jest

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
SLOCUM’S BUZZBITES – FALLOUT 4 – mini pączki z kremem kawowym 260

Najnowsza część serii Fallout nie pomija kwestii jedzenia i pozwala naszemu bohaterowi na uzyskanie pożywnych posiłków za pomocą specjalnych stanowisk do gotowania. Oprócz znanej z poprzednich

Nerds Kitchen
Kotlety mielone – najlepsze, najprostsze 252

jakości tłuszczem (który nierzadko stanowi 50% tego produktu). Nazwijmy je po imieniu – podły syf. Nie karmilibyście tym swoich psów i kotów, nie jedzcie tego sami.   Kolejną kwestią jest sposób zmielenia mięsa — zdecydowana większość opakowań ma przeźroczyste okienka, przez które na jeden rzut oka jesteście w stanie ocenić, jak grubo zmielone jest mięso — bierzcie to zmielone grubiej. Bardzo drobno zmielone(...)mleku 1 średnia cebula 2/3 płaskiej łyżeczki soli ½ łyżeczki przyprawy typu Vegeta ½ łyżeczki mielonego pieprzu 3 łyżki kaszy manny błyskawicznej 1 jajko M olej i 2 łyżki smalcu do smażenia bułka tarta do obtoczenia, około 2/3 szklanki kilka łyżek zimnej wody

Karo in the Kitchen
Cordon bleu – kotlety z kurczaka z szynką parmeńską, mozzarellą i bekonem 392

Jest kilka takich kulinarnych nieśmiertelnych klasyków, które przerabia się z przyjemnością. Jednym z nich bez wątpienia jest cordon bleu – szwajcarski kotlet w oryginale szykowany z cielęciny, klasycznie nadziewany gotowaną i wędzoną wieprzową szynką i twardym żółtym serem. W szybszej, tańszej i ogólnodostępnej formie – z piersi kurczaka. I nie do cholery, cordon bleu to nie żadna rolada!   Cordon bleu(...)resztkami deski serów i wędliną-jaka-się-nawinie. Jedno w tym szaleństwie jest pewne – na 2/3 zamówień na bank ten kotlet zostanie podany Wam dokładnie w ten sam sposób jak kotlet de volaille albo kurczak po kijowsku – jako rolada. Z głębokiej frytury. Yummy! W domu robi się go naprawdę prosto. Nie kupujcie gotowców. I nie płaćcie jak za złoto

Karo in the Kitchen
Jajka, a cholesterol. Czego unikać w Święta Wielkanocne, aby sobie nie zaszkodzić. 233

czasie wiosennych świąt, w polskiej tradycji przewiduje się sporą ilość dań opartą o rzeczone jaja – jajka do święcenia i często „ukradkiem” zjadane jako pierwsze w drodze powrotnej, jajka nadziewane, jajka w barszczu białym, sałatce jarzynowej i w majonezie do niej dodawanym. Do tego jajka w przeróżnych ciastach oraz w innych deserach. Stanowczo jest to więc ilość, która przekracza omawiany umiar(...)żółtek. Nie dodawaj ich do farszu; barszcz biały/ żurek serwowany o poranku/ na obiad, niech czaruje raczej cudownie pachnącym, wiejskim chlebem – nie jajkami czy kiełbasą. Na talerz nałóż nie więcej jak połówkę małego jajka oraz kilka plasterków „wiejskiej” – wystarczy; to już prawie wiosna – ruszaj się jak najwięcej! Im mniej spędzisz przy stole – tym lepiej dla Twojego lipidogramu (i całego organizmu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Weekend kulinarny w Gdyni - bitwa smaków 2016 i 2015 207

maja okazję skorzystać z ustawionych przy wejściu do knajpki ław i stolików złożonych z popularnych ostatnio europalet . Mało kosztowny a jakże klimatyczny "ogródek" :) 2015: Bardzo podoba mi się tutejszy sposób prezentacji menu - na praktycznych podkładkach do pisania spiętych klamrą, z wymiennymi kartkami. Prosto, ciekawie i funkcjonalnie. 2015: Potraw degustacyjnych w ramach Weekendu Kulinarnego próbowałam w towarzystwie owocowej lemoniady , zapodanej(...)typową porą obiadową... Kelnerka bynajmniej się mną jako klientem nie przejmowała - w końcu napiwków ze mnie za dużo nie wyciśnie. No i faktycznie... Tak jak normalnie staram się zawsze kilka złotych zostawić nawet przy niskiej wartości paragonie, tym razem poskąpiłam i ani grosza nie rzuciłam na stół, z racji koszmarnej wręcz obsługi.  Podsumowując: wrażenia z pobytu w Tawernie mocno

Grunt to przepis!
Ciasto wiśniowo-kawowo-alkoholowe (z advocatem) na 2 urodziny bloga 474

się na koniec sierpnia. Wylądowało w pudełkach dla gości, mam nadzieję, że im również smakowało :) Zapraszam też na drugą część wpisu, krótko do poczytania pod przepisem :) Składniki: Biszkopt: 4 jajka 2/3 szkl. mąki pszennej 4 czubate łyżki kakao 5 łyżek cukru Masa wiśniowa: 1/2 litra wydrylowanych wiśni z kompotu (lub z soku własnego) 1/2 litra soku wiśniowego (może być(...)czubate łyżki mąki pszennej 1 czubate łyżka mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru Masa advocatowa: 600ml śmietany 30% 1/2 szkl. likieru advocat 3 łyżki cukru 4 czubate łyżeczki żelatyny Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ba sztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo cukier i miksując, aż całkowicie się rozpuści. Dodajemy żółtka, krótko miksujemy, po czym wsypujemy przesianą mąkę

Kolorowy Przepisownik
PLACEK KORZENNY NA MIODZIE – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON – KREW I WINO – piernik dojrzewający – etap I 274

Niedługo Święta Bożonarodzeniowe, więc wypadałoby zarzucić jakimś gamerskim przepisem w odpowiednim klimacie. Z pomocą przychodzi Wiedźmin 3: Dziki Gon, a konkretniej dodatek Krew i Wino, w

Nerds Kitchen

Proponowane wyszukiwania