jajka na kilka sposobów - 4154 przepisów (strona:229/277)

Zupa pomidorowa z klopsikami 259

będzie odkrywczym powiedzieć, że zupa pomidorowa to w Polsce jedno z najbardziej popularnych dań. Przygotowywana jest na różne sposoby i różnie wychodzi, co czasami może budzić niejakie wątpliwości, ale to ostatecznie kwestia indywidualnych upodobań czy posiadanych zasobów wolnego czasu. Osobiście również lubię prostą i szybką zupę pomidorową przygotowaną na mięsno-warzywnym wywarze „wykończonym” przecierem pomidorowym i ew. niewielką ilością koncentratu(...)się potem nie ugotuje, a uformowane klopsy najpierw parzymy zanim zaczniemy je gotować. Ponieważ zawierają wołowinę wymagają też nieco dłuższego gotowania (ok. 30 minut). „Cichym bohaterem” tej zupy są jajka, a konkretnie same żółtka dodane do klopsików – chociaż ich wpływ na smak jest ograniczony, a koniec końców są w ogóle niewidoczne, to jednak pomagają odpowiednio związać masę mięsną. Taka zupa

Kulinarna Pokusa
Zupa pomidorowa z klopsikami 198

będzie odkrywczym powiedzieć, że zupa pomidorowa to w Polsce jedno z najbardziej popularnych dań. Przygotowywana jest na różne sposoby i różnie wychodzi, co czasami może budzić niejakie wątpliwości, ale to ostatecznie kwestia indywidualnych upodobań czy posiadanych zasobów wolnego czasu. Osobiście również lubię prostą i szybką zupę pomidorową przygotowaną na mięsno-warzywnym wywarze „wykończonym” przecierem pomidorowym i ew. niewielką ilością koncentratu(...)się potem nie ugotuje, a uformowane klopsy najpierw parzymy zanim zaczniemy je gotować. Ponieważ zawierają wołowinę wymagają też nieco dłuższego gotowania (ok. 30 minut). „Cichym bohaterem” tej zupy są jajka, a konkretnie same żółtka dodane do klopsików – chociaż ich wpływ na smak jest ograniczony, a koniec końców są w ogóle niewidoczne, to jednak pomagają odpowiednio związać masę mięsną. Taka zupa

Kulinarna Pokusa
Ciasto „Dwa Michały” 589

już w standardowej, prostokątnej blaszce, zwiększając ilość upieczonych biszkoptów do dwóch. Ciasto jest PRZE-PYSZ-NE!:) Poważnie. Ja je wprost uwielbiam. Jest co prawda dosyć drogie, bo i kilka czekolad, i mascarpone, śmietana i orzeszki ziemne, ale jeśli potrzebujecie wypieku na jakąś ważną uroczystość i liczycie na „efekt WOW”, to to ciasto jak najbardziej się nadaje:) Dodam jeszcze(...)stąd też kolory są nieco przekłamane. Mam jednak nadzieję, że zdjęcia nikogo nie zrażą i zaufacie mi na słowo, że ciasto jest super:) Biszkopt: (pieczemy dwa takie biszkopty) 5 jajek 3/4 szkl. drobnego cukru 3/4 szkl. mąki pszennej 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej * 1-2 łyżki oleju Krem jasny: 300 ml śmietanki 36% 1/2 szkl. pełnego mleka w proszku

Smaki Na Talerzu
Krótka seria - Wrocław - Łubu Dubu 161

jedzenie jak i ludzie przestraszyć, a zawalić? Ogólnie to lokal może zawalić... Dzisiaj - Łubu Dubu, bistro w centrum Wrocławia. Krótka seria - Wrocław - Łubu Dubu Do rzeczy o rzeczy Dobrych kilka lat temu w stolycy naszej, późnym wieczorem napotkałem na duże zbiorowisko ludzi przed pewnym bistro. Ludzi tam zachowywali się o tyle dziwnie, że każdy przed lokalem trzymał w ręce, bądź(...)Faktem jest to, że większość z tych lokali jak np. lubelska Tancereczka czy Wesoły Romek nie mają odpowiedniego zaplecza gastronomicznego, w którym to można byłoby choćby wyparzać/naświetlać jajka aby wydzielić z nich żółtko do tatara. I tak niestety serwowany jest tatar bez żółtka, a jak wiadomo taki tatar to nie tatar, co tu filozofować

Right Behind The Kitchen
Kotlety mielone z szynki i wędzonego boczku 208

zbędny „wypełniacz”, który skutkuje tym, że smak i aromat mięsa zupełnie niepotrzebnie rozchodzą się po większej objętości masy. Zupełnie niepotrzebnie dodaje się również całe jajko. Ja dodaję wyłącznie żółtko i tylko dlatego, że lubię jajka, a nie dlatego, że jego brak wyrządzi jakąś krzywdę moim kotletom. I choć dzięki tego rodzaju „zapychaczom” uzyska się pewnie jeden albo i dwa kotlety(...)Zapisz przepis Drukuj Składniki 600g mielonej szynki lub biodrówki wieprzowej 150g średnio przerośniętego parzonego wędzonego boczku bez skóry i kości 3 szalotki 1 duże jajko 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego kilka łyżek bułki tartej ok. 30-40ml oleju rzepakowego Do podania gotowane ziemniaki kiszone ogórki marynowane patisony, grzyby lub papryka Instrukcje Boczek kroimy

Kulinarna Pokusa
JAJKA. JAK GOTOWAĆ? 186

wolnym, małym ogniu zaledwie 1 minutę. Zakręcam gaz i trzymam jajka w rondlu, bez zdejmowania pokrywki i garnka z gazówki.Jajka na miękko - trzymam je przez 5-6 minut.Jajka na półtwardo - wydłuża czas do 7-8 minut, a na twardo - 10-11 minut.Uwaga: dotyczy jajek wiejskich. Jeśli mam jajka nieco mniejsze (klasa S lub małe M), trzymam(...)się białka ugotowanych jajek, co dzieje się zazwyczaj, gdy mamy naprawdę świeże jajka.  Kiedy jajka się ugotują, zalewam je dużą ilością zimnej wody, obijam lekko o brzeg garnka, aż skorupka pęknie i zostawiam na chwilę w wodzie.Po tych czynnościach jajko równie łatwo powinno się obierać.Schłodzenie jajek po ugotowaniu w zimnej wodzie (najlepiej dodać jeszcze kostki lodu

W kuchni Karmel-itki
Chałka z wanilią 186

mnie kokosowy olej nierafinowany ) 1 jajko 1 żółtko (białko do posmarowania chałki) 1/2 łyżeczki soli Kruszonka: 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka masła roztopionego Sposób przygotowania: Na początku zrób sobie kruszonkę, czyli wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, najlepiej rozcierając je palcami. Kiedyś pokazałam na filmiku jak robiłam kruszonkę, znajdziecie go w przepisie na  Bułeczki drożdżowe(...)miskę ściereczką i odstaw na jakieś 15 minut, rozczyn ma ruszyć, czyli trochę urosnąć. W tym czasie rozpuść sobie masło, jajko, żółtko i ziarenka z laski wanilii roztrzep widelcem. Czas minął? Rozczyn ruszył? No to teraz wlej do miski jajka i rozmieszaj łyżką wszystkie składniki, tylko chwilkę, bo czas włożyć dłonie do miski i wyrobić ciasto. Ciasto wyrabiaj do momentu

Blondynka Gotuje
Ciasto na pierogi – najlepsze, moje ulubione 387

Przepisów na ciasto na pierogi jest wiele. Ja osobiście mam dwa sprawdzone, z których korzystam od lat kilku. Proporcje modyfikuję w zależności od ilości farszu. Jeśli

Niebieski kubek z kawa
Prawdziwe włoskie klopsy – pulpety w sosie pomidorowym 310

Pamiętacie przepis na włoską kiełbasę ? Te włoskie klopsy są równie aromatyczne. Miękkie i soczyste, nie wymagają wiele pracy – pieką się w piekarniku a nie smażą. Do zjedzenia na 101 sposobów. Spaghetti z klopsami, wino i filmowa randka gotowa! Tak jak i salsicca, tak i te klopsy to przejaw tęsknoty włoskich emigrantów za domem. Powstały najprawdopodobniej w 1920 roku w Nowym(...)specyficzny smak i aromat – anyżowo-kwiatowy, leciutko pikantny. Temu połączeniu mięs dodaje niesamowitej szlachetności. Nie róbcie klopsów bez niego! Do dużej miski, w której wygodnie będzie wszystko mieszać, wbijamy jajka, wlewamy wodę i ocet winny. Dodajemy przyprawy – podprażony koper włoski ucieramy w moździerzu, czosnek przeciskamy przez praskę. Wsypujemy sól, pieprz, świeżo startą gałkę muszkatołową, posiekaną natkę pietruszki. Rozbijamy wszystko ubijaczką

Karo in the Kitchen
Wiosna, wiosna, czyli wegetariańska zupa szczawiowa 141

Wiosną wszystko się przemienia i wszystko zaczyna się na nowo. Przynajmniej w przyrodzie, w której wszystko się odradza. Wiosenne jedzenie w symboliczny i faktyczny sposób do tej przemiany nawiązuje. Chyba warto się inspirować tą wszechogarniającą metamorfozą światową, żeby zmienić także coś w sobie. Pomyślmy o tym w niedzielę przy wybornym jedzeniu, w miłej atmosferze, u progu wiosennego oczarowania. Dajmy się(...)Zaznacza też, że zupa szczawiowa ma mocno kwaśny smak. Jeśli ktoś woli łagodniejsze smaki, proponuje zmniejszyć ilość dodanego szczawiu. Agata serwuje zupę szczawiową z pełnowartościowymi jajkami pochodzącymi z przydomowej hodowli kurek dziadka Franka. Takie jajka to czyste złoto (także ze względów odżywczych), które na tle zielonej tafli zupy szczawiowej wygląda malarsko! Warto jeść szczaw Szczaw to roślina niedoceniana w naszej

KulinarneImpresje.pl
Rolada truflowa z rodzynkami 177

krem truflowy zaczerpnęłam  STĄD . Należy zacząć przygotowywać go wieczór wcześniej, szczegóły niżej w przepisie. Biszkopt kakaowy: 100 g mąki pszennej 4 płaskie łyżki kakao 4 duże jajka 140 g cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem truflowy z rodzynkami: 200 g cukierków trufli 80 g gorzkiej czekolady 200 ml śmietanki kremówki 30 % 150 g serka mascarpone, schłodzonego(...)suchego patyczka. Podczas gdy rolada się piecze, na blacie rozłożyć czystą ściereczkę. Równomiernie rozsypać na niej cukier waniliowy lub drobny cukier kryształ. Upieczone ciasto położyć na ściereczce w taki sposób, aby papier do pieczenia był na górze. Delikatnie ściągnąć go z ciasta. Pracując szybko zwinąć jeszcze gorące ciasto w roladę razem ze ściereczką, wzdłuż dłuższego boku. Odłożyć do całkowitego wystudzenia

Opowieści z piekarnika
OMLET CESARSKI KAISERSCHMARRN 163

ciekawa co to za cudo przygotował, wiedziałam, że na pewno będzie dobre... Ale... pomyliłam się... To było po prostu PRZEPYSZNE!!! Najpyszniejszy omlet jaki w życiu jadłam - mięciutki, delikatny, a sposób podania: porwany na małe kawałeczki - totalnie mnie zachwycił!😍 😋 Z dodatkiem karmelizowanych jabłek i cukru pudru omlet smakował znakomicie i byłam pod ogromnym wrażeniem, że Adaś przygotował coś tak pysznego(...)niego przepis?! Adaś kombinował już z różnymi proporcjami składników, więcej mleka, mąki czy na odwrót, ale ta wersja według niego jest najlepsza 💪👌 SKŁADNIKI NA OMLET (na 2 porcje): 4 jajka (białko i żółtka osobno) 120 ml mleka 130 g mąki  90 g cukru 8 g cukru wanilinowego szczypta soli 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny (opcjonalnie) cukier puder

Słodko-Słony Świat Ilony
Limonkowy tort z Krainy Lodu (Ombre Rose Cake) 220

szwajcarskiej i jestem baaardzo zadowolona z efektu końcowego. Krem jest po prostu doskonały do tego typu dekoracji. Polecam! :) Składniki: (na tortownice o średnicy około 23 cm) Limonkowy biszkopt: 5 jajek w temperaturze pokojowej szczypta soli 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej sok i skórka z 1 limonki odrobina niebieskiego barwnika spożywczego Poncz: woda+sok z limonki Krem truflowy(...)miksera z ubijających na mieszające i dalej miksując, dodawać pokrojone na kawałki miękkie masło. Podczas ubijania krem będzie wyglądać na zwarzony- proszę się nie przejmować, to normalne. Wystarczy jeszcze kilka minut miksować, a masa się ujednolici i na pewno zgęstnieje. Tak przygotowany krem podzielić na 3 części: jedną większą i dwie równe, do których dodać odrobinę niebieskiego barwnika

Nastoletnie Wypiekanie
Imbirowy crème brûlée i "Awaria małżeńska" 130

Imbirową wersję crème brûlée jadła po raz pierwszy kilkanaście lat temu w jednej z warszawskich suszarni. Smak mnie wtedy jakoś nie rzucił na kolana, ale zaintrygował

Weekendy w domu i ogrodzie
Pulled pork, długo pieczona wieprzowina z domowym sosem barbecue 174

Pulled pork, w wolnym tłumaczeniu, to szarpana lub wyczesana wieprzowina. Nazwa pochodzi od sposobu podania mięsa, podzielonego na długie, cienkie włókna. Do przygotowania tej potrawy używa

Codziennik Kuchenny