mnie przygotowanie kilku jadalnych prezentów dla rodzinki, o których mam nadzieję wkrótce uda mi się napisać. Uważam takie kulinarne upominki za wspaniały pomysł na prezent, nie tylko świąteczny. Kilka słów o mojej obecnej diecie i o tym co będzie pojawiało się na blogu. Dieta pęcherzykowa, czyli taka po usunięciu woreczka żółciowego jest właściwie taka sama jak dieta wątrobowa(...)Pieczywo - jasne, pszenne, czerstwe (bułki, biszkopty, sucharki), płatki owsiane, płatki kukurydziane. Nabiał - chude mleko, kefir, maślanka, zsiadłe mleko, jogurt odtłuszczony, jogurt grecki, chudy twaróg, chudy biały ser, białko z jajek. Mięso - chude mięso: kurczak, indyk, królik, chuda wieprzowina np. schab, cielęcina. Wędliny - polędwica, chuda szynka, wędliny pieczone z chudego mięsa. Ryby - dorsz, sandacz, lin, szczupak, sola, mintaj, leszcz
Codzienne Gotowaniepoczątek przygody z Geraltem w roli głównej. [UWAGA MINI SPOILERY] W trzecim akcie bohater wraz z Triss uczestniczy w eleganckim przyjęciu u Leuvaardena. Wiedźmin ma okazję zamienić kilka słów z gośćmi, między innymi z królewną Addą, którą próbuje podpytać o istotne sprawy polityczne. Adda jednak oznajmia mu, iż na pytanie odpowie dopiero, gdy Geralt odgadnie, na co ma ochotę(...)każdy dodaje sobie już na talerzu i samodzielnie miesza z mięsem. Dodatki można zmieszać z mięsem już wcześniej, ale wg nas wołowina zdąży za bardzo przejść ich aromatem. Wybór sposobu jak zwykle należy do Was. 1. SIEKANIE MIĘSA (5-10min) Mięso na tatar można skrobać, siekać lub mielić – pierwsza opcja jest najtrudniejsza i bardzo pracochłonna, ale podobno najlepiej wpływa
Nerds Kitchendowolną sprawę można wpisać (dzieci, alkohol, papierosy, hobby męża, urlop). Nasza tabela nie zawiera budżetowania, czyli ewidencjonujemy tylko wydatki, by wiedzieć, ile wydajemy. Wnioski po kilku latach i słów kilka o samej kategorii: Rachunki - każdy miesiąc zaczynamy od opłacenia rachunków. W tabeli wpisałyśmy przykładowe rachunki. Dzięki temu, że nazwa już jest, a po opłaceniu zamieniana jest na kwotę, pamiętamy(...)utrzymaniu jest samochód służbowy. Rozrywka - to urlopy, wyjazdy, koncerty itp. Koszt z roku na rok coraz wyższy. I chyba dobrze, bo po to też pracujemy, by odpoczywać w ciekawy sposób. I oszczędności zbieramy właśnie na tę kategorię. Zwierzęta - pies kosztuje znacznie więcej niż dwa koty razem wzięte. Wydatki na zwierzaki zwiększyły się niemal trzykrotnie odkąd zamieszkała z nami Birmina
dobra gospodyni dom wesołym czynizamrażalniku najpierw układamy je płasko na tacy – by się nie zlepiły i nie przykleiły do nierównej powierzchni szuflady. Gdy zamarzną, ustawiamy je pionowo, jak książki, i w ten sposób zyskujemy więcej miejsca. Generalnie produkty w zamrażalniku warto układać ciasno – dzięki temu będzie lepiej pracował (tak jak pisaliśmy – mrożonki chłodzą swoich sąsiadów). Do mrożenia zup, przede wszystkim rosołu(...)wkładać do zamrażalnika: Surowe jajka – popękają Jajka na twardo – staną się gumowate Warzywa z dużą zawartością wody – stracą świeżość i jędrność Delikatne zioła takie jak natka pietruszki czy bazylia – będą się nadawały jako przyprawy do dań, ale na pewno nie do ich dekoracji – zupełnie stracą wygląd Sosy na bazie jajka – oddzielą się Jogurt naturalny
Niedzielny kucharzrobię zapas. Cytryna musi być - do herbaty, ciasta drożdżowego, sosu, zupy, ryb, sałatki, czarnej kawy przeciw migrenie, no i oczywiście przeciw gorączce. Nie wiem czy znacie ten sposób. Moja Babcia zawsze kroiła cytrynę w plastry i okładała nimi stopy. To niezawodna metoda, którą i ja stosuję. Działa i naprawdę przynosi ulgę, zwłaszcza jeśli wysoka gorączka trapi dziecko(...)masła Nadzienie: 2 lekko rozbite jajka 1/2 szklanki cukru i dodatkowo 2,5 łyżki 1,5 łyżki mąki 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej 1/3 filiżanki soku z cytryny (z ok. 2 cytryn) 2,5 łyżki mleka kondensowanego (niesłodzonego) szczypta soli Kokos wsypać na suchą patelnię i trzymając na małym ogniu delikatnie zrumienić. Trwa to kilka minut, trzeba jednak pilnować
KUCHARNIAbiorę dokładkę. Ziemniaki nie mają wbrew obiegowej opinii zbyt wielu kalorii – średnia wartość energetyczna to około 65-80kcal w 100g ugotowanego produktu, w zależności od odmiany. To sposób obróbki zmniejsza lub zwiększa ich kaloryczność. Gotowane kluski i pyzy mają zdecydowanie mniej kalorii niż purée z dodatkiem świeżego masła czy smażone w oleju placki ziemniaczane. Ziemniaki obfitują(...)ostygną, dzielimy masę na 4 równe części, jedną część wyjmujemy z naczynia i w to miejsce dodajemy dokładnie taką samą część mąki ziemniaczanej. Dodajemy wyjętą wcześniej część ziemniaków, jedno jajko i szybko mieszamy (widelcem, łyżką, ubijaczką do ziemniaków). Ciasto ziemniaczane, czy na nasze śląskie gumiklyjzy, czy na klasyczne kopytka, czy na włoskie gnocchi nie lubi jak się je długo gniecie
Karo in the Kitchentrochę przypraw. Unikaj konserw, mielonek, pasztetów czy gotowych past kanapkowych. To bezwartościowe jedzenie, które sprawi że zamiast mieć energię na korzystanie z wakacji, będziesz czuć się zmęczona/-ny. Zupy - kilka razy opisywałam na blogu zupy Marwita, moim zdaniem są idealne na wyjazdy. Nie trzeba ich nawet podgrzewać, można pić prosto z kubeczka (link) . Nie muszę chyba pisać, że nie warto(...)powrocie do domu przejdę na dietę" - musisz zrozumieć, że w tym wszystkim chodzi o TRWAŁĄ zmianę nawyków - niezależnie od tego, gdzie jesteś i co robisz, musisz umieć znaleźć swój sposób na zdrowe odżywianie. W przeciwnym wypadku to nie ma sensu, bo takich okazji, a raczej wymówek znajdzie się wiele i wpadniesz w błędne koło ciągłego powracania do diet. Wszędzie noś
Powiedz dietom niesobie plan tego co chcemy ugotować, róbmy dokładną listę naszych zakupów, kupujmy żywność dobrą jakościowo, kupujmy małe ilości i przechowujmy je w odpowiedni sposób w przeznaczonych do tego miejscach. Najlepszym miejscem do przechowywanie żywności jest oczywiście nowoczesny sprzęt AGD, czyli lodówki z innowacyjnymi funkcjami, które przedłużają świeżość produktu. Ogromny wybór(...)produktów, więc taka profesjonalna pomoc doradcza jest bardzo potrzebna. Myślę, że to dobry moment, aby przypomnieć dlaczego lodówki są nam tak przydatne na co dzień przy przechowywaniu produktów. Oto kilka szczegółów: niska temperatura spowalnia procesy pogarszania się jakości produktów procesy chemiczne są zredukowane poziom wilgotności jest być dostosowana do typu jedzenia niska wilgotność dla mięsa i ryb wysoka wilgotność
Kulinarne przygody Gatityokolicach Świąt a nie bardzo tak w trakcie roku. Potem nosiłam do szkoły kanapki z pasztetem i były to najlepsze kanapki, bo pachniały Świętami. Mam zawsze robiła kilka blach pasztetu, aby potem część z nich zamrozić. Taki pasztet, jak przyszła nam ochota na konsumpcję, był po wyjęciu z zamrażarki odświeżany w piekarniku z dodatkiem smalcu. Tak, niezdrowego smalcu(...)podgardla lub boczku 0,25 kg wątróbek drobiowych 3 łyżki suszonej żurawiny 4 jajka 2 kajzerki sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa 2 listki laurowe, 3 ziela angielskie 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 2 cebule 2 garści suszonych grzybów ( u mnie mieszanka podgrzybków, maślaków i borowików) Sposób przygotowania Grzyby dzień wcześniej namoczyć. W dniu pieczenia pasztetu odlać z grzybów wodę
Mieszam w GarnkuPrzyznaję się bez bicia. Od pojawienia się na świecie Zosi, a to już niemal rok temu, zdarzyło mi się kilka razy kupić chleb. Dla mnie to wielka zmiana, bo od dobrych kilku lat, chleb piekłam sama. Przyznam, że jeśli wiecie gdzie kupować chleb, to może on być naprawdę dobry. Ale to nie do końca ja Ja muszę(...)suchych drożdży 1 szkl. wody 2 łyżeczki miękkiego masła 1,5 -2 szkl. mąki pełnoziarnistej (dałam 1,5 ) 1 białko jajka, ubite (dałam bez ubijania) po 1 łyżeczce sezamu, kopru i maku do posypania Sposób przygotowania Mieszamy 1,5 szkl. mąki 650 i całą mąkę pełnoziarnistą w misce. Dodajemy sól, cukier, nasiona i suche drożdże. Podgrzewamy wodę do temperatury
Mieszam w Garnkurównież dodaj na patelnię. Zioła drobno posiekaj. W misce rozbełtaj jajka, dodaj zioła, sól i pieprz i dobrze wymieszaj. Gdy warzywa na patelni będą już podsmażone, zalej je jajkami. Upewnij się, że wszystkie warzywa są dobrze przykryte. Smaż ok. 8 minut, aż frittata zetnie się od spodu i po bokach. Ja przykrywam ją jeszcze przykrywką, aby szybciej się ścięła(...)tagliatelle wykorzystaj papardelle lub spaghetti, także w wersji pełnoziarnistej. Zamiast ciecierzycy możesz użyć białej fasoli. Środa - Pieczony łosoś na kaszy ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi To ostatnio mój ulubiony sposób na kaszę. Przesmażona z cebulą, czosnkiem, szpinakiem i pomidorkami jest aromatyczna i pyszna. Przygotowując ten przepis należy ugotować całe opakowanie 400 g kaszy orkiszowej i połowę kaszy zachować w lodówce
Chilli Czosnek i Oliwaprosty krem z papryki, z chrupiącą pieczoną ciecierzycą i oliwą bazyliową. Oliwy smakowe - do czego je wykorzystać? Jak widzicie, do zrobienia moich zup wykorzystałam oliwy smakowe, bo to prosty sposób, aby nadać potrawie ekstra aromatu. Chętnie po nie sięgam, szczególnie gdy chcę przygotować coś na szybko. Wybieram oliwy smakowe od Monini, które stosuje w produkcji bazę w postaci oliwy extra(...)gulaszu z dodatkiem grzybów. Biała trufla, nazywana "białym złotem", w postaci świeżej jest kosztowna. Dzięki aromatyzowanej oliwie będziecie mogli cieszyć się jej wyszukanym smakiem. Bardzo dobrze łączy się z jajkami (można nią polać jajecznicę czy omlet), daniami z ziemniaków, dodajemy ją też do makronów (z sosami z dodatkiem śmietany), carpaccio wołowego i pieczeni. Ma intensywny smak, dlatego wystarczy jej niedużą
Chilli Czosnek i Oliwabardzo, jeśli powiem, że jadłam tu jedno z najlepszych dań w moim życiu: tofu a'la prażony ser, opiekane ziemniaki oraz smażone warzywa z sosem (typowe czeskie danie na sposób wegański). A wszystko w restauracji wegańskiej " Ojero " i to całkiem niedrogo. lemoniada z domowym syropem z lipy i jaśminu - pyyyszne! Ale zacznijmy od początku... Obiad po przyjeździe blisko centrum(...)pokrojone paski warzyw) + kotlet (+sos)/ Grains or rice + raw vegetable salad or salad (a lazy version: vegetable strips) + cutles (+sauce) Szybko przygotujesz, np. cukinię panierowaną w jajku i bułce tartej, nuggetsy jaglane , kotlety z białej lub czerwonej fasoli , tofu z nori , kotlety sojowe inaczej , kotlety selerowe , ryżowe z papryką , ser żółty lub seler w cieście
Qlinarnie i Qlinarniepolecam przeczytanie książki "Niebieskie strefy"). Okazuje się, że ludzi "przewlekle zdrowych" łączy jedno - wcale (albo bardzo rzadko) nie jedzą mięsa. Dlaczego tak jest?! Mnie do niejedzenia mięsa przekonuje kilka rzeczy: sposób hodowli zwierząt - minęły czasy, gdy tucz świń trwał 2 a czasem nawet 3 lata, w tej chwili świnie ubija się w wieku 6 miesięcy, kiedy mają jeszcze mleczne zęby(...)jest przyjemnym miejscem. Zwierzęta naprawdę się stresują! A wydzielane podczas stresu hormony i inne substancje zostają w mięsie... przetwarzanie mięsa - kiedy tusza trafi do masarni jest obrabiana na przeróżne sposoby, jednym z podstawowych procesów technologicznych jest nawadnianie mięsa. Jest to proces bardzo pomocny przy produkcji wędlin - pozwala uzyskać większa masę produktu finalnego np. z 1 kg mięsa może powstać
pyszne zdrowościupieczeniu, ciasto kroimy i smarujemy kremem, na przemian w blaszce układając ciasto kakaowe i białe. Górę wykańczamy polewą czekoladową. Ja pozwoliłam sobie na dodatek płatków migdałowych. Przy okazji, kilka słów o kremie. Nie specjalnie przepadałam kiedykolwiek za tego typu kremem – ciężkim, mdławym. Po prawdzie też jakoś wiecznie wychodziły mi w nim grudki. Ten krem jest po prostu cudowny Mąż(...)lubicie słodkie wyroby, to dodajcie więcej cukru. To co, zachęciłam Was? Robicie? {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2018\/03\/metrowiec1.jpg","recipeIngredient":["Ciasto:\r","8 jajek\r","450g m\u0105ki pszennej\r","1,5-2 szkl. cukru\r","16 \u0142y\u017cek wody\r","4 \u0142y\u017ceczki proszku do pieczenia\r","2 \u0142y\u017cki kakao
Mieszam w Garnku